martinello Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 28 minut temu, Wymysl napisał: Znaczy jeśli będę próbował montować w Mk.I podwozie jak w Mk.II to się nie da/nie będzie pasować? Nie da się - nie przeciśniesz przez imitację żebra we wnce bez połamania. Da się za to je nieco przerobić. Najprościej jeśli masz oba modele - wtedy trzeba obciąć trochę goleń w Mk.I na wzór tego z Mk.II, ale co ważniejsze w skrzydle trzeba zrobić gniazdo na krótszą goleń podwozia - ja zrobiłem to z grubego hipsu. Jeśli masz model Hurricane IIb z dwoma płatami - wtedy gniazdo podwozia możesz spróbować przeszczepić do płata Mk. I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 18 godzin temu, kopernik napisał: Szukaj SP-Decal to obecnie Świat Modeli z Rybnika, ale od 20 lat działają tylko w modelarstwie kolejowym... Cóż. Może w Bytomiu ktoś będzie sprzedawać te kalki z jakiś głębokich zapasów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 Napis Spirit of Ostra Brama znajdziesz tutaj: Wojciech Butrycz, Polskie Siły Powietrzne cz. 3, zawiera kalkomanie Antykwariat Domowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 W dniu 15.02.2023 o 23:08, Kolekcjoner WP napisał: Czy dostanę gdzieś kalkomanie do polskiego C-47 "Spirit of Ostra Brama", lub "Spirit of Lwów" w skali 1/72? Tak 67zł https://mrdecal.zolnierowi.cz/pricing/lotnictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 W dniu 9.02.2023 o 19:26, jmx62 napisał: Koledzy, poszukuję kalkomanii do F4U-1D w skali 1/72. Mam stareńki model Hasegawy nr kat. 511 z 1988r. Konkretnie potrzebuję nalepek na łopaty śmigła o takie jak na fotce. Ewentualnie przygarnąłbym komplet kalkomanii z modelu Tamiyi 60752 do malowania VMF-312 z Okinawy nr burtowy 530 To jest takie samo malowanie jak proponuje Hasegawa. Może ktoś robił Tamkę ale zastosował inne kalkomanie i te zestawowe zostały. Ewentualnie mogę przenieść ten wątek do działu giełda. Głupio cytować samego siebie ale w celu uporządkowania watku to wygląda to tak, że dzięki koledze Cinis mam kalki z Hasegawy tyle że młodsze o ... 25 lat i w związku z tym są białe (mowa o szachownicach na silnik i ster kierunku). Cinis jeszcze raz wielkie dzięki. Kolega bezinteresownie przekazał mi te fragmenty kalkomanii. Teraz tylko muszę zapolować na te jajkowate loga na łopatach śmigieł i gwiazdy. Może zbywają komuś Chętnie przygarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 11 godzin temu, jozik napisał: Napis Spirit of Ostra Brama znajdziesz tutaj: Wojciech Butrycz, Polskie Siły Powietrzne cz. 3, zawiera kalkomanie Antykwariat Domowy Zestaw zacny wręcz już klasyk, ale czy kalki Intechu będą się wogole nadawały do użycia? Coś kojaże że ten napis był też na jakichś kalkach z ostatnich lat, może ModelMaker? Poszukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 @jmx62 Te z Mustanga 1/72 Hasegawy by Ci podeszły? i gwiazdy : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 myszaty dzięki za propozycję. Wychodzi na to, że Mustang byl mniejszy od Corsaira bo ja potrzebuję gwiazdy o rozpiętości 29mm i 36mm. A te logo na śmigła to jeszcze nie wiem, musialbym sprawdzić czy z tej samej firmy były. Ale na razie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 @jmx62 luzzz - jakby co to leżą i czekają. Zobacze jeszcze gwiazdy bo ja USA nie kleiłem i zawsze zostawały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 W dniu 16.02.2023 o 14:14, martinello napisał: Nie da się - nie przeciśniesz przez imitację żebra we wnce bez połamania. Da się za to je nieco przerobić. Najprościej jeśli masz oba modele - wtedy trzeba obciąć trochę goleń w Mk.I na wzór tego z Mk.II, ale co ważniejsze w skrzydle trzeba zrobić gniazdo na krótszą goleń podwozia - ja zrobiłem to z grubego hipsu. Jeśli masz model Hurricane IIb z dwoma płatami - wtedy gniazdo podwozia możesz spróbować przeszczepić do płata Mk. I Dzięki! Mam tylko Mk. I. Patrzyłem na instrukcje i szukałem różnic w "żebrze", a krótsza goleń mi umknęła. Dobrze, że się nie pospieszyłem. W dniu 17.02.2023 o 10:14, Grzes napisał: Tak 67zł https://mrdecal.zolnierowi.cz/pricing/lotnictwo Ludzie raportują problemy z rozmiarem. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=896&t=92242 Albo kwestia skalowania do 144, albo projektu, ale Mr. Decal jest otwarty na modyfikację (tak wynika z mojego, co prawda niezbyt dużego doświadczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Cytat A te logo na śmigła to jeszcze nie wiem, musialbym sprawdzić czy z tej samej firmy były. Edytowane 18 Lutego 2023 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 4 godziny temu, jmx62 napisał: Mustang byl mniejszy od Corsaira nie dużo - corsair 12 x 10 , mustang 11z hakiem na 9 z hakiem....w sumie parę cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 No widzisz, a różnica w rozmiarze gwiazd sporawa. Może inne były standarty w lotnictwie morskim a inne w lądowym. Nigdy aż tak głęboko nie wnikałem w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 Rozmiar ogólny samolotu miał mniej istotne znaczenie. Liczyły się wymiary elementów. Wysokość kadłuba, cięciwa skrzydła, takie tam. Gdyby decydowała wielkość samolotu, taki P-38 musiałby mieć oznaczenia w formie łopoczących na wierze płacht albo ekranów a'la Tie Fighter;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 a kobicie mogli smiglo do dolu przekrecic, zeby nie musiala na drabine wlazic... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 Loga na śmigła robi Techmod. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 22 godziny temu, wuwumaster napisał: Zestaw zacny wręcz już klasyk, ale czy kalki Intechu będą się wogole nadawały do użycia? Niestety nie. Kruszą się już w wodzie. 5 godzin temu, Wymysl napisał: Ludzie raportują problemy z rozmiarem. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=896&t=92242 Albo kwestia skalowania do 144, albo projektu, ale Mr. Decal jest otwarty na modyfikację (tak wynika z mojego, co prawda niezbyt dużego doświadczenia). Ja z tymi kalkami żadnego doświadczenia nie mam, choć na kilka zestawów miałbym chęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 widzial/ mial to ktos?? Heller? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 44 minuty temu, BRAVO112 napisał: widzial/ mial to ktos?? Heller? W sumie to mi to nie przeszkadza, ale to raczej pytanie pasujące do wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 Jak się nazywają te treningowe "rakiety"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 6 minut temu, Fixer napisał: Jak się nazywają te treningowe "rakiety"? U nas to byly "pisaki". . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 CATM-9M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) 14 minut temu, mirage3 napisał: CATM-9M Ten brak lotek mi nie pasował, ale faktycznie to CATM-9. Trochę poszukałem i jest jeszcze inny rodzaj: ACMI Pod. Edytowane 18 Lutego 2023 przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) Czy jeśli chodzi o harriera to znajdę (lub ma niedługo wyjść) coś lepszego od Kinetica, np. takiego. Przy okazji czym się różni gold od "niegolda" Edytowane 23 Lutego 2023 przez Usul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 24 Lutego 2023 Share Napisano 24 Lutego 2023 16 godzin temu, Usul napisał: Czy jeśli chodzi o harriera to znajdę (lub ma niedługo wyjść) coś lepszego od Kinetica, np. takiego. Nie. 16 godzin temu, Usul napisał: Przy okazji czym się różni gold od "niegolda" Jeden to GR.3, drugi to FRS.1, A serio to jakość wyprasek , linie, poziom zdetalowania w obydwu modelach jest taka sama. Bardzo ładne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi