Irek-M1 Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 ciepło dobry kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Piękne, masz samozaparcie.Te trzy pudełka po lewej -elektryka 28V, po prawej z układu pocisków R-23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Irek, fajna robota. A może po prostu odpowiesz jak to jest zrobione, skoro ludzie pytają..? Ciepło - zimno nikomu nie pomoże, em na Twoje pytanie odpowiedział... Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Mikolaj75 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) to jest metoda pozyskana od Andrzeja Ziobera i wiem, że opisze on ją w Aeroplanie, tak więc nie moge tutaj odebrać Andrzejowi palmy pierwszeństwa.Mnie umowy zobowiązują. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Irek-M1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Ależ gadasz od rzeczy Irek... Albo się podzielić chcesz, albo nie chcesz. Prosta piłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 domyslam sie tylko ze nitowarka a pozniej delikatnie nawiercic, pewniosci nie mam jednak , mozesz powiedziec czy o ta technike chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Ale cyrk. Serio to taka tajemnica że nie możesz powiedzieć? Normalnie Projekt Manhattan 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) i odpowiedź gotowa. Ja bardzo dużo korzystam z corela, gdzie to wszystko rozrysowuję. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszK. Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 W dniu 22.04.2019 o 22:25, Solo napisał: Ale cyrk. Serio to taka tajemnica że nie możesz powiedzieć? Normalnie Projekt Manhattan 2. Raczej "Projekt kultura". Skoro Irek metodę tę uzyskał od Andrzeja, to wiedząc, że Andrzej chce umieścić ją w swoich poradnikach postąpił w jedyny słuszny sposób - poczekał aż on to zrobi, bo to była jego własność intelektualna. Nie sądzę, aby ta metoda była Ci potrzebna tu i teraz, żebyś nie mógł chwilkę poczekać Bez odbioru - nie zasmiecajmy takiego wątku Irek, jak zawsze motywujesz do ruszenia tyłka i zrobienia czegoś fajnego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) 29 minut temu, MateuszK. napisał: Raczej "Projekt kultura". Skoro Irek metodę tę uzyskał od Andrzeja, to wiedząc, że Andrzej chce umieścić ją w swoich poradnikach postąpił w jedyny słuszny sposób - poczekał aż on to zrobi, bo to była jego własność intelektualna. Nie sądzę, aby ta metoda była Ci potrzebna tu i teraz, żebyś nie mógł chwilkę poczekać Bez odbioru - nie zasmiecajmy takiego wątku Irek, jak zawsze motywujesz do ruszenia tyłka i zrobienia czegoś fajnego. Przecież ten temat i tak został wyjaśniony za pomocą filmu Andrzeja (Wiec już ta technika soe dzielił z ludźmi, za co ja bije pokłony, jak i za inne patenty ), ale lakonicznie tez można napisać i polecić poradnik Andrzeja w którym będzie o tymwiecej. Rozmowa to zawsze kwestia formy wypowiedzi, wyjść jest sporo, a nie mówić nic to teoche uciekanie od tematu Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Prace dalej trwają w luku do którego zrobiona została klapa zamykająca. Jak to wyglądało przed podkładem można zobaczyć na wcześniejszych stronach Po pierwsze zrobiłem ostatecznie wręgę rozdzielającą luk gdzie chowa się działko od obecnie wykonywanego. Najpierw zdjęcie referencyjne " title="source: Wręga w modelu " title="source: m" /></a> kolejny widok " title="source: z wyposażeniem " oraz z klapą zamykającą " Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Zamiast się gotować o projekt manhattan, polecam zajrzeć na arc do Zactomana. Tam jest od ładnych kilku lat pokazana dokładnie ta technika robienia setek równych otworków. Żadna tajemnica, corel, wydruk na cienkim papierze, linijka, igła i mnóstwo samozaparcia i trochę zręczności w palcach. W 32 działa bez problemu, to przecież wielkie kolumbryny są a blaszka aluminiowa to wdzięczny materiał do takiej zabawy. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2019 A możesz dodać linka do warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Gdzieś wśród tych wątków będzie : http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/forum/176-zactomodels/ robienie dziesiątek równiuteńkich nitów na korekcji wlotów do F-14 czy Su-27 to dokładnie ta technika. Z tego co pamiętam to spokojnie z 10 lat temu pokazywał jak to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 Rozpocząłem pracę w luku gdzie chowa się działko. Kto to wymyślił to jest jakaś masakra, kilkanaście dni spędziłem na analizie zdjęć aby to poukładać sobie w głowie. Niestety znalezienie możliwości gdzie można samemu opuścić lawetę jest wręcz a wykonalne. Gro zdjęć jakie mam to są pozyskane w wyniku otwarcie jakieś klapki i lawirowanie aparatem tak aby "coś" uchwycić. Parę fot oryginału: Rozpocząłem prace od drobnicy tzn: zrobienia uchwytów pod mechanizm służący podnoszeniu i opuszczaniu lawety tak aby z moim modelem się to zgrało a także było wierne oryginałowi strona przeciwna złożona z 80 elementów Oryginał Wykonany element-w każdy otwór włożone zostaną jeszcze przewody- parę na próbę ułożonych ułożony w środku-tu miałem problem ze zrobieniem zdjęć: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 Wkład pracy orbi ogromne wrażenie! Szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 E tam, brakuje śrub mocujących. I tych na obejmach. Partactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 Chciałbym tak partaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 zacząłem jeszcze dziś partaczyć mechanizm opuszczania i podnoszenia lawety z działkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 4 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Kolejny etap partaczenia elementów- postarałem się odtworzyć śrubki. W sumie mechanizm składa się z 59 elementów na sucho umieszczone w luku Pomalowane tylko mocować liny do podczepienia lawety " title="source: druga strona i w kadłubie -PODCZEPIĆ LINY CZY NIE? O TO JEST PYTANIE..... druga strona i jeszcze nie skończony, ale pomalowany mechanizm blokady mocowania lawety w kadłubie złożony do tej pory z 20 elementów a tak to wygląda w realu kolejne elementy są robione na warsztacie... Pytanie i prośba o pomoc -gdzie mogę znaleźć kółka zębate albo jakiś pomysła , tak aby zrobić przekładnie jak na zdjęciu, której mi teraz brakuje A na deser moje działko z łuską od niego: Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Irek-M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 W dniu 4.08.2019 o 15:12, Irek-M1 napisał: K ... Pytanie i prośba o pomoc -gdzie mogę znaleźć kółka zębate albo jakiś pomysła ... Spróbuj poszukać u osiedlowego zegarmistrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Albo na giełdzie staroci, jeśli takową masz w pobliżu. Tam zawsze jest ktoś z żelastwem, w tym z zegarkami, niekoniecznie sprawnym (w związku z tym za grosze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2019 zegarmistrz zaliczony i dowiedziałem się iż tam są tylko koła zębate płaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 6 Sierpnia 2019 https://www.etsy.com/market/steampunk_wheels może coś trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) sprawdziłem są tylko plaskie Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez Irek-M1 z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi