Teraz jest Śr kwi 26 2017, 4:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Aerograf cz.2
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 13:25 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 30 2010, 20:18
Posty: 23
Lokalizacja: Niemce
Wątek jest kontynuacją tematu o aerografach.
http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=198&t=981&start=2700
=======================================================================================



Możecie polecić jakiś aerograf do 500-600 pln? Wcześniej miałem kupić Paasche Talona, ale od jakiegoś czasu cena poszybowała wysoko w górę. Mam 2 aero - adler ab-1004, którym średnio mi się malowało, i adler ad-7770, w którym spust nie wraca samoczynnie do pozycji pierwotnej (po raptem 15-20 malowaniach). Chciałbym czegoś bardziej solidnego. Sprzęt do malowania pancerki w 1:35 i 1:25. Widziałem jakiś aero Menga, boję się tylko, że to tylko rebrandowany MAR.

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 14:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So kwi 02 2016, 20:01
Posty: 181
Lokalizacja: Nowy Targ
przyłacze sie do pytania , ja maluje jakimś cińczykiem za 50pln ale myśle o takim

https://www.mojehobby.pl/products/Ultra.html

Obrazek

_________________
GALERIA:
moje prace
Na warsztacie:
B-17G Fever Beaver, Airfix 1:72
Zapraszam do grupy na FB:
Grupa Modelarzy z Podhala


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 14:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7463
H&S Evolution?
http://fine-art.com.pl/aerograf-evolution-silverline-solo.html
Marka znakomita, sam aerograf także, z regulacją szerokości plamki - bardzo dobry sprzęt.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 14:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7463
eldiabllo napisał(a):
przyłacze sie do pytania , ja maluje jakimś cińczykiem za 50pln ale myśle o takim

https://www.mojehobby.pl/products/Ultra.html

Obrazek


No to nie będziesz żałować. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 14:59 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 30 2010, 20:18
Posty: 23
Lokalizacja: Niemce
Od razu dodam, że przydałby się jakiś solidny zbiorniczek, ze względu na rozmiary modeli.

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 15:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7463
Do Evolutiuon nawet zbiorniczki 50 ml. :)
http://fine-art.com.pl/plastikowy-zbiorniczek-50-ml-z-dekielkiem-do-colani-i-evolution.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 16:19 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 30 2010, 20:18
Posty: 23
Lokalizacja: Niemce
A w takie coś jak rozumiem nie ma sensu się pakować?
https://www.mojehobby.pl/products/PS-289-Mr.-Procon-Boy-WA-Platinum-0.3-mm-ver.2.html

Chociaż tu pewnie problem z częściami by był w razie czego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 16:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 07 2015, 16:55
Posty: 2384
Lokalizacja: Gdańsk Starówka
Tap-chan napisał(a):
A w takie coś jak rozumiem nie ma sensu się pakować?
https://www.mojehobby.pl/products/PS-289-Mr.-Procon-Boy-WA-Platinum-0.3-mm-ver.2.html

Chociaż tu pewnie problem z częściami by był w razie czego.


Po milionowym TAKIM SAMYM wpisie w tym i nie tylko wątku o aerografach obrzygałem monitor bo kuźwa już nie mogę patrząc się na lenistwo pytających!

TU KU... WSZYSTKO JEST

CZYTAĆ, CZYTAĆ i JESCZE RAZ CZYTAĆ!

_________________
Pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie i niemiecka (głównie niszczyciele)
Galerie:pierwszy model - Panther Ausf. A by Tamiya, Jagdpanzer IV L/48 Normandia by Italeri, Sherman Firefly Ic Hybrid, Cromwell Mk. IV, 1 DPanc. Bieżący warsztat:Renault FT-17 "Trup" + Sherman TOBRUK
Pozdrawiam Rafał Dzięgielewski made by 71 :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 17:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 07 2015, 16:55
Posty: 2384
Lokalizacja: Gdańsk Starówka
Tap-chan napisał(a):
Spoko, jeszcze tylko 175 stron i wiedza będzie moja.
Przydałby się jakiś spis w pierwszym wpisie.


To się cofaj od najnowszego (chyba tak logika podpowiada) - bieżąca wiedza.

BTW. to bardzo dobry aero i problemu z częściami brak - to nie piwata.

_________________
Pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie i niemiecka (głównie niszczyciele)
Galerie:pierwszy model - Panther Ausf. A by Tamiya, Jagdpanzer IV L/48 Normandia by Italeri, Sherman Firefly Ic Hybrid, Cromwell Mk. IV, 1 DPanc. Bieżący warsztat:Renault FT-17 "Trup" + Sherman TOBRUK
Pozdrawiam Rafał Dzięgielewski made by 71 :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 17:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lis 07 2013, 9:03
Posty: 903
Lokalizacja: Warszawa
Tap-chan napisał(a):

Wcześniej miałem kupić Paasche Talona,
Uj! Jak ja wogóle mogłem go kupić?
A jak jeszcze doliczyć do tego koszt wężyka, zestawu do malowania owalną plamką i igły, którą uszkodziłem, to do dzisiaj nie mogę się pozbierać finansowo i ciągle nim maluję.
Tap-chan napisał(a):
A w takie coś jak rozumiem nie ma sensu się pakować? Chociaż tu pewnie problem z częściami by był w razie czego.
Zgadzam się z tobą w pełni.
bożo wpożo napisał(a):
A coś tańszego ? Żeby pakterka z wódką dobrze wylatała
Solo napisał(a):

solo
Teraz i zawsze …


Mam nadzieję, że dostarczyłem koledze wiedzę przetrawioną dostatecznie aby można było wyciągnąć wnioski „jednym rzutem oka” na ekran swojej komórki. Liczę, że nie jedynej.

_________________
Trzy mity w które nie wierzę
  • jeśli aerograf to tylko H&S
  • jeśli przez internet to tylko w mojehobby
  • jeśli kalkomanie na zlecenie to tylko MeliusManu
i uważam, że raczej na tym zyskałem niż straciłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 17:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lut 23 2016, 10:50
Posty: 624
Lokalizacja: Trójmiasto
Jeżeli kolega zmienia aerografy bo poprzednie się zasyfiły, że już nawet spust nie wraca, to tak mi się przypomniał pewien filmik o nauce rysowania komiksów... https://m.youtube.com/watch?v=Z_Dx4f3of4o

_________________
Dokańczam niedokończone ;)

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 19:49 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 30 2010, 20:18
Posty: 23
Lokalizacja: Niemce
Nie zasyfiły. Jeden puszcza farbę pod dyszą, drugi ma problem z powrotem spustu. Nie zasyfione, ba myte dokładnie po każdym malowaniu.

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 20:12 
Offline

Dołączył(a): Wt mar 01 2011, 0:00
Posty: 1862
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle (prawie)
Tap-chan napisał(a):
...drugi ma problem z powrotem spustu. Nie zasyfione, ba myte dokładnie po każdym malowaniu.

To chyba częsty przypadek w Adlerach. Wystarczy rozkręcić spust od dołu. Wymyć wszystko dokładnie i ROZCIĄGNĄĆ trochę sprężynę.
Można przy okazji drobnym papierkiem wypolerować ruchome elementy.
Ponadto ważna sprawa, czym smarujesz spust?

Tap-chan napisał(a):
...Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka

To bardzo ważna informacja. Gdybyś tego wyjaśnił, miałbym trudności z zaśnięciem. Ja wysyłam z mojego PC-ta przy użyciu Bóg wie czego.

_________________
Pozdrawiam
Marak
Ogłoszenie: Słońce, piasek, woda... zatrudnię do pracy przy betoniarce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 20:48 
Offline

Dołączył(a): Śr cze 30 2010, 20:18
Posty: 23
Lokalizacja: Niemce
Dopiero zainstalowałem tapatalka, nie grzebałem w opcjach. Podpis jest domyślny.
W aero winne jest to cuś między korpusem a wężykiem, ten wystający bolec nie odskakuje tylko bardzo powoli wraca na miejsce. Nie jestem pewien, czy da się to otworzyć i nie sprawdzę, bo jestem 1450 km od mojej modelarskiej bardachy.

Edit
Kiedyś próbowałem tą część dokupić i w końcu kupiłem ten drugi aero, bonie dało rady.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Aerograf
PostNapisane: Pt kwi 14 2017, 22:22 
Offline

Dołączył(a): Wt mar 01 2011, 0:00
Posty: 1862
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle (prawie)
Tap-chan napisał(a):
Dopiero zainstalowałem tapatalka, nie grzebałem w opcjach. Podpis jest domyślny.
W aero winne jest to cuś między korpusem a wężykiem,...

Tak jak pisałem, w Adlerach już było kilka takich przypadków, łącznie ze mną. Jak się nie smaruje spustu to miękka sprężyna nie daje go rady cofnąć i po kilku tygodniach całkiem siada. Da się odkęcić bez problemu od strony wężyka. Przeczyść, rozciągnij sprężynę, przesmaruj jakąś wazeliną lub olejem do maszyn do szycia i zobaczysz, że będzie działać.
Działania te nie wykluczają kupienia firmowego aero.

_________________
Pozdrawiam
Marak
Ogłoszenie: Słońce, piasek, woda... zatrudnię do pracy przy betoniarce.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL