Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
51 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

A szachownice namalowali  poprawne wink3

No poprawne historycznie, ale niezgodne z oryginałami.

Napisano
Godzinę temu, bart207skw napisał:

ja na bank kupie naszego Sikorskiego i właśnie ec145.

zastanawiam się jakie kalki są w tych uh-1. jakie malowanie poza USA.

Ja też. Z czystej ciekawości. 

Napisano
W dniu 6.11.2021 o 11:26, Wymysl napisał:

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale cokolwiek by nie przepakowali to będzie średnio, bo żaden z produkowanych modeli nie odpowiada nowszym wariantom Blackhawka, do których S-70i należy.

Mój pierwszy Spitfire V z Airfix też pewnie nie odpowiadał naszym wariantom, ale kto to wiedział z oglądających ten model na mojej półce ? A ja miałem z 10 lat i byłem z niego dumny ! Niech go ludziska sklejają, byle schludnie, większość i tak nie potrafi wskazać różnicy. Ja też. 

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano
W dniu 8.11.2021 o 23:05, kopernik napisał:

Mój pierwszy Spitfire V z Airfix też pewnie nie odpowiadał naszym wariantom, ale kto to wiedział z oglądających ten model na mojej półce ? A ja miałem z 10 lat i byłem z niego dumny ! Niech go ludziska sklejają, byle schludnie, większość i tak nie potrafi wskazać różnicy. Ja też. 

O ile mi wiadomo Airfix modeli Spitfire XIX, ani nawet Mk. II nie wkładał do pudełek oznaczonych Mk. V. Większość ludzi nie potrafi wskazać różnicy między między Spitfire'em, a Bf109, ale to nie znaczy, że należy tę niewiedze pogłębiać.

Z S-70i może jednak nie będzie tak źle. Najbardziej rzucającą się w oczy różnicą do UH-60A jest statecznik poziomy, a jak się okazuje Italerka (jeśli to ona będzie przepakowana) ma go w dwóch wariantach.

Napisano (edytowane)

Koledzy w związku z tym, że jakość oferowanych modeli przez Mister Crafta jest bardzo różna proponuję zrobić swego rodzaju ranking na najlepsze modele jak i najgorsze, których należy unikać. W takim rankingu podawalibyśmy informację również o pochodzeniu modelu czy jest to przepak czy jest to produkowany zestaw z posiadanych przez Mister Craft form. Przykład F-16A Fighting Falcon, przepak wyprasek firmy Italeri, skala 1/48. Model warty zakupu. BAe Harrier, kopia modelu zestawu Lindberg produkowana z form firmy Aeroplast, model marnej jakości, omijać szerokim łukiem.

Co Koledzy sądzicie o tym pomyśle ? 

Edytowane przez Staryfajter1954
Napisano
3 godziny temu, Staryfajter1954 napisał:

Koledzy w związku z tym, że jakość oferowanych modeli przez Mister Crafta jest bardzo różna proponuję zrobić swego rodzaju ranking na najlepsze modele jak i najgorsze, których należy unikać. W takim rankingu podawalibyśmy informację również o pochodzeniu modelu czy jest to przepak czy jest to produkowany zestaw z posiadanych przez Mister Craft form. Przykład F-16A Fighting Falcon, przepak wyprasek firmy Italeri, skala 1/48. Model warty zakupu. BAe Harrier, kopia modelu zestawu Lindberg produkowana z form firmy Aeroplast, model marnej jakości, omijać szerokim łukiem.

Co Koledzy sądzicie o tym pomyśle ? 

Pomysł może i dobry, tylko trzeba doprecyzować kryteria oceny. Jest na przykład model czołgu T-60. Wypraski (składalność) jak na MC to bajka. Złożyłem praktycznie bez grama szpachli. Oznaczenia (kalki) bardzo dobre. Detal - tu już średnio, w porównaniu do MiniArt czy nawet HobbyBoss wypada słabo. Oczywiście było by wszystko w kategoriach subiektywnej zabawy, ale może i warto przy nakreśleniu sztywnych reguł.

• Like 1
Napisano

Serio? 

Chcecie się bawić w świętą inkwizycję modelarską? 

Coraz bardziej odjechane pomysły.

Co następne ?

Pozwolenie od najwyższej izby nadzoru  na produkcję?

Kto wejdzie do szacownego grona opiniujących....będą wybory??? Która opinia będzie lepsza, mojsza czy twojsza?

rozpętacie następny tysiąćpostowy wątek z którego i tak nic nie wyniknie, poza tym ze gdybym był właścicielem tej firmy pozwał bym stronę czy administrację forum o celowe niszczenie wizerunku.

• Like 5
Napisano

Jak pisałem wyżej - oceny były by oczywiście subiektywne, a całość bardziej zabawą niż kompendium wiedzy. Na luzie można by zrobić taki przewodnik, ale bez spiny i przekomarzań...

Napisano
1 minutę temu, mandrivecs napisał:

oceny były by oczywiście subiektywne, a całość bardziej zabawą niż kompendium wiedzy. Na luzie można by zrobić taki przewodnik, ale bez spiny i przekomarzań

Wybacz, ale ja już jestem za stary by w takie coś uwierzyć.

• Like 2
Napisano
18 minut temu, myszaty napisał:

Wybacz, ale ja już jestem za stary by w takie coś uwierzyć.

A w co by się to rozwinęło przy udziale forumowych znafcuf i ekzpertuf to już insza inszość...

Napisano
6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

proponuję zrobić swego rodzaju ranking

2001441131_giphy(11).gif.70aaa325678b8ca1948e10ed1724f978.gif

6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

(...) Model warty zakupu. (...) model marnej jakości, omijać szerokim łukiem.

Dla jednego model marnej jakości, dla drugiego - wart zakupu i odwrotnie.

Kompletny bezsens. 

• Like 1
  • Haha 2
Napisano
9 godzin temu, Grzes napisał:

2001441131_giphy(11).gif.70aaa325678b8ca1948e10ed1724f978.gif

Dla jednego model marnej jakości, dla drugiego - wart zakupu i odwrotnie.

Kompletny bezsens. 

Niby dlaczego kompletny bezsens ? Przecież każdy mógłby  przygotować propozycje, które jego zdaniem są warte poleceni, a które nie i na podstawie tego przygotować taki ranking. Ja podaję powiedzmy 5 najlepszych meli, Ty podajesz swoje 5, ktoś inny tez podaje swoje itd i na podstawie tego tworzy nam się wstępny widok tego co jest warte polecenia a co nie i w ten sposób tworzymy taki ranking albo spis najlepszych i najgorszych  modeli oferowanych przez Mister Crafta. W ten sposób można by uniknąć kupowania totalnych bubli takich jak np Harrier, który jest najgorszym Harrierem na rynku (stary FROG/NOVO i stara Hasegawa Harrer Gr1/AV-8A są lepsze niż ten gniot z Aero Plasta produkowany i sprzedawany przez Mister Crafta). Niczego bezsensownego nie widzę w tym pomyśle.

Napisano
17 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Koledzy w związku z tym, że jakość oferowanych modeli przez Mister Crafta jest bardzo różna proponuję zrobić swego rodzaju ranking na najlepsze modele jak i najgorsze, których należy unikać.

Ty tak na serio? To mam chyba jakieś deja vu. Cofnij się chociażby na trzecią stronę tego wątku.

Napisano
Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał:

Nie tak na niby;). Jasne, że na poważnie i co w tym dziwnego ? 

A po co mnożyć byty?(pytanie retoryczne)

Napisano

Modele  firmy Mistercraft to powinny być w aptekach sprzedawane - na receptę.

Napisano
10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Niby dlaczego kompletny bezsens ? Przecież każdy mógłby  przygotować propozycje, które jego zdaniem są warte poleceni, a które nie i na podstawie tego przygotować taki ranking. Ja podaję powiedzmy 5 najlepszych meli, Ty podajesz swoje 5, ktoś inny tez podaje swoje itd i na podstawie tego tworzy nam się wstępny widok tego co jest warte polecenia a co nie i w ten sposób tworzymy taki ranking albo spis najlepszych i najgorszych  modeli oferowanych przez Mister Crafta. W ten sposób można by uniknąć kupowania totalnych bubli takich jak np Harrier, który jest najgorszym Harrierem na rynku (stary FROG/NOVO i stara Hasegawa Harrer Gr1/AV-8A są lepsze niż ten gniot z Aero Plasta produkowany i sprzedawany przez Mister Crafta). Niczego bezsensownego nie widzę w tym pomyśle.

Przecież większość(o ile nie wszystkie)  modeli jest skatalogowana na Scalemates. Zgadzam się z @Baas ArK- po co mnożyć tematy? Ne róbmy śmietnika na forum.

Napisano
37 minut temu, wuwumaster napisał:

Wszyscy producenci podnoszą ceny to czemu MC miałby pozostać z tyłu, o:

https://www.mojehobby.pl/products/IL-2-Gorbatij-Humpbag.html

Ił-2 (ex Plastyk? No chyba nie Toko/Dako) za... 48zł 🤪

numery na pudełku nie zgadzają się z poprzednimi edycjami Iła-2  w tych malowaniach z serii C, a nowy jest z serii F.

Myślę, że to może być nawet przepak Zvezdy