Jan Szpargatoł Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Nie wiem, czy to odpowiednie miejsce, ale tako fajosko focie wynorałem, że się muszę z kolestwem podzielić: Zawody w kendo na okręcie. Megatemat na diorame IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 luck1985 deski na pokładzie Akagi były z drewna tekowego. Kolor jaki prawdopodobnie był w czasie nalotów na Pearl Harbor to sino-szaro-beżowy. Niewiele wspólnego miał z kolorem konserwowanego drewna tekowego widocznego np na pokładzie Mikasy obecnie. Szerokość desek 17,7cm, długości różne - nieregularne w zakresie 4,5-5,5m P.S. ciekawy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Czerwca 2017 Share Napisano 20 Czerwca 2017 Temat pewno już wałkowany, ale jak bardzo paskudny jest model Yamato Tamiya 78030 w porównaniu do nowego Tamiya 78025? Wiem że ten pierwszy to lata 80 poprzedniego stulecia a ten drugi to świerzynka z całkiem nowych form. Jednak porównanie cenowe tego pierwszego w stosunku do drugiego wynosi ok 3 razy. Za te cenę to już można kupić model w 1/200. Swoją drogą wszystkie modele IJN są okrutnie drogie w porównaniu do modeli innych flot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Czerwca 2017 Share Napisano 20 Czerwca 2017 Moim zdaniem nowego Yamato kupować nie warto. Z merytorycznego punktu widzenia- nowy Yamato jest lepszy, ale i tak w nowym wydaniu jest sporo błędów. Z jednej strony to głównie drobnostki na które zwracać będą uwagę maniacy tych okrętów, ale z drugiej- takie błędy jak zły profil kadłuba nie powinny pojawiać się chyba w modelu za takie pieniądze. Jakością detali niespecjalnie chyba trzeba sobie zawracać głowę, skoro można także do starego Yamato kupić wiadro blaszek i wciąż wyjść taniej niż za gołego nowego Yamato (a do niego też sporo powinno się dokupić). Najważniejsze kwestie w których wychodzi wiek starego Yamato to brak linii poszycia na kadłubie, uproszczony kabel demagnetyzacyjny (z drugiej strony nowy Yamato nie ma go wcale- kup pan blaszkę!), i wypukłe deskowanie pokładu. Krótko mówiąc: stary Yamato- to jakieś trzy stówy + blachy + kupa roboty z likwidowaniem błędów merytorycznych nowy Yamato- to tysiaczek + blachy + wciąż kupa roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Krzychu powtarzaj za mną: jajamoty i podwójne smarki ZŁE .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Podwójnego smarka już mam, a jakiegoś dużego Japończyka też chciałbym mieć. Problem w tym że duże okręty z Fujimi, Hasegawa I Tamiya to strasznie drogie. I w sumie to ten stary Tamiyowski jajamoto jest jedynie stosunkowo tani. Ja tam morski modelarz nie jestem i psuć modelu za kilka stów nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 A gdzie ten dwusmark na forum? Pochwal się W takiej sytuacji tym bardziej polecam starszego Yamaciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 A gdzie ten dwusmark na forum? Pochwal się O to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Chłopy, leży sobie na składzie i czeka na lepsze czasy - znaczy się więcej czasu. A najbliższy projekt to Dreadnought z Trumpka - mam nadzieję że już lipcu. Warsztat oczywiście będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Witam kolegów! Przymierzam się do budowy Japońskiego lotniskowca Zuikaku. Poszukuję zdjęć łodzi, szalup, innych małych pływadeł , które wchodziły w skład lotniskowca. Potrzebuję tych informacji do zaprojektowania blaszek, aby poprawić wygląd i poprawność tych łodzi. O te łodzi mi dokładnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Witam was koledzy. Przymierzam się do zakupu Nagato 1/350 i pytanie do was takie. Którą firmę wybrać. Hasegawa czy Fujimi? Do obydwu statków są dedykowane inne dodatki lionroar i flayhawk. Co polecacie. Nagato już w 700 robiłem ale wzrok już nie ten . I który drewniany pokład wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Dotknęło i mnie to uwielbienie modeli IJN...Już kiedyś popełniłem Musashi 1/350, obecnie na warsztacie jest Nagato 1/350, a w kolejce czeka i się niecierpliwi Takao Aoshimy w tej samej skali. Przygotowuję się do warsztatu szukając najróżniejszych materiałów w "wujku" G. Jednak moje słabiutkie umiejętności wyszukiwania różności spowodowane w głównej mierze baaardzo słabiutką znajomością języka braci Albionu musi powodować, że często najciekawsze materiały, zdjęcia modeli, rysunki itd.itp., mogą umknąć mej uwadze. Gdyby znawcy tematu chcieli mi w tym pomóc podając źródła, strony fotki, warsztaty, może jakieś pdf byłbym za taką pomoc szczerze wdzięczny. Tak wiem, są plany w pudle, ale ja zawsze zanim zacznę robić model oglądam masę zdjęć i warsztatów innych modelarzy. Po drugie, często trudno mi na podstawie instrukcji określić detale danej części, stwierdzić co to konkretnie jest i wtdeny rozgryzam to na podstawie właśnie innych źródeł. Jeśli ktoś z kolegów chciałby mi pomóć w tym zakresie... z góry bardzo dziękuję! Pozdrawiam Cześć! Gratuluje wyboru, Takao to piękny krążownik. W pierwszej kolejności obejrzyj Takao w skali 1:100 w muzeum w Japonii. Wystarczy w gOOgle wpisać "Takao 1:100" - na pewno wyskoczą ładne zdjęcia. Jeśli z angielskim jesteś na bakier to trochę trudno ale.. kopalnia wiedzy (zdjęć, linków itp..) pojawi się jeśli wpiszesz w g00gle "Calling all IJN Takao class fans" - wyskoczy zakładka na forum zagranicznym modelarzy okrętowych. Na pewno warto pokopać w linkach. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Dla skrytych i otwartych wielbicieli samurajskich pływadeł z WW2 liINK nieco przydatny: http://www2.odn.ne.jp/miyukikai/newpage6.htm Sayonara! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 23 Lutego 2018 Share Napisano 23 Lutego 2018 Czesiek! Wiem, że teraz dla yankesów budujesz w stoczni Ale prosiłeś o różności o TAKAO. To relacja z budowy miSZCZa Ralpha Kuo.. Facet popełnił też japoneczkę TONE i całą masę innych pływadełek. Można w kompleksy popaść bo świetnie lepi chłop.. (gorzej mu zdjęcia wychodzą co prawda ) Na Tone zerkam co jakiś czas jak na Gralla ŚwietNeGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Jak kogoś interesują japońskie "cygara" to w najnowszym numerze Okrętów Wojennych (2/2018) jest b.ciekawy artykuł Hansa Lengerera o specjalnych miniaturowych o.p. IJN opracowywanych pod koniec wojny z przeznaczeniem do obrony wysp macierzystych: typy Kairyū i Koryū --> polecam chociażby ze względu na wiele ciekawych fotek wewnątrz jednostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Szanowni Forumowicze, Znalazłem to zdjęcie Akagi na stronce MONOCHROME SPECTER (http://blog.livedoor.jp/irootoko_jr/ ): Czy ktoś wie czy to zdjęcie istnieje gdzieś w czeluściach Internetu w wyższej rozdzielczości? Chciałbym zrobić sobie taką tapetę na telefonie i przydałaby się lepsza jakość ;-) Może być w wersji oryginalnej, czarno-białej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Z tego co pamiętam, po kliknięciu na zdjęcie przenosi Ciebie na stronę z fotką w najwyższej dostępnej do pobrania rozdzielczości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Tak i max rozdzielczość to 960 pikseli. Dlatego dopytuję o plik źródłowy, może ktoś się spotkał Te, które mają wyższą rozdzielczość widać, że są po prostu "rozciągnięte" przez co mają fatalną ostrość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 U mnie 1014 x1280 sznureczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Tak, tylko po obcięciu ramki i wzięciu pod uwagę, że zdjęcie jest rozciągnięte (porównaj sobie je z ostrością tego czarno-białego, które zalinkowałem) to jest ta samą jakość :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Nic więcej nie poradzę, możesz spróbować pobawić się photoshopem, pamiętaj tylko żeby przeskalowywac w skokach max co 110% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harkonnen Napisano 29 Stycznia 2019 Share Napisano 29 Stycznia 2019 Koledzy, pomóżcie! Ślęczę nad eskortowcem Ukuru typ A od Pit-Road. Instrukcja podaje szare malowanie bez pokładów z linoleum. Zdzierano je ze względów przeciwpożarowych, czy to błąd producenta? Wdzięczność z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 4 Grudnia 2019 Share Napisano 4 Grudnia 2019 Cześć, czy ktoś z Was robił może model krążownika Tenryu w skali 1/700 Od Hasegawy w wersji Full Hull i z blaszkami oraz by był w stanie podzielić się wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 W dniu 4.12.2019 o 08:06, carlito napisał: Cześć, czy ktoś z Was robił może model krążownika Tenryu w skali 1/700 Od Hasegawy w wersji Full Hull i z blaszkami oraz by był w stanie podzielić się wrażeniami? Załóż może warsztat... wtedy wszyscy będę się dzielić wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes1982 Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Witajcie, posiadam model Yukikaze 1:350 od Tamiya, za jakiś czas pewnie przyjdzie czas na jego budowę, może mi ktoś pomóc w kwestii dobrania blaszek do tego modelu ? Czy np, blachy eduarda do niszczycieli kagero będa ok ?? W tej chwili buduje ten sam okręt ale z hasegawy, (1 okręt plastikowy, nie pierwszy model), z zestawem blach z eduarda, traktując go jako wprawę, przed tamiya Troche się zgapiłem, bo oba modele sa na rok 45, zamiast yukikaze mogłem kupić kagero.. Drugie pytanie jest takie, gdzie mogę spytać o blachy ale do niszczycieli USS ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi