abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam Dziś, zgodnie z obietnicą coś na poprawę trawienia po śledziach czyli "setka" lub jak kto woli "The Hun" Model w 96% zrobiony prosto z pudła pozostałe 4% to: 1% - rurka pitota wytoczona przez Mastera 1% - bomby M117 od Edka 1% - sonda do tankowania - wyrób własny z drutu 1% - końcówka sondy do tankowania wytoczona przez Mastera Malowany Gunziakami C, H i Pactrą Sumując wszystko do kupy: North American F-100D Super Sabre. 481 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego USAF, lotnisko Tan Son Nhut, Wietnam Południowy 1966/67r. Jak by fotki były słabe to alarmować i pisać, spróbuję zrobić powtórkę przy innym oświetleniu Aha, jeszcze preorder na 23.08 Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez abtb 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Model bardzo fajnie zrobiony i w dodatku b. dobrze sfotografowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: Model bardzo fajnie zrobiony i w dodatku b. dobrze sfotografowany Wielkie dzięki Profilaktycznie pyknąłem kilka fotek w innym oświetleniu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Realistyczny podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Jedna z moich ulubionych rur. Model to wiekowe Esci pakowane teraz przez Italerkę, tyle lat, a ciągle daje radę. Oczywiście odpowiednio zrobione . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Odnalazłem zasięg więc teraz mogę coś napisać. Model jak model, wiadomo że wyszło bardzo fajnie Elegancko Ci wyszło styranie osłony silnika. Znajdzie się za to jeden jedyny minus: ja bym poszedł w nieco inne uzbrojenie, niż to typowe pudełkowe. Plus za żywiczne bomby i ten ogrom dodatków. Za to, że model mi się podoba dostajesz ode mnie kalki o których rozmawialiśmy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Jak zwykle pięknie wyszedł 3 godziny temu, abtb napisał: Dziś, zgodnie z obietnicą coś na poprawę trawienia po śledziach czyli "setka"... Widzę ciągnie cały czas w klimaty morskie.... ...teraz by się przydała jeszcze jedna "setka" by wyszła "lorneta" , a potem już tylko zostanie zmajstrowanie jakiejś meduzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Uzbrojenie jak uzbrojenie. Nie inwestowałem w "vyzbroy" za bardzo bo nie wiedziałem jak mi ten latawiec wyjdzie. A zbierałem się do niego jak pies do jeża. Tak charektyrystyczne BLU 27 wykorzystam w innym temacie. Mam jeszcze drugą "setkę" i być może tą uzbroję inaczej. Niestety baniaki z naftą były w tych latawcach chyba na stałe i nic się z tym pasztetem zrobić nie da. Po prostu albo zbiorniki albo nic pod środkowym węzłem. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Dla mnie genialnie zmalowany. Aż chce się oglądać galerię w kółko i wciąż. Bardzo mi się podoba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Bardzo ładnie wykonany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Z przyjemnością obejrzałem galerię po raz drugi. Ładnie siadły te kalki, nic na zdjęciach nie odstaje, a przynajmniej nie razi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Kalki zestawowe są bardzo dobre - cienki film i bardzo dobrze reagują na chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Model ładny, ale jak zobaczyłem tytuł wątku, to liczyłem na nieco inne malowanie Ale plus jest za gołą babę na nosie Jedno narzeknięcie jednak muszę mieć - troszkę monotonny spód, brakuje mi tam jakichś chociaż drobnych wycieków czy osmaleń. Szczególnie, że dość wyraźnie przegrzane blachy na silniku sugerują, że jednak był trochę używany. 7 minut temu, abtb napisał: Kalki zestawowe są bardzo dobre - cienki film i bardzo dobrze reagują na chemię. To akurat nie dziwi, Italeri do swoich modeli od długiego czasu wkłada Cartografa. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez Matys 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Bardzo ładnie, podoba mi się. Bardzo dobrze pomalowany, zwłaszcza przepalenia. Choć wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Matys napisał: Jedno narzeknięcie jednak muszę mieć - troszkę monotonny spód, brakuje mi tam jakichś chociaż drobnych wycieków Czasami wpada taki ktoś i krzyczy: "K...a umyj w końcu ten samolot!" I tak jakoś wyszło 1 godzinę temu, Matys napisał: plus jest za gołą babę na nosie 1 godzinę temu, Matys napisał: liczyłem na nieco inne malowanie Godzinę temu, Mates napisał: Choć wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA. Jeszcze jedna "setka" na stanie jest. A i kalki jakieś tam mają do mnie dotrzeć. Może będą akurat pasowały Tak więc panowie - więcej wiary w człowieka lub jak kto woli - proście a będzie wam dane Dziękuję wszystkim za opinie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Cóż by tu rzec? No po prostu cudo!!!!. Wg. mnie najlepszy jaki do tej pory wykonałeś. Specjalnie przejrzałem portfolio, żeby obejrzeć jeszcze raz wszystkie modele. I upewniłem się, że JEST NAJLEPSZY. Zasłużona fotka Tygodnia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Nie moja bajka i poziom również, ale pozachwycać się muszę: jest niesamowity...obejrzeć zdjęcia TAK wykonanego modelu...uczta dla ócz... na żywo nawet 1/10 szczegółów bym nie dojrzał.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Gratuluję fotki tygodnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Wszak wszem i od zawsze wiadomo,że śledzik i setka podstawą egzystencji jest!Dla mnie EXTRA! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Znakomity model i widać jak bardzo dobrze opanowałeś metalizery. Piękna setka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Wygrzana blacha przy silniku robi robotę. A masz gdzieś warsztat żeby podpatrzeć jak to zrobić? Metalizery to też farby Gunze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Witam Trochę ta "setka" namieszała Przyznam szczerze, "że z pewną nieśmiałością" wklejałem ją do galerii, a tu proszę - pozytywne przyjęcie. Dziękuję wszystkim za komentarze, dziękuję Adminowi za wybranie mojej "setki" na fotkę tygodnia - nie spodziewałem się. W dniu 9.08.2020 o 20:19, lesio-69 napisał: Wg. mnie najlepszy jaki do tej pory wykonałeś. Czyli jakiś tam mały progres w lepieniu jednak u mnie występuje 18 godzin temu, kapsel napisał: widać jak bardzo dobrze opanowałeś metalizery. Metalizer mam, jeden, 0218 Aluminium Gunze ( chociaż tak do końca to nie wiem czy to metalizer ), ale akurat w tym modelu go nie używałem Model jest pomalowany gunziakami C8/C28. Trochę "kuchni" dla zainteresowanych: - model zapodkładowany szarym One Shotem - podlizany tu i ówdzie papierscieruchem 2500 (używam numeracji papierów ze sklepu dla lakierników, a nie japońskich numerów kont bankowych) - całość pokryta połyskiem C46 - następnie mieszanka C8/28 i rozjaśnienia robione tą mieszanką z tym ze do wykonania każdej kolejnej warstwy dodawałem coraz więcej C8 - po wszystkim warstwa C46, kalki, C46, na to panelainer neutral grey, track wasch i całość zabezpieczona C181 W sumie jak widać wyszło znośnie. I jak można przeczytać - metalizerów i innych magicznych środków nie stosowałem. 11 godzin temu, sebastain napisał: Wygrzana blacha przy silniku robi robotę. Tego elementu najbardziej się obawiałem. A opinii już w szczególności. Bo jak wiadomo "setka" to nie samolot - to przegrzane blachy. Najbardziej charakterystyczny element tego samolotu. 11 godzin temu, sebastain napisał: A masz gdzieś warsztat żeby podpatrzeć jak to zrobić? Warsztatu nie ma, bo najlepiej się tworzy w ciszy na zapleczu Ale kolejność robót była następująca: - na przygotowany jw. kadłub napsikałem w miejscu blach stal C28 - następnie porobiłem "pręgi" mieszanką C8/C28 - kilka warstw o coraz jaśniejszym odcieniu i coraz węższych - potem podbarwienia H93 (clear blue) na pręgach - na całość clear orange z Pactry - połysk C46, kalki i jeszcze raz clear orange na kalki w celu ich "przegrzania" Ot i cała tajemnica - prosty warsztat rzemieślnika - zlepiacza 11 godzin temu, sebastain napisał: Metalizery to też farby Gunze? Jak C8 i C28 to metalizery, to tak, metalizery Gunze. A jeżeli nie, to znaczy, że zrobiłem "The Hun-a" bez użycia metalizerów W dniu 9.08.2020 o 16:58, Matys napisał: liczyłem na nieco inne malowanie W dniu 9.08.2020 o 17:21, Mates napisał: wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA. W dniu 9.08.2020 o 18:38, abtb napisał: będzie wam dane Właściwie wszystko już zgromadziłem. Czekam jeszcze na kalki i "toczonki", ale można już ruszać z tematem. Galeria w trzecim kwartale 2021 (a może i wcześniej ) Jeszcze raz dziękuje wszystkim za opinie Aha, i szykować żołądki na najbliższą niedzielę - będzie kolejny śledź do porannej kawy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Kawał zacnej roboty Kolega wykonał! Nawet jestem w stanie wybaczyć, że to rura A jak to jest, że tu Italerka tak jest chwalona, przeicież Italerki na tym forum są beee 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) 11 minut temu, WujekAlice napisał: A jak to jest, że tu Italerka tak jest chwalona, W dniu 9.08.2020 o 13:23, barszczo napisał: Oczywiście odpowiednio zrobione I wszystko jasne A poza tym to W dniu 9.08.2020 o 13:23, barszczo napisał: wiekowe Esci pakowane teraz przez Italerkę I w związku z tym przymykamy jedno oko Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 11 minut temu, WujekAlice napisał: Kawał zacnej roboty Kolega wykonał! Dziękuję bardzo 12 minut temu, WujekAlice napisał: Nawet jestem w stanie wybaczyć, że to rura Po tej deklaracji odczułem znaczącą ulgę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi