Trojan Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Co to za zaginarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 Była prezentowana ona na tutejszym forum. Dla mnie autor zmienił ilości i szerokości zębów. [S] Giętarka zaginarka z łamanym stolikiem - Słup ogłoszeniowy - Modelarstwo plastikowe - Modelwork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 I na tym koniec 1193 elementy i etażerka gotowa. Sam montaż po pomalowaniu wszystkiego zajął mi 30 godzin. Najtrudniejsze było zaplanowanie prac tak aby po kolei montować kolejne agregaty i podłączać przewody do nich. Teraz czeka mnie budowa całego wnętrza luku, do którego chowa się etażerka. Zdjęcie referencyjne Z prac nad eteżarką złożone na sucho po pomalowaniu złożone w całość Przymiarka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 Taka piękna robota i żadnego komentarza? A zresztą co tu pisać, widać, że super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 KM-5 i pulpit od RSBN-6 to jest coś...trza postawić tam gościa ze kajetem i niech ustawia częstotliwości VOR a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 A co tu chwalić jak kolega wstawia zdjęcia oryginału piękna praca co tu więcej pisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Wakacje, wakacje i powoli trwają prace przy wnęce etażerki. Niestety jest to dość skomplikowana przestrzeń w samolocie. Sama krawędź tego luku to jest istny horror to nie jest linia prosta ale powykrzywiana krawędź w każdym kierunku. W moim przypadku zrobiony został on dwukrotnie zanim spełnił moje kryteria jakości. Trudnością będzie malowanie tego luku. Niezbędne jest dobre planowanie tak aby na bieżąco malować poszczególne fragmenty. a teraz model. Trzeba będzie dorobić żebra oraz poprzeczne wzmocnienia. A jest trochę tego ustrojstwa. podłoga po odkładzie zamocowana w środku wyposażenie początki-krzywki te 4 skończone sztuki to w sumie 46 elementów -zielony kolor i 12 H pracy obok srebrna jakaś pompa? nie wiem do czego to służy ale trzeba było połączyć 22 elementy aby przypominała oryginał. Dodać tylko trzeba będzie przewody. Na zdjęciu poniżej widać jak powstawały. Najpierw w systemie blokowym wypiłowałem kształt porównując go z narysowanym na podstawie zdjęć w corelu kształtem. Dzięki temu s ą one jednakowe. Następnie obkleiłem je cienkimi paskami plastiku tworząc wypukłą krawędź. Są one naklejane z naddatkiem. Kolejnym krokiem jest szlifowanie elementów do właściwej grubości. Stale mierzyłem wszystko suwmiarką. Po osiągnięciu zamierzonej szerokości dokleiłem tzw. uszy mocujące popychacze. Najpierw wkleiłem dwie sztuki uszu a następnie pomiędzy nie wkleiłem kawałek cienkiego tworzywa. Posłużył on po pierwsze jako wzmocnienie mocowania uszu i zapobiega wyłamaniu ich poprzez większą powierzchnię styku z głównym elementem. Po tym wszystkim wklejałem obustronnie okrągłe patyczki na zaokrąglonym końcu. Spełniał on dwojaką rolę służyły do mocowania elementu podczas malowania i po obcięci imitować będą oś obrotu. Na zdjęciu widać białe kółka, które powstały po usunięciu nadmiaru patyczka. Dodatkowo jeden uzyskał dodatkowe dwa elementy do mocowania wzmacniacza hydraulicznego - ten leżący poziomo. Poniżej zdjęcia jak to wygląda w oryginale i jak u mnie. umieszczone na sucho na miejscu docelowym zdjęcia oryginałów Prace na tym etapie trwały dość długo gdyż należało zgrać parę kształtów , wymiarów i położenie elementów lub całych bloków oprzyrządowania. Na dzień dzisiejszy udało mi się chyba to osiągnąć. ta prostokątna płytka to powierzchnia na której umieszczone zostaną kolejne agregaty z elektroniką. Nie jest to kształt docelowy ale pole w którym muszę się zmieścić 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Wspaniała robota. Bardzo podobają mi się przetłoczenia na płytce, możesz pokrótce opisać jak je robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Piękna robota. Masz świetną dokumentację zdjęciową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 43 minuty temu, rymulus napisał: Bardzo podobają mi się przetłoczenia na płytce, możesz pokrótce opisać jak je robisz. Sprawa jest bardzo prosta. Wycinam w płytce potrzebny otwór, ja najlepiej lubię robić to w karcie telefonicznej. Następnie kładę folię np. od kwiatów grubsza jest lub to z foremek na babkę piaskową. Gdy mam to ułożone jak przysłowiową kanapkę za pomocą długopisu wytłaczam otwór przesuwając wzdłuż otworu. Oczywiście przy szerszym otworze używałem np. wykałaczki do uszu. Ot i cała tajemnica-sposób bardzo prosty jak wszystko w modelarstwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2021 35 minut temu, Juffre napisał: Piękna robota. Masz świetną dokumentację zdjęciową Dziękuję. to 25 lat zbierania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 rewelacyjne to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 Jak po tym wszystkim, na koniec silnik nie odpali to poczuje się zawiedziony świetna robota ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 17 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2021 z silnikiem będzie problem ale śmigiełko będzie się ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 W dniu 15.08.2021 o 19:06, Juffre napisał: Piękna robota. Masz świetną dokumentację zdjęciową No i jak ma się taką dokumentację to właśnie model robi się latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 To przed remontem kolejna aktualizacja. Prace trwają na ścianie przedniej luku etażerki. Element ten dał mi mocno w kość z powodu utrudnień wynikających z tego iż robię wszystko w zamkniętym kadłubie a ilość elementów, które trzeba poskładać jest spora. Wpierw zrobiony został element poprzeczny służący do umocowania mechanizmu sterującego ilością wpływającego powietrza we wlotach-kolor zielony i aluminiowy na zdjęciach. W sumie składa się on z 89 elementów. Następnie pojawiła się poprzeczka na ścianie , której ustawienie - położenie wpływało na pozostałe elementy- półkę pod agregaty. W elemencie tym brak osi i łączników, które pomocne były podczas unoszenia ruchomej osłony kabiny. Pojawi się on dopiero po pomalowaniu. Po ustawieniu tego elementu zielony element na ścianie rozpocząłem prace nad puszkami, osłonami i innymi elementami które się tam znajdują. Najpierw zdjęcia referencyjne: czyste "płótno" do pracy pod poprzeczką zbudowałem pozostałe elementy do mocowania kolejnych pusze z elektroniką oraz popychacz służący do sterowania przepustnicą Po wykonaniu tego elementu przyszedł czas na półkę pod agregaty z elektroniką. Po analizie zdjęć element wydawał się prosty do wykonania. Nic bardziej mylnego i wbrew pozorom zgranie tej półki wraz z poprzeczką ustawienie elementów w odpowiednich poziomach oraz uchwytach mocujących do kadłuba-4 sprawiło mi nie lada kłopot. Pierwotnie nie zorientowałem się iż na zdjęciu poniżej jest tylko połowa tego elementu, który miał tam wylądować. Miałem problem z ustawieniem go. Okazało się po kolejnej analizie zdjęć iż jest on większy i po drodze ma tzw. "schodek" w wyniku czego mamy dwa poziomy. Na tym nie koniec problemów musiałem zrobić ten element jeszcze raz dodać i poszerzyć kolejne elementy. Na koniec trzeba było wszystko "skręcić śrubami". Ostatnim elementem była okrągła poprzeczka złożona z 9 elementów. Po rozebraniu wszystkiego i podliczeniu wyszło mi 165 elementów A tak wygląda to po złożeniu na sucho z etażerką i osłoną. I tutaj się załamałem gdyż dopiero teraz zorientowałem się iż w złożonej etażerce dwa elementy założyłem odwrotnie. Po 1,5 godziny precyzyjnej i powolnej pracy udało mi się je założyć poprawnie tak aby w przyszłości wszystko ze sobą współgrało. Kto pierwszy odnajdzie błąd ma u mnie DUŻE PIWO za spostrzegawczość. I zdjęcia z drona 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 Na moje oko to uchwyty (zawiasy) etażerki powinny być odwrotnie, to znaczy śrubami do ściany łuku, a tą skośną częścią w stronę wnętrza łuku. Czyli, że każdy zawias powinien być odwrócony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 8 godzin temu, rymulus napisał: Na moje oko to uchwyty (zawiasy) etażerki powinny być odwrotnie, to znaczy śrubami do ściany łuku, a tą skośną częścią w stronę wnętrza łuku. Czyli, że każdy zawias powinien być odwrócony. "BRAWO RYMULUS" czas omówić miejsce przekazania wygranej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Ktoś "nowoczesny" mógłby powiedzieć, po co się tak męczyć. Wystarczy sprytnie to narysować i wydrukować 3D i po kłopocie. Tak to robią dziadki z epoki LOKu. Czytałem gdzieś takie stwierdzenie. Na pewno miałby trochę racji. Nie potępiam postępu, nowości, sam czasami z nich korzystałem. Ale czyż to, co pokazuje Irek, to nie jest piękniejsza strona modelarstwa? Pokazuje jak wyczarować coś, z niczego. Cały artyzm jest nie tylko w efekcie końcowym. W tym, co widzimy w gotowym wykonanym podzespole. Ale w tym, ile autor musi się nagłowić, namyśleć, aby zaplanować technologię wykonania. Podejrzewam, że wielokrotnie niektóre części są wykonywane powtórnie, Bo za pierwszym razem efekt jest niezadowalający. Zawsze przecież można coś poprawić zrobić lepiej. Pomysły rodzą się w trakcie pracy. Irek rzadko tutaj komentuję Twoją pracę, ale śledzę ją, podglądam i podziwiam. Na naszych oczach rodzi się modelarskie arcydzieło. Pełen szacunek Mistrzu. Czekam na następny etap. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 (edytowane) 14 godzin temu, GEM napisał: Ktoś "nowoczesny" mógłby powiedzieć, po co się tak męczyć. Wystarczy sprytnie to narysować i wydrukować 3D i po kłopocie. Tak to robią dziadki z epoki LOKu. Czytałem gdzieś takie stwierdzenie. Na pewno miałby trochę racji. Nie potępiam postępu, nowości, sam czasami z nich korzystałem. Ale czyż to, co pokazuje Irek, to nie jest piękniejsza strona modelarstwa? Pokazuje jak wyczarować coś, z niczego. Cały artyzm jest nie tylko w efekcie końcowym. W tym, co widzimy w gotowym wykonanym podzespole. Ale w tym, ile autor musi się nagłowić, namyśleć, aby zaplanować technologię wykonania. Podejrzewam, że wielokrotnie niektóre części są wykonywane powtórnie, Bo za pierwszym razem efekt jest niezadowalający. Zawsze przecież można coś poprawić zrobić lepiej. Pomysły rodzą się w trakcie pracy. Irek rzadko tutaj komentuję Twoją pracę, ale śledzę ją, podglądam i podziwiam. Na naszych oczach rodzi się modelarskie arcydzieło. Pełen szacunek Mistrzu. Czekam na następny etap. Dzięki GEM-nic dodać nic ująć tylko pozostaje mi się podpisać pod twoją wypowiedzią. Co jeszcze ważne to to iż będę miał model inny niż wszyscy-niepowtarzalny i nieporównywalny z innymi. Edytowane 25 Października 2021 przez Irek-M1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 26 Października 2021 Share Napisano 26 Października 2021 Świetna robota. Oglądam od lat z takim samym zainteresowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 26 Października 2021 Autor Share Napisano 26 Października 2021 8 godzin temu, Marcin Witkowski napisał: Świetna robota. Oglądam od lat z takim samym zainteresowaniem. Dzięki Marcinie a ja czekam na twojego Tomcata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRAGE 5 Napisano 28 Października 2021 Share Napisano 28 Października 2021 Niesamowicie zacięty zawodnik .Podziwiam LATA wytrwałej budowy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 28 Października 2021 Share Napisano 28 Października 2021 Pokazałem kilka zdjęć mojemu koledze w biurze - nie wiemy jak to komentować - jak można zrobić tabliczkę znamionową na ustrojstwie co ma 2 cm. Pełen szacun ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 29 Października 2021 Autor Share Napisano 29 Października 2021 21 godzin temu, MIRAGE 5 napisał: Niesamowicie zacięty zawodnik .Podziwiam LATA wytrwałej budowy modelu. MIRAGE 5 ta przygoda trwa bez mała 24 lata. Teraz to następuje jej powolny koniec. Na razie brak terminu szczęśliwego finału 19 godzin temu, flynavy napisał: Pokazałem kilka zdjęć mojemu koledze w biurze - nie wiemy jak to komentować - jak można zrobić tabliczkę znamionową na ustrojstwie co ma 2 cm. Pełen szacun ! Dziękuję. To tylko wymaga czasu i poszukania rozwiązania. Nie ma w tym żadnej wiedzy tajemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi