Złośliwiec Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Tu akurat na zdjęciu masz francuską 20 tonową przyczepę Tytan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarek Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Dzięki za informacje. Można gdzieś znaleźć do niej plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Co do dostępności planów to nie mam pojęcia ale sama przyczepa dostępna jest jako model żywiczny w skali 1/72 http://www.wespemodels.ro/index.php?route=product/product&path=59_66&product_id=1461 i 1/35 http://www.militarymodelling.com/news/article/des-resin-1-35-titan-20t-transporter-trailer/4903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 W czym siedzi Wojtek na tym zdjęciu: http://miswojteksopot.org/wp-content/uploads/2013/08/ku-xlarge.jpg Niby taki charakterystyczny ten kanciaty błotnik, ale jakoś nie mogę nic dopasować... Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 2 Czerwca 2015 Share Napisano 2 Czerwca 2015 Witam, szukam zdjęć lub linków do zdjęć T-34/85 z fabryki 112 "Krasnoje Sormovo", najlepiej z polskim malowaniu. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 Przeglądnij te: http://www.cybermodeler.com/armor/t-34/t-34-85_all.shtml Może coś znajdziesz. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 Przeglądnij te:http://www.cybermodeler.com/armor/t-34/t-34-85_all.shtml Może coś znajdziesz. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Czy są znane zdjęcia polskich T-34/85 z ekranami przeciwkumulacyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 6 Sierpnia 2018 Share Napisano 6 Sierpnia 2018 Czy znane są jakieś zdjęcia polskiego ISU-122 o numerze 710, poza jednym, zrobionym z bliska zdjęciem numeru taktycznego? (przy okazji prosiłbym o link do tego zdjęcia, bo mi przepadło i za Chiny nie znajdę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 11 Sierpnia 2018 Share Napisano 11 Sierpnia 2018 Pytanie pod pytaniem, no ale cóż Szukam informacji o polskich Achillesach, i nie wiem co oznacza symbol AA na pancerzu, zaproponowany przez Italeri: (na potrzeby wątku pozwoliłem sobie skorzystać ze zdjęcia z warsztatu Marcina93. Żadnego zdjęcia Achillesa z takim znakiem też znaleźć nie mogę. Oczywistym skojarzeniem byłby pododdział przeciwlotniczy, czy więc byłoby to błędne oznakowanie? W sieci znalazłem kilka przykładów Achillesów Maczka, i na żadnym z nich nie było nic poza "77" jednostki przeciwpancernej i szyszaka dywizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 14 Listopada 2019 Share Napisano 14 Listopada 2019 Czy znany jest przypadek przekazania przez USA najnowocześniejszej ewolucji czołgu Sherman (M4A3E8 - tzw. Easy Eight) sowietom w ramach programu Len Lease? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Z tego co pamietam to nie było takiego przypadku. Ale jeszcze sprawdzę wieczorem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) Maksym Kolomiets i Ilja Moszczanski podają w książce Lend Lease, że dostawy shermanów w latach 1941 -1945 wyglądały następująco: M4A2 - wysłano 2007 szt. dostarczono 1990 szt. straty w transporcie 17 szt. M4A2 (76)W ; M4A2(76)W HVSS - wysłano 2095 szt. dostarczono 2073 szt. straty w transporcie 18 szt. M4A4 - wysłano 5 szt. dostarczono 5 szt. Edytowane 19 Listopada 2019 przez Markuz literówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 W dniu 15.07.2016 o 14:58, Mikele napisał: Czy są znane zdjęcia polskich T-34/85 z ekranami przeciwkumulacyjnymi? Rozumiem, że chodzi o ekrany siatkowe takie jak np. typu Thoma w Panzer IV. Niestety nie -nasze T-34/85 były takie -jak przekazali nam Rosjanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 W dniu 2.06.2015 o 15:17, paweltomasik1 napisał: Witam, szukam zdjęć lub linków do zdjęć T-34/85 z fabryki 112 "Krasnoje Sormovo", najlepiej z polskim malowaniu. Z góry dziękuję. Jest takowy zachowany na pomniku. widziałem go na forum odkrywca watek zachowane T-34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Cześć, na jaki kolor powinny być co do zasady pomalowane Stuarty 1 Dywizji Pancernej? Były dostarczane jeszcze w klasycznym Olive Drab, czy przy okazji nakładania polskich oznaczeń były malowane na SCC 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Powinny być w SCC 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 A na pewno przecież pobrali je dopiero przed lądowaniem ze składnicy a Angole nie byli tacy szybcy malować zielony na zielonym. Po zdjęciu wieży i po jakim kolwiek remoncie to i owszem. Pozdrawiam Olo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Teraz, OLO napisał: ...Angole nie byli tacy szybcy malować zielony na zielonym... skąd wiesz ? A tak serio - Angole (o ile wiem) bardzo się przejmowali regulaminowym malowaniem zarówno samolotów jak i czołgów. Przynajmniej na etapie przed dostawą do jednostki bojowej. Potem bywało różnie. Pomysł na kolor modelu Stuarta miałbym taki - jeśli ma amerykański numer seryjny na kadłubie: - malowałbym na OD. Jesli numer jest zamalowany i zastapiony brytyjskim T-numer: - malowałbym SCC 15 A poza tym - te kolory są tak podobne, że nie warto kruszyć kopii - szczególnie przy intensywnych zabiegach malarskich na modelu. Powyższe rysunki z "Tanks encyklopedii" zamieszczone do celów dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 (edytowane) Przy nowych się zgodzę że kolor podobny ale po pewnym czasie to wszyscy wiedzą co potrafi OD a brytol stawał się bardziej zielony.Po drugie jeżeli Shermany były przemalowane w czasie remontów i przezbrojenia. Nawet ll korpus co jak na polskie warunki trzymał się regulaminu, ujednolicił malowanie dopiero po wojnie że względu na wielokolorowość sprzętu. Myślę że bez dobrych kolorowych zdjęć to będzie gdybanie . Chociaż masz przykład cromwella Maczka co ma tylko oznaczenia zamalowanie nową farbą pozdrawiam Olo Edytowane 31 Lipca 2020 przez OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 17 godzin temu, filipsg napisał: Cześć, na jaki kolor powinny być co do zasady pomalowane Stuarty 1 Dywizji Pancernej? Były dostarczane jeszcze w klasycznym Olive Drab, czy przy okazji nakładania polskich oznaczeń były malowane na SCC 15? Stuarty M3A3 V czy M5A1 VI były dostarczane do Dywizji w oryginalnym kolorze Olive Drab. I nikt ich nie przemalowywał. Najwcześniej mogły zostać przemalowane, pod koniec września 1944, podczas przerwy w działaniach wojennych. W tym czasie uzupełniano sprzęt, załogi oraz dokonywano napraw i remontów sprzętu ( i wtedy najwcześniej, mogły zostać przemalowane na kolor SCC-15, podczas renowacji powłok lakierniczych ). Stuarty, które trafiły z 1 Szwadronu czołgów zapasowych, we wrześniu 1944, były w oryginalnym kolorze US - Olive Drab i nie były przemalowywane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 4 godziny temu, bigmodel napisał: Stuarty M3A3 V czy M5A1 VI były dostarczane do Dywizji w oryginalnym kolorze Olive Drab. I nikt ich nie przemalowywał. Najwcześniej mogły zostać przemalowane, pod koniec września 1944, podczas przerwy w działaniach wojennych. W tym czasie uzupełniano sprzęt, załogi oraz dokonywano napraw i remontów sprzętu ( i wtedy najwcześniej, mogły zostać przemalowane na kolor SCC-15, podczas renowacji powłok lakierniczych ). Stuarty, które trafiły z 1 Szwadronu czołgów zapasowych, we wrześniu 1944, były w oryginalnym kolorze US - Olive Drab i nie były przemalowywane. I to jest konkret, dziękuję pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Czy jest więcej fotek tego pojazdu?jaka to jednostka? foto pożyczone do celów dyskusyjnych Edytowane 1 Listopada 2020 przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeden48 Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Cześć, szukam zdjęć Bedfordów MWD i MWC z Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. Kilka fotek mam w książce Pojazdy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947, ale w większości są to pojazdy bez oznaczeń (poza jednym MWC z 10PSK). Macie może coś z 1 Dywizji Pancernej? Bo tak czytając recenzje Bedfordów z Gecko Models to kusi, kusi zdecydowanie. Drugie jeszcze pytanie mam! Co używano w 5 Pułku Artylerii Lekkiej do ciągnięcia 25 funtówek? Czytam sobie monografię 5 Kresowej Dywizji Piechoty, ale tam skupiony jest opis na działaniach a nie na sprzęcie. Więc mam tu małą zagwozdkę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 Czy znane są jakiekolwiek porządne zdjęcia czołgu z boxartu Crusadera III od IBG? Wóz z białą trójką i bez numerów seryjnych pojawił się już wcześniej w modelach Italeri i Tamiya, ale nigdzie nie jestem w stanie trafić na zdjęcia potwierdzające takie oznakowanie. W archiwum IWM są dwa zdjęcia czołgu z taką trójką na wieży, ale nie widać na nich w ogóle oznaczeń kadłubowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi