PabloA Napisano 27 Października 2014 Share Napisano 27 Października 2014 Witam, Mam pytanie dotyczące ostatecznej warstwy lakieru na modelu. Do malowania używam farb akrylowych Vallejo Air, następnie nakładam dwie warstwy sidoluxu, potem kalki, znów dwie wartswy sido i na to wash olejny. Czy ma znaczenie jaki lakier użyję na taką powierzchnię jako ostatnią warstwę? (olejny czy akrylowy). Chciałem zastosować Mr. Top Coat od Gunze. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Jak dodać obrazek na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Witam! Pewnie jest to baaardzo głupie pytanie. Gdy ktoś skleja model samolotu w skali 1/72 i używa blaszek tablica przyrządów jest bardzo dokładna czyli na wszystkich zegarach widać poszczególne cyfry itp. Raczej w tak małej skali nie da się tego pomalować więc czemu to wygląda tak dokładnie. Dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Cześć, Amatorskie pytanie próbuje mieszać farbki by malować pędzelkiem i kombinuje by dobrze połączyć farbę z rozpuszczalnikiem. Do tej pory robiłem to tak że troszkę farby brałem przez strzykawkę i potem rozpuszczalnik też przez strzykawkę i niestety w 99% jak dodaje rozpuszczalnik to mam za duże ciśnienie i mi bryzga wszędzie farba. Czy jest jakieś inne dobre rozwiązanie ? Jakieś pipety ? Bo jak tak dalej będę robił to mnie żona zabije :( Pozdrawiam, B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Cześć,Amatorskie pytanie próbuje mieszać farbki by malować pędzelkiem i kombinuje by dobrze połączyć farbę z rozpuszczalnikiem. Do tej pory robiłem to tak że troszkę farby brałem przez strzykawkę i potem rozpuszczalnik też przez strzykawkę i niestety w 99% jak dodaje rozpuszczalnik to mam za duże ciśnienie i mi bryzga wszędzie farba. Czy jest jakieś inne dobre rozwiązanie ? Jakieś pipety ? Bo jak tak dalej będę robił to mnie żona zabije :( Pozdrawiam, B Zabij żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 … też przez strzykawkę i niestety w 99% jak dodaje rozpuszczalnik to mam za duże ciśnienie i mi bryzga wszędzie farba. Czy jest jakieś inne dobre rozwiązanie ? Jakieś pipety? … Dokładnie tak robię. Wydaje mi się, że najtańsze są pipety pasteura z polipropylenu kupowane w hurcie. … Bo jak tak dalej będę robił to mnie żona zabije …Zabij żonę Ze względu na warunki w więzieniach radził bym to zrobić dopiero po uzyskaniu papierów w którymś z krajów skandynawskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Witam, Jeśli mogę was jeszcze pomęczyć to mam dwa pytania. 1 - rozumiem, iż "idealna" konsystencja farby to wyłącznie metoda prób i błędów przy rozcieńczaniu ? 2 - kupiłem sobie "fajny" model i powoli chce się do niego przymierzać. Tzn na razie chce się nauczyć malować pędzlem a jak będzie okazja to kupić aero i moje pytanie czy jesteście wstanie mi pomóc namierzyć jakieś dodatki do tego modelu? Model to : F-19 Stealth Fighter Iteleri/Testors 1:48 Pytanie bonusowe na jakim hostingu najlepiej wrzucać zdjęcia bo mi na np zapodaj nie działa :( Serdecznie dziękuje. Pozdrawiam Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Jeśli to ten model: http://www.scalemates.com/products/product.php?id=148695 to niestety chyba nie ma do niego żadnych dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Tak dokładnie ten :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Tak na marginesie - skoro to model do uczenia się, to po co Ci dodatki? Postaraj się zrobić czysto i schludnie sklejony model i pobaw się w malowanie. To już będzie coś na początek. Z dodatkami to głównie kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
presto Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 witam zastanawiam się nad zakupem hetzera i w oko mi wpadły te oferty, stąd pytanie który jest lepszy? http://www.hobbysta.pl/jagdpanzer-38t-hetzer-p-10186.html http://www.hobbysta.pl/jgd-38t-hetzer-early-p-7922.html dodatkowo też chciałym się zapytać jaka szerokość taśmy maskującej jest najbardziej wygodna w użyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 dodatkowo też chciałym się zapytać jaka szerokość taśmy maskującej jest najbardziej wygodna w użyciu?Nikt Ci nie odpowiada, bo pytanie jest żenująca laickie.Ja używam 1 mm by Aizu bo jest dość precyzyjna abym potrafił nią wylepić granicę owiewki 6 mm by Tamiya bo w wielu miejscach daje się wpasować 12 mm by Tamiya bo jest szersza niż 6mm i pokrywa większy obszar 18 mm by Tamiya bo jest szersza … 30 mm by noname form Leroy & Merlin bo jest szersza … ale to w wyjątkowych przypadkach i głównie do klejenia papierowych masek ze sobą Maskol bo przybiera dowolny kształt BlueTack ≅PataFix bo można z nim wiele zdziałać, ale głównie jako „tymczasowego uchwytu” do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Softer Mr. Hobby przeżera mi się przez trzy warstwy sidoluxu i robi brzydkie plamy na farbie :( Spotkał się ktoś z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Niedoschnięty sidolux obstawiam? Czasem jak zostawisz dużą kroplę softera w jednym miejscu to może się przeżreć, nawet przez zwykły clear gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Niedoschnięty sidolux obstawiam? Niewykluczone. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Listopada 2014 Share Napisano 12 Listopada 2014 Heja, od baaaardzo dawna nie sklejałem i teraz mam szybkie pytania - chcę zacząć Piranię (LAV-25) z trumpka w 1:35, dokładnie LAV-25 SLEP. 1. Malowanie podwozia - chcę robić malowanie 3 kolorowe - czy podwozie również powinno być "łaciate", czy może jednolite ? 2. Zawieszenie, układ napędowy i kierowniczy - czy najpierw maluję podwozie i potem toto przyklejam oddzielnie pomalowane ? czy przykleić całość, aerografem całość i potem pędzelkiem te elementy ? 3. Gadżety typu plecaki itd. - najpierw sklejam wszystko, a potem maluję wszystko (odpowiednio maskując) czy może część elementów przed klejeniem pomalować ? Mam nadzieję, że pytania są na miejscu Z góry dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 13 Listopada 2014 Super Moderator Share Napisano 13 Listopada 2014 Cześć 1. Podwozie jest jednolite. 2. Sklejasz wannę z zawieszeniem, następnie wklejasz elementy w środku pojazdu (jeśli takowe są). Malujesz wnętrze, zamykasz kadłub górną częścią poszycia, przyklejasz wszystkie elementy na poszyciu i malujesz tak sklejony model (maskując wloty pozostałe po oknach oraz wieży). Na koniec naklejasz osobno wymalowane koła, wieżę, plecaki i inne (figurki etc) 3. Wszystko składasz do kupy i dopiero wtedy malujesz. jeśli chcesz podpatrzeć kolejność działań w stosunku do podobnego pojazdu - zerknij do mojego warsztatu BTR-70 pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Szanowni Panowie, Problem dotyczy masy zwanej Green Stuff. Zapragnąłem wykonać brezentowy dach do humvee i...wpadłem w czarną dziurę. 1. Rozwałkowałem używając talku do grubości prawie mnie zadowalającej- cieniej sie nie dało, albo coś źle robiłem 2. Wycięty odpowiednio kształt próbowałem nałożyć na ramę dachu...klops. Pasek zwiększa wymiar rozciągając się delikatnie, ale 2-3 mm to już gigantyczna różnica. Nie chce kleić sie do ramy- pewnie przez talk. Ogólnie wyglada jak stary koc gaśniczy, a nie coś, co można sobie fantazyjnie ukształtować. 3. Ma straszne zwisy pomiędzy elementami stelaża dachu. O CO TU CHODZI????? Jak to ustrojstwo ogarnąć? Widziałem na Forum kilka fajnych rzeczy zrobionych z GS ( niestety nie moge znaleźć tych warsztatów). Na YouTube tylko figurki z GS... Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 …Problem dotyczy masy zwanej Green Stuff. Zapragnąłem wykonać brezentowy dach do humvee i… wpadłem w czarną dziurę. … Ktoś pomoże? Widziałem, że w innym wątku już podjęliście jakieś działania.Tu nieśmiało zapytam. A gdyby na tą konstrukcję położyć folię „stretch” przed położeniem tego wyrobu dachopodobnego a po jego zastygnięciu folię usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Olej GS, jest zbyt ciężki, by go jako brezent rozpiąć Użyj barwionego batystu, będzie w sam raz Takie moje pytanko, czy miał już ktoś kontakt z pędzlami tej firmy, oraz farbkami, których są dystrybutorem?: http://lootpile.eu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
presto Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 a co do tego blu tack widziałem w temacie ze to jest masa maskująca a to widnieje pod nazwa masa klejąca dlatego na wszelki wypadek wole sie spytać czy to o ową klejąca mase chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 a co do tego blu tack… Patrzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 a co do tego blu tackwidziałem w temacie ze to jest masa maskująca a to widnieje pod nazwa masa klejąca dlatego na wszelki wypadek wole sie spytać czy to o ową klejąca mase chodzi? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Kurczę chyba założę pierwszą w świecie relację, bo widzę, że będę miał masę pytań (chodź moje umiejętności raczej nie napawają do sklejania - to w sumie mój drugi model - po Mig'u 3 Zvezdy - od jakichś 5-10 lat, jakiś czas temu zacząłem warhounda, ale podczas przeprowadzki niestety trochę żonka mi go zniszczyła, a potem tysiąc innych spraw i modelarstwo poszło na bok ). Ale do rzeczy - poniżej zdjęcie poglądowe mojego podwozia w tym LAV'ie - nic nie klejone jeszcze, wszystko na razie na wcisk. Czy jak teraz wszystko pokleję nie będę miał problemu potem z malowaniem aerografem? Bo to będzie mój pierwszy model malowany w ten sposób Chodzi mi głównie czy farba wszędzie "dojdzie" ? I zapytam - czy mógłby ktoś pokazać w jaki sposób ma pomalowaną dolną część jakiegoś transporteraa ? najlepiej zdjęcie od dołu pod kątem (by było widać też boki "za kołami" - tam ma być jednolicie ) ? Bo jak kolega wyżej podpowiadal kołyska i spód ma być jednolity ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Model mojego Kolegi- moze Tobie pomoże http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=55&t=1352 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi