Szkielzu Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Niestety nie miałem możliwości zakupienia normalnego rotbraun do modelu więc zacząłem kombinować i wymieszałem kilka farb. Czy kolor pasuje? Jak nie to Jaka jest najlepsza kombinacja? ( Jak coś to są koła od jagdpanther e-75) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 5 godzin temu, Szkielzu napisał: Niestety nie miałem możliwości zakupienia normalnego rotbraun do modelu więc zacząłem kombinować i wymieszałem kilka farb. Czy kolor pasuje? Jak nie to Jaka jest najlepsza kombinacja? ( Jak coś to są koła od jagdpanther e-75) No wspaniały C kolorek wyszedł, zamiast rotbraun określiłbym to raczej jako sinokoperkowy róż, nadający się tylko do zmycia "Wamodem" . Jak to mówi mój bezpośredni przełożony z pracy " nie dziaduj" weź i kup sobie ten rotbraun o choćby taki : https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-014-RAL-8012-ROTBRAUN.html Cena nie powala , a jeżeli jak widać idziesz w hitlerowską pancerkę to ten MIG starczy Ci na co najmniej na kompanię tych szkopskich tanków, , gdybyś miał pomalować jedną sztukę to faktycznie byłoby szkoda kasy. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 5 minut temu, Adams M1A1 napisał: No wspaniały C kolorek wyszedł, zamiast rotbraun określiłbym to raczej jako sinokoperkowy róż, nadający się tylko do zmycia "Wamodem" . Jak to mówi mój bezpośredni przełożony z pracy " nie dziaduj" weź i kup sobie ten rotbraun o choćby taki : https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-014-RAL-8012-ROTBRAUN.html Cena nie powala , a jeżeli jak widać idziesz w hitlerowską pancerkę to ten MIG starczy Ci na co najmniej na kompanię tych szkopskich tanków, , gdybyś miał pomalować jedną sztukę to faktycznie byłoby szkoda kasy. Pozdr. A. Ten rotbraun który zaproponowałeś Nie wygląda zbyt brązowo? te podkłady niemieckie były dosyć czerwone. No chyba że to po prostu tak wygląda w zbiorniku a podczas malowania inaczej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Ten cały rotbraun jest opisany w RAL jako 8012 czyli wpisując sobie w internetach RAL 8012 wyskakuje Ci np. to : http://www.sklep.wirbialystok.pl/farba-do-frontow-meblowych-ral-8012-polysk-p-2856.html I to jest prawdziwy kolor, może ma zdjęciu z Moje Hobby wyszło to trochę ciemno ale z innej strony ta sama farbka wygląda tak : https://agtom.eu/farby-akrylowe-17ml/357288-ammo-of-mig-farba-ral-8012-rotbraun-8432074000143.html A tutaj wygląda tak: https://hardknoxgames.com/products/ammo-acrylic-color-amig014-ral8012-rottbraun To jest tylko kwestia zdjęcia. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 12 minut temu, Szkielzu napisał: Ten rotbraun który zaproponowałeś Nie wygląda zbyt brązowo? te podkłady niemieckie były dosyć czerwone. No chyba że to po prostu tak wygląda w zbiorniku a podczas malowania inaczej wygląda. Używam jak już podkład musi być to gunze H414.Najbardziej podpada pod oryginalną minię wojenną.A miałem element pomalowany w ten kolor oryginalny lampę tylną notek i cześć ,na której był dokręcana do pojazdu miała ten kolor i mogę ten polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Albo się zapytam zanim zrobię jeszcze większą głupotę, ten czerwonawy kolor na czołgach niemieckich pod koniec II wojny światowej to był podkład tak ? A jak tak to w końcu jaki to jest kolor ( i tym razem nie proszę o zestaw farb i takie rzeczy tylko po prostu o kolor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Te pojazdy nie istniały więc ciężko odpowiedzieć na pytanie co artysta miał na myśli. Adam Wilder chyba zrobił lata temu Panther ausf. F z niezamalowaną minią i to niby zaczęło modę na te czerwone wstawki, ale to wszystko s-f więc możesz malować i Rotbraun i czerwonym jak minia i czymkolwiek tylko pasuje. https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-7142-GERMAN-FACTORY-COLORS-Set.html Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Irgr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Można by i dać np LifeColor UA 637 Hull Red, fajny kolor, typowy do okrętów Kriegsmarine, może na pierwszy rzut oka wydawać się za ciemny ale w rzeczywistości nie jest, jest uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 IIIIII znowu kombinuje, teraz wymieszałam inne farby i wydaje mi się że ta kombinacja jest najbliższa Rot Braun. Co w o tym sądzicie ( ten model który teraz składam jest w sumie testem dla mnie różnych technik modelarskich itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Teraz, Szkielzu napisał: IIIIII znowu kombinuje, teraz wymieszałam inne farby i wydaje mi się że ta kombinacja jest najbliższa Rot Braun. Co w o tym sądzicie ( ten model który teraz składam jest w sumie testem dla mnie różnych technik modelarskich itd itp UPS zapomniałem zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 7.08.2020 o 19:46, Szkielzu napisał: IIIIII znowu kombinuje, teraz wymieszałam inne farby i wydaje mi się że ta kombinacja jest najbliższa Rot Braun. Co w o tym sądzicie ( ten model który teraz składam jest w sumie testem dla mnie różnych technik modelarskich itd itp Na zdjęciu oryginalne pojemniki po pigmencie, z których po dodaniu rozpuszczalnika (np. benzyna, terpentyna) otrzymywana farbę do malowania kamuflażu. Odcień koloru mógł być bardzo różny. Chyba z tego mieszania farb oraz oddziaływania warunków atmosferycznych na pomalowany pojazd-modelarze rozpoczęli proces badawczy i odkryli kolory: "wczesne, wczesno-średnie, średnio-późne itp". Niemy jako naród o wysokiej kulturze technicznej, mieli wszystko zhierarchizowane, znormalizowane i prawnie dopracowane. Kolory kamuflażu w czasie wojny się oczywiście się zmieniały- są na to stosowne dokumenty. Jeżeli sklejasz niemieckie pojazdy zainwestuj raz w duże pojemniki z farbami po 200 ml i będziesz miał problem rozwiązany. Kup np. Vallejo - robi wszystkie podstawowe kolory- używane przez państwa biorące udział w II wojnie światowej. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Z jakiego modelu najlepiej będzie w skali 1:35 zrobić polski Renault FT z okresu bitwy warszawskiej? Zostaje tylko RPM, czy może jest jakaś wariacja od MENGa, bez nitowanej wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 38 minut temu, Dudzio napisał: Z jakiego modelu najlepiej będzie w skali 1:35 zrobić polski Renault FT z okresu bitwy warszawskiej? Zostaje tylko RPM, czy może jest jakaś wariacja od MENGa, bez nitowanej wieży? Model żywiczny w przyzwoitej cenie robi firma M-Model 35137 FT-17 with 37mm gun.Model RPM to mydło - gąsienice i dodatki znacznie przewyższą cenę modelu MENGa. https://www.mojehobby.pl/products/FT-17-with-37mm-gun.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) A ten nie jest dobry -> https://plastmodel.pl/p/4/12413/meng-models-ts-008-french-ft-17-light-tank-cast-turret-1-35--1939-1945-skala-1-35-pojazdy-i-bron-pancerna.html RPM odpuść... Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Pytanie, jak jest dysza do aerografu 0,25 mm, to do tej dyszy pasuje tylko iglica 0,25 mm tak? Czy inne rozmiary też ( aerograf to jest Ad 7770) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Szkielzu napisał: Pytanie, jak jest dysza do aerografu 0,25 mm, to do tej dyszy pasuje tylko iglica 0,25 mm tak? Czy inne rozmiary też ( aerograf to jest Ad 7770) Inne rozmiary niż 0,25 mm nie pasują. Są aerografy z dyszami 0,20 mm, 0,30 mm, 0,50 mm. Korpus jest jeden-wymienia się dyszę i iglicę. https://mar-pol.sklep.pl/aerograf-trzy-dysze,3,8611,5548 Tani chińczyk, ale na początek wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Cześć może głupie pytanie, ale czy specyfiki typu MiG streaking kładzie się na farbę bazowa ( np po wykonaniu zarysowań) czy dopiero na lakier błyszczący tak jak wasch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 7 godzin temu, Slawulo napisał: Cześć może głupie pytanie, ale czy specyfiki typu MiG streaking kładzie się na farbę bazowa ( np po wykonaniu zarysowań) czy dopiero na lakier błyszczący tak jak wasch? Za forumowym kolegą Solo podaję kolejność czynności przy malowaniu modelu: Model szpachlujesz i szlifujesz przez cały proces budowy- jeżeli jest taka konieczność. Gdy bryła modelu gotowa jest do malowania, warto ją odtłuścić i osunąć pozostałości po obróbce. Jest to po to, aby usunąć wszelkie tłuste ślady, żeby farba lepiej trzymała się plastiku. Krok następny to podkład: dzięki niemu widzisz wszelkie nierówności powierzchni, które trzeba jeszcze szpachlować/szlifować, a także lepiej się na nim trzyma farba. Jeśli robisz jakieś poprawki/szpachlowanie/szlifowanie, na koniec warto znowu w tych miejscach położyć podkład. Potem farba. Po farbie lakier bezbarwny błyszczący, dzięki czemu masz gładką i śliską powierzchnię. To po to aby łatwo układać kalkomanie, które na szorstkiej powierzchni trudno przesuwać, także żeby pod nie nie dostawało się powietrze, unikniesz wtedy efektu tzw. srebrzenia. Gdy kalki wyschną, zabezpieczasz je znowu takim samym lakierem, żeby ich nie zerwać przypadkiem, a po drugie aby na gładkiej powierzchni kłaść washa i weathering. Generalnie najpierw kładziesz washa w linie podziału, a potem po wyschnięciu i starciu go, zabezpieczasz go znowu warstwą lakieru, a to po to aby podczas weatheringu (do którego często używa się produkty olejne/emalie, takie jak do washa) nie zetrzeć washa. Pod weathering często warto dawać lakier półmatowy, a czasami nawet matowy, a to po to aby łatwiej kłaść i rozprowadzać efekty weatheringu. Na śliskiej, błyszczącej powierzchni jest to dużo trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawulo Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Ale super wyczerpującą odpowiedź. Dzięki. Ja dawałem najpierw podkład, później kolor bazowy, później malowałem zadrapania i podobne. Następnie kładłem lakier błyszczący (sidolux), kleiłem kalki, na to sidolux i wasch i na koniec mat. Na lakier matowy kładłem wszelkie pigmenty, fixy itd. Więc trochę nie tak. Robię dopiero czwarty model i ciągle się uczę. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy ktoś może wie Jak się nazywało te "przebranie" do czołgów is-2 które miało przypominać tygrysa?( i nie, nie chodzi "białego tygrysa") Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez Szkielzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 50 minut temu, Szkielzu napisał: Czy ktoś może wie Jak się nazywało te "przebranie" do czołgów is-2 które miało przypominać tygrysa?( i nie, nie chodzi "białego tygrysa") Czy możesz to doprecyzować,z tego co wiem to tylko hitlerowcy w czasie ofensywy w Ardenach w zimie 1944 , upodobniali swój sprzęt pancerny do pojazdów US Army (ale robili to w celach sabotażu i z powodu braku sprzętu zdobycznego). Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Myślę że chodzi Ci o filmowe potworki z jedynie słusznych filmów.Miało to przedstawiać czołgi Panther a jak niech każdy oceni sam. A jeszcze jedno stare Isy upodabniano do M60 Patton i w czeluściach netu są zdjęcia bodajże z ćwiczeń ,,Czerwonych Beretów" pozdrawiam Olo Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 3 godziny temu, OLO napisał: Myślę że chodzi Ci o filmowe potworki z jedynie słusznych filmów.Miało to przedstawiać czołgi Panther a jak niech każdy oceni sam. A jeszcze jedno stare Isy upodabniano do M60 Patton i w czeluściach netu są zdjęcia bodajże z ćwiczeń ,,Czerwonych Beretów" pozdrawiam Olo No właśnie mi chodziło o takie " potworki ". Problem w tym że teraz jakoś nie mogę znaleźć żadnych zdjęć owych pojazdów, Zna ktoś jakieś tytuł filmów w których one się znajdują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 14 godzin temu, robertmodelarz napisał: Za forumowym kolegą Solo podaję kolejność czynności przy malowaniu modelu (...) Solo podawał procedurę przy modelach samolotów. Pancerkę zwykle traktuje się nieco inaczej. Poza tym, trochę za dużo tych warstw. Można tak robić, ale uważam to za przesadę. Satynowa powierzchnia nadaje się pod kalki i nie powinno być srebrzenia. Więc o ile farba nie jest trupio matowa lakier pod kalki niekonieczny. W przeciwnym wypadku, półmat wystarczy. Pod washa w większości wypadków też satynowa powierzchnia będzie ok. Można wtedy połączyć łoszowanie z filtrowaniem. Zabezpieczanie washa lakierem przed cieniowaniem olejnymi, to też wg mnie strata czasu. Olejne się rozciera a nie zmywa. Ilości rozcieńczalnika (jeśli już) są śladowe i nie naruszają washa. Używając rozcieńczalnika zrobimy z cieniowania filtrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 Szkielzu "4 Pancerni i pies" odcinek 12 "Fort Olgierd" - IS-y w roli Panter. Trochę o "makietach" zachodnich pojazdów na naszych poligonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi