jarek38 Napisano 19 Sierpnia 2014 Share Napisano 19 Sierpnia 2014 RWD-2 - samolot sportowy i turystyczny. Był rozwinięciem konstrukcji RWD-1. Prace nad samolotem rozpoczęto jesienią 1928 roku, ukończone zimą. Wiosną 1929 roku w warsztatach Sekcji Lotniczej KMSPW na terenie Politechniki Warszawskiej zbudowano prototyp. Oblotu dokonał jeden z konstruktorów J. Drzewiecki w lipcu 1929 roku na lotnisku mokotowskim. Jeszcze w tym miesiącu Żwirko i Wigura wykonali na samolocie lot dookoła Polski, trasę 1200 km pokonano w 10 godzin lot. 9 sierpnia na RWD-2 wystartowano do lotu dookoła Europy, po miesiącu (6 września) maszyna powróciła do Warszawy pokonano 5000 km a czas lotu wyniósł 42 godziny. W tym czasie był to najlepszy Polski samolot sportowy. Jesienią 1929 roku RWD-2 wystawiono do zawodów "I Lot Południowo Zachodniej Polski", zakończony zwycięstwem. Jedyny zbudowany egzemplarz był intensywnie użytkowany i już 16 października 1929 Franciszek Żwirki i Antoni Kocjan ustanowili międzynarodowy rekord pułapu wynikiem 4004 metry (w klasie II samolotów turystycznych) W maju 1930 roku samolot wystawiono na Mityngu Lotniczym w Brnie, w tym roku napłynęły zamówienia na kolejne maszyny. Trzy RWD-2 zamówiło Ministerstwo Komunikacji z myślą o wystawieniu samolotów do II Challenge w 1930 roku. Samoloty wystartowały w zawodach z numerami konkursowymi P3, P4 i P5. Podczas konkurencji technicznych wygrały jedną z konkurencji pod nazwą "Minimalne zużycie paliwa" przelatując 100 km ze średnim spalaniem 5,2 l/100 km lecz same zawody ukończyły jedynie dwa samoloty na miejscach 19 i 21. informacje zaczerpnięte z internetu Model powstał w oparciu o zestaw żywiczny firmy MK (Marcin Kuźniar) RWD 2 w skali 1/72 i jak na takie maleństwo i do tego pierwszy model firmy MK, to muszę przyznać, że został on zrobiony bardzo starannie. Przeróbki w modelu dotyczą wysokości i kształtu kadłuba w tylnej i przedniej części, kształtu otworów okien, kształtu i wielkości owiewek goleni podwozia, śmigła. Do silnika dodane zostały przewody do świec, popychacze zaworów, kolektory ssania, rury wydechu. Od podstaw zrobione zostało wnętrze kabin, które zacząłem od pocienienia burt, następnie dodane zostało olistwowanie, wręgi, podłoga, zbiornik wewnętrzny paliwa, fotele, pasy, drążki, orczyki, deski z zegarami, drzwi do kabin i korba do uruchomiania silnika w razie "zgaśnięcia" w locie. Od podstaw powstał również statecznik pionowy, poziomy, stery wysokości, płoza ogonowa, felgi z widocznymi szprychami, opony. Z blaszki zrobiona została owiewka silnika, łącznik skrzydła z kadłubem, zamki mocowania skrzydła, wyloty powietrza za silnikiem. Zapraszam do galerii RWD 2 SP-ADH na którym pil. E. Więckowski z mechanikiem A. Gajewskim zajęli 21 miejsce na II Challenge 1930 roku. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 REWELACJA...KAPITALNY MALUCH!!!!!!!!!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Bardzo fajnie wykonany modelik, zważywszy na jego mikroskopijne wyimary w skali 1/72. Wszystkie zestawy modeli MK Model były rewelacyjnie wykonane- jak szkoda, że Marcin Kużniar już nie produkuje modeli. Tyle jeszcze ciekawych polskich konstrukcji było do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Model bardzo ładny. _____________________________________________________________ Na warsztacie: Po-2 - ICM 1/72 TK-3 - Ftf 1/72 TKS - Ftf 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Dużo przyjemności mam z oglądania tego modelika. Świetny. jak szkoda, że Marcin Kużniar już nie produkuje modeli. Tyle jeszcze ciekawych polskich konstrukcji było do wykonania. Szkoda wielka. Jego P.8 jest też przecudnym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Dzięki panowie za dobre przyjęcie mikrusa Zwracam waszą uwagę, że MK obok pięknego PZL P-8 ma w dorobku świetnego RWD 1, a kto wie może nas jeszcze uraczy RWD 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Masz rękę do tych maluchów. Bardzo ładny. Wreszcie lepsze fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Masz rękę do tych maluchów. Bardzo ładny. Wreszcie lepsze fotki. Dzięki! Fotki, to może być tylko wyjątek potwierdzający regułę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 No kolego !! To ja ze swoimi 1:72 we wrześniu w Poznaniu na pewno nie mam czego szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Jarku, bardzo ładny model. Do tego bez wątpienia należy Ci się poczesne miejsce w gronie popularyzatorów małego lotnictwa II Rzeczpospolitej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Piękny, gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Dużo przyjemności mam z oglądania tego modelika. Świetny. jak szkoda, że Marcin Kużniar już nie produkuje modeli. Tyle jeszcze ciekawych polskich konstrukcji było do wykonania. Szkoda wielka. Jego P.8 jest też przecudnym modelem. Marcin nie jest firmą - producentem tylko hobbystą I jak każdy z nas ma czas i ochotę to coś robi, jak nie to nie Mam nadzieję że jeszcze coś w Jego pracowni powstanie !Posiadam PZL P-8 i twierdzę że spod Jego ręki wyszedł najlepszy model polskiego samolotu w skali 1/72. Wiem że kiedyś planował kolejnego RWD ! Może sam Marcin napisze kilka słów i nie pozbawi nas nadziei na kolejne cudeńko spod jego ręki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 No kolego !! To ja ze swoimi 1:72 we wrześniu w Poznaniu na pewno nie mam czego szukac Widziałem na wystawie dwie Twoje prace i wiem na pewno, że jesteś za skromny albo prowadzisz tak ostatnio modną dezinformację Przyjeżdżaj i przywoź, obcenimy na miejscu.należy Ci się poczesne miejsce w gronie popularyzatorów małego lotnictwa II Rzeczpospolitej Oczami wyobraźni zobaczyłem tabliczkę w alei zasłużonych na Powązkach brrr! Dzięki Mikołaj!Piękny, gratuluję! Dzięki, cieszy mnie, że tak go przyjmujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Dobra robota Jarek! Tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 cóż Jarku nie pozostaje mi nic innego jak tylko pogratulować pracy - kapitalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Piękny! Cudownie ozeberkowany płat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Dzięki Panowie za dobre słowo Cudownie ozeberkowany płat Płat jest za wyjątkiem wyciętych lotek zrobiony w całości przez MK, jedyną rzeczą którą przeoczyłem przy poprawkach, to końcówki skrzydeł na krawędzi natarcia, powinny być bardziej zaokrąglone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Absolutnie piękny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Absolutnie piękny!! Absolutnie dziękuję, choć zdaję sobie sprawę z niedociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burall Napisano 22 Maja 2020 Share Napisano 22 Maja 2020 Witam Jestem na forum od niedawna, więc oglądam sobie i podziwiam. Piękna robota. Czy te modele są gdzieś dostępne. Próbowałem znaleźć w sieci jednak nieskutecznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 22 Maja 2020 Share Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Miodzio modelik Edytowane 22 Maja 2020 przez Pires Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 Gratulacje! Brawo za temat, przeróbki i wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 Burall, Pires, Tleli, dziękuję za dobre słowo Burall, nie wiem gdzie można kupić model RWD 2 ale może skontaktuj się z MK poprzez priv i zapytaj u źródła. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burall Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 11 hours ago, jarek38 said: Burall, Pires, Tleli, dziękuję za dobre słowo Burall, nie wiem gdzie można kupić model RWD 2 ale może skontaktuj się z MK poprzez priv i zapytaj u źródła. Pozdrawiam Dzięki za info. Czy on występuje na tym forum? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi