johnrambo Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Dziękuję, nasmarowałem co prawda innym smarem - ale już działa, ale powoli będę musiał opanować Procona platinium 0.3 niby to samo - ale wali kleksy i zalewa przy naciskaniu/spuszczaniu spustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 3 godziny temu, johnrambo napisał: Dziękuję, nasmarowałem co prawda innym smarem - ale już działa, ale powoli będę musiał opanować Procona platinium 0.3 niby to samo - ale wali kleksy i zalewa przy naciskaniu/spuszczaniu spustu. Procon?Ale to dziadostwo jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, johnrambo napisał: Dziękuję, nasmarowałem co prawda innym smarem - ale już działa, ale powoli będę musiał opanować Procona platinium 0.3 niby to samo - ale wali kleksy i zalewa przy naciskaniu/spuszczaniu spustu. Albo nieumiejętnie operujesz spustem, albo igła nie domyka dyszy. Moze jest nie do końca włożona, a moze paproch w dyszy. Co do smarowania trzpienia zaworu, używam wazeliny lub smaru silikonowego. Ze smarem silikonowym trzeba uważać, żeby nie wszedł w kontakt z farbą. Podobno (nie sprawdzałem) żywice akrylowe kiepsko na niego reagują i moga byc problemy z nakładaniem błyszczących powłok. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Bardzo dobrze sprawdza się to poniżej. Za psie „piniondze” masz taką ilość, że starczy na 10 pokoleń modelarzy w rodzinie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Zakupiony kolejny Japoniec z dyszą tym razem 0,3 za zawrotne 150zeta plus 10 zeta za podróż z OLXa.Nówka nie śmigany.Teścik na szybko zrobiony farbą Mr Hobby.I już wiem ,że jest jak powinno być czyli bardzo dobrze. Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Naczytałem się różnych opinii ale proszę o pomoc tych co mieli lub mają. Badger renegade velocity vs h&s ultra. Mam pożyczony od kolegi badger i maluję pięknie. Ale 500zl trochę jest a ultra ok 300 i też ludzie chwalą. Co sądzicie? Chinolem maluję jako podkład i ew cały model jednym kolorem. Potrzebuję precyzyjnego aero do malowania plam kamuflażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Wymalowałem h&s'ami troche i mogę powiedzieć ,że to dobre aero ,ale mi niestety nie leżały .W porównaniu do chińczyka jest różnica .Natomiast bardzo podpasowały mi aero gsi 289.Choćiaż mam adlera AD7790 i nieraz zdarzało mi się nim malować precyzyjnie .Badgera nie używałem. Także moim zdaniem , dużo zależy od użytkownika , musisz wypróbować , jeśli pasował ci Badger poszedłbym w tą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 Mam w domu 3 pożyczone profesjonalne aero badger velocity renegade, ten najnowszy infinity od h&sa i iwate hp c plus. Z tych h 3 faktycznie siadł mi ten badger bo mam wielkie dłonie. Czytałem że ponoć korpus się rozpada w nich. W Polsce mają wyje%%Ne w to a w USA jest na to dożywotnia gwarancja. Znajomy ma do malowania rybek gumowych ultre i wszystko idealnie działa wbrew temu co piszą na forach a tańsza od badger na 200pln (można kupić trochę farb). Nie ukrywam że główny mój wskaźnik to cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 2 godziny temu, SnajperTBG napisał: Mam w domu 3 pożyczone profesjonalne aero badger velocity renegade, ten najnowszy infinity od h&sa i iwate hp c plus. Z tych h 3 faktycznie siadł mi ten badger bo mam wielkie dłonie. Czytałem że ponoć korpus się rozpada w nich. W Polsce mają wyje%%Ne w to a w USA jest na to dożywotnia gwarancja. Znajomy ma do malowania rybek gumowych ultre i wszystko idealnie działa wbrew temu co piszą na forach a tańsza od badger na 200pln (można kupić trochę farb). Nie ukrywam że główny mój wskaźnik to cena. Czytałeś i się zdarza ale nie tak,że często to ma miejsce z tym korpusem.Miałem kilka nic się nie działo.Jedynie dysze co jakiś czas trzeba wymieniać bo się rozkalibrowują są miękkie jak i iglice.W porównaniu z Japońcami japońce kasują wszystkie marki na starcie.Wytrzymałość dyszy i iglic ich twardość w japońcach to poezja. H&S nie miałem żadnego to nie będę ględził jedynie wnioskuję o dyszach po tym co piszą.Badgery są na prawdę bardzo dobre.Wytrzymałość dysz myślę podobna jak w Niemieckich aerkach po tym co ludzie pisali na ich temat.Swoje opyliłem miałem parę modeli .Nie Velocity.Ale Patriota,Anthema ,Crescendo,Omni,Model 100 wersję z małym i dużym zbiornikiem gravitacyjne.Dziś po przesiadce na Japońce uważam,że jednak Japoniec to to czego potrzebuję.Wytrzymałość dysz na lata jak i iglic.Zakup to na co masz kasę i Tobie najbardziej leży.Przyjdzie czas to sobie sprawisz coś innego.Badger i Niemiec podobne trzymają poziomy.Jeśli malujesz Badgerem i uważasz,że świetnie się nim pracuje to go bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) Jeśli masz wielkie łapy to Ultra Ci raczej nie podejdzie w trzymaniu bo to mała psikawka, ale najlepiej pomacać jeśli masz możliwość. Edytowane 28 Sierpnia 2021 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 3 godziny temu, push-up78 napisał: Czytałeś i się zdarza ale nie tak,że często to ma miejsce z tym korpusem.Miałem kilka nic się nie działo.Jedynie dysze co jakiś czas trzeba wymieniać bo się rozkalibrowują są miękkie jak i iglice.W porównaniu z Japońcami japońce kasują wszystkie marki na starcie.Wytrzymałość dyszy i iglic ich twardość w japońcach to poezja. H&S nie miałem żadnego to nie będę ględził jedynie wnioskuję o dyszach po tym co piszą.Badgery są na prawdę bardzo dobre.Wytrzymałość dysz myślę podobna jak w Niemieckich aerkach po tym co ludzie pisali na ich temat.Swoje opyliłem miałem parę modeli .Nie Velocity.Ale Patriota,Anthema ,Crescendo,Omni,Model 100 wersję z małym i dużym zbiornikiem gravitacyjne.Dziś po przesiadce na Japońce uważam,że jednak Japoniec to to czego potrzebuję.Wytrzymałość dysz na lata jak i iglic.Zakup to na co masz kasę i Tobie najbardziej leży.Przyjdzie czas to sobie sprawisz coś innego.Badger i Niemiec podobne trzymają poziomy.Jeśli malujesz Badgerem i uważasz,że świetnie się nim pracuje to go bierz. Czyli w badgerze patriocie dysza z igła też z takiej stali że po jakimś czasie się rozkalibruje jak h&s ultra? Dobrze zrozumiałem przekaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 To mnie się rozpadł Renegade Velocity, pisałem na forum przy innej okazji. Ale z dyszą i iglicą problemów sobie nie przypominam. Tak czy inaczej, bierz japończyka https://www.amiami.com/eng/detail/?gcode=TOL-0452 Z przesyłką i VATem powinieneś się w 500 PLN zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 Po długim namyśle i wiskasie w mózgu wybór padł na japońca Zamówiłem jeszcze po dobrym kursie dolca Mr.Hobby PS-274 Procon Boy Double Action (0.3 mm) za 545zł w kraju. Zobaczymy jak przyjdzie co z tego będzie. Malowane będą plamy kamuflażu na tankach w 1:35. Dzięki za porady i Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Sierpnia 2021 Share Napisano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) 22 godziny temu, SnajperTBG napisał: Czyli w badgerze patriocie dysza z igła też z takiej stali że po jakimś czasie się rozkalibruje jak h&s ultra? Dobrze zrozumiałem przekaz? Tak rozkalibrowują się niestety.Mam eksploatowanego Procona z dyszą 0.5 model 266 Japońca używanego i nadal używam od kilku lat i nie ma oznak żadnego rozkalibrowania.Po roku niecałym dysza w Patriocie była już znacznie większa od nominalnego rozmiaru jaki był pierwotnie.W JAPOŃCU natomiast tym bardziej nie gnie się iglica ani rozkalibrowuje dysza.Nawet jak w mniejszej podziałce spadła mi na podłogę od 0.3 iglica i nic się nie zgięło na szpicu .W badgerach szpic iglicy wygiął mi się jak lekko przeszlifowałem -LEKKO- po drewnianym brzegu sekretarzyka ,który służy mi za miejsce pracy.A Badgera prostowałem na paznokciu szpic iglicy.Taki miękki.W japońcu stawia niesamowity opór stal.A Stal pancerna jest w Japońcach.A stop materiałów w Badgerach i Niemcach coś zwane neusilber.W miarę miękki metal.Tu na forum wielu się przesiadło już na Japończyki.W tym i JA.I nie żałuję.Żałuję j jedynie,że te dysze i iglice nie są taki samo mocne i dobre jak w Japońcach te w Badgerach.Bo w sumie fajne są to aerki te amerykany. Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Sierpnia 2021 Share Napisano 29 Sierpnia 2021 20 godzin temu, SnajperTBG napisał: Po długim namyśle i wiskasie w mózgu wybór padł na japońca Zamówiłem jeszcze po dobrym kursie dolca Mr.Hobby PS-274 Procon Boy Double Action (0.3 mm) za 545zł w kraju. Zobaczymy jak przyjdzie co z tego będzie. Malowane będą plamy kamuflażu na tankach w 1:35. Dzięki za porady i Wasze opinie Nie będziesz żałować wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Przyszedł. Maluję się tym sprzętem zajefajnie Warto było zainwestować. Dzięki za pomoc raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abuk Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Używa ktoś aerografu IWATA NEO z dyszą o,35 . Można prosić o opinię na jego temat. Jakiego wyboru dokonać : Iwata neo vel H&S Ultra 0,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 30.10.2021 o 19:17, Abuk napisał: Używa ktoś aerografu IWATA NEO z dyszą o,35 . Można prosić o opinię na jego temat. Jakiego wyboru dokonać : Iwata neo vel H&S Ultra 0,2 Edytowane 1 Listopada 2021 przez push-up78 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilloW Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 Zamierzam zakupić Procona PS-289 i chciałem Was zapytać czy jak dzisiaj używam Ultry to muszę jakieś dodatkowe złączki dokupić? Przepraszam za tak proste pytanie ale gubię się w tych złączach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Złączka 1/8 cala. W PS-289 jest tylko wężyk i złączka PS. https://www.mojehobby.pl/products/Szybkozlaczka-zlaczka-1-8.html To po prawej na zdjęciu. Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 Nic nie musisz dokupywać. Złącza w H&S i Proconach są identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilloW Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Lutego 2022 Share Napisano 28 Lutego 2022 Mechesy, mały problem z AD 7790. Przepuszcza mi powietrze. O tyle denerwujące, że powoduje przysychanie w dyszy. Nie jest moim jedynym aerkiem, więc sprawa nie jest pilna, ale lubię nim czasami się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Lutego 2022 Share Napisano 28 Lutego 2022 Z zaworku pod spustem? Łatwo to rozebrać, konstrukcja prosta jak cep. Może uszczelka już padlinka. Ta mała , czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Uszczelka zmieniona, ale to chyba nie to. Mały test po zmianie: dopóki nie wcisnę spustu pierwszy raz nie przepuszcza. Po wyjęciu iglicy to samo, pryska aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi