Super Moderator Reflect Napisano 20 Stycznia 2021 Super Moderator Share Napisano 20 Stycznia 2021 W dniu 18.01.2021 o 18:00, Reflect napisał: kluczem jest rozcieńczalnik, który musi pozwolić upłynnić farbę, zmniejszyć napięcie powierzchniowe, przedłużyć schnięcie. Jeśli kombinacja farby i rozpuszczalnika spełnia te założenia Dokładnie to samo miałem na myśli.... nie zawsze agresywne farby (MRP i inne) bez zastosowania retardera (który jest w dobrych rozcieńczalnikach) będą się sprawdzać w myśl "niskie ciśnienie i rzadka farba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 8 minut temu, Bobek napisał: ... Nie jestem w sporze z tym co napisałeś. Przynajmniej tak mi się wydaje :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Zgadza sie tylko zwracam uwage na to jak pomijany jest temat rertardera, a w szczególności przeświadczenie ze "farba go posiada" lub ze wystarczy go tyle ile jest. A jest do kolejna rzecz obok cisnienia, rzadkosci i bliskosci malowania to utrwalenia w glowie zanim kupimy ciensza igle i lepszy aerograf. Prawdę mówiąc niejako sam do tego doszedłem bo nigdzie nie doczytałem ze trzeba go dodawać im cieńsze linie malujemy. Zreszta chwała tym którzy się dzielą wiedza i umiejętnościami a nie działają na zasadzie "ale mam patent nikomu nie powiem " co mam wrażenie ze nie jest rzadkością i sam sie spotkałem z czymś takim Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Bobek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Si. Rozumiem, zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Bobek napisał: Tyle potrafię zrobić, używam do LP retardera Tamki i działa Tylko, że to dalej jest nieównomierne. Jak ktoś ma iwatkę, to kiedyś ( nie wiem czy teraz nadal, chyba nie) każda miała dołączoną kartkę w pudełku na której tuszem były zrobione esy floresy. Idealnie jednolite cieniutkie kreseczki. I coś takiego chciałbym umieć uzyskać Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 4 godziny temu, Qz9 napisał: Tyle potrafię zrobić, używam do LP retardera Tamki i działa Tylko, że to dalej jest nieównomierne. Jak ktoś ma iwatkę, to kiedyś ( nie wiem czy teraz nadal, chyba nie) każda miała dołączoną kartkę w pudełku na której tuszem były zrobione esy floresy. Idealnie jednolite cieniutkie kreseczki. I coś takiego chciałbym umieć uzyskać Bo karteczki dorzuca artysta co maluje tuszem.I pokazuje- słuchaj no i tu ten tak maluje cieniutko jak nić pajęcza.A potem i tak wlewa się Vallejo air bez retardera... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 3 minuty temu, Qz9 napisał: Jak ktoś ma iwatkę, to kiedyś ( nie wiem czy teraz nadal, chyba nie) każda miała dołączoną kartkę w pudełku na której tuszem były zrobione esy floresy. Idealnie jednolite cieniutkie kreseczki. I coś takiego chciałbym umieć uzyskać Po pierwsze, to było na papierze. Po drugie, były to co najmniej linie o grubości 1 mm i powyżej. Po trzecie, takie szybkie maziaje to najłatwiej wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7271886280 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 20.01.2021 o 14:02, Bobek napisał: Ku sobie retarder w postasci Dowanolu tanie a działa cuda. @HKK tez Ci polecam bo patrzac przy sie przydało na szybko test z Tamiya LP. Jakosciowo z Dowanolem lepsze sa niz MR Paint bo maja przez to "miekkosc" w podawaniu farby a przy tym gęstość, MRPaint potrafi sie rozjechac jest jakby za rzadka wiec paradoksalnie dodjac Dowanol zageszczam ją generalnie wszedzie dolewam Czy możesz podać gdzie kupujesz Dowanol. Wszędzie w opisie pojawia się, że jest to rozpuszczalnik, a nie opóźniacz. maciej Edytowane 21 Stycznia 2021 przez 7271886280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7271886280 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) . Edytowane 21 Stycznia 2021 przez 7271886280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 12 minut temu, 7271886280 napisał: Czy możesz podać gdzie kupujesz Dowanol. Wszędzie w opisie pojawia się, że jest to rozpuszczalnik, a nie opóźniacz. maciej Bo to jest rozpuszczalnik. Dzięki dużej temperaturze wrzenia wolno paruje i opóźnia "wysychanie" czyli zastyganie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 Ten może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 42 minuty temu, push-up78 napisał: Ten może być? @7271886280 Tak moze byc. Wszystko to rozpuszczlniki z chemicznego punktu widzenia. Kupuj na allegro lub na stronie warchem. Warto dokupic kilka rzeczy przy okazji i sprawdzic wczesniej co jest potrzebnem bo jak robic chemie m.in kleje "tamiya" znajdziesz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Dobrze rozumiem , można tego używać jak rozcieńczalnika ? Czy porostu trzeba Dowanolu dodawać już do np. LT W LT opóźniacz już jest ... Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Przemek R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 52 minuty temu, Przemek R napisał: można tego używać jak rozcieńczalnika ? To jest rozcieńczalnik tylko wolniej parujący - przez co farba wolniej schnie... LT to mieszanka różnych rozpuszczalników - taki ,,złoty" (również cenowo ) środek... kompromis pomiędzy czasem malowania a schnięciem ... Mniej dowanolu - szybciej schnie, więcej - wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 55 minut temu, Przemek R napisał: Dobrze rozumiem , można tego używać jak rozcieńczalnika ? Czy porostu trzeba Dowanolu dodawać już do np. LT W LT opóźniacz już jest ... Czystego Dowanolu bym nie użył. Ma temperaturę wrzenia 120C. Co w uproszczeniu oznacza, że odparowuje wolniej niż woda. W LT retarderem jest skuteczniejszy alkohol diacetonowy (170C), ale to nie oznacza, że nie można sobie jeszcze bardziej opóźnić przez dodanie Dowanolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 Panowie, mowa o Dowanolu PM czy DPM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7271886280 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 26 minut temu, HKK napisał: Czystego Dowanolu bym nie użył. Ma temperaturę wrzenia 120C. Co w uproszczeniu oznacza, że odparowuje wolniej niż woda. W LT retarderem jest skuteczniejszy alkohol diacetonowy (170C), ale to nie oznacza, że nie można sobie jeszcze bardziej opóźnić przez dodanie Dowanolu. To z czym mieszać Dowanol i w jakiej proporcji, aby było oki. Bo jak zamawiać to po całości. maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 26 minut temu, Ananasik napisał: Panowie, mowa o Dowanolu PM czy DPM? Jak do tej pory, wszyscy pokazują Dowanol PM czyli 1-metoxy 2-propanol. Dowanol DPM ma szereg bardziej skomplikowanych nazw. I jest teoretycznie znacznie lepszym retarderem z temp wrzenia 190C. Ale w praktyce nigdy nie miałem do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) 30 minut temu, 7271886280 napisał: To z czym mieszać Dowanol i w jakiej proporcji, aby było oki. Bo jak zamawiać to po całości. maciej Ja uzywam tego w nastepujacy sposob: - wszystkie farby mam rozcienczone juz wamodem Laquer Thinner + 5-10% dowanolu jak chce wiecej i maluje kreseczki, dolewam do tego 30-40% dowanolu - do farb MR Paint dlewam 10-15% dowanolu i farba jest gęstsza (no nawazłbym "mięsista" nie rozlewa sie z bliska w kleksy tylko atomizuje), to owe zagęszczanie farby jest dla mnie głównym atutem w porównaniu do LT który to rozrzedza Porob testy 44 minuty temu, Ananasik napisał: Panowie, mowa o Dowanolu PM czy DPM? Dowanol PM https://www.dow.com/content/dam/dcc/documents/en-us/productdatasheet/110/110-00617-01-dowanol-pm-tds.pdf?iframe=true Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7271886280 Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 10 minut temu, Bobek napisał: Ja uzywam tego w nastepujacy sposob: - wszystkie farby mam rozcienczone juz wamodem Laquer Thinner + 5-10% dowanolu jak chce wiecej i maluje kreseczki, dolewam do tego 30-40% dowanolu - do farb MR Paint dlewam 10-15% dowanolu i farba jest gęstsza (no nawazłbym "mięsista" nie rozlewa sie z bliska w kleksy tylko atomizuje), to owe zagęszczanie farby jest dla mnie głównym atutem w porównaniu do LT który to rozrzedza Porob testy Dowanol PM https://www.dow.com/content/dam/dcc/documents/en-us/productdatasheet/110/110-00617-01-dowanol-pm-tds.pdf?iframe=true Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Bardzo podoba mi się powyższa dyskusja. Ciekawi mnie Wasze spojrzenie na zupełnie odwrotne podejście do malowania rzadką farbą na niskim ciśnieniu. Chodzi mi o wykorzystywanie szybko parującego rozcieńczalnika. Swego czasu oglądając kanał gościa scale-a-ton zauważyłem, że do precyzyjnych marmurowych malunków zamiast MLT używa czystej IPY. I faktycznie - szybko zasychająca farba nie narobi takich kleksów jak ta mocno rozcieńczona MLT. Zastanawia mnie jak wypadłoby porównanie tych dwóch, zupełnie różnych od siebie podejść do tematu malowania mocno rozcieńczoną farbą na niskim ciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 31 minut temu, Ananasik napisał: Bardzo podoba mi się powyższa dyskusja. Ciekawi mnie Wasze spojrzenie na zupełnie odwrotne podejście do malowania rzadką farbą na niskim ciśnieniu. Chodzi mi o wykorzystywanie szybko parującego rozcieńczalnika. Swego czasu oglądając kanał gościa scale-a-ton zauważyłem, że do precyzyjnych marmurowych malunków zamiast MLT używa czystej IPY. I faktycznie - szybko zasychająca farba nie narobi takich kleksów jak ta mocno rozcieńczona MLT. Zastanawia mnie jak wypadłoby porównanie tych dwóch, zupełnie różnych od siebie podejść do tematu malowania mocno rozcieńczoną farbą na niskim ciśnieniu. tylko ze tu nie ma nic przeciwstawnego maluje sie przeciez na niskim cisnieniu 10-15psi tylko rozrzedzenie farby dobierasz wg szybkości parowania a nie ogólnym rzadko/gęsto. druga sprawa jest taka ze marmurek nie musi być idealny a to co ja proponuje, bo w sumie o tym z gruncie rzeczy rozmawiamy, polega na zamiast pre shadingu na postshadingu i tu nie ma miejscai na duza wtopę. Chodzi o to zeby nie pluło/nie pajaczkowało i zebys mogł pomalowany podstawowe kolory model wziac i jechac drobnymi szlaczkami bez strachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Tak na szybko się wtrącę. Iwanta daje karteczki i nie są to linie o grubości 1 mm. Ja tam raczej słabo ogarniam aerograf, ale jak na amatora, iwatą hp-bp można nalampwac coś przypominającego domek co ma 1 mm i to po trzech drinach ;D Ciśnienie około 1 bara i tamka rozcienczona 10:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Hej przyleciał mi w końcu Procon. Paczka trafiła do WER-Warszawa. Oritentuje się ktoś czy to już oznacza, że naliczą mi cło? Czego mam się teraz spodziewać? Listu z poczty z informacją o cle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 To jeszcze nic nie znaczy. Albo paczka dojdzie do Twojego urzędu pocztowego i dostaniesz awizo, albo dostaniesz polecony z celnego urzędu pocztowego o przedstawienie wartości Twojej paczki i potem awizo z Twoje urzędu pocztowego ( oczywiście żeby odebrać paczkę będziesz musiał uiścić opłatę) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi