Majaczos Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Gdy maluję aerografem model to po 10 minutach leci mi z niego woda oraz farba? Co moze byc przyczyna? Oto mój sprzęt : http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-4bar-aerograf-kompresory-i1200543379.html http://allegro.pl/mar-aerograf-ew770-0-2mm-z-regulacja-cisnienia-i1178725292.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Jaki najlepszy będzie odcień farby do wnętrza Beaufightera MK VI. W instrukcji Tamiji zmieszane ze sobą są aż 3 kolory a poszukiwania farby użytej przez SlawiekD dały taki oto wynik H304 FS34087 Olive Drab - SG - pół-mat - Hobby Color ( http://www.hobbysta.pl/h304-fs34087-olive-drab-sg-polmat-hobby-color-p-14446.html ). Czy jest to dobry kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Czy te akryle Gunze nadają się pod pędzel? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 czy biały kolor (mat) Model Master będzie dobrym rozwiązaniem??? Pytam się bo potrzebuję porządny biały kolor a ten z Revella to jakiś kremowy odcień ma (niech go szlak)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 Ja używam farb Model Master, bieli też i chwalę je sobie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 jak dorobić na modelu nity spawy itd ? macie jakiś poradnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Jaka dysz areografu będzie lepsza do skali 1:35 0,2 czy 0,3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Czy te akryle Gunze nadają się pod pędzel? Nie, są to farby TYLKO do aerografu. Jak widzisz oznaczenie zaczynające się na C, lub napis Mr.Color, to znaczy, że jest to farba typu lakier, a tych niestety nie bardzo można pędzlem nakładać. Jaka dysz areografu będzie lepsza do skali 1:35 0,2 czy 0,3? Mi wystarcza 0,3.... Jeszcze ja mam pytanie. Posiadam od ~12 lat kompresor Tamiyi (starszą wersję tego). Niestety ma jedną wadę- jest baaardzo głośny. Chciałbym zakupić sobie inny sympatyczny kompresor, ale cichy, względnie sprawnie nabijający sobie ciśnienie w jakimś zbiorniku. Co byście polecali? (nie mam specjalnych wymagań co do górnej granicy cenowej ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowakwik Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Jeszcze ja mam pytanie. Posiadam od ~12 lat kompresor Tamiyi (starszą wersję tego). Niestety ma jedną wadę- jest baaardzo głośny. Chciałbym zakupić sobie inny sympatyczny kompresor, ale cichy, względnie sprawnie nabijający sobie ciśnienie w jakimś zbiorniku.Co byście polecali? (nie mam specjalnych wymagań co do górnej granicy cenowej ;) ) Ja bym polecił ten http://www.mojehobby.pl/mar-24-urzadzenie-do-malowania-natryskowego-mini-ma-3000-p-9-1493536.html Komentarze o nim są dość dobre aerograf zawsze można zmienić (nie używałem go ale zamierzam go kupić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Hej mam pytanie. Czy ktoś z was używał kleju Revella Contacta Professional w igle? Jest wart polecenia czy nie? Ja osobiście używam Humbrola Precision Poly w igle i chciałbym wiedzieć czy produkt Revella jest porównywalny do Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Seria Contacta to ogólnie bardzo dobre kleje. Pracuję z nimi od lat i póki co nie miałem okazji narzekać. Jak każdy klej z igłą wymaga od modelarza uwagi i schludności, by igła się nie zatkała, ale sam specyfik może być bardzo pomocnym elementem warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Panowie, powiedzcie mi proszę, czy ta piłka z Trumpka: http://www.jadarhobby.pl/trumpeter-09909-pilka-modelarska-wymiennymi-ostrzami-p-16141.html jest tak samo drobno uzębiona i przydatna jak takie piłko-żyletki: http://www.jadarhobby.pl/zyletkapilka-narzedzie-p-7837.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Uzębienie jest zdecydowanie większe i grubość ostrzy też większa. Przydaje się do cięcia większych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Czy mieliście już jakiś kontakt z produktami firmy Fredericus Rex ? Mają fajne budownictwo i roślinność , ale ze względu na dość spore ceny wolałbym najpierw poznać opinie użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Panowie, powiedzcie mi proszę, czy ta piłka z Trumpka:http://www.jadarhobby.pl/trumpeter-09909-pilka-modelarska-wymiennymi-ostrzami-p-16141.html jest tak samo drobno uzębiona i przydatna jak takie piłko-żyletki: http://www.jadarhobby.pl/zyletkapilka-narzedzie-p-7837.html Mam taką jak trumpeterowska tylko wypuszczoną przez Tamiyę. Jak dla mnie produkt się sprawdza. Tnie bardzo dobrze a jej zaletą są właśnie wymienne a przy tym wąskie ostrza. Nie byłbym wstanie odciąć używając czeskiej piłko-żyletki goleni AT-ST otrzymując taki efekt . Piłko-żyletka byłaby za duża. Nie ulega jednak wątpliwości, że ostrze trumpeterowska jest grubsze. Myślę, ze najlepszym rozwiązaniem jest zakup obu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.A.T.E.K Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Witam. Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu, ale nie wiem gdzie to pytanie usadowić, a chodzi o ten model: http://www.mojehobby.pl/italeri-2692-bell-agusta-ab-212-uh-1n-p-1-1721079.html czy ktoś miał z nim do czynienia? jak ze sklejalnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Generalnie do tego typu pytań jest osobny wątek: viewtopic.php?t=7050&start=2085 Ale jak już tu jesteśmy to odpisze tutaj Model fajny ale to co przy śmiglakach Italeri typowe to marnie spasowane oszklenie i wnętrze lekko niepasujące do kadłuba. Troszku zabawy z tym jest ale do zrobienia. Reasumując - jeśli masz doświadczenie w zabawie z przeszkleniami to polecam (oczywiście na czymś trzeba się nauczyć) no i nie obejdzie się bez szpachli. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.A.T.E.K Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 o dzięki o ten temat mi chodziło:) tak ze już będę pytał w tamtym wątku. a co do tego modelu skoro jest tak jak piszesz to chyba odstawie go na kiedy indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 21 Września 2010 Share Napisano 21 Września 2010 Po przejrzeniu wszelkich przeliczników kolorów jestem już tak skołowany, że nie daję rady znaleźć odpowiednich kolorów z palety Vallejo dla brytyjskiego i niemieckiego lotnictwa z czasów 2 WŚ. Dlatego zwracam się do Was, drodzy koledzy - kto używa farb Vallejo do malowania sprzętu RAF i Luftwaffe. Pomocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Bryndza Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Witam to mój pierwszy post na forum na tym koncie. Niektórzy mnie znają bo ze 2 lata temu pisałem z niektórymi użytkownikami i prezentowałem swoje modele. Miałem dłuuugą przerwie jednak do pasji wraca się zawsze. I teraz kilka pytań: Chciałbym odnowić swoją starą scanię której nie dokończyłem bo zniszczyłem panel z szybami Czy mogę kupić pojedynczy panel? Bo trochę szkoda wydawać teraz już przeszło 150zł na model który mam. Po drugie czy istnieją już na rynku farby którymi mogę ładnie pomalować model bez aerografu? Ostatnio obiło mi się o uszy na jakimś forum może nawet na tym że są jakieś specjalne kleje do przeźroczystych elementów. Nie pomyliło mi się? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter0002 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 No wiesz panelu z szybami nie kupisz tak sobie, no chyba że ktoś będzie sprzedawał ale to jest jak wygrać w totka. A farby- wszystkie są dobre bo kolorowe a tak naprawdę to zależy od tego czym malujesz pędzlen,aerograf czy może inaczej Ja maluje pędzlami farbami pactry, jeśli do aerografu to modelmaster lub humbrol. Może nie jestem profeslinalistą ale trochę przeczytałem tematów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Bryndza Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Dzięki za odpowiedź. Z tym panelem to czytałem że ktoś też ma taki problem i chyba mu wysłali z italeri. No nic będę szukał. A przypomni mi ktoś jeszcze jak nazywa się płyn do odnawiania starych modeli że daje się na noc do niego i puszcza klej i farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 ten płyn to "cleannux" nie wiem czy dobrze napisałem, ale on raczej usuwa farbę z modelu a nie odnawia go, możesz jeszcze spróbować kretem ... a co do szyb to chyba można zrobić z jakiegoś przezroczystego plastiku np: z jakiegoś opakowania od zabawek dla dzieci, albo z podobnego tworzywa (mówię chyba bo jeszcze nie próbowałem więc nie do końca wiem czy tak się da...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 ...ten płyn to "cleannux" nie wiem czy dobrze napisałem... Byłeś blisko - Cleanlux. ...jak nazywa się płyn do odnawiania starych modeli że daje się na noc do niego i puszcza klej i farba. Ten specyfik może usunąć jedynie farbę - kleju nie tknie. Po za tym niektórzy używają do tego "Kreta" lub DOT-3 (płyn hamulcowy jeśli dobrze pamiętam). Poszukaj na forum, koledzy nieraz się wypowiadali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Mam Pytanie, czy po nałożeniu już sody na model, czyli "śniegu" można siknąć lakierem matowym ? czy soda czasem nie zżółknie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi