Skocz do zawartości

B-24D Liberator Hobby Boss 1:32

KRL

Rekomendowane odpowiedzi

Moje modelarstwo to modele składane prosto z pudła więc oczekiwałbym by modele które biorę na warsztat były możliwie jak najbardziej poprawne.

Niestety o tym modelu od HB nie będę w stanie powiedzieć nic dobrego.

B-24D Liberator Hobby Boss skala 1:32, model w tej skali z bardzo słabym detalem a w zasadzie to nawet nie jestem pewny czy w ogóle o detalach można tu mówić. Silniki wyglądają jak powiększone z zestawu 1:72.
Linie podziału są bardzo głębokie a nitowanie a w zasadzie jego brak w tak dużym zestawie jest czymś co pozostawia wielki niesmak.

To nie wszystko są zdecydowanie większe wady - pierwsze to kalki które ograniczają się do absolutnego minimum.
Druga kwestia to w moje opinii największa wada tego zestawu czyli jakość podwozia w całości wykonane jest z plastiku! Co przy tej wielkości modelu i konieczności obciążenia go ponad 250gr balastu kończy się szybkim rozjechaniem i połamaniem tych pseudo goleni. Do tego ala gumowe opony które także należą do czegoś co można uznać za wyrób opono podobny.

Reasumując jest to model przypominający B-24 i jeżeli oczekiwania kupującego ograniczone są tylko do tego to i tak nie do końca zakup będzie uzasadniony bo nawet uwzględniając wielkość to wciąż zbyt drogi model w stosunku do jakości jaką otrzymujemy. Natomiast jeżeli zakupią go osoby które cenią sobie możliwość wprowadzania wielu zmian z użyciem różnych dodatków to zapewne będę mieć model dający wiele miejsc do poprawy.

0HgnlVt.jpg?2wSiK3TN.jpg?1fXmloLT.jpg?2w1GjeRc.jpg?2Yr4RL9V.jpg?1PtKPnLL.jpg?1pjWNIlR.jpg?1KWDMg1V.jpg?1LQdwckE.jpg?1pS3Rwwr.jpg?1

• Like 9

Bardzo fajnie zrobiony, podoba mi się,

Model ma swoje znane babole, ale jest. Raczej trudno przypuszczać by w bliskim czasie ktoś podjął ten temat. No i cena jest jednak atrakcyjna jak na taki kawał plastiku (porównując choćby do B-17 HK Models).

Wszystko wskazuje na to, że ten B-24 miał mieć metalowe golenie, ale ktoś ściął koszty, co w przypadku tak dużego samolotu z takim układem podwozia było głupią decyzją. Kalki i gumisie to jak wiemy stały problem w prawie wszystkich dużych modelach Trumpka i HB.   

42 minuty temu, podciech napisał:

Bardzo ładnie pomalowany , robi wrażenie . Ten samolot w 32 to pewnie kolos .  :super:

Rozpiętość skrzydeł ponad metr.

IMG_20200915_135227.jpg

• Thanks 1

Teraz, Jaro napisał:

Świetnie się prezentuje to ptaszysko,tylko gdzie trzymać takie coś???

Na to pytanie nie mam odpowiedzi i na szczęście nie muszę się nad tym zastanawiać. To gdzie postawić ten model to nie mój problem. Mam niestety inny jak go wysłać bezpiecznie.

• Super Moderator

Bardzo pięknie wykonałeś ten model.:super:

Tak dla zainteresowanych napiszę, że niedaleko mojego miejsca zamieszkania w Jeleśni, B-24 Liberator, wykonujący misję bombową nad zakładami chemicznymi w oświęcimiu, został zestrzelony podczas II WŚ. Więcej można przeczytać w internecie.

• Like 1

Do takich olbrzymów to pewnie masz samochodową lakiernie:) 

A bomby są? 

ps. Na pewno model jest zgodny z Twoim podpisem:)

"Aktualnie w budowie zgodnie z "modą" i "tryndami" mam nadzieje w efekcie ostatecznym efekciarskie modele samolotów i śmigłowców. "

Jest efekciarski:)

Pytanie - co jest teraz z modzie modelarskiej?

Pzdr.

Jaro

Podoba mi się, jak zresztą większość modeli w Twoim wykonaniu.

Wielkość modelu jest imponująca, zastanawiam się jak operujesz takim dużym modelem podczas lakierowania. Mnie osobiście denerwuje w modelach w skali 1/48, że podczas manewrowania nimi zawsze o coś muszę zahaczyć. Nie umiem sobie wyobrazić jak taka operacja wygląda przy modelach w jeszcze większej skali.

• Like 1

Model dość trudny do sklejania głównie z racji wielkości mam tu na myśli rozpiętość. Spasowanie nazwałbym akceptowanym choć ze skrzydłami trzeba powalczyć. 

Słabo także wygląda zamknięcie luków bombowych widać HB przewidziało raczej opcję otwartą, W kwestii ewentualnego manipulowania tym modelem to jest to problematyczne nie tylko z oczywistych powodów (wielkość), swoje robi też ciężar. Jest to pierwszy model na który lakier bezbarwny kładłem na dwa razy spód i na drugi dzień góra,

Kurczę, dostałem taki model od żony w prezencie i trochę mnie przeraziłeś tymi wadami.

Powiedz jak sobie poradziłeś problemem z podwoziem? na co jeszcze zwracać szczególną uwagę, może prowadziłeś jakiś warsztat?

A swoją drogą to wyszedł Ci rewelacyjnie! 

19 minut temu, Usul napisał:

Kurczę, dostałem taki model od żony w prezencie i trochę mnie przeraziłeś tymi wadami.

Powiedz jak sobie poradziłeś problemem z podwoziem? na co jeszcze zwracać szczególną uwagę, może prowadziłeś jakiś warsztat?

A swoją drogą to wyszedł Ci rewelacyjnie! 

Problemy są głównie ze skrzydłami ich spasowaniem i wklejeniem. Ja zostawiłem delikatne szczeliny na dole i uzupełniłem później. Natomiast podwozie zwyczajnie nawierciłem i wkleiłem w środek goleni drut wzmacniający.  Tak by golenie utrzymały ciężar modelu.

• Like 1