Skocz do zawartości

Aerograf

Piots

Rekomendowane odpowiedzi

wcisnij mocniej ten zbiornik tam nie ma prawa nic ciec

Wczoraj delikatnie pojawiało się co nieco farby a dziś już nie - mozliwe, że jest to kwestia wyczucia z jaką siłą należy wcisnąć zbiornik.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zrobiłem sobie prezent na mikołaja i zakupiłem Harder&Steenbeck Ultra Narazie się nim tylko chwilkę pobawiłem ale już widać ze w porównaniu z pseudo-iwiatą to niebo a ziemia. Całkiem nowe mozliwosci, praca nim to czyta przyjemność a nie orka na ugorze jak z tym chińskim rupieciem.

A jak z rozbieraniem i czyszczeniem? ile części trzeba myć?

Całego jeszcze nie rozbierałem więc nie powiem ile ma części dokładnie.

Co do mycia... czasem wystarczy solidne przepłukanie.

Gdy jednak to za mało to trzeba odkręcić tylną osłonę i ukrytą pod nią nakrętkę przytrzymującą iglicę a następnie wyjąć i wytrzeć iglicę.

Dysza, jak już tu pisałem, nie ma żadnego gwintu i po odkręceniu osłony po prostu wyjmujemy ją i czyścimy.

Dysza jest większa niż w mojej pIwacie przez co łatwiej utrzymać ją w palcach podczas czyszczenia.

Do pełni szczęścia można jeszcze wyjąć zbiornik z korpusu co da wygodniejszy dostęp do oczyszczenia kanału w korpusie.

Oczywiście nie można zapomnieć o przetarciu także i zbiornika.

Składanie odbywa się w kolejności odwrotnej i nie nastręcza żadnych problemów.

Jak wyżej koledzy, szczerze polecam ten aerograf. Zakupiłem go niedługi czas temu i naprawdę jest świetny. Warto tylko dokupić większy zbiorniczek na farby, bo z tego trochę za szybko schodzi

Czekam zatem na przypływ gotówki... dzięki za wyjaśnienia

ja też chcę kasy ale na "evo"

Witam, ja zajmuję się malowaniem większych modeli (czołgi w 1:25). Rozglądałem się ostatnio i spodobał mi się Paasche Talon TG-3F - przyjemny zestawik za już nieco mniej przyjemną cenę. Biorąc jednak pod uwagę Iwaty za 1000 to tani jak barszcz.

Pytanie - czy ktoś może miał go w rękach? Czy wart jest swojej ceny?

http://allegro.pl/aerograf-paasche-talon-tg-3f-nowy-okazja-i2858422690.html

Zagadnienie zdaję się znane, ale odpowiedzi nie mogłem znaleźć - chodzi o zjawisko "prószenia" aerografu, tj. nie mogę uzyskać 'czystego psiknięcia', zawsze towarzyszy temu odprysk farby. Próbowałem już z niskim i wysokim ciśnieniem, farbą słabo i mocno rozcieńczoną, z bliska i daleka ale zawsze ten sam efekt. Aerograf to pseudoiwata - czy to jest przyczyna ?

mysle ,ze za mało rozcienczona i zle dobrane ciśnienie ,ale niech wypowie sie ktos bardziej obeznany np. Kamil

Rozcieńczałem niemal do gęstości wody, więcej już się nie dało bo farba spływałaby. Jeśli to nie wina aerografu, bo to właśnie z nim coś może być nie tak (?), to prawie na pewno winowajcą jest ciśnienie. Na jakim maluję, cóż... nie jestem w stanie odpowiedzieć, powietrze do aerografu dociera z tzw. kompresorka/inhalatora.

Za duże ciśnienie, słabej jakości rozcieńczalnik. To też są możliwe opcje. Ale czynnika "humbrol matowy" nie można tutaj zignorować.

Ciśnienie być może, ale rozcieńczam dedykowanym. "Humbrol matowy" - tego nie znam

Posiadam aero tzw pseudo Ivatę - marki Fachowiec z dyszą 0,3. Mam problem z jego (niedokładnym?) czyszczeniem

Używałem go już kilkanaście razy. Maluję akrylami, sido oraz surfacerem. Zawsze po malowaniu kilkukrotnie płuczę go zmywaczem wamodu. Ostatnio miałem problemy z jego zasychaniem, więc po każdym malowaniu wyciągam iglicę i ją również czyszczę - na niej zasycha farba.

Dziś zapchał się myślałem totalnie. Okazało się, że zasycha farba w kanale pomiędzy zbiorniczkiem na farbę a dyszą - i w zasadzie nie wiem dlaczego. Farbka w zbiorniczku nie stoi dłużej niż 10 minut, co kilka minut malowania zatykam dyszę i mieszam farbę 'cofając powietrze'. Do akryli zawsze dodaję retarder, do surfacera nie (leveling thinner już go posiada).

Dlaczego tak się dzieje i jak tego uniknąć?

No właśnie. Ja mam podobne cuda w swoim. Dlatego... Czy iwaty i inne aerografy powyżej 500zł są tak bardzo warte swojej ceny? Czy to prawda ze są niedozajechania jak kałasznikow? Czy również ich wytrzymałość jest o wiele większa? Jeśli wszystkie te twierdzania są prawdą czy ktoś mógłby mi polecić aerogeaf którym dam radę malować pojazdy oraz np. peleryny figurek z warhammer?

Aerografy, podobnie jak chyba wszystkie dostępne na rynku urządzenia podlegają zasadzie, która mówi, że ich użytkowa wartość rośnie odwrotnie proporcjonalnie do kwadratu przyrostu ceny. Ten kwadrat to też umownie, bo wykładnik potęgi jest tu w zasadzie również rosnący.

Być może Kałasznikow rządzi się innymi prawami prawami, nie mam pojęcia, ale wydając pięć razy więcej na aerograf na pewno nie dostaniesz pięć razy lepszego sprzętu. Dostaniesz trochę lepszy i to trochę może się znaleźć w rejonach dla Ciebie mało ważnych, albo np. ujawniać się dopiero przy działaniach, których w ogóle nie będziesz czynił. Zawsze najlepiej jest popróbować sprzętem kumpla, o ile komfort ogólny obcowania z urządzeniem wyższej klasy i satysfakcja z tego wynikająca nie jest wystarczającą nagrodą za wydaną kasę.

Polecam cos H&S ,ja mam najtańszy Ultra /ok 270 zł/ i tam czyszczenie to bajka choc nadal używam zamiennie piwaty ma juz kilka ładnych latek ale czyszczenie już nie jest tak kolorowe .Z H&S masz jeszcze Evo i Infinity

http://www.fine-art.com.pl/category/aerografy-harder-steenbeck

Witam

Mam mały problem z H&S evo silverline . Otóż wczoraj go wymyłem a dziś podczas malowania powietrze cofało mi się do zbiorniczka z farbą . Co bym nie zrobił to i tak to samo zjawisko . Jaka może być tego przyczyna ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.