ksc Napisano 25 Września 2019 Napisano 25 Września 2019 Szkoda, że nie w wersji Do 24 T-3 - takie właśnie stacjonowały w okolicy mojego miasta Cytuj
Mikolaj75 Napisano 28 Września 2019 Autor Napisano 28 Września 2019 Dzięki wszystkim. Co do wymiarowania - nie mam tu żadnych super patentów - mierzenie i dopasowywanie szlif za szlifem - akurat w zamierzonym sposobie budowy drobne niedokładności są dopuszczalne. Sam kokpit się buduje. Np szyny, na których były orczyki, drążki i fotele: Później dokładnie przycięte, wklejone i uzupełnione m.in. o rusztowanko: Trochę uzupełnień ścianek bocznych: No i kolejne części jedna po drugiej daje aktualnie taki obraz kokpitu. To co mnie cieszy, to to, że wszystko wchodzi na klik: 9 1 Cytuj
Hello Napisano 28 Września 2019 Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Aż żal malować . Wszystko pasuje na klik . Ale jak już musisz czasem użyć szpachli to jaką polecasz . Mi się akurat Humbrol skończyła i ruszyłem szpachle Tamiyi . I jest taka gumowata jakaś . Nie wiem , może stara . Hello Edytowane 28 Września 2019 przez Hello Cytuj
sebastain Napisano 28 Września 2019 Napisano 28 Września 2019 A ja zapytam jakuego HIPSu uzywasz? Taniego z allegro czy tamiyi na przyklad? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Mikolaj75 Napisano 28 Września 2019 Autor Napisano 28 Września 2019 Hello - akurat obecnie mam szpachlę Tamiyi, płynną Gunze, ale ogólnie staram się minimalizować poprzez wypełnianie szczelin plastikiem i CA - o ile warunki pozwalają. Sebastain - zwykły HIPS jaki można zamówić w sklepach - dość dawno temu zamówiłem trochę arkuszy Ardpol i tak je sobie do dziś wykorzystuję. Nie mam pojęcia czy jest różnica między "tanim" a Tamką... 1 Cytuj
Rektor Napisano 28 Września 2019 Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Hips to hips i tutaj nie będzie taryfy lepsze czy gorsze. Pierwszy będzie lepszy bez względu na markę. Najlepiej z firm reklamowych. Reasumując : tani. Świetny, kolejny warsztat! Obserwuję i się uczę. :) Edytowane 28 Września 2019 przez Rektor 1 Cytuj
qrpas Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 -silniki różniły się osłonami-holenderskie są krótsze i maja inne rury wydechowe Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Października 2019 Autor Napisano 4 Października 2019 No to tkwimy w kokpicie.. Pedały orczyka: Na początek otworki: Rozcięte i wciąż na płytce doklejam boczki - trzeba jedynie pamiętać o wklejaniu na "prawą" i "lewą" stronę: Wycięte z grubsza: Doklejone do płytki centralnej: I docięte, obrobione i uzupełnione (zdjęcie w dużym powiększeniu, faktycznie każdy pedał to mniej więcej 2 x 3 mm): I fotele niekatapultowe. Zawsze będą prostsze od wyrzucanych, ale dornierowe trochę uwagi wymagają. Najpierw podstawy z wstępnymi detalami: Miski: Tapicerka (guziczki z kulek BGA): Przymierzone: I po dorobieniu kolejnych detalików mamy całe podzespoły gotowe: CDN 8 Cytuj
sebastain Napisano 4 Października 2019 Napisano 4 Października 2019 A da rade nagrać film jak robisz te detale? Chyba, że to wiedza tajemna, dla mugoli niedostępna...Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Franz75 Napisano 6 Października 2019 Napisano 6 Października 2019 WOW, Ja zamówiłem sobie blaszki do tego modelu z Amis'a, i Edka. Pewnie wspomoge sie żywicznym silnikiem bo przynajmniej jeden bedzie otwarty, ale co Ty to wyczyniasz z tym srodkiem. SZACUN. Good Luck Cytuj
Marek K Napisano 6 Października 2019 Napisano 6 Października 2019 Gdzie i za ile można kupić Amis'a https://www.scalemates.com/kits/aims-pe72003-dornier-do-24-interior-set--989706 Cytuj
Franz75 Napisano 6 Października 2019 Napisano 6 Października 2019 47 minut temu, Marek K napisał: Gdzie i za ile można kupić Amis'a https://www.scalemates.com/kits/aims-pe72003-dornier-do-24-interior-set--989706 Tu jest strona http://www.aimsmodels.co.uk/html/prices.html Potem piszesz maila do goscia i płacisz przez peypal i masz w ciagu tygodnia. Cytuj
WujekAlice Napisano 14 Października 2019 Napisano 14 Października 2019 Dwie sprawy: 1) Kiedy ciąg dalszy? bo tutejsze warsztaty zbyt często przypominają amerykańskie seriale - cliffhanger w kulminacyjnym momencie a potem czekaj rok na następny sezon. z tą różnicą, że tutaj to do świętego Dygdy ( co go nie ma nigdy ) 2) Wyciąłeś stanowisko przedniego strzelca - masz tam jakieś inne plany? Cytuj
Mikolaj75 Napisano 18 Października 2019 Autor Napisano 18 Października 2019 43 minuty temu, bazylms napisał: Będziesz w Telford? Hej Krzychu, w tym roku nie. W sumie szkoda, bo miałem zamiar jechać z ekipą, ale nawarstwiły mi się nieprzekładalne terminy w robocie i nie dam rady. Do tego inne podróże napinają budżet.. Ale za rok postaram się być. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 18 Października 2019 Autor Napisano 18 Października 2019 Aha - na szybko odpowiedzi na wcześniejsze pytania: sebastain - nie planuję filmowania. Wiedza nie jest tajemna, dlatego w miarę możliwości pokazuję niektóre podzespoły krok po kroku; WujekAlice - tempo warsztatu zależy od wielu czynników, za długo już dłubię modele aby ulegać zewnętrznemu dopingowi. Powolutku, a czasem trochę szybciej w końcu ten Dornierek się zbuduje. Wycięty dziób jest konieczny z uwagi na potrzebę przesunięcia otworu wieży bardziej do tyłu. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 2 Listopada 2019 Autor Napisano 2 Listopada 2019 Robię pokoik na dziobie. Tu będzie on w całości zmontowany jako pełna skorupka. Na początek podłoga i łódkowe boki: Później ścianki z wręgami i podłużnicami, ścianki-półki przy podłodze, wręga z przodu. Montaż przebiegał w ten sposób, że ścianki kleiłem w kilku punktach, zamykałem w kadłubie, pozycjonowałem i po wyschnięciu delikatnie wyjmowałem i dopiero wówczas dodawałem kolejne porcje cienkiego kleju: Wszystko ładnie pasuje, obszerność kadłuba powoduje, że zgubienie 1-2 mm nie odbija się niekorzystnie na odbiorze: Przy czym nie szaleję na tym dziobie, w szczególności rezygnuję z sufitu - po wklejeniu góry dzioba ze skorygowanym położeniem otworu wieży widać będzie niewiele, a samego sufitu wcale. Dlatego nie mówcie nikomu, że go nie zrobiłem 6 Cytuj
Marcin M. Napisano 2 Listopada 2019 Napisano 2 Listopada 2019 12 minut temu, Mikolaj75 napisał: Dlatego nie mówcie nikomu, że go nie zrobiłem Dobra, nie powiemy . A swoją drogą, nie myślałeś o tym, żeby w żywicy tego wnętrza nie utrwalić? Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 Nie znam się Marcin na żywicach, a poza tym pewnie i tak by nie pasowało... No i czas trochę zagospodarować tył kadłuba. Ścianki działowe zostały na początek połączone podłogą: Następnie wykonałem skrajne podłużnice górne - tu też nie będę robił sufitu: Widoczny z tyłu rulon to hips 0,25 zrolowany na gorąco. Owijam nim cały tylny pokoik. Mam nadzieję, iż na fotce widać, że ścianki przebijają: Dzięki temu spokojnie wycinam potrzebny kształt ścianki i ona mi elegancko przylega: Potem ścianki zaopatruję we wręgi i podłużnice - starałem się zachować realia polegające na tym, iż wręgi odstają od poszycia bardziej niż podłużnice: I przymierzone - pasuje na styk: CDN 2 2 Cytuj
WujekAlice Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 I teraz nosze, nosze! tam też były nosze. I klapa w kadłubie - bodajże po lewej stronie! (Chyba że to inna wersja...) Cytuj
rymulus Napisano 4 Listopada 2019 Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Mikołaju możesz mi opisać jak rolujesz hips na gorąco. Ja kiedyś robiłem próby ale mi jakoś nie wychodziło. I jeszcze jedno pytanie. Prostokątne pręty na podłużnice i wręgi to gotowce czy sam je odcinasz z arkusza hipsu. Edytowane 4 Listopada 2019 przez rymulus Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Listopada 2019 Autor Napisano 4 Listopada 2019 WujkuAlice - tam nie ma noszy, to strefa podwieżyczkowa, ogólnie nie ma szału jeśli chodzi o kwity na to miejsce. Rymulusie - rulon: 1. cykasz czajnik; 2. bierzesz rurkę np. po papierze faksowym; 3. delikatnie zwijasz hips (0,25 - z grubszymi trza jakoś inaczej), żeby nie było załamań i wsuwasz do rurki; 4. wkładasz do szklaneczki podobnie jak czynili to drzewiej posiadacze szczęk i zalewasz wrzątkiem; 5. po jakimś czasie wyjmujesz i jest trwały walcowaty kształt. pręty - w tym wypadku cięte samodzielnie, choć nie unikam gotowców jak pasują, tu akurat nie miałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi