fanpancerki Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Ja podobnie, także dzięki rodzicom zamiast stać pod przysłowiową budką z piwem mam zajęcie i hobby, które z 15 letnią przerwą towarzyszy mi do dziś. Smutne, że dzisiejsza młodzież i dzisiejsze dzieciaki zamiast sklejać modele woli komputery, gry komputerowe, ślęczenie z nosem w smartfonie albo tablecie. A co do Starfightera z Matchboxa mam aktualnie dwa sklejone a jakiś 7 kolejnych czek na swoją kolej do sklejenia :). Ma zdjęcia ch dwa moje rzeczone Starfightery w 72 z Matchboxa :). Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, nie każdy taki jest ,aczkolwiek nie mówię że nie masz racji co do sporej części. Edytowane 24 Grudnia 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Teraz, fanpancerki napisał: Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, nie każdy taki jest ,aczkolwiek nie mówię że nie masz racji co do większości. Niestety ale to co piszę znam z własnego podwórka. Kiedyś zaproponowałem swojemu 7 czy 8 letniemu siostrzeńcowi, że wezmę go na festiwal modelarski do Krakowa. Chciałem zrobić mu frajdę z okazji dnia dziecka ale jak siostrzeniec usłyszał moją propozycję to wręcz z oburzeniem stwierdził, że on nie będzie oglądał jakiś tam figurek z modeliny a on jest poza tym zajęty graniem w Minecrafta i mam mu nie przeszkadzać... Niestety ale modelarstwo zostało zastąpione właśnie wynalazkami współczesnej techniki informatycznej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 A No to rzeczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 Wygrzebałem z magazynku coś takiego. Czasy PRL-u, Chyba jeszcze modelu Fujimi nie było. Amerykańskie vacu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 No to faktycznie rarytasik, jak szkiełko przetrzymało te długie lata, nie pożółkło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 O dziwo jest OK. Jakby co jest do ew.wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 Sorry, żle się wyraziłem i jeden z Kolegów zaoferował pomoc. Oszklenie jest OK, nie zmieniło barwy. Widać jakiś amerykański wynalazek. Ew. dobrze był przechowywany. Do ewentualnej wymiany jest cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Takie znalezisko dzisiaj w antykwariacie, za całe 15 złotych Jeszcze się z niej czegoś nauczę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 Ta, dawniej niezwykle pożądana pozycja, dziś jest jakby książką historyczną, wprowadza czytelnika w klimat modelarstwa lat 70-80 i do tego w sporej części uwzględnia nasze socjalistyczne realia. Pierwsze wydanie miało mniej "światową" okładkę. Jednak mam wrażenie, że sporo przepłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 23 minuty temu, kopernik napisał: "...Jednak mam wrażenie, że sporo przepłaciłeś. " Jak to mówią: "Pieniądz rzecz nabyta" i lepiej że Kolega dał za książkę 15 zeta jakby miał tą kasę przepićlub "puścić z dymniem". Też posiadam tą pozycję wydanie z 1984 (z tą różnicą że moja książka to prezent); oprócz niej mam jeszcze taką pozycję z 1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Na OLX chodzą od 10 do 25 złotych, myślę że cena uczciwa - ja tam się oszukany nie czuję! Niektórzy za takie pieniądze kupują mistercrafta i się cieszą... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Jak to mówią: "Pieniądz rzecz nabyta" i lepiej że Kolega dał za książkę 15 zeta jakby miał tą kasę przepić:szampan:lub "puścić z dymniem". Też posiadam tą pozycję wydanie z 1984 (z tą różnicą że moja książka to prezent); oprócz niej mam jeszcze taką pozycję z 1993Miałem kiedyś tą książkę ABC, pewnie jeszcze jest gdzieś na strychu. Pamiętam, że za dzieciaka spore wrażenie zrobił na mnie ten Crusader z podniesionymi skrzydłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jo_Sh Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Mam tę książkę, jest naprawdę niewiele warta jeśli chodzi o merytorykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jo_Sh Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 A to jest dopiero ramotka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 Godzinę temu, filipsg napisał: Na OLX chodzą od 10 do 25 złotych, myślę że cena uczciwa - ja tam się oszukany nie czuję! Niektórzy za takie pieniądze kupują mistercrafta i się cieszą... Ta książka powinna być dokładana do mistercraftów. W zasadzie jest o tym jak sklejać te modele. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Zachowujecie się jak Statler i Waldorf z Muppetów .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 Mapety należą też do tamtych czasów. A w temacie literatury fachowej przypomnę coś takiego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 No tego akurat nie mam, aczkolwiek kiedyś się przymierzałem do zanabycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Się wyżywacie na tych książkach... to tak jakby wziąć podręcznik do elektroniki z lat 60-tych i się śmiać, że te debile radio na lampach chcieli budować, hłe, hłe - zamiast po prostu w internecie kupić, no to trzeba być! A przecież cały ten wątek o tym jest, że nawet na początku lat 90-tych w porównaniu z dzisiejszmi czasami do robienia modeli nie było nic - albo prawie - a modele bardzo się chciało kleić (i malować) i się kleiło - a te książki są o tym jak. 30 lat później mamy już lepszy towar, lepsze sposoby a także mocno inne wyobrażenie o tym jak model powinien wyglądać. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 W dniu 21.12.2020 o 10:34, Michal_G napisał: Dla "młodych pancerniaków" podobnie wyjdzie w sensie kosztów - FTF-y po 25 zł na początek są dobrym wyborem. Farby da się kupić sporo taniej - Pactry czy Hataki w małych buteleczkach po około 5-6 zł. Czyli to nie wina kosztów tylko rodziców "tumanistów" którzy sami żadnych zainteresowań poza piwem nie posiadają. Czy moje córki (starsza ma 6 lat, młodsza 8 miesięcy) kiedykolwiek sklejać będą nie wiem - raczej mało prawdopodobne, sklejające kobiety to wielka rzadkość. Starsza przy skręcaniu mebli chętnie pomaga więc na "analfabetkę techniczną" nie wyrośnie. We współpracy z Żoną wpędziliśmy ją w manię książek. Codziennie, ale to naprawdę codziennie ma czytane. Jest stała pora, zarezerwowana na to. I żeby się waliło i paliło czytanie jest. Sama już po trochu czyta (Żona z wykształcenia pedagog, nauczyła ją metodą sylabową) i bardzo ją to cieszy, przy okazji w szkole (od wrześnie 2021 pójdzie) będzie miała lżej. I to nie tylko typowe bajki, zaczęły się "powieści dla maluchów" np. fajny cykl z życia dworu Ludwika XV i Ludwika XVI. Z młodszą pewnie podobnie zrobimy. No, musiałem się pochwalić, wybaczcie Koledzy ale Ci z was którzy mają dzieciaki rozumieją że w obecnym zalewie bylejakości i braku zainteresowań dziecko odbijające się na plus od przeciętności chyba dobrze świadczy o Rodzicach. Moja córka (lat7) jeszcze w zeszłym roku oznajmiła, ze też chce skleić samolot. Nawet nie próbowałem robić jej krzywdę jakimś Mistercraftem czy ZTS-em, tylko kupiłem dwa zestawy Revella z serii StarWars: X-Winga i myśliwiec Anakina Skywalkera. Oba skleiła bez większego problemu i z wielka radochą zabrała się za malowanie, oczywiście w takich kolorach jakie sobie wymyśliła (i jakie tata miał akurat pod ręką). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio65 Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) 15 godzin temu, Jo_Sh napisał: A to jest dopiero ramotka: Mam i trzymam na półce z wielkim sentymentem. Najfajniejsze jest to, że już sam początek oddaje ducha tamtych czasów czyli naukę sklejania modeli zaczynamy od budowy i zasady działania wtryskarki... Ale takie podejście do tematu w PRL-u było zazwyczaj typowe (w rożnych branżach/tematykach). "Modelarską kolorystykę" tez trzymam - sentymenty . Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Radzio65 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 15 godzin temu, kopernik napisał: Mapety należą też do tamtych czasów. A w temacie literatury fachowej przypomnę coś takiego. Też mam i żeby było ciekawiej jeszcze z niej korzystam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Humbrol - marzenie młodego modelarza w latach PRL. Ten katalog traktowałem jak relikwię, dorabiałem kolory na jego podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 9 minut temu, kopernik napisał: Humbrol - marzenie młodego modelarza w latach PRL. Ten katalog traktowałem jak relikwię, dorabiałem kolory na jego podstawie. Dokładnie tak ale ten był jeszcze lepszy po próbki były malowane oryginalnymi kolorami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Twój to biały kruk, mój tylko czarny 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi