Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie że skopiowali rozwiązanie z kulkami od tamijowego P-38, czas żeby to był standard w modelach wymagających dociążenia.

Z drugiej strony, autor wpisu opisał ten dodatek z taką niepewnością, że w sumie nie wiadomo... 😉

1 godzinę temu, filipsg napisał:

Fajnie że skopiowali rozwiązanie z kulkami od tamijowego P-38, czas żeby to był standard w modelach wymagających dociążenia.

Z drugiej strony, autor wpisu opisał ten dodatek z taką niepewnością, że w sumie nie wiadomo... 😉

Kulki zrobić ze zubożonego uranu i po problemie 😁

• Like 1

Szczerze mówiąc, te kulki są całkowicie zbędne, ot, taki wypychacz pudełka. Najlepsze są ołowiane ciężarki wędkarskie, łatwo je wpasować w dowolną przestrzeń

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, Jostein napisał:

Szczerze mówiąc, te kulki są całkowicie zbędne, ot, taki wypychacz pudełka. Najlepsze są ołowiane ciężarki wędkarskie, łatwo je wpasować w dowolną przestrzeń

A te kulki w tym przeszkadzają? Ja wolę wkleić estetyczne, dopasowane kulki pasujące w przewidziane miejsca. Zajmie mi to 5 minut.  Ale można oczywiście spędzać czas na wygniatania ołowiu. Ja osobiście używam piasku ołowianego pomieszanego z klejem akrylowym i taką masę wylewam gdzie trzeba. Ale jak mam gotowe ciężarki, to zawsze je wybiorę. Dziwny jestem.

• Like 4

31 minut temu, HKK napisał:

A te kulki w tym przeszkadzają? Ja wolę wkleić estetyczne, dopasowane kulki pasujące w przewidziane miejsca. Zajmie mi to 5 minut.  Ale można oczywiście spędzać czas na wygniatania ołowiu. Ja osobiście używam piasku ołowianego pomieszanego z klejem akrylowym i taką masę wylewam gdzie trzeba. Ale jak mam gotowe ciężarki, to zawsze je wybiorę. Dziwny jestem.

Lepszym elementem zestawu byłoby czterołopatowe  śmigło, stosowane na niemałej liczbie samolotów tego typu.
PS - wbrew temu, co napisała Arma, działko kal. 20 mm stanowiło uzbrojenie bynajmniej nie tylko wersji P-400.

57 minut temu, letalin napisał:

Piasek ołowiowy? Ciekawy pomysł. Robisz go sam, czy jest to jakiś gotowy?

Sam? Jeszcze mi zdrowie miłe. Kupiłem kiedyś na Telford torebkę takiego. Ziarenka mają między 0.1 a 0.3 mm średnicy. Trzeba uważać żeby nie porozsypywać i nie spożyć przez przypadek. Dlatego opcja mieszania z klejem chyba nie ma alternatywy.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Kulki w zestawie fajna rzecz - nie każdemu się chce szukać sklepu wędkarskiego czy kombinować ze sprzedażą wysyłkową.

Inna sprawa że w dobrym tonie jest podać w instrukcji gramaturę ciężarka jaki ogarnia siad płaski na ogon.

8 minut temu, myszaty napisał:

Inna sprawa że w dobrym tonie jest podać w instrukcji gramaturę ciężarka jaki ogarnia siad płaski na ogon.

I dodać kilka procent na klej, szpachlę, podkład, malowanie i cała resztę.

3 godziny temu, Jostein napisał:

Lepszym elementem zestawu byłoby czterołopatowe  śmigło, stosowane na niemałej liczbie samolotów tego typu.

Początkowo też się zdziwiłem, że nie ma tego śmigła. Jednak te co są wydają się  lepszym wyborem, z racji ciekawszych malowań do wczesnych wersji,  Jest parę francuskich malowań na Q-25, ale  Francuzi mieli też wcześniejsze i nie będą pokrzywdzeni.  Nie jest to zresztą jedyne śmigło, którego brakuje:) Kombinowali  u Bella ze średnicami. 

Poza tym jest jeszcze jeden problem, dla którego dawanie śmigła czterołopatowego byłoby trochę bez sensu, bez dość delikatnej przeróbki,  ale zostawiam to Twojej dociekliwości. 😉

• 3 weeks later...
9 godzin temu, kopernik napisał:

W nowościach Army są dodatki druku 3D. Nie miałem do tej pory doczynienia z takimi cudami i jestem ciekaw jak to się poddaje obróbce i czym to się klei.

kob.jpg

Zasadniczo analogicznie do części żywicznych, też można wszystko połamać np.  :szczerbol:

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 16.09.2022 o 21:55, kopernik napisał:

jestem ciekaw jak to się poddaje obróbce

Najpierw trzeba zapewne utwardzić promieniami UV

W dniu 16.09.2022 o 21:55, kopernik napisał:

W nowościach Army są dodatki druku 3D. Nie miałem do tej pory doczynienia z takimi cudami i jestem ciekaw jak to się poddaje obróbce i czym to się klei.

kob.jpg

obrabia się i klei się jak pospolitą zywice, którą jest. tylko inaczej uformowaną 

• Like 1

• jawkers changed the title to Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze
  • Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.