abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam Dziś, zgodnie z obietnicą coś na poprawę trawienia po śledziach czyli "setka" lub jak kto woli "The Hun" Model w 96% zrobiony prosto z pudła pozostałe 4% to: 1% - rurka pitota wytoczona przez Mastera 1% - bomby M117 od Edka 1% - sonda do tankowania - wyrób własny z drutu 1% - końcówka sondy do tankowania wytoczona przez Mastera Malowany Gunziakami C, H i Pactrą Sumując wszystko do kupy: North American F-100D Super Sabre. 481 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego USAF, lotnisko Tan Son Nhut, Wietnam Południowy 1966/67r. Jak by fotki były słabe to alarmować i pisać, spróbuję zrobić powtórkę przy innym oświetleniu Aha, jeszcze preorder na 23.08 Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez abtb 19 Cytuj
_OldMan_ Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Model bardzo fajnie zrobiony i w dodatku b. dobrze sfotografowany. 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Napisano 9 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: Model bardzo fajnie zrobiony i w dodatku b. dobrze sfotografowany Wielkie dzięki Profilaktycznie pyknąłem kilka fotek w innym oświetleniu 3 Cytuj
barszczo Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Jedna z moich ulubionych rur. Model to wiekowe Esci pakowane teraz przez Italerkę, tyle lat, a ciągle daje radę. Oczywiście odpowiednio zrobione . 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Odnalazłem zasięg więc teraz mogę coś napisać. Model jak model, wiadomo że wyszło bardzo fajnie Elegancko Ci wyszło styranie osłony silnika. Znajdzie się za to jeden jedyny minus: ja bym poszedł w nieco inne uzbrojenie, niż to typowe pudełkowe. Plus za żywiczne bomby i ten ogrom dodatków. Za to, że model mi się podoba dostajesz ode mnie kalki o których rozmawialiśmy 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Jak zwykle pięknie wyszedł 3 godziny temu, abtb napisał: Dziś, zgodnie z obietnicą coś na poprawę trawienia po śledziach czyli "setka"... Widzę ciągnie cały czas w klimaty morskie.... ...teraz by się przydała jeszcze jedna "setka" by wyszła "lorneta" , a potem już tylko zostanie zmajstrowanie jakiejś meduzy 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Uzbrojenie jak uzbrojenie. Nie inwestowałem w "vyzbroy" za bardzo bo nie wiedziałem jak mi ten latawiec wyjdzie. A zbierałem się do niego jak pies do jeża. Tak charektyrystyczne BLU 27 wykorzystam w innym temacie. Mam jeszcze drugą "setkę" i być może tą uzbroję inaczej. Niestety baniaki z naftą były w tych latawcach chyba na stałe i nic się z tym pasztetem zrobić nie da. Po prostu albo zbiorniki albo nic pod środkowym węzłem. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez abtb 1 Cytuj
mandrivecs Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Dla mnie genialnie zmalowany. Aż chce się oglądać galerię w kółko i wciąż. Bardzo mi się podoba! 1 Cytuj
Tap-chan Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Z przyjemnością obejrzałem galerię po raz drugi. Ładnie siadły te kalki, nic na zdjęciach nie odstaje, a przynajmniej nie razi. 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Napisano 9 Sierpnia 2020 Kalki zestawowe są bardzo dobre - cienki film i bardzo dobrze reagują na chemię. Cytuj
Matys Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Model ładny, ale jak zobaczyłem tytuł wątku, to liczyłem na nieco inne malowanie Ale plus jest za gołą babę na nosie Jedno narzeknięcie jednak muszę mieć - troszkę monotonny spód, brakuje mi tam jakichś chociaż drobnych wycieków czy osmaleń. Szczególnie, że dość wyraźnie przegrzane blachy na silniku sugerują, że jednak był trochę używany. 7 minut temu, abtb napisał: Kalki zestawowe są bardzo dobre - cienki film i bardzo dobrze reagują na chemię. To akurat nie dziwi, Italeri do swoich modeli od długiego czasu wkłada Cartografa. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez Matys 1 Cytuj
Mates Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Bardzo ładnie, podoba mi się. Bardzo dobrze pomalowany, zwłaszcza przepalenia. Choć wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA. 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Napisano 9 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Matys napisał: Jedno narzeknięcie jednak muszę mieć - troszkę monotonny spód, brakuje mi tam jakichś chociaż drobnych wycieków Czasami wpada taki ktoś i krzyczy: "K...a umyj w końcu ten samolot!" I tak jakoś wyszło 1 godzinę temu, Matys napisał: plus jest za gołą babę na nosie 1 godzinę temu, Matys napisał: liczyłem na nieco inne malowanie Godzinę temu, Mates napisał: Choć wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA. Jeszcze jedna "setka" na stanie jest. A i kalki jakieś tam mają do mnie dotrzeć. Może będą akurat pasowały Tak więc panowie - więcej wiary w człowieka lub jak kto woli - proście a będzie wam dane Dziękuję wszystkim za opinie 1 Cytuj
lesio-69 Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Cóż by tu rzec? No po prostu cudo!!!!. Wg. mnie najlepszy jaki do tej pory wykonałeś. Specjalnie przejrzałem portfolio, żeby obejrzeć jeszcze raz wszystkie modele. I upewniłem się, że JEST NAJLEPSZY. Zasłużona fotka Tygodnia. 2 Cytuj
myszaty Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 Nie moja bajka i poziom również, ale pozachwycać się muszę: jest niesamowity...obejrzeć zdjęcia TAK wykonanego modelu...uczta dla ócz... na żywo nawet 1/10 szczegółów bym nie dojrzał.... 1 Cytuj
piotrkur Napisano 10 Sierpnia 2020 Napisano 10 Sierpnia 2020 Wszak wszem i od zawsze wiadomo,że śledzik i setka podstawą egzystencji jest!Dla mnie EXTRA! 1 Cytuj
kapsel Napisano 10 Sierpnia 2020 Napisano 10 Sierpnia 2020 Znakomity model i widać jak bardzo dobrze opanowałeś metalizery. Piękna setka 1 Cytuj
sebastain Napisano 10 Sierpnia 2020 Napisano 10 Sierpnia 2020 Wygrzana blacha przy silniku robi robotę. A masz gdzieś warsztat żeby podpatrzeć jak to zrobić? Metalizery to też farby Gunze? 1 Cytuj
abtb Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Napisano 11 Sierpnia 2020 Witam Trochę ta "setka" namieszała Przyznam szczerze, "że z pewną nieśmiałością" wklejałem ją do galerii, a tu proszę - pozytywne przyjęcie. Dziękuję wszystkim za komentarze, dziękuję Adminowi za wybranie mojej "setki" na fotkę tygodnia - nie spodziewałem się. W dniu 9.08.2020 o 20:19, lesio-69 napisał: Wg. mnie najlepszy jaki do tej pory wykonałeś. Czyli jakiś tam mały progres w lepieniu jednak u mnie występuje 18 godzin temu, kapsel napisał: widać jak bardzo dobrze opanowałeś metalizery. Metalizer mam, jeden, 0218 Aluminium Gunze ( chociaż tak do końca to nie wiem czy to metalizer ), ale akurat w tym modelu go nie używałem Model jest pomalowany gunziakami C8/C28. Trochę "kuchni" dla zainteresowanych: - model zapodkładowany szarym One Shotem - podlizany tu i ówdzie papierscieruchem 2500 (używam numeracji papierów ze sklepu dla lakierników, a nie japońskich numerów kont bankowych) - całość pokryta połyskiem C46 - następnie mieszanka C8/28 i rozjaśnienia robione tą mieszanką z tym ze do wykonania każdej kolejnej warstwy dodawałem coraz więcej C8 - po wszystkim warstwa C46, kalki, C46, na to panelainer neutral grey, track wasch i całość zabezpieczona C181 W sumie jak widać wyszło znośnie. I jak można przeczytać - metalizerów i innych magicznych środków nie stosowałem. 11 godzin temu, sebastain napisał: Wygrzana blacha przy silniku robi robotę. Tego elementu najbardziej się obawiałem. A opinii już w szczególności. Bo jak wiadomo "setka" to nie samolot - to przegrzane blachy. Najbardziej charakterystyczny element tego samolotu. 11 godzin temu, sebastain napisał: A masz gdzieś warsztat żeby podpatrzeć jak to zrobić? Warsztatu nie ma, bo najlepiej się tworzy w ciszy na zapleczu Ale kolejność robót była następująca: - na przygotowany jw. kadłub napsikałem w miejscu blach stal C28 - następnie porobiłem "pręgi" mieszanką C8/C28 - kilka warstw o coraz jaśniejszym odcieniu i coraz węższych - potem podbarwienia H93 (clear blue) na pręgach - na całość clear orange z Pactry - połysk C46, kalki i jeszcze raz clear orange na kalki w celu ich "przegrzania" Ot i cała tajemnica - prosty warsztat rzemieślnika - zlepiacza 11 godzin temu, sebastain napisał: Metalizery to też farby Gunze? Jak C8 i C28 to metalizery, to tak, metalizery Gunze. A jeżeli nie, to znaczy, że zrobiłem "The Hun-a" bez użycia metalizerów W dniu 9.08.2020 o 16:58, Matys napisał: liczyłem na nieco inne malowanie W dniu 9.08.2020 o 17:21, Mates napisał: wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA. W dniu 9.08.2020 o 18:38, abtb napisał: będzie wam dane Właściwie wszystko już zgromadziłem. Czekam jeszcze na kalki i "toczonki", ale można już ruszać z tematem. Galeria w trzecim kwartale 2021 (a może i wcześniej ) Jeszcze raz dziękuje wszystkim za opinie Aha, i szykować żołądki na najbliższą niedzielę - będzie kolejny śledź do porannej kawy 1 1 Cytuj
WujekAlice Napisano 11 Sierpnia 2020 Napisano 11 Sierpnia 2020 Kawał zacnej roboty Kolega wykonał! Nawet jestem w stanie wybaczyć, że to rura A jak to jest, że tu Italerka tak jest chwalona, przeicież Italerki na tym forum są beee 1 Cytuj
abtb Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) 11 minut temu, WujekAlice napisał: A jak to jest, że tu Italerka tak jest chwalona, W dniu 9.08.2020 o 13:23, barszczo napisał: Oczywiście odpowiednio zrobione I wszystko jasne A poza tym to W dniu 9.08.2020 o 13:23, barszczo napisał: wiekowe Esci pakowane teraz przez Italerkę I w związku z tym przymykamy jedno oko Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez abtb Cytuj
abtb Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Napisano 11 Sierpnia 2020 11 minut temu, WujekAlice napisał: Kawał zacnej roboty Kolega wykonał! Dziękuję bardzo 12 minut temu, WujekAlice napisał: Nawet jestem w stanie wybaczyć, że to rura Po tej deklaracji odczułem znaczącą ulgę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi