letalin Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 http://armahobbynews.pl/blog/2022/08/29/p-39-airacobra-cechy-modelu/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=P-39&utm_term=P-39-cechy-modelu&utm_content=pl Bardzo dobrze to wygląda. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 Teraz nastawiam uszy i wyczekuje kwiku jednej ramki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 Fajnie że skopiowali rozwiązanie z kulkami od tamijowego P-38, czas żeby to był standard w modelach wymagających dociążenia. Z drugiej strony, autor wpisu opisał ten dodatek z taką niepewnością, że w sumie nie wiadomo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 24 minuty temu, mirage3 napisał: Teraz nastawiam uszy i wyczekuje kwiku jednej ramki... A buty ci nie śpiewały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Jostein napisał: A buty ci nie śpiewały? Daruj sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, filipsg napisał: Fajnie że skopiowali rozwiązanie z kulkami od tamijowego P-38, czas żeby to był standard w modelach wymagających dociążenia. Z drugiej strony, autor wpisu opisał ten dodatek z taką niepewnością, że w sumie nie wiadomo... Kulki zrobić ze zubożonego uranu i po problemie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 I jeszcze ten uran obłożyć ołowiem. Będzie komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Szczerze mówiąc, te kulki są całkowicie zbędne, ot, taki wypychacz pudełka. Najlepsze są ołowiane ciężarki wędkarskie, łatwo je wpasować w dowolną przestrzeń 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Tu się w pełni zgadzam. W ogóle, z mojego punktu widzenia, w zestawach do budowy modeli 90% zawartości to całkowicie zbędne wypychacze pudełka, a pozostałe 10% jest zepsute. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 2 godziny temu, Jostein napisał: Szczerze mówiąc, te kulki są całkowicie zbędne, ot, taki wypychacz pudełka. Najlepsze są ołowiane ciężarki wędkarskie, łatwo je wpasować w dowolną przestrzeń A te kulki w tym przeszkadzają? Ja wolę wkleić estetyczne, dopasowane kulki pasujące w przewidziane miejsca. Zajmie mi to 5 minut. Ale można oczywiście spędzać czas na wygniatania ołowiu. Ja osobiście używam piasku ołowianego pomieszanego z klejem akrylowym i taką masę wylewam gdzie trzeba. Ale jak mam gotowe ciężarki, to zawsze je wybiorę. Dziwny jestem. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Piasek ołowiowy? Ciekawy pomysł. Robisz go sam, czy jest to jakiś gotowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 31 minut temu, HKK napisał: A te kulki w tym przeszkadzają? Ja wolę wkleić estetyczne, dopasowane kulki pasujące w przewidziane miejsca. Zajmie mi to 5 minut. Ale można oczywiście spędzać czas na wygniatania ołowiu. Ja osobiście używam piasku ołowianego pomieszanego z klejem akrylowym i taką masę wylewam gdzie trzeba. Ale jak mam gotowe ciężarki, to zawsze je wybiorę. Dziwny jestem. Lepszym elementem zestawu byłoby czterołopatowe śmigło, stosowane na niemałej liczbie samolotów tego typu. PS - wbrew temu, co napisała Arma, działko kal. 20 mm stanowiło uzbrojenie bynajmniej nie tylko wersji P-400. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 57 minut temu, letalin napisał: Piasek ołowiowy? Ciekawy pomysł. Robisz go sam, czy jest to jakiś gotowy? Sam? Jeszcze mi zdrowie miłe. Kupiłem kiedyś na Telford torebkę takiego. Ziarenka mają między 0.1 a 0.3 mm średnicy. Trzeba uważać żeby nie porozsypywać i nie spożyć przez przypadek. Dlatego opcja mieszania z klejem chyba nie ma alternatywy. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez HKK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Kulki w zestawie fajna rzecz - nie każdemu się chce szukać sklepu wędkarskiego czy kombinować ze sprzedażą wysyłkową. Inna sprawa że w dobrym tonie jest podać w instrukcji gramaturę ciężarka jaki ogarnia siad płaski na ogon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 8 minut temu, myszaty napisał: Inna sprawa że w dobrym tonie jest podać w instrukcji gramaturę ciężarka jaki ogarnia siad płaski na ogon. I dodać kilka procent na klej, szpachlę, podkład, malowanie i cała resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Jostein napisał: Lepszym elementem zestawu byłoby czterołopatowe śmigło, stosowane na niemałej liczbie samolotów tego typu. Początkowo też się zdziwiłem, że nie ma tego śmigła. Jednak te co są wydają się lepszym wyborem, z racji ciekawszych malowań do wczesnych wersji, Jest parę francuskich malowań na Q-25, ale Francuzi mieli też wcześniejsze i nie będą pokrzywdzeni. Nie jest to zresztą jedyne śmigło, którego brakuje:) Kombinowali u Bella ze średnicami. Poza tym jest jeszcze jeden problem, dla którego dawanie śmigła czterołopatowego byłoby trochę bez sensu, bez dość delikatnej przeróbki, ale zostawiam to Twojej dociekliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Września 2022 Share Napisano 16 Września 2022 W nowościach Army są dodatki druku 3D. Nie miałem do tej pory doczynienia z takimi cudami i jestem ciekaw jak to się poddaje obróbce i czym to się klei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 9 godzin temu, kopernik napisał: W nowościach Army są dodatki druku 3D. Nie miałem do tej pory doczynienia z takimi cudami i jestem ciekaw jak to się poddaje obróbce i czym to się klei. Zasadniczo analogicznie do części żywicznych, też można wszystko połamać np. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Kruche to. Trzeba uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 W dniu 16.09.2022 o 21:55, kopernik napisał: jestem ciekaw jak to się poddaje obróbce Najpierw trzeba zapewne utwardzić promieniami UV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 W dniu 16.09.2022 o 21:55, kopernik napisał: W nowościach Army są dodatki druku 3D. Nie miałem do tej pory doczynienia z takimi cudami i jestem ciekaw jak to się poddaje obróbce i czym to się klei. obrabia się i klei się jak pospolitą zywice, którą jest. tylko inaczej uformowaną 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Przy okazji - jest już instrukcja http://armahobbynews.pl/blog/2022/09/16/p-39q-airacobra-w-skali-1-72-instrukcja-modelu/ Wygląda, że to pierwszy model w pełni "dwuramkowy" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 4 godziny temu, martinello napisał: ... Wygląda, że to pierwszy model w pełni "dwuramkowy" Zdrada wartości jednej ramki, rozpasanie i burżujstwo, hańba !!! I czym będą teraz się żywić trole... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Trole dadzą radę się wyżywić trzema kulkami 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 trole to chyba żywią się wszystkim, jak trole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi