Mikolaj75 Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2016 Cześć, poniżej spróbuję przedstawić krok po kroku budowę kolejnego podzespołu. Mam nadzieję, że pozwoli to przekonać, iż poza kwestiami związanymi z cierpliwością, nie ma tu jakichś szczególnych zagadnień technicznych. Dysza regulowana - część I "Listwy" dyszy mają tę niemiłą przypadłość, że od wewnątrz widać, że stają się grubsze, od zewnątrz są płaskie - oczywiście na razie pomijam wszystkie detale, które na tych listwach są. Przyjdzie na nie czas. Na początek płytka 0,5 zaostrzona do grubości 0,25: Następnie obie płytki sklejone i obrobione: I pocięte na poszczególne listwy, które będą teraz poddane dalszemu detalowaniu: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Cześć, poniżej spróbuję przedstawić krok po kroku budowę kolejnego podzespołu. Mam nadzieję, że pozwoli to przekonać, iż poza kwestiami związanymi z cierpliwością, nie ma tu jakichś szczególnych zagadnień technicznych No niby racja Mikołaju. Tylko czemu każdy z nas nie jest pilotem mysliwca? W końcu to tylko drążek sterowniczy, orczyk i manetka przepustnicy (tak z grubsza oczywiście), he, he. Ja i tak pozostanę przy wersjach z pudła. A przy okazji fajnie że wpadłeś do nas ze Starem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 W końcu to tylko drążek sterowniczy, orczyk i manetka przepustnicy (tak z grubsza oczywiście), he, he. A samochód to tylko kierownica, pedały i dźwignia zmiany biegów, nic trudnego - tylko skąd te wszystkie wypadki @Mikołaj - jak już dyszę zrobisz to Ci sprawdzę, czy wszystkie przekroje trzymają wymiar ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 O tym właśnie mówię. Mikołaj pisze to tak że to tylko kawałek plastiku i cierpliwość. Ja jednak myślę że trzeba mieć talent i to coś co pozwala czynić takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2016 Pewnie rzeczywiście w jakimś stopniu jest tak jak bazylms pisze, ale te podstawowe czynności są dostępne w zasadzie dla każdego, one dopiero w ciągu i większej ilości powodują, że jest trudniej. Do rzeczy: Dysza regulowana krok po kroku - część 2 Uprzedzam, że nie będzie fajerwerków, tylko nudno raczej... Listwy zostały unieruchomione, a z płytki 0,13 wyciąłem cieniutkie pręciki. Mają one dwie funkcje: a) wzmacniają listwę; b) tworzą "dystansownik" między przyszłymi wkładkami, następnie pręciki nakleiłem: Następnie przystąpiłem do produkcji wkładek. Płytka o szerokości odpowiadającej długości elementu i żyletka: Końcówka obrobiona i wypolerowana: Końcówka odcięta. Tu też nie ma większej filozofii: Trudniej jest, gdy trzeba ich zrobić 48: Tu dodatkowo zasłonki na przednią część listwy - jest ich 24, metoda wykonania jak wyżej: I wkładki naklejone na listwę. Wcześniejszy pręcik zapewnia równoległość i ten sam dystans na listwach: No i wszystkie listwy zaopatrzone: Wygląda to tak, że zrobienie jednego elementu nie jest problemem. Kilkadziesiąt to już nieco gorzej, ale się da Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Stycznia 2016 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2016 no taaa pewnie się da ale potem się trzeba leczyć... A i oczy już nie te ... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Dla mnie w przypadku robienia takich elementów najtrudniejsze jest zachowanie powtarzalności. U Ciebie wszystko wygląda bez zarzutu. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Dzięki Panowie. Czy lepiej trawić czy odlewać czy manualnie - nie wiem. Wybrałem trzecią opcję jako najłatwiej mi dostępną. Dysza regulowana - część 3 Listwy zostały wklejone w pierścień (ten wąski) i ustabilizowane do wyschnięcia na prawidełkach: Następnie na stykach wkleiłem blaszki: Kolejny etap to jeszcze mniejsze poprzeczne blaszeczki na końcach oraz elementy w przedniej części dyszy określane na rysunkach technicznych mianem zasłonek. Powoli zaczyna być coś widać, ale jeszcze sporo do zrobienia: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 No i piknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 A ja myślałem, że dysze Eduarda do F-15 to jakiś wyczyn... Jest super. GRATULUJĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2016 Dziękuję Panowie. Dysza regulowana - część 4. Tym razem doszedł pierścień siłowy, który wymagał uwagi o tyle, że nie styka się z dyszą. W tym celu w 6 punktach wkleiłem kołeczki dystansowe o długości ok 0,3-0,4 mm w miejscach, gdzie w przyszłości dojdą siłowniki. Dzięki temu kołeczki się ukryją, choć nawet teraz nie są jakoś specjalnie widoczne. Nadto dodałem druciki na końcach listew. W zasadzie kończę ten podzespół, dojdzie jeszcze kilka detali, ale to po montażu do głównej rury dopalacza. To co widać na zdjęciach liczy 225 elementów: Nadto korpus dostał już na stałe metalową osłonę i przy pomocy szpachli, CA i środków ścierno-polerujących został wyrównany do dalszego detalowania: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Mikołaju miej litość A na poważnie to ile po czymś takim trwa terapia Przepiękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Oj jest za kim gonić Mikołaju. Zawsze po oglądnięciu Twoich wyczynów moje rękodzieło wydaje się jakieś takie... przaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 wkleiłem kołeczki dystansowe o długości ok 0,3-0,4 mm w miejscach, gdzie w przyszłości dojdą siłowniki. Dzięki temu kołeczki się ukryją, Jakie kołeczki???? Co tam chcesz wcisnąć???? Z rzuceniem relanium to nie był dobry pomysł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Zawsze, gdy widzę, że jest nowy post w temacie Mikołaja to sie zastanawiam: wejśc czy nie wejść ? eh wejdę, może jakoś to przeżyję pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Stycznia 2016 Super Moderator Share Napisano 31 Stycznia 2016 nie no Panowie życie jest piękne pod warunkiem dobrania odpowiednich leków antydepresyjnych... Mikołaj75 dba o zbyt... może ma hurtownie? lol Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Co powiedzieć . Mój tata (modelarz, skoczek, instruktor szybownictwa) jak to zobaczył to powiedział --- i to jest prawdziwe modelarstwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Dzięki za wpisy. Niestety nie mam hurtowni... Małe wyjaśnienie do postu Baas ArKa - te kołeczki muszą być, gdyż inaczej pierścień by się bujał jak hula hop na talii gimnastyczki. Kołeczki mają średnicę około 0,3 mm, dzięki czemu dość łatwo chowają się pod pierścieniem, który ma 0,8 mm szerokości. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Precyzja super jak i przy auteczku Dzieki za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Stycznia 2016 Share Napisano 31 Stycznia 2016 Wybacz Mistrzu nieporozumienie. Nie chodzi o to czy kołeczki mają być czy nie, tylko o wymiary i to, że jeszcze chcesz tam te siłowniki wcisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 Baas ArK - siłowników nie trzeba będzie nigdzie wciskać, bo są na zewnątrz pierścienia. Korpusy siłowników otoczone są "trzymankami", które należało wykonać o takim samym wyglądzie. W tym celu płytkę pociętą na paski skleiłem w "książeczkę" i po obróbce wszystko wyszło jak należy: Następnie poszły na korpus dopalacza, który wraz z innymi detalami zyskał taki wygląd, paski imitujące przetłoczenia naklejałem w taki sposób, aby styk przypadał w miejscu gdzie w przyszłości pojawi się mocowanie jakiegoś przewodu lub inny element, dzięki temu styki nie będą widoczne: Zaś w połączeniu z dyszą tak się prezentuje: Teraz zaś muszę dobrze zaplanować, jak to wszystko pomalować i zmontować. Na chwilę obecną chciwa Lula pochłonęła już 1585 elementów, a potrzebuje jeszcze kilkuset...: W swej linii podstawowej w przymiarce prezentuje się tak: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Totalny opad szczęki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Świetna robota Mikołaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Totalna masakrancja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi