Endrju Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 W dniu 11.10.2023 o 10:40, Adams M1A1 napisał: A ja zaproponowałbym taki zestaw lub jak wolisz galeryjkę : wyrzutnia 2P24 podczas załadunku rakiety na wyrzutnię z Samochodu Transportowo-Załadowczego 2T6 na pojeździe Ural 375D o coś takiego: Jak jesteś z Krakowa lub okolic ten pojazd jest tam eksponatem Rakiety do Kruga były wożone też na naczepach ciąganych przez ZiL-a. Taki zestaw stoi w Warszawie w forcie Czerniakowskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 4 minuty temu, Endrju napisał: Rakiety do Kruga były wożone też na naczepach ciąganych przez ZiL-a. Taki zestaw stoi w Warszawie w forcie Czerniakowskim. A widzisz właśnie że nie . Ten zestaw to ciągnik siodłowy ZiŁ157K z naczepą 9T28 o napędzie 10x10!!!!!! czyli poprzez siodło napędzana była także naczepa służył do przewozu zapasowych rakiet w baterii technicznej, zarówno Krug jak i Kub (wtedy był zabudowany stelaż na 9 rakiet) które dopiero po sprawdzeniu, obsłudze i napełnieniu tlenem , paliwem itp. były przeładowywane za pomocą żurawia Ural 375D 9T31M na STZ-y czyli Samochody -Transportowo-Załadowcze w przypadku Kruga był to właśnie Ural 375D 2T6 a w przypadku Kuba ZiŁ131 2T7M i dopiero z tych STZ-ów rakiety były ładowane na wyrzutnie. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 14 minut temu, Adams M1A1 napisał: A widzisz właśnie że nie . Ten zestaw to ciągnik siodłowy ZiŁ157K z naczepą 9T28 o napędzie 10x10!!!!!! czyli poprzez siodło napędzana była także naczepa służył do przewozu zapasowych rakiet w baterii technicznej, zarówno Krug jak i Kub (wtedy był zabudowany stelaż na 9 rakiet) które dopiero po sprawdzeniu, obsłudze i napełnieniu tlenem , paliwem itp. były przeładowywane za pomocą żurawia Ural 375D 9T31M na STZ-y czyli Samochody -Transportowo-Załadowcze w przypadku Kruga był to właśnie Ural 375D 2T6 a w przypadku Kuba ZiŁ131 2T7M i dopiero z tych STZ-ów rakiety były ładowane na wyrzutnie. Pozdr. A. Oj chyba muszę jeszcze raz przeczytać co ja tam na napisałem. ...... Napisałem że "Rakiety do Kruga były wożone też na naczepach ciąganych przez ZiL-a". Czy to jest niezgodne z prawdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 12 minut temu, Endrju napisał: Oj chyba muszę jeszcze raz przeczytać co ja tam na napisałem. ...... Napisałem że "Rakiety do Kruga były wożone też na naczepach ciąganych przez ZiL-a". Czy to jest niezgodne z prawdą? No nie do końca, w moim poprzednim poście pisałem o scence rodzajowej tj. załadunku rakiety na wyrzutnię, tym zajmowały się tylko STZ-y w bateriach startowych. Zapasowe rakiety owszem były transportowane na tych zestawach ZiŁ157/9T28 , ale tak jak już napisałem wcześniej tylko w baterii technicznej i nie były ładowane z nich na wyrzutnię, jeżeli chciałbyś wykonać scenkę rodzajową z w/w naczepą to można by zrobić jak z naczepy rakieta jest rozładowywana koniecznie w pojemniku transportowym ze zdemontowanymi tymi małymi rakietkami startowymi w osobnych kontenerach przez żuraw samochodowy 9T31M na Uralu 375D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 Oj chyba robisz jakąś nadinterpretację tego co napisałem. Napisałem bez wdawania się w szczegóły, że rakiety były też wożone na innym pojeździe, bo były wożone, i co tu jest nie do końca zgodne z prawdą? Oj chyba bez flaszki tego tematu nie ogarniemy. Chyba musimy gdzieś się umówić na browarka i temat przedyskutować dogłębnie. Daleko masz do Sobótki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 1 godzinę temu, Endrju napisał: Oj chyba robisz jakąś nadinterpretację tego co napisałem. Napisałem bez wdawania się w szczegóły, że rakiety były też wożone na innym pojeździe, bo były wożone, i co tu jest nie do końca zgodne z prawdą? Oj chyba bez flaszki tego tematu nie ogarniemy. Chyba musimy gdzieś się umówić na browarka i temat przedyskutować dogłębnie. Daleko masz do Sobótki? A widzisz to istotne bo jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, do czego innego służy naczepa transportowa a do czego innego służy STZ, tak nawiasem mówiąc mam w planach kiedyś popełnić taki zestaw transportowy w wersji do KUB-a i do KRUGA, ciągnik wydał Trumpeter ale naczepę trzeba będzie wyrzeźbić samemu no i te kółka z polskim bieżnikiem to też trudna rzecz, ale mam wzorzec do do produkcji, z tej naczepy do SA2 też trochę elementów jest do wykorzystania no i najważniejsze i zawsze najtrudniejsze do zdobycia że mam numery rejestracyjne zarówno do ciągników jak i do naczep( te kretyńskie tajemnice wojskowe). Sprawdzałem na Gogle Maps do Sobótki mam jakieś 48,1km czyli jakąś godzinkę to czego nie, tylko że jak będzie browar to będę musiał moją Kobietę poprosić aby mnie dostarczyła i odebrała. Pozdr.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 1 Listopada 2023 Share Napisano 1 Listopada 2023 Czy ma ktoś może jakieś zdjęcia zawartości skrzynek z lewego błotnika T-55? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Witajcie. Planuję zmierzyć się z Landwasserschlepper- niemiecką amfibią służącą w Afryce Północnej. Jakiego koloru warto użyć na pomalowanie modelu? Myślałem o RAL8020. Czy jest to dobry pomysł czy może rozważyć inny kolor? Jeśli tak to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 W dniu 2.11.2023 o 00:16, halset napisał: Czy ma ktoś może jakieś zdjęcia zawartości skrzynek z lewego błotnika T-55? Jeśli nikt z kolegów modelarzy Ci nie pomoże to spróbuj poszukać takiej wiedzy u obecnych właścicieli T-55 w muzeach i różnych kolekcjach. Ja zacząłbym od muzeum w Zabrzu. W tym prywatnym muzeum jest grupa pozytywnie zakręconych ludzi, którzy są chętni do pomocy. Można też spróbować w muzeum w Poznaniu. Nie spodziewaj się jednak za wiele ponieważ pojazdy, które były spisywane ze stanów jednostek i trafiały do muzeów i prywatnych kolekcji były w większości wybebeszane ze wszystkiego co dało się ściągnąć. Do nowych właścicieli trafiał sprzęt totalnie ogołocony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 51 minut temu, barti94 napisał: Witajcie. Planuję zmierzyć się z Landwasserschlepper- niemiecką amfibią służącą w Afryce Północnej. Jakiego koloru warto użyć na pomalowanie modelu? Myślałem o RAL8020. Czy jest to dobry pomysł czy może rozważyć inny kolor? Jeśli tak to jaki? Maluj 8020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 5.11.2023 o 12:28, Evildead napisał: Maluj 8020 To bardzo fajny pomysł na malunek. Na piaskowym świetnie można pobawić się w ślady eksploatacji. Smugi, zacieki, rdza, obicia -to jest to!!!! Kolor bazowy i tak ściemnieje po np. takich zabiegach. Jaki to był kolor wg rozkazu to wie pewnie tylko kolega Messer. Edytowane 11 Grudnia 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Panowie temat jest taki: Shilka 1/35. Czy różnica w jakości Menga w stosunku do Dragona jest adekwatna do jego ceny? Mając do wyboru Dragona za 150 lepiej dokupić do niego blaszki i lufy czy brać prawie dwa razy droższego Menga? Edytowane 10 Listopada 2023 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Przygotuj sobie worek szpachli na dragona. Formy już z lekka wyeksploatowane, nadlewki, jamki skurczowe. Zvezda robi przepak dragona. Blaszki eska też nie są do końca prawidłowe. Meng ma częściowe wnętrze. Drugi raz do dragona nie podejdę. Edytowane 10 Listopada 2023 przez n_lukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 1 godzinę temu, TAW napisał: Panowie temat jest taki: Shilka 1/35. Czy różnica w jakości Menga w stosunku do Dragona jest adekwatna do jego ceny? Mając do wyboru Dragona za 150 lepiej dokupić do niego blaszki i lufy czy brać prawie dwa razy droższego Menga? Kupuj od razu model Menga lub firmy Hong H5001 ZSU-23-4M/M3 Soviet Self Propelled Anti Aircraft Gun (Shilka) https://www.mojehobby.pl/products/ZSU-23-4M-M3-Soviet-Self-Propelled-Anti-Aircraft-Gun-Shilka.html Model firmy Dragon jest stary jak węgiel, mocno uproszczony, jedyna zaleta to kalkomanie LWP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: jedyna zaleta to kalkomanie LWP Meng też ma nasze kalki tylko już z nowszej epoki. Czyli jest jasność, który model brać - dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 17 godzin temu, bulik58 napisał: Szukam kalkomanii z angielskimi nr. rej , dla samochodów ,układ liter i cyfr obojętny. mogą być na przód i tył lub pojedyncze, wtedy najlepiej kwadratowe . Skala 1:35 Ale do druku czy kalki? Jak do druku to bardzo łatwo samemu zrobić bo czcionka może być każda i na przód idzie czarna czcionka na białym tle a na tył na żółtym. Zawsze możesz na już pomalowane tablice nakleić kalkę z nr rejestracyjnym. Jak potrzebujesz wymiary to daj znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 No to już konkretniej podaj mi mniej więcej rocznik produkcji to się zorientuje w jakim formacie były w tym czasie i na tej podstawie coś będzie trzeba szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 (edytowane) 4 godziny temu, bulik58 napisał: Ten pojazd był produkowany od 1938 r. aż do lat 70, co świadczy dobrze o jego konstrukcji. Cała produkcja Pioniera zakończyła się wraz z zakończeniem II w.św. Konstrukcyjnie faktycznie był na tyle dobry, że wykorzystywano go (nie produkowano) jeszcze do lat 80-ych, po czym został ze służby wycofany, a wiele tych pojazdów znalazło się wówczas w rękach prywtanych. Po wojnie natomiast, wykorzystując konstrukcję Pioniera powstało jego rozwinięcie, czyli Scammell Explorer. W latach 50-ych Scammell wszedł w skład Grupy Leyland i tu zaczyna się nowa linia pojazdów takich jak np. Scammell Contractor, Crusader, czy produkowany przez Hobby Bossa model Scammell Commander. Wszystkie te nowsze i mocniejsze konstrukcje chętnie były wykorzystywane przez wojsko, więc gdyby mieli do lat 80-ych bazować li tylko na Pionierze, to słabo to widzę. Edytowane 13 Listopada 2023 przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Zrób takiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 Czołem Waszmościnom i Waszmościom! Dostałem do dokończenia model M16 z Tamki - wszystkie 4 lufy mają ten dynks "pod" który jak wieść głosi do czegoś służył. W opisach oryginalnego pojazdu stoi, że były to karabiny 0,50 cala w wersji lotniczej, czyli obstawiam, że nie miały one tego czegoś pod lufami, a spust był uruchamiany elektrycznie. Nie mylę się? Ciąć i szlifować na gładko te dynksy? Zdjęcia odrestaurowanych pojazdów to misz masz: lufy jakie kto zdobył, podwozie z drzwiczkami z tyłu jak w wersji Personnel Carrier, osłony reflektorów na błotnikach zamiast na pancernej osłonie chłodnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 Cześć! Zobacz sobie TM od tego na mojej stronie i myślę, ze to odpowie na Twoje pytania: https://vietnam.net.pl/M45quad.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 4 strona i wszystko jasne..... Dziękuję, Pawełku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 (edytowane) Napęd spustu jak to określiłem, w wersji lotniczej tego Browninga był dwojakiego rodzaju: od tyłu, na czymś co nazywa się buffer tube i od góry, nad komorą mechanizmu zamka; urządzenie to nazywało się bardzo ładnie "solenoid". W M16 solenoid był montowany nad buffer tube, widać to wyraźnie na zdjęciach i w FM, który wstawił Paweł. Może się komuś przyda do waloryzacji modelu. Edytowane 16 Listopada 2023 przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 Tak bardziej z obowiązku podpowiadam też, bo model M 16 Tamiya można dość łatwo samemu zdetalować, że jest w nim odwzorowany spalinowy generator prądu, jak na rysunku (trzeba m. inn. przerobić zbiornik paliwa, dodać świecę, rurę wydechową i kable do akumulatora). Czuwaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Listopada 2023 Share Napisano 19 Listopada 2023 W dniu 11.11.2023 o 21:39, bulik58 napisał: Szukam kalkomanii z angielskimi nr. rej , dla samochodów ,układ liter i cyfr obojętny. mogą być na przód i tył lub pojedyncze, wtedy najlepiej kwadratowe . Skala 1:35 Tu masz generator tablic rejestracyjnych, gdzie możesz sobie wydrukować tablicę na zwykłej drukarce https://platesmania.com/uk/informer A jakbyś potrzebował, to tu jest generator polskich tablic rejestracyjnych: https://marcinos2079.github.io/polskie-tablice/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi