KRL Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Moje modelarstwo to modele składane prosto z pudła więc oczekiwałbym by modele które biorę na warsztat były możliwie jak najbardziej poprawne. Niestety o tym modelu od HB nie będę w stanie powiedzieć nic dobrego. B-24D Liberator Hobby Boss skala 1:32, model w tej skali z bardzo słabym detalem a w zasadzie to nawet nie jestem pewny czy w ogóle o detalach można tu mówić. Silniki wyglądają jak powiększone z zestawu 1:72. Linie podziału są bardzo głębokie a nitowanie a w zasadzie jego brak w tak dużym zestawie jest czymś co pozostawia wielki niesmak. To nie wszystko są zdecydowanie większe wady - pierwsze to kalki które ograniczają się do absolutnego minimum. Druga kwestia to w moje opinii największa wada tego zestawu czyli jakość podwozia w całości wykonane jest z plastiku! Co przy tej wielkości modelu i konieczności obciążenia go ponad 250gr balastu kończy się szybkim rozjechaniem i połamaniem tych pseudo goleni. Do tego ala gumowe opony które także należą do czegoś co można uznać za wyrób opono podobny. Reasumując jest to model przypominający B-24 i jeżeli oczekiwania kupującego ograniczone są tylko do tego to i tak nie do końca zakup będzie uzasadniony bo nawet uwzględniając wielkość to wciąż zbyt drogi model w stosunku do jakości jaką otrzymujemy. Natomiast jeżeli zakupią go osoby które cenią sobie możliwość wprowadzania wielu zmian z użyciem różnych dodatków to zapewne będę mieć model dający wiele miejsc do poprawy. 9 Cytuj
Klapouch Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 33 minuty temu, slawbo napisał: Ale pomalowany kozacko Co potwierdza tylko dawną prawdę, że nawet kiepski model można uratować malowaniem. 1 Cytuj
pedros Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Model może kiepski, ale malowanie fiu fiu... 1 Cytuj
witox Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Bardzo fajnie zrobiony, podoba mi się, Model ma swoje znane babole, ale jest. Raczej trudno przypuszczać by w bliskim czasie ktoś podjął ten temat. No i cena jest jednak atrakcyjna jak na taki kawał plastiku (porównując choćby do B-17 HK Models). Wszystko wskazuje na to, że ten B-24 miał mieć metalowe golenie, ale ktoś ściął koszty, co w przypadku tak dużego samolotu z takim układem podwozia było głupią decyzją. Kalki i gumisie to jak wiemy stały problem w prawie wszystkich dużych modelach Trumpka i HB. Cytuj
M.A.V. Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 KRL - wyszedłeś z tego starcia obronną ręką bardzo ładnie wyszedł a malowanie świetne co to za "pustynny" kolorek? czy jakaś tajemna mieszanka Cytuj
KRL Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 Dziękuję serdecznie wszystkim. W materii koloru to podany w instrukcji RLM79 tylko zrobiony z mieszalnika Sikkens. Cytuj
WujekAlice Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Malowanie z okolic Morza Śródziemnego, jak mniemam? Cytuj
podciech Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Bardzo ładnie pomalowany , robi wrażenie . Ten samolot w 32 to pewnie kolos . Cytuj
KRL Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 42 minuty temu, podciech napisał: Bardzo ładnie pomalowany , robi wrażenie . Ten samolot w 32 to pewnie kolos . Rozpiętość skrzydeł ponad metr. 1 Cytuj
Jaro Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Świetnie się prezentuje to ptaszysko,tylko gdzie trzymać takie coś??? Cytuj
KRL Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 Teraz, Jaro napisał: Świetnie się prezentuje to ptaszysko,tylko gdzie trzymać takie coś??? Na to pytanie nie mam odpowiedzi i na szczęście nie muszę się nad tym zastanawiać. To gdzie postawić ten model to nie mój problem. Mam niestety inny jak go wysłać bezpiecznie. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 9 Października 2020 Super Moderator Napisano 9 Października 2020 Bardzo pięknie wykonałeś ten model. Tak dla zainteresowanych napiszę, że niedaleko mojego miejsca zamieszkania w Jeleśni, B-24 Liberator, wykonujący misję bombową nad zakładami chemicznymi w oświęcimiu, został zestrzelony podczas II WŚ. Więcej można przeczytać w internecie. 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Kawał gnoma! Ale malowanie prima sort! 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Kawał klamota co by nie było Malowanie bajka, świetnie wyeksploatowana powierzchnia 1 Cytuj
pepociufakers Napisano 10 Października 2020 Napisano 10 Października 2020 Do takich olbrzymów to pewnie masz samochodową lakiernie:) A bomby są? ps. Na pewno model jest zgodny z Twoim podpisem:) "Aktualnie w budowie zgodnie z "modą" i "tryndami" mam nadzieje w efekcie ostatecznym efekciarskie modele samolotów i śmigłowców. " Jest efekciarski:) Pytanie - co jest teraz z modzie modelarskiej? Pzdr. Jaro Cytuj
rymulus Napisano 10 Października 2020 Napisano 10 Października 2020 Podoba mi się, jak zresztą większość modeli w Twoim wykonaniu. Wielkość modelu jest imponująca, zastanawiam się jak operujesz takim dużym modelem podczas lakierowania. Mnie osobiście denerwuje w modelach w skali 1/48, że podczas manewrowania nimi zawsze o coś muszę zahaczyć. Nie umiem sobie wyobrazić jak taka operacja wygląda przy modelach w jeszcze większej skali. 1 Cytuj
M&M's Napisano 10 Października 2020 Napisano 10 Października 2020 Model świetnie pomalowany i bardzo cieszy oko Mam pytanie, jak model się sklejało? Jak spasowanie elementów? Cytuj
KRL Napisano 10 Października 2020 Autor Napisano 10 Października 2020 Model dość trudny do sklejania głównie z racji wielkości mam tu na myśli rozpiętość. Spasowanie nazwałbym akceptowanym choć ze skrzydłami trzeba powalczyć. Słabo także wygląda zamknięcie luków bombowych widać HB przewidziało raczej opcję otwartą, W kwestii ewentualnego manipulowania tym modelem to jest to problematyczne nie tylko z oczywistych powodów (wielkość), swoje robi też ciężar. Jest to pierwszy model na który lakier bezbarwny kładłem na dwa razy spód i na drugi dzień góra, Cytuj
michal0281 Napisano 12 Października 2020 Napisano 12 Października 2020 Taki model fajnie wygląda na zdjęciach, ale w realu pewnie robi piorunujące wrażenie, wow..... Cytuj
Apek Napisano 14 Października 2020 Napisano 14 Października 2020 W dniu 9.10.2020 o 18:53, KRL napisał: Rozpiętość skrzydeł ponad metr. Przeogromny... Gdzie to stawiać??? Malowanie rewelka, ale u Ciebie to standard P.S. bluza Cytuj
Usul Napisano 15 Października 2020 Napisano 15 Października 2020 Kurczę, dostałem taki model od żony w prezencie i trochę mnie przeraziłeś tymi wadami. Powiedz jak sobie poradziłeś problemem z podwoziem? na co jeszcze zwracać szczególną uwagę, może prowadziłeś jakiś warsztat? A swoją drogą to wyszedł Ci rewelacyjnie! Cytuj
KRL Napisano 15 Października 2020 Autor Napisano 15 Października 2020 19 minut temu, Usul napisał: Kurczę, dostałem taki model od żony w prezencie i trochę mnie przeraziłeś tymi wadami. Powiedz jak sobie poradziłeś problemem z podwoziem? na co jeszcze zwracać szczególną uwagę, może prowadziłeś jakiś warsztat? A swoją drogą to wyszedł Ci rewelacyjnie! Problemy są głównie ze skrzydłami ich spasowaniem i wklejeniem. Ja zostawiłem delikatne szczeliny na dole i uzupełniłem później. Natomiast podwozie zwyczajnie nawierciłem i wkleiłem w środek goleni drut wzmacniający. Tak by golenie utrzymały ciężar modelu. 1 Cytuj
spiton Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Gigant !! Wygląda na mniejszy ,_))))) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi