filipsg Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 Jestem za młody żeby na temat kultowości SP mieć cokolwiek do powiedzenia, ale fragment z relacji o "swoistej modzie oszpecania modeli poprzez otwieranie klapek, wzierników..." skradł mi serce A wyobraźcie sobie, o ile spokojniej i milej byłoby na forach modelarskich, gdybyśmy wciąż się chwalili zdjęciami tylko takiej jakości... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robmario Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 4 godziny temu, barszczo napisał: Kontynuacja rocznika 1989. Dzisiaj recenzja kalek firmy GRC na P-40B i Hellcata (miał ktoś z nimi do czynienia?), zdjęcia szczegółów Czapli, plany F-16A i nowość Amiot 143 Hellera w edycji Smera. Numery kolejno: 39, 40, 42, 44, 45, 46/1989: 4 godziny temu, barszczo napisał: Miałem te kalkomanie GRC na Hellcata i Tomahawka. Niedawno je sprzedałem. Została mi fotka tych od P-40B-C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Kończymy rocznik 1989. W dzisiejszych załącznikach: końcówka planów F-16 w postaci fajnie rozrysowanych szczegółów konstrukcyjnych i schematów malowań, relacja z zawodów modelarskich w Wałbrzychu, gdzie do natarcia ruszyła nowa moda modelarska czyli modele wysokich technologii, a po naszemu Hi-Tech, a na koniec pierwsza część tabeli przeliczników farb różnych producentów i recenzja trzech modeli, Marfixowej vacu Irydy, jednego z ostatnich Plasticartów czyli Junkersa G.23/24 i kolejnego polskiego modelu w skali 1:48 czyli RWD-8 ze Spójni. Numery kolejno: 48, 49, 50, 51, 52-53/89. Edytowane 10 Czerwca przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 To już 32 lata od ukazania się Irydy vacu... Niestety, przez tyle czasu nikogo model tego samolotu nie zainteresował w skali 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Przykro o tym mówić, ale sam samolot nikogo nie zainteresował... Wiem, to tendencyjne spojrzenie na sprawę - ale jak nasi tego nie zamówią, to jak zagranicę namówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, pmroczko napisał: Przykro o tym mówić, ale sam samolot nikogo nie zainteresował... Wiem, to tendencyjne spojrzenie na sprawę - ale jak nasi tego nie zamówią, to jak zagranicę namówić? Ktoś już o tym myślał . Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 A ta vacu była podobno wydana tylko w 3000 egzemplarzy. Ciekawe ile modeli z niej powstało ? Bo sam model bardzo często jest dostępny na portalach aukcyjnych i to wcale nie za wielkie pieniądze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Dla ścisłości, to model samolotu PZL I-22 IRYD a nie PZL I-22 IRYDA Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 do klubu modelarskiego we Wroclawiu dotarlo kilka jeszcze cieplych Iryd i byly do zbudowania. Na spotkaniu chyba tylko dwie znalazly nowy dom - model by do wziecia darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Odnośnie artykułu W. Gawrycha: W 1989 Henio Hemke i ja faktycznie już nie startowaliśmy w tym konkursie. Ale to nieprawda, że poziom modeli się obniżył. Zastąpił nas Jarek Tłuszcz, świetny modelarz z Sosnowca, który tak jak my wygrywał lotniczą klasę 1:72 (jego model Me-262 jest na zdjęciu w tym artykule), a następnie był równie niepokonany w kategorii modeli artylerii. W tym artykule jest także model Gawrona Eugeniusza Sobczyka. Trochę zdjęć Jego modeli jest na tym forum, ale niestety ani słowa o dokonaniach ich Autora. Co gorsza, nie ma o Nim również nawet maleńkiej wzmianki tam, gdzie działał jako instruktor modelarstwa, zakładając po wojnie pierwszą modelarnię w Grudziądzu. Wychował tam kilka pokoleń modelarzy! Przy okazji czytania komentarzy w tym dziale nasuwa mi się taka smutna konkluzja, że historia pudełek ze starymi modelami nadal „żyje” i ma się dobrze, ale niestety „znika” z polskiego modelarstwa pamięć o ludziach, którzy kiedyś tę jego historię tworzyli. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Andrzej Ziober 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Andrzej Ziober napisał: Odnośnie artykułu W. Gawrycha: W 1989 Henio Hemke i ja faktycznie już nie startowaliśmy w tym konkursie. Ale to nieprawda, że poziom modeli się obniżył. Zastąpił nas Jarek Tłuszcz, świetny modelarz z Sosnowca, który tak jak my wygrywał lotniczą klasę 1:72 (jego model Me-262 jest na zdjęciu w tym artykule), a następnie był równie niepokonany w kategorii modeli artylerii. W tym artykule jest także model Gawrona Eugeniusza Sobczyka. Trochę zdjęć Jego modeli jest na tym forum, ale niestety ani słowa o dokonaniach ich Autora. Co gorsza, nie ma o Nim również nawet maleńkiej wzmianki tam, gdzie działał jako instruktor modelarstwa, zakładając po wojnie pierwszą modelarnię w Grudziądzu. Wychował tam kilka pokoleń modelarzy! Przy okazji czytania komentarzy w tym dziale nasuwa mi się taka smutna konkluzja, że historia pudełek ze starymi modelami nadal „żyje” i ma się dobrze, ale niestety „znika” z polskiego modelarstwa pamięć o ludziach, którzy kiedyś tę jego historię tworzyli. Trudno się z tym co Pan napisał nie zgodzić. Niestety ale taka jest prawda… Smutne ale prawdziwe. :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Trochę OT, ale dla zachowania ciągłości myśli tu wstawiam. Piękną pamiątkę po wybitnym modelarzu Marku Aksaku zrobił jego syn: http://marekaksak.pl/index.php/pl/ Podaję link, bo uważam, że warto się zapoznać z tą stroną www (nie tylko z obrazkami, ale także z ciekawymi tekstami artykułów z tamtej epoki). Ale to jeden z nielicznych przypadków takiego upamiętnienia modelarzy redukcyjnych, którzy już odeszli. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Andrzej Ziober 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 8 minut temu, Andrzej Ziober napisał: Piękną pamiątkę po wybitnym modelarzu Marku Aksaku zrobił jego syn: http://marekaksak.pl/index.php/pl/ ... Bardzo fajna str, a zdjęcia modeli dowodzą, że modelarstwo to przede wszystkim hobby a nie nagrody ... i niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 11 godzin temu, kopernik napisał: modelarstwo to przede wszystkim hobby a nie nagrody Piękne by to było, ale niestety, w tym hobby są modelarze i nagrodziarze... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Na czym polega problem z 'nagrodziarzami'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Na czym polega problem z 'nagrodziarzami'? Nie wiem czy słowo "problem" jest właściwe. Ale jak jadę rekreacyjnie rowerem to nie interesuje mnie regulamin Tour de France. Myślę, że amatorzy i zawodowcy nigdy nie powinni jeździć razem. Zawodowcy chcą zdobywać nagrody, a amatorzy po prostu chcą oddać się ulubionemu hobby bez napinki i całego związanego z tym nadęcia. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Rekreacyjna jazda rowerem zakłada jednak pewne akty staranności - napompowane opony, sprawne hamulce, niewjeżdżanie pod pociąg na przejazdach... Ciekawi mnie, skąd u wielu kolegów pojawia się rozłączny podział na amatorów i zawodowców - tu akurat nagrodziarzy. Skąd przypisywanie tym drugim en bloc napinki i nadęcia..? Śmiem twierdzić, że zdeklarowani "luzacy" biorą najbardziej aktywny udział w tego rodzaju dyskusjach... Gdyby w tym czasie posiedzieć nad modelem to okazałoby się, że może i jaka nagroda by była... Tylko pamiętajcie, aby odmówić jej przyjęcia, bo to niebezpieczne i wywołuje napinki i nadęcia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 W dniu 18.08.2021 o 07:42, Grzes napisał: Piękne by to było, ale niestety, w tym hobby są modelarze i nagrodziarze... W każdym hobby są jacyś "nagrodziarze" (ciekawe określenie na osoby lubiące zdobywać nagrody) i i jest to chyba całkiem normalne. Uważam też, że nie ma niczego złego w tym, że są ludzie również w modelarstwie lubiący brać udział w zawodach festiwalach i konkursach modelarskich i lubiących rywalizację sportową a co za tym idzie również zdobywanie nagród także w kategorii vintage. Dlatego też dziwią mnie tego typu komentarze. Poza tym przecież nikt nikogo nie zmusza do brania udziału w imprezach modelarskich i walki o nagrody. 17 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Rekreacyjna jazda rowerem zakłada jednak pewne akty staranności - napompowane opony, sprawne hamulce, niewjeżdżanie pod pociąg na przejazdach... Ciekawi mnie, skąd u wielu kolegów pojawia się rozłączny podział na amatorów i zawodowców - tu akurat nagrodziarzy. Skąd przypisywanie tym drugim en bloc napinki i nadęcia..? Śmiem twierdzić, że zdeklarowani "luzacy" biorą najbardziej aktywny udział w tego rodzaju dyskusjach... Gdyby w tym czasie posiedzieć nad modelem to okazałoby się, że może i jaka nagroda by była... Tylko pamiętajcie, aby odmówić jej przyjęcia, bo to niebezpieczne i wywołuje napinki i nadęcia Ja bym powiedział może tak, że znam zarówno modelarzy startujących w zawodach jak i traktujących modelarstwo jako relaks i to czy ktoś jest nadęty, zadęty czy wyluzowany to zależy jedynie od charakteru człowieka. Można być zdobywcą wielu konkursów i zachowywać się skromnie i godnie a można być niespełnionym modelarzem i zachowywać się właśnie jak jakiś nadęty przepraszam za wulgaryzm dupek psujący atmosferę na niejednym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) A ja powiem: Koledzy - zarówno - "Modelarze" jak i "Nagrodziarze" proszę nie róbcie "burdelu" w kolejnym temacie; coby nie powstało znowu 4 do 5 stron "lejwództwa" i "piano bijstwa" o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez Slawek_26869 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) Bardziej liczyłem na definicję 'nagrodziarza'. Bez tego nijak nie sposób wyrobić sobie opinii czy to stety, czy niestety. Zatem doprecyzowuję: co to jest nagrodziarz? Pytam oczywiście Grzesa, jako autora terminu. Ale jeśli ktoś siedzi w jego głowie to też może być. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Nagrodziarz to modelarz łakny zwycięstw i nagród budujący modele nie dla frajdy a dla kolejnego medalu, dyplomu, wyróżnienia. Tak bym to ujął. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 Nagrodziarz - zły i podstępny modelarz łasy na blaszane puchary i plastikowe medale Byli już: modelarze, zlepiacze, frajdolarze i teraz są jeszcze nagrodziarze I z czystym sumieniem stwierdzam że jestem po trochu każdą z tych osobowości : - modelarzem - bo sklejam modele - zlepiaczem - bo czasami coś zlepię - frajdolarzem - bo robię to dla frajdy i lubię to hobby - nagrodziarzem - bo jeżdżę po konkursach i dostaję blaszane pucharki i plastikowe medale (choć w Tarnobrzegu dostałem bardzo ładne medale odlane z siarki rodzimej, za które organizator ma u mnie duże brawa za nietypowy pomysł)) Aha, rowerem też jeżdżę czyli chyba jestem też cyklistą Mam nadzieję że po tym wyznaniu nie zostanę wykluczony z forum i cechu 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) I znowu sztuczny podział na forum. Tym razem na modelarzy i nagrodziarzy. A to taka fajna forma spędzania wolnego czasu. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 Dobra panowie koniec tego Off topu. Wracamy na tor główny jakim jest Skrzydlata Polska i Klub 1:72. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 Wszystkim zastanawiającym się nad vintage i koniecznością ograniczeń czasowych dedykuję artykuł "Nowe technologie" z nr 49/89. Jest tam wzmianka o modelach Trimastera, które wg obowiązujących praw są vintage:) Szkoda, że tego nie wiedziałem, gdy dyskutowaliśmy datę graniczną i ustaliliśmy ją nieszczęśliwie na Sylwestra 1989 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi