abtb Napisano 1 Lipca 2018 Share Napisano 1 Lipca 2018 (edytowane) Witam Dziś zamieszczam na prośbę Kolegi Spitona galerię wintydżową na "ostro" - kilka zdjęć starych ulepów popełnionych na fali "miłości" do lotnictwa Czechosłowacji. Oczywiście rewelacji nie ma ale łza się w oku kręci. Myślę że co starsi forumowicze pamiętają czasy kiedy to czerwono-żółte pudełeczko z grafiką p. Velca było obiektem westchnień a "wyrwanie" takiego wyrobu z półki w CSH było spełnieniem modelarskich marzeń. A zatem lecimy: AVIA BH-3 AVIA BH 21 Letov Ś 16 Aero A 100 Letov Ś 231 Letov Ś 328 Aero MB 200 AVIA B 534 AVIA B -35 Oczywiście wszystko malowane "z pędzla", bez chemii, prosto z pudła Edytowane 2 Lipca 2018 przez Gość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 1 Lipca 2018 Share Napisano 1 Lipca 2018 Fajnee..kleiłem w latach 90tych..Aero MB 200 i Avie B534..bez malowania tylko kalki.. super galeria dzięki!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Lipca 2018 Share Napisano 1 Lipca 2018 Bardzo fajna oldschoolowa wintydzowa kolekcja. Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Było nas wtedy wielu Łezka się kręci.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Piękna kolekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Super ! Są lepsze niż myślałem. Pięknie powyciągane. detaliki, wszystko super poszpachlowane. Super, że zrobiłeś te zdjęcia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Ładna wintydżowa kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Bardzo fajna galeria... ...nawiasem Czesi mieli lepsze lotnictwo od naszej potężnej armii z dużym budżetem, szkoda że nasze "jelity" nie chciały przejąć czeskich samolotów po aneksji...bo takie propozycje były! Tragizmu dodaje fakt, że samoloty które nielegalnie przyleciały (uciekły) do Polski na nasze lotniska pokornie oddano Niemcom a pilotów zamknięto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bearcat Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 BOMBOWA KOLEKCJA Oj kleiło się. Wspomnienia wracają. I do tego te malowanie pędzlem ... miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Niesamowita kolekcja. Jak zobaczyłem tego Letova na pływakach to się łezka w oku zakręciła. Mój pierwszy model z KP.Malowany farbami Molak.Pamięta jeszcze ktoś tą Polską odpowiedź na Humbrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Knedliki palce lizać! Malowany farbami Molak.Pamięta jeszcze ktoś tą Polską odpowiedź na Humbrola? Tak. I nie są to najlepsze wspomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 Łezka się w oku kreci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 abtb - wielki szacun że uchowałeś te zabytki Kolekcja przednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 2 Lipca 2018 Share Napisano 2 Lipca 2018 mi się też podoba. Chociaż dla mnie to lata osiemdziesiąte i prezenty od Taty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lipca 2018 Autor Share Napisano 3 Lipca 2018 Nie bardzo wiem co napisać. Przyznam szczerze że jestem zaskoczony "odzewem" jaki wywołała ta galeria. Po treści wpisów domyślam się że piszący (a przynajmniej większość) to modelarze "40+" którzy swoje pierwsze kroki w tej "branży" popełniali właśnie na modelach Kovozavody Prostejov. Dzisiejsza "młodzież" idzie do sklepu i może ładować modele łopatą do wora i z pewnością nie jest w stanie zrozumieć euforii jaka ogarniała człowieka któremu udało się "wyrwać" w CSH lub kiosku Ruchu model Kp lub Matchboxa No cóż, wspomnień czar, kiedyś modelarstwo miało inny "smak" i jak widać - wygląd też. Młodzieńcza "miłość" do lotnictwa Czechosłowacji pozostała i niewątpliwie będzie przybierać realną formę pod postacią gotowych "wyrobów" (Avię S-199 już prezentowałem a CS czeka już w szafie ) Oczywiście w szafie leżakuje też kilka starych, poczciwych "Kapeluszy" i kto wie czy po któregoś nie sięgnę by popełnić mały "wintydźowy" warsztacik. Dziękuję wszystkim za tak pozytywne komentarze i cieszę się że nam, "40+", udała się mała sentymentalna podróż do czasów kiedy to życie było o wiele prostsze i bardziej beztroskie a mały "włam" na pole truskawek zastępował z powodzeniem dzisiejsze "grzebanie" w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Wspomnień czar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Fajne! Większość miałem i w mojej kolekcji, modele KP przywożone z wakacji w CSSR były podstawą mojej kolekcji, rzeszowska CSH była słabo zaopatrzona (w końcu ile można zrobić Jaków, Łosi, Iłów 2 i Czapli nadal zachowując przyjemność z tego wszystkiego). Choć wszystko się we mnie buntowało, że muszę kleić czeskie Avie i Letovy, ewentualnie pocieszając się że od biedy da się z nich zrobić Bf-109 albo Siebla, bo innego wyboru nie ma, rodzice nie mieli wolnych środków na lepsze modele... Natomiast wspominam dość miło moje MiGi od KP (ach, te nity na MiG-19), Jaka-23, Po-2.Dziś nie ma po nich śladu. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Też miałem Jaka-23, Po-2, Mi-8, Su-7, Ła-7 z KP. Jaki człowiek był szczęśliwy jakie zakupił... ech. Do czasów obecnych został mi tylko Su-7, Pociaka wymieniłem na ICM, a Ła-7 na Edka. A Jaka-23 może kupie z KP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Ta galeria przywołała czasy, kiedy z zapartym tchem wchodziłem do składnicy harcerskie, z nadzieją, że będą jakieś modele !! I jak napisali koledzy, rzygałem tymi czeskimi oznaczeniami. W przypadku modeli samolotów współczesnych na szczęście było zawsze jakieś egzotyczne malowanie,. a przerabianie Avii na messera to chyba sport narodowy w tamtym okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiCK Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Bardzo mi się podoba taka 'specjalizacja', w jednej nacji, wszystkie samoloty tak samo oznaczone ...wyobrażacie sobie np. 10 modeli PZL P.7, wszystkie stoją równo z szachownicami na ogonach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Kolekcja świetna! No i wycieczka w czasie również przyjemna - zza naszej południowej granicy oprócz całkiem niezłych modeli KP pojawiały się jeszcze produkty firmy Smer (1/50 a później też przepakowane Hellery 1/72) oraz pasażery Dubeny w skalach "pudełkowych" czyli od 1/150 do 1/270. Malowany farbami Molak.Pamięta jeszcze ktoś tą Polską odpowiedź na Humbrola? Tak. I nie są to najlepsze wspomnienia. Hmm... Polska "odpowiedź" na Humbrole zwała się Modelak i faktycznie aż skóra cierpnie na samo wspomnienie o tym wytworze. Farby Molak pochodziły z Włoch i to już była zupełnie inna (dodam znaczne sensowniejsza od Humbrola) bajka. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Lipca 2018 Share Napisano 4 Lipca 2018 Faktycznie farby nazywały się Modelak. Mogłem coś ze starości pomylić.W tym wieku to już pamięć szwankuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi