KRL Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Moje modelarstwo to modele składane prosto z pudła więc oczekiwałbym by modele które biorę na warsztat były możliwie jak najbardziej poprawne. Niestety o tym modelu od HB nie będę w stanie powiedzieć nic dobrego. B-24D Liberator Hobby Boss skala 1:32, model w tej skali z bardzo słabym detalem a w zasadzie to nawet nie jestem pewny czy w ogóle o detalach można tu mówić. Silniki wyglądają jak powiększone z zestawu 1:72. Linie podziału są bardzo głębokie a nitowanie a w zasadzie jego brak w tak dużym zestawie jest czymś co pozostawia wielki niesmak. To nie wszystko są zdecydowanie większe wady - pierwsze to kalki które ograniczają się do absolutnego minimum. Druga kwestia to w moje opinii największa wada tego zestawu czyli jakość podwozia w całości wykonane jest z plastiku! Co przy tej wielkości modelu i konieczności obciążenia go ponad 250gr balastu kończy się szybkim rozjechaniem i połamaniem tych pseudo goleni. Do tego ala gumowe opony które także należą do czegoś co można uznać za wyrób opono podobny. Reasumując jest to model przypominający B-24 i jeżeli oczekiwania kupującego ograniczone są tylko do tego to i tak nie do końca zakup będzie uzasadniony bo nawet uwzględniając wielkość to wciąż zbyt drogi model w stosunku do jakości jaką otrzymujemy. Natomiast jeżeli zakupią go osoby które cenią sobie możliwość wprowadzania wielu zmian z użyciem różnych dodatków to zapewne będę mieć model dający wiele miejsc do poprawy. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Ale pomalowany kozacko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 33 minuty temu, slawbo napisał: Ale pomalowany kozacko Co potwierdza tylko dawną prawdę, że nawet kiepski model można uratować malowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Model może kiepski, ale malowanie fiu fiu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Bardzo fajnie zrobiony, podoba mi się, Model ma swoje znane babole, ale jest. Raczej trudno przypuszczać by w bliskim czasie ktoś podjął ten temat. No i cena jest jednak atrakcyjna jak na taki kawał plastiku (porównując choćby do B-17 HK Models). Wszystko wskazuje na to, że ten B-24 miał mieć metalowe golenie, ale ktoś ściął koszty, co w przypadku tak dużego samolotu z takim układem podwozia było głupią decyzją. Kalki i gumisie to jak wiemy stały problem w prawie wszystkich dużych modelach Trumpka i HB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 KRL - wyszedłeś z tego starcia obronną ręką bardzo ładnie wyszedł a malowanie świetne co to za "pustynny" kolorek? czy jakaś tajemna mieszanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 9 Października 2020 Autor Share Napisano 9 Października 2020 Dziękuję serdecznie wszystkim. W materii koloru to podany w instrukcji RLM79 tylko zrobiony z mieszalnika Sikkens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Mnie również się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Malowanie z okolic Morza Śródziemnego, jak mniemam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Bardzo ładnie pomalowany , robi wrażenie . Ten samolot w 32 to pewnie kolos . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 9 Października 2020 Autor Share Napisano 9 Października 2020 42 minuty temu, podciech napisał: Bardzo ładnie pomalowany , robi wrażenie . Ten samolot w 32 to pewnie kolos . Rozpiętość skrzydeł ponad metr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Świetnie się prezentuje to ptaszysko,tylko gdzie trzymać takie coś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 9 Października 2020 Autor Share Napisano 9 Października 2020 Teraz, Jaro napisał: Świetnie się prezentuje to ptaszysko,tylko gdzie trzymać takie coś??? Na to pytanie nie mam odpowiedzi i na szczęście nie muszę się nad tym zastanawiać. To gdzie postawić ten model to nie mój problem. Mam niestety inny jak go wysłać bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 9 Października 2020 Bardzo pięknie wykonałeś ten model. Tak dla zainteresowanych napiszę, że niedaleko mojego miejsca zamieszkania w Jeleśni, B-24 Liberator, wykonujący misję bombową nad zakładami chemicznymi w oświęcimiu, został zestrzelony podczas II WŚ. Więcej można przeczytać w internecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Kawał gnoma! Ale malowanie prima sort! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Kawał klamota co by nie było Malowanie bajka, świetnie wyeksploatowana powierzchnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 10 Października 2020 Share Napisano 10 Października 2020 Do takich olbrzymów to pewnie masz samochodową lakiernie:) A bomby są? ps. Na pewno model jest zgodny z Twoim podpisem:) "Aktualnie w budowie zgodnie z "modą" i "tryndami" mam nadzieje w efekcie ostatecznym efekciarskie modele samolotów i śmigłowców. " Jest efekciarski:) Pytanie - co jest teraz z modzie modelarskiej? Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Października 2020 Share Napisano 10 Października 2020 Podoba mi się, jak zresztą większość modeli w Twoim wykonaniu. Wielkość modelu jest imponująca, zastanawiam się jak operujesz takim dużym modelem podczas lakierowania. Mnie osobiście denerwuje w modelach w skali 1/48, że podczas manewrowania nimi zawsze o coś muszę zahaczyć. Nie umiem sobie wyobrazić jak taka operacja wygląda przy modelach w jeszcze większej skali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M&M's Napisano 10 Października 2020 Share Napisano 10 Października 2020 Model świetnie pomalowany i bardzo cieszy oko Mam pytanie, jak model się sklejało? Jak spasowanie elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 10 Października 2020 Autor Share Napisano 10 Października 2020 Model dość trudny do sklejania głównie z racji wielkości mam tu na myśli rozpiętość. Spasowanie nazwałbym akceptowanym choć ze skrzydłami trzeba powalczyć. Słabo także wygląda zamknięcie luków bombowych widać HB przewidziało raczej opcję otwartą, W kwestii ewentualnego manipulowania tym modelem to jest to problematyczne nie tylko z oczywistych powodów (wielkość), swoje robi też ciężar. Jest to pierwszy model na który lakier bezbarwny kładłem na dwa razy spód i na drugi dzień góra, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Taki model fajnie wygląda na zdjęciach, ale w realu pewnie robi piorunujące wrażenie, wow..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 W dniu 9.10.2020 o 18:53, KRL napisał: Rozpiętość skrzydeł ponad metr. Przeogromny... Gdzie to stawiać??? Malowanie rewelka, ale u Ciebie to standard P.S. bluza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 Kurczę, dostałem taki model od żony w prezencie i trochę mnie przeraziłeś tymi wadami. Powiedz jak sobie poradziłeś problemem z podwoziem? na co jeszcze zwracać szczególną uwagę, może prowadziłeś jakiś warsztat? A swoją drogą to wyszedł Ci rewelacyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 19 minut temu, Usul napisał: Kurczę, dostałem taki model od żony w prezencie i trochę mnie przeraziłeś tymi wadami. Powiedz jak sobie poradziłeś problemem z podwoziem? na co jeszcze zwracać szczególną uwagę, może prowadziłeś jakiś warsztat? A swoją drogą to wyszedł Ci rewelacyjnie! Problemy są głównie ze skrzydłami ich spasowaniem i wklejeniem. Ja zostawiłem delikatne szczeliny na dole i uzupełniłem później. Natomiast podwozie zwyczajnie nawierciłem i wkleiłem w środek goleni drut wzmacniający. Tak by golenie utrzymały ciężar modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Gigant !! Wygląda na mniejszy ,_))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi