Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najlepiej to go rozwierć końcówką skalpela, wygładź papierem ściernym, pomaluj na srebrno wnętrze i naklej szkiełko wycięte wybijakiem rewolwerowym, efekt będzie o niebo lepszy od malowanego. Jeśli jest w 35 to spokojnie dasz radę, ja wierciłem reflektory w 72 mające 3mm średnicy:)

Napisano
Czym można pomalować reflektor w T-34, żeby wyglądał "w miarę" realistycznie? Chodzi mi oczywiście nie o osłonę, lecz element, który w rzeczywistości był szklany. Mam farbkę olejną Revell 91 steel metallic. Może czymś takim?

Niczym - żadne malowanie metalizerami nie da realistycznego efektu szkła.

Trzeba oszklenie dorobić.

Nafrezować ("wydrążyć") reflektor, pomalować wewnątrz (cześć odbijająca światło) na srebrno.

Imitację szkła wykonać z odpowiedniego kleju lub innego środka który po zaschnięciu będzie przezroczysty lub oszklenie wykonać z przezroczystego plastiku/folii.

Tu masz jeden ze sposobów :

viewtopic.php?f=219&t=54046&start=15

Napisano

Jak wyżej (rozwiercam igłą jednorazową do strzykawki ), ja robię szkło z 2-składnikowego kleju UHU plus jest dość gęsty nie ma bąbli i daje piękny przeźroczysty menisk wypukły sprawdzałem działa. Pozdrawiam M1A1(HA)

Napisano

Świetny patent. Jeżeli uda mi się oddzielić klosz od osłony (niestety już je skleiłem klejem contacta revella) to go zastosuję. Dzięki.

Napisano

Ja rowiercam sklejony reflektor wiertłem, wnętrze wyglądamkulistym frezem od dremela. Wnętrze maluje srebrną farbą i zalewam bondic

• 4 weeks later...
Napisano

Witam ponownie.Prosze o pomoc w uzyskaniu informacji na temat modelu leichte (funk) pz kpfw.I ausf.a (chodzi mi w jakim okresie on sluzy I czy bral udzial w kampani wrzesniowej ).Bardzo dziekuje za kazda informacje.Pozdrawiam

Napisano

Czy ktoś kupował koła w Raeal model?Zapodałem sobie takowe i nie jestem zadowolony z ich jakości..W przesyłce co prawda jest ich więcej niż zamawiałem ale nawet z dwóch zestawów nie da się zebrać jednego poprawnego Jednym słowem-dramat po 1,5 miesiąca oczekiwania..

• Super Moderator
Napisano

Cześć

Reklamuj, ja zrobiłem zdjęcia i na maila wysłałem, fakt że trwało to długo ale dostałem cały komplet nowy poprawnie odlany, co prawda bez żadnego przepraszam czy coś. Koła do MAN 10 t na 9 szt ani jedno nie było ok... w sumie nie polecam bo jakość też taka sobie, obecnie jak coś szukam to tylko DEF Model.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Hmm... czy istnieje gdzieś na internecie jakaś w miarę dokładna lista zmian i modyfikacji Pz.IV?

Przyznam że przeglądając rysunki, modele i przede wszystkim zdjęcia nie jestem w stanie ogarnąć kiedy na Jtkach montowano w dachu wyrzutnie granatów, jakie osłony wentylacji, hamulce wylotowe czy też włazy załogi :S

Mam wrażenie że niektóre pojazdy jeszcze z zimmeritem miały granatniki i włazy bez wizjerów, a w późniejszych zdarzały się na przykład zaślepki w miejscu gdzie powinien być granatnik który pojawiał się z powrotem w wersji late :/

Napisano

Mam pytanie czołgowego nowicjusza - czy da się dorobić brakującą skórzaną osłonę mocowania lufy, tak żeby mogła się ona ruszać? Robię taki model:

132517-10911-pristine.jpg

W internetach ludzie robią ją albo z chusteczki zamoczonej w Wikolu, albo z jakiejś masy plastycznej, ale coś mi się wydaje, że lufa musi być wtedy przyklejona w jednej pozycji (mylę się?).

Poradźcie coś proszę .

Napisano

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na tego typu pytanie. Ale zadam żeby nie zaśmiecać w innych miejscach.

Czy Panowie w uniformach widzianych na fotce nadają się na dioramę zimową? (dokładnie grudzień)

6cf760fd9a9a9b0a.jpg

Napisano
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na tego typu pytanie. Ale zadam żeby nie zaśmiecać w innych miejscach.

Czy Panowie w uniformach widzianych na fotce nadają się na dioramę zimową? (dokładnie grudzień)

6cf760fd9a9a9b0a.jpg

Odpowiedz sobie sam czy był byś taki szczęśliwy i wyluzowany w takim mundurku przy -20 stopniach

Napisano (edytowane)

grudzień to również temperatura około +1 do +10

Włochy to nawet do +15 w grudniu.

Jednak jeśli na dio ma leżeć śnieg to figurki muszę sobie odpuścić.

Edytowane przez Gość