MAREK74 Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Skończony i cieszę się, że udało mi się go skończyć. Model uważam za trudny w budowie i nie polecam go nikomu. Plastik wydaje mi się za miękki, detale i spasowanie zestawu słabe. Starałem się poprawić i wzbogacić w detale kokpit oraz wnęki i golenie podwozia. Główne kolorki to Alclad aluminium i dark aluminium. Model ma przedstawiać Jaka-23 o numerze 921, 11 PLM Krzesiny, pierwsza połowa 1953 roku. 14 maja 1953 samolot został uszkodzony podczas przymusowego lądowania koło miejscowości Lipno. Zapraszam do oglądania i komentowania. Dla zainteresowanych, warsztat - Jak-23 1/48 35 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Świetna robota i fantastyczny Jaczek. Narobiłeś się, ale było warto, prezentuje się wyśmienicie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Jako lajkonik w temacie suszarek powiem, że ta w Twoim wykonaniu mi się podoba. Absolutnie nie widać, że to słaby zestaw, wykonałeś kawał porządnej roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo udany model, wyglądający bardzo naturalnie. Świetna robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Fantastyczny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Piękny model. Prawdziwy majstersztyk. Podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Jak 23 to jeden z moich ulubionych samolotów, więc napiszę szczerze - Przepiękny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Są dziewczyny, o których nie da się powiedzieć inaczej niż "po prostu śliczna", okazuje się, że są też takie modele! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo ładny Jaczek. Podoba mi się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo elegancki model i wykonanie genialne bo wygląda bardzo realistycznie W czasach podstawówkowych pamiętam że bardzo spodobał mi się ten samolot gdy widziałem jego model w 1/72 na wystawie lokalnego sklepu wielobranżowego na osiedlu. Pamiętam że namiętnie oglądałem to mikro pudełeczko i jeszcze w bonusie dwa polskie malowania to był szał Uzbierałem wtedy całe 28000 zł czyli 2,80 pln i byłem mega szczęśliwym jego posiadaczem Ulepiłem go oczywiście na srebrno w szachownice z żółtą 16. Model nie przetrwał do dziś, ale mam kolejnego starego KaPecia i sobie po cichaczu go dłubię aby wrócić wspomnieniami do tamtych lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Świetne wykonanie, szczególnie oddanie jednokolorowej powierzchni tak, że nie ma monotonii, ale inne odcienie nie rzucają się w oczy. Odbieram to jako spójną całość, dla mnie osobiście wielka zaleta jak i pewne wyzwanie. Bardzo udana praca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 38 minut temu, Artek82 napisał: sobie po cichaczu go dłubię Orzesz Ty! To jest nas dwóch Ja w swoim Kapeciu już przeryłem linie i zastanawiam się nad nitowaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Super robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 ode mnie wyrazy szacunku za dorabinae części oraz za nieustępliwość w walce z oporem materii. Fajnie przełamana monotonia srebrnego malowania. Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo ładny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Świetny jest, doskonale znam Jaka z krakowskiego muzeum i jak patrzę na Twój model to powiem krótko : to jest to, o to chodzi! Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Uczucia mam nieco mieszane. Model w warsztacie zapowiadał się znakomicie i oczywiście nie stracił tych wszystkich dobrych rzeczy z warsztatu. Ale gdy patrzę na limuzynę, to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że autorowi się na koniec odechciało. A jak autorowi się odechciało, to i mnie, obserwatorowi, trochę też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Rewelacja !!!! Bardzo mi się podoba .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo fajnie wykonany Jaczek, jeden z moich ulubieńców tego okresu. Walkę z nim jestem w stanie zrozumieć ... sam walczę z jego mniejszym bratem ze Special hobby i łatwo też nie jest . BRAWO TY !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Piękny, wykonanie na światowym poziomie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2023 Dziękuję wszystkim za komentarze. Muszę odpocząć od takich gniotów, także teraz coś mniej wymagającego. Tak w zasadzie to już rozgrzebałem Crusadera Hasegawy. 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Ale gdy patrzę na limuzynę, to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że autorowi się na koniec odechciało. Bo ja wiem... Szedłem swoim tempem. Limuzyna była gotowa wcześniej, a i namawiałem w warsztacie do aktywności - można było skrobnąć parę słów o tym co wprawne oko wypatrzyło. Jak teraz patrze na te zdjęcia to przyznaję, że wiatrochron trochę "odstaje" od reszty, a i tylna odsuwana część, po obejrzeniu zdjęć, zaczęła mnie drażnić kiedy tak sobie poszła w górę po odsunięciu do tyłu... Trochę mi to dało do myślenia ale nie wiem czy mam tyle determinacji, by coś z tym robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 Wypchaj się! Zupełnie się nie znam na jakichś Jakach, a do warsztatu zaglądałem popatrzeć, bo robota była klasa i przyjemnie spojrzeć. I nijak nie kupię wersji, że winny jest oglądacz, bo nie zwrócił uwagi. Model jest przedni, a na tym modelu ktoś, przechodząc obok, położył od niechcenia limuzynę. Aż sprawdzałem w sieci, czy aby napewno te Jaki miały normalnie odsuwaną tę część oszklenia, bo trudno mi było pogodzić się z takim kontrastem w stosunku do reszty. I limuzyna normalnie siedzi w prowadnicach, imaginujcie sobie! Taka rzecz w najbardziej eksponowanym miejscu! W jakimś przeciętniaku pewnie by przeszło bez echa, ale tu żal dupsko ściska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 @greatgonzo jak zwykle w punkt, ale zepsułeś mi oglądanie modelu I już nie odzobaczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2023 11 godzin temu, greatgonzo napisał: Wypchaj się! Ja bym takich słów nie użył... Jest to forma nieuprzejma, tylko po co użyta? Przeczytaj swój wpis bez tego wstępu - człowiek bardziej się skupia na meritum sprawy. Niestety nikt, na czele ze mną, nie wychwycił w warsztacie tej pułapki z limuzyną. Zastanawiałem się nad wieloma rzeczami w tym modelu, a to szkiełko jakoś się przeszmuglowało bez przemyśleń. Z tym elementem nic nie będę mógł zrobić - jest za wąski. Chyba tylko jakaś wytłoczka by pomogła... Hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Zwykle na forum przyjmuję swobodną formę wypowiedzi, zakładając a priori kumpelskie relacje między forumowiczami. Zwykle działa. Mój błąd, przepraszam Cię. Jeśli możesz zastąp proszę frazę: Wypchaj się!, stwierdzeniem: Moim zdaniem Twój zarzut nie jest zasadny. A taka, czy inna pułapka z limuzyną czyha na nas niemal w każdym zestawie. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi