Skocz do zawartości

"Setka" do śledzia - F-100D Super Sabre, Italeri, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam :D

Dziś, zgodnie z obietnicą coś na poprawę trawienia po śledziach czyli "setka" lub jak kto woli "The Hun"

Model w 96% zrobiony prosto z pudła pozostałe 4% to:

1% - rurka pitota wytoczona przez Mastera

1% -  bomby M117 od Edka

1% - sonda do tankowania - wyrób własny z drutu

1% - końcówka sondy do tankowania  wytoczona przez Mastera

Malowany Gunziakami C, H i Pactrą

Sumując wszystko do kupy:

North American F-100D Super Sabre. 481 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego USAF,  lotnisko Tan Son Nhut, Wietnam Południowy 1966/67r.

4a4WB5I.jpg

JxPunn9.jpg

38XMtLY.jpg

OPpg3OQ.jpg

5ERxD1U.jpg

T0VXGsd.jpg

q9dGfV7.jpg

O9tzyGh.jpg

sFsF0jo.jpg

ca7nLJJ.jpg

YosWkT0.jpg

mO9iBXv.jpg

kIwlNGC.jpg

3tLoaE7.jpg

t976sYS.jpg

Jak by fotki były słabe to alarmować i pisać, spróbuję zrobić powtórkę przy innym oświetleniu

Aha, jeszcze preorder na 23.08

kPEvsZh.jpg

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 19
Napisano

1 godzinę temu, _OldMan_ napisał:

Model bardzo fajnie zrobiony i w dodatku b. dobrze sfotografowany

Wielkie dzięki :szampan1:

Profilaktycznie pyknąłem kilka fotek w innym oświetleniu

7UuA70u.jpg

VQd7iRH.jpg

A5SQNVU.jpg

3Z71Jsz.jpg

:pilot:

• Like 3
Napisano

Jedna z moich ulubionych rur. Model to wiekowe Esci pakowane teraz przez Italerkę, tyle lat, a ciągle daje radę. Oczywiście odpowiednio zrobione wink4.

• Thanks 1
Napisano

Odnalazłem zasięg :jupi2: więc teraz mogę coś napisać.

Model jak model, wiadomo że wyszło bardzo fajnie :super: Elegancko Ci wyszło styranie osłony silnika.

Znajdzie się za to jeden jedyny minus: ja bym poszedł w nieco inne uzbrojenie, niż to typowe pudełkowe. Plus za żywiczne bomby i ten ogrom dodatków.

Za to, że model mi się podoba dostajesz ode mnie kalki o których rozmawialiśmy :piwo:

• Thanks 1
Napisano

Jak zwykle pięknie wyszedł  :super:

3 godziny temu, abtb napisał:

Dziś, zgodnie z obietnicą coś na poprawę trawienia po śledziach czyli "setka"...

Widzę ciągnie cały czas w klimaty morskie....   :szczerbol:

...teraz by się przydała jeszcze jedna "setka" by wyszła "lorneta" , a potem już tylko zostanie zmajstrowanie jakiejś meduzy :haha:

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Uzbrojenie jak uzbrojenie. Nie inwestowałem w "vyzbroy" za bardzo bo nie wiedziałem jak mi ten latawiec wyjdzie. A zbierałem się do niego jak pies do jeża. Tak charektyrystyczne BLU 27 wykorzystam w innym temacie. Mam jeszcze drugą "setkę" i być może tą uzbroję inaczej. Niestety baniaki z naftą były w tych  latawcach chyba na stałe i nic się z tym pasztetem zrobić nie da. Po prostu albo zbiorniki albo nic pod środkowym węzłem.

Edytowane przez abtb
  • Like 1
Napisano

Z przyjemnością obejrzałem galerię po raz drugi. Ładnie siadły te kalki, nic na zdjęciach nie odstaje, a przynajmniej nie razi.

• Thanks 1
Napisano

Kalki zestawowe są bardzo dobre - cienki film i bardzo dobrze reagują na chemię. 

Napisano (edytowane)

Model ładny, ale jak zobaczyłem tytuł wątku, to liczyłem na nieco inne malowanie :) Ale plus jest za gołą babę na nosie ? 

Jedno narzeknięcie jednak muszę mieć - troszkę monotonny spód, brakuje mi tam jakichś chociaż drobnych wycieków czy osmaleń. Szczególnie, że dość wyraźnie przegrzane blachy na silniku sugerują, że jednak był trochę używany.

7 minut temu, abtb napisał:

Kalki zestawowe są bardzo dobre - cienki film i bardzo dobrze reagują na chemię. 

To akurat nie dziwi, Italeri do swoich modeli od długiego czasu wkłada Cartografa.

Edytowane przez Matys
  • Thanks 1
Napisano
1 godzinę temu, Matys napisał:

Jedno narzeknięcie jednak muszę mieć - troszkę monotonny spód, brakuje mi tam jakichś chociaż drobnych wycieków

Czasami wpada taki ktoś

CQEalKK.jpg

i krzyczy:

"K...a umyj w końcu ten samolot!"

I tak jakoś wyszło :mrgreen:

plus jest za gołą babę na nosie

:szczerbol:

liczyłem na nieco inne malowanie

Godzinę temu, Mates napisał:

Choć wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA.

Jeszcze jedna "setka" na stanie jest. A i kalki jakieś tam mają do mnie dotrzeć. Może będą akurat pasowały :hmmm:

Tak więc panowie - więcej wiary w człowieka lub jak kto woli - proście a będzie wam dane :tort:

Dziękuję wszystkim za opinie :toast:

• Like 1
Napisano

Cóż by tu rzec? No po prostu cudo!!!!. Wg. mnie najlepszy jaki do tej pory wykonałeś. Specjalnie przejrzałem portfolio, żeby obejrzeć jeszcze raz wszystkie modele. I  upewniłem się,  że JEST NAJLEPSZY. Zasłużona fotka Tygodnia.

• Like 2
Napisano

Nie moja bajka i poziom również, ale pozachwycać się muszę: jest niesamowity...obejrzeć zdjęcia TAK wykonanego modelu...uczta dla ócz...

na żywo nawet 1/10 szczegółów bym nie dojrzał....

• Thanks 1
Napisano

Znakomity model i widać jak bardzo dobrze opanowałeś metalizery. Piękna setka :super:

• Thanks 1
Napisano

Wygrzana blacha przy silniku robi robotę. A masz gdzieś warsztat żeby podpatrzeć jak to zrobić?

Metalizery to też farby Gunze?

• Thanks 1
Napisano

Witam :D

Trochę ta "setka" namieszała :hmmm:

Przyznam szczerze, "że z pewną nieśmiałością"  wklejałem ją do galerii, a tu proszę - pozytywne przyjęcie.

Dziękuję wszystkim za komentarze, dziękuję Adminowi za wybranie mojej "setki" na fotkę tygodnia - nie spodziewałem się.

:toast:

W dniu 9.08.2020 o 20:19, lesio-69 napisał:

Wg. mnie najlepszy jaki do tej pory wykonałeś.

Czyli jakiś tam mały progres w lepieniu jednak u mnie występuje :haha:

18 godzin temu, kapsel napisał:

widać jak bardzo dobrze opanowałeś metalizery.

Metalizer mam, jeden, 0218 Aluminium Gunze ( chociaż tak do końca to nie wiem czy to metalizer :hmmm:), ale akurat w tym modelu go nie używałem

Model jest pomalowany gunziakami C8/C28.

Trochę "kuchni"  dla zainteresowanych:

- model zapodkładowany szarym One Shotem

- podlizany tu i ówdzie papierscieruchem 2500 (używam numeracji papierów ze sklepu dla lakierników, a nie japońskich numerów kont bankowych)

- całość pokryta połyskiem C46

- następnie mieszanka C8/28 i rozjaśnienia robione tą mieszanką z tym ze do wykonania każdej kolejnej warstwy dodawałem coraz więcej C8

- po wszystkim warstwa C46, kalki, C46, na to panelainer neutral grey, track wasch i całość zabezpieczona C181

W sumie jak widać wyszło znośnie. I jak można przeczytać - metalizerów i innych magicznych środków nie stosowałem.

11 godzin temu, sebastain napisał:

Wygrzana blacha przy silniku robi robotę.

Tego elementu najbardziej się obawiałem. A opinii już w szczególności. Bo jak wiadomo "setka" to nie samolot - to przegrzane blachy. Najbardziej charakterystyczny element tego samolotu.

A masz gdzieś warsztat żeby podpatrzeć jak to zrobić?

Warsztatu  nie ma, bo najlepiej się tworzy w ciszy na zapleczu :haha:

Ale kolejność robót była następująca:

- na przygotowany jw. kadłub napsikałem w miejscu blach stal C28

- następnie porobiłem "pręgi" mieszanką C8/C28 - kilka warstw o coraz jaśniejszym odcieniu i coraz węższych

- potem podbarwienia H93 (clear blue) na pręgach

- na całość clear orange z Pactry

- połysk C46, kalki i jeszcze raz clear orange na kalki w celu ich "przegrzania"

Ot i cała tajemnica - prosty warsztat rzemieślnika - zlepiacza :mrgreen:

Metalizery to też farby Gunze?

Jak C8 i C28 to metalizery, to tak, metalizery Gunze. A jeżeli nie, to znaczy, że zrobiłem "The Hun-a" bez  użycia metalizerów

W dniu 9.08.2020 o 16:58, Matys napisał:

liczyłem na nieco inne malowanie

W dniu 9.08.2020 o 17:21, Mates napisał:

wolałbym ten samolot w kamuflażu SEA.

W dniu 9.08.2020 o 18:38, abtb napisał:

będzie wam dane

Właściwie wszystko już zgromadziłem. Czekam jeszcze na kalki  i "toczonki", ale można już ruszać z tematem. Galeria w trzecim kwartale 2021 (a może i wcześniej :hmmm:)

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za opinie :toast:

Aha, i szykować żołądki na najbliższą niedzielę - będzie kolejny śledź do porannej kawy :mrgreen:

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

Kawał zacnej roboty Kolega wykonał! Nawet jestem w stanie wybaczyć, że to rura :D   A jak to jest, że tu Italerka tak jest chwalona, przeicież Italerki na tym forum są beee ?

• Haha 1
Napisano (edytowane)
11 minut temu, WujekAlice napisał:

A jak to jest, że tu Italerka tak jest chwalona,

W dniu 9.08.2020 o 13:23, barszczo napisał:

Oczywiście odpowiednio zrobione

I wszystko jasne :super:

A poza tym  to

W dniu 9.08.2020 o 13:23, barszczo napisał:

wiekowe Esci pakowane teraz przez Italerkę

I w związku z tym przymykamy jedno oko :mrgreen:

Edytowane przez abtb