MAREK74 Napisano 28 Grudnia 2023 Napisano 28 Grudnia 2023 Skończony i cieszę się, że udało mi się go skończyć. Model uważam za trudny w budowie i nie polecam go nikomu. Plastik wydaje mi się za miękki, detale i spasowanie zestawu słabe. Starałem się poprawić i wzbogacić w detale kokpit oraz wnęki i golenie podwozia. Główne kolorki to Alclad aluminium i dark aluminium. Model ma przedstawiać Jaka-23 o numerze 921, 11 PLM Krzesiny, pierwsza połowa 1953 roku. 14 maja 1953 samolot został uszkodzony podczas przymusowego lądowania koło miejscowości Lipno. Zapraszam do oglądania i komentowania. Dla zainteresowanych, warsztat - Jak-23 1/48 38 1 Cytuj
barszczo Napisano 28 Grudnia 2023 Napisano 28 Grudnia 2023 Świetna robota i fantastyczny Jaczek. Narobiłeś się, ale było warto, prezentuje się wyśmienicie . 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Jako lajkonik w temacie suszarek powiem, że ta w Twoim wykonaniu mi się podoba. Absolutnie nie widać, że to słaby zestaw, wykonałeś kawał porządnej roboty. 1 Cytuj
Moses Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo udany model, wyglądający bardzo naturalnie. Świetna robota. 1 Cytuj
Endrju Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Piękny model. Prawdziwy majstersztyk. Podoba mi się. 1 Cytuj
abtb Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Jak 23 to jeden z moich ulubionych samolotów, więc napiszę szczerze - Przepiękny! 1 Cytuj
kozborn Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Są dziewczyny, o których nie da się powiedzieć inaczej niż "po prostu śliczna", okazuje się, że są też takie modele! 1 Cytuj
skarczu Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo ładny Jaczek. Podoba mi się . 1 Cytuj
Artek82 Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo elegancki model i wykonanie genialne bo wygląda bardzo realistycznie W czasach podstawówkowych pamiętam że bardzo spodobał mi się ten samolot gdy widziałem jego model w 1/72 na wystawie lokalnego sklepu wielobranżowego na osiedlu. Pamiętam że namiętnie oglądałem to mikro pudełeczko i jeszcze w bonusie dwa polskie malowania to był szał Uzbierałem wtedy całe 28000 zł czyli 2,80 pln i byłem mega szczęśliwym jego posiadaczem Ulepiłem go oczywiście na srebrno w szachownice z żółtą 16. Model nie przetrwał do dziś, ale mam kolejnego starego KaPecia i sobie po cichaczu go dłubię aby wrócić wspomnieniami do tamtych lat 1 Cytuj
zaruk Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Świetne wykonanie, szczególnie oddanie jednokolorowej powierzchni tak, że nie ma monotonii, ale inne odcienie nie rzucają się w oczy. Odbieram to jako spójną całość, dla mnie osobiście wielka zaleta jak i pewne wyzwanie. Bardzo udana praca. 1 Cytuj
abtb Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 38 minut temu, Artek82 napisał: sobie po cichaczu go dłubię Orzesz Ty! To jest nas dwóch Ja w swoim Kapeciu już przeryłem linie i zastanawiam się nad nitowaniem 1 Cytuj
pulemiot Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 ode mnie wyrazy szacunku za dorabinae części oraz za nieustępliwość w walce z oporem materii. Fajnie przełamana monotonia srebrnego malowania. Gratulacje 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Świetny jest, doskonale znam Jaka z krakowskiego muzeum i jak patrzę na Twój model to powiem krótko : to jest to, o to chodzi! Pozdr ww 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Uczucia mam nieco mieszane. Model w warsztacie zapowiadał się znakomicie i oczywiście nie stracił tych wszystkich dobrych rzeczy z warsztatu. Ale gdy patrzę na limuzynę, to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że autorowi się na koniec odechciało. A jak autorowi się odechciało, to i mnie, obserwatorowi, trochę też. 1 Cytuj
chorąży Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Rewelacja !!!! Bardzo mi się podoba .. 1 Cytuj
Dzejo Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Bardzo fajnie wykonany Jaczek, jeden z moich ulubieńców tego okresu. Walkę z nim jestem w stanie zrozumieć ... sam walczę z jego mniejszym bratem ze Special hobby i łatwo też nie jest . BRAWO TY !!! 1 Cytuj
mig Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Piękny, wykonanie na światowym poziomie 1 Cytuj
MAREK74 Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Napisano 29 Grudnia 2023 Dziękuję wszystkim za komentarze. Muszę odpocząć od takich gniotów, także teraz coś mniej wymagającego. Tak w zasadzie to już rozgrzebałem Crusadera Hasegawy. 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Ale gdy patrzę na limuzynę, to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że autorowi się na koniec odechciało. Bo ja wiem... Szedłem swoim tempem. Limuzyna była gotowa wcześniej, a i namawiałem w warsztacie do aktywności - można było skrobnąć parę słów o tym co wprawne oko wypatrzyło. Jak teraz patrze na te zdjęcia to przyznaję, że wiatrochron trochę "odstaje" od reszty, a i tylna odsuwana część, po obejrzeniu zdjęć, zaczęła mnie drażnić kiedy tak sobie poszła w górę po odsunięciu do tyłu... Trochę mi to dało do myślenia ale nie wiem czy mam tyle determinacji, by coś z tym robić. Cytuj
greatgonzo Napisano 30 Grudnia 2023 Napisano 30 Grudnia 2023 Wypchaj się! Zupełnie się nie znam na jakichś Jakach, a do warsztatu zaglądałem popatrzeć, bo robota była klasa i przyjemnie spojrzeć. I nijak nie kupię wersji, że winny jest oglądacz, bo nie zwrócił uwagi. Model jest przedni, a na tym modelu ktoś, przechodząc obok, położył od niechcenia limuzynę. Aż sprawdzałem w sieci, czy aby napewno te Jaki miały normalnie odsuwaną tę część oszklenia, bo trudno mi było pogodzić się z takim kontrastem w stosunku do reszty. I limuzyna normalnie siedzi w prowadnicach, imaginujcie sobie! Taka rzecz w najbardziej eksponowanym miejscu! W jakimś przeciętniaku pewnie by przeszło bez echa, ale tu żal dupsko ściska. 1 Cytuj
kozborn Napisano 30 Grudnia 2023 Napisano 30 Grudnia 2023 @greatgonzo jak zwykle w punkt, ale zepsułeś mi oglądanie modelu I już nie odzobaczę 1 Cytuj
MAREK74 Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Napisano 30 Grudnia 2023 11 godzin temu, greatgonzo napisał: Wypchaj się! Ja bym takich słów nie użył... Jest to forma nieuprzejma, tylko po co użyta? Przeczytaj swój wpis bez tego wstępu - człowiek bardziej się skupia na meritum sprawy. Niestety nikt, na czele ze mną, nie wychwycił w warsztacie tej pułapki z limuzyną. Zastanawiałem się nad wieloma rzeczami w tym modelu, a to szkiełko jakoś się przeszmuglowało bez przemyśleń. Z tym elementem nic nie będę mógł zrobić - jest za wąski. Chyba tylko jakaś wytłoczka by pomogła... Hm... Cytuj
greatgonzo Napisano 30 Grudnia 2023 Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Zwykle na forum przyjmuję swobodną formę wypowiedzi, zakładając a priori kumpelskie relacje między forumowiczami. Zwykle działa. Mój błąd, przepraszam Cię. Jeśli możesz zastąp proszę frazę: Wypchaj się!, stwierdzeniem: Moim zdaniem Twój zarzut nie jest zasadny. A taka, czy inna pułapka z limuzyną czyha na nas niemal w każdym zestawie. Edytowane 30 Grudnia 2023 przez greatgonzo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi