TAW Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Z ziemi włoskiej do Polski... ... nie tylko Legiony, włoszczyzna, pizza i spaghetti, Fiaty duże i małe ale też samoloty. Ansaldo A1 Balilla to włoski myśliwiec zaprojektowany i zbudowany w 1917 roku przez inż. Giuseppe Brezziego. Nazwa Balilla wywodzi się z dialektu liguryjskiego i oznacza małego chłopca – nadana na cześć legendarnego jedenastolatka, który obrzucił kamieniami austriackich żołnierzy czym wzniecił lokalne powstanie, które doprowadziło do wypędzenia okupantów. Samoloty te nie odegrały większej roli w I Wojnie Światowej, a włoscy piloci niezbyt chętnie na nich latali. Samolot odznaczał się dobrą szybkością, widocznością z kabiny lecz był mało zwrotny na tle swoich konkurentów, trudny w pilotażu i trapiły go częste usterki silnika. W Polsce pierwsze zakupione 35 sztuk pojawiły się w 1920 roku i od razu wzięły udział w wojnie Polsko-Bolszewickiej przede wszystkim wykonując misje przeciw celom naziemnym. Polska uzyskała też licencję na ich produkcję lecz te były znacznie gorzej wykonane niż egzemplarze włoskie, co doprowadziło do wielu wypadków. Po ostatniej śmiertelnej katastrofie w 10.06 1927 roku wycofano je z użycia. Model Techmodu daje nam jedyną możliwość zmierzenia się z tym tematem w plastiku w tej skali. Jest jaki jest ale dobrze, że jest Jako pierwszy czy jeden z pierwszych modeli raczej nie polecam, ale jak się ma trochę cierpliwości, wiary i narzędzi to można się fajnie pobawić. Więcej można dowiedzieć się z warsztatu którego znajduje się na końcu galerii. Ja bawiłem się świetnie, rozkminiania było sporo, a jak wyszło to już pod Waszą ocenę: I jeszcze ze trzy zdjęcia "stylizowane" ------> LINK DO WARSZTATU <------ 24 Cytuj
Grzes Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Melduje się jako pierwszy na inspekcji Model cudny, tak jak i fotki z epoki Cytuj
barszczo Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Kawał fantastycznej roboty. Model cacuszko, bardzo się podoba . Cytuj
Albatros Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Piękna robota i inspirujacy warsztat gratulacje, model znakomity, no a przecież materiał wyjściowy mocno kiepski… drewno z metalem gra pięknie aż mnie naszła ochota na mojego Aviattica, który czeka na półce… Cytuj
kamilzoszak Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mam ten zestaw w fazie "rozkladu" i po obejrzeniu twojego dzieła takim pozostanie na dłużej. Świetna robota. GRATULACJE Cytuj
Evildead Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu No pozamiatał , sklejka wymiata no i te wszystkie śruby naciągi, kompletna praca, robi wrażenie. Cytuj
zaruk Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Świetna praca. Każdy szczegół dopracowany, wszystko zebrane w spójną całość. Naciągi pierwsza klasa, a taśmy mnie urzekły. Serdecznie gratuluję. Dodam jeszcze, że chciałbym go na żywo zobaczyć. Także wystawiaj na konkursach, masz dużą szansę na laury. Edytowane 1 godzinę temu przez zaruk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi