Skocz do zawartości

Dornier Do-24K - Italeri plus dodatki - 1:72

Mikolaj75

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wszystkim.

Co do wymiarowania - nie mam tu żadnych super patentów - mierzenie i dopasowywanie szlif za szlifem - akurat w zamierzonym sposobie budowy drobne niedokładności są dopuszczalne.

Sam kokpit się buduje. Np szyny, na których były orczyki, drążki i fotele:

mxnLukNl.jpg

tTX5ifol.jpg

Później dokładnie przycięte, wklejone i uzupełnione m.in. o rusztowanko:

s56ZqAul.jpg

Trochę uzupełnień ścianek bocznych:

RKmt7v9l.jpg

No i kolejne części jedna po drugiej daje aktualnie taki obraz kokpitu. To co mnie cieszy, to to, że wszystko wchodzi na klik:

jeGHuHqh.jpg

K6cnRk8h.jpg

8qlooJGh.jpg

• Like 9
  • Thanks 1

Aż żal malować . Wszystko pasuje na klik . Ale jak już musisz czasem użyć szpachli to jaką polecasz . Mi się akurat Humbrol skończyła i ruszyłem szpachle Tamiyi . I jest taka gumowata jakaś . Nie wiem , może stara . 

Hello

Edytowane przez Hello

Hello - akurat obecnie mam szpachlę Tamiyi, płynną Gunze, ale ogólnie staram się minimalizować poprzez wypełnianie szczelin plastikiem i CA - o ile warunki pozwalają.

Sebastain - zwykły HIPS jaki można zamówić w sklepach - dość dawno temu zamówiłem trochę arkuszy Ardpol i tak je sobie do dziś wykorzystuję. Nie mam pojęcia czy jest różnica między "tanim" a Tamką...

• Like 1

Hips to hips i tutaj nie będzie taryfy lepsze czy gorsze. Pierwszy będzie lepszy bez względu na markę.

Najlepiej z firm reklamowych. Reasumując : tani.

Świetny, kolejny warsztat! Obserwuję i się uczę. :)

Edytowane przez Rektor
  • Like 1

No to tkwimy w kokpicie..

Pedały orczyka:

Na początek otworki:

yyzbItIl.jpg

Rozcięte i wciąż na płytce doklejam boczki - trzeba jedynie pamiętać o wklejaniu na "prawą" i "lewą" stronę:

zY1oLVll.jpg

Wycięte z grubsza:

DUle9XAl.jpg

Doklejone do płytki centralnej:

SnFqqVol.jpg

I docięte, obrobione i uzupełnione (zdjęcie w dużym powiększeniu, faktycznie każdy pedał to mniej więcej 2 x 3 mm):

w4gCpOJl.jpg

I fotele niekatapultowe. Zawsze będą prostsze od wyrzucanych, ale dornierowe trochę uwagi wymagają.

Najpierw podstawy z wstępnymi detalami:

MAQRFk0l.jpg

Miski:

ofYD2A0l.jpg

Tapicerka (guziczki z kulek BGA):

wa6h5Qzl.jpg

Przymierzone:

mraW8qCl.jpg

I po dorobieniu kolejnych detalików mamy całe podzespoły gotowe:

sGwHXRyl.jpg

CDN :)

• Like 8

47 minut temu, Marek K napisał:

Tu jest strona 

http://www.aimsmodels.co.uk/html/prices.html

Potem piszesz maila do goscia i płacisz przez peypal i masz w ciagu tygodnia. 

• 2 weeks later...

Dwie sprawy:

1) Kiedy ciąg dalszy? bo tutejsze warsztaty zbyt często przypominają amerykańskie seriale - cliffhanger w kulminacyjnym momencie a potem czekaj rok na następny sezon. z tą różnicą, że tutaj to do świętego Dygdy ( co go nie ma nigdy ?)

2) Wyciąłeś stanowisko przedniego strzelca - masz tam jakieś inne plany?

43 minuty temu, bazylms napisał:

Będziesz w Telford? 

Hej Krzychu, w tym roku nie. W sumie szkoda, bo miałem zamiar jechać z ekipą, ale nawarstwiły mi się nieprzekładalne terminy w robocie i nie dam rady. Do tego inne podróże napinają budżet.. Ale za rok postaram się być.

Aha - na szybko odpowiedzi na wcześniejsze pytania:

sebastain - nie planuję filmowania. Wiedza nie jest tajemna, dlatego w miarę możliwości pokazuję niektóre podzespoły krok po kroku;

WujekAlice - tempo warsztatu zależy od wielu czynników, za długo już dłubię modele aby ulegać zewnętrznemu dopingowi. Powolutku, a czasem trochę szybciej w końcu ten Dornierek się zbuduje. Wycięty dziób jest konieczny z uwagi na potrzebę przesunięcia otworu wieży bardziej do tyłu.

• 2 weeks later...

Robię pokoik na dziobie. Tu będzie on w całości zmontowany jako pełna skorupka. Na początek podłoga i łódkowe boki:

B6Fb6CFl.jpg

Później ścianki z wręgami i podłużnicami, ścianki-półki przy podłodze, wręga z przodu. Montaż przebiegał w ten sposób, że ścianki kleiłem w kilku punktach, zamykałem w kadłubie, pozycjonowałem i po wyschnięciu delikatnie wyjmowałem i dopiero wówczas dodawałem kolejne porcje cienkiego kleju:

3E4XThGl.jpg

A98MmRvl.jpg

Wszystko ładnie pasuje, obszerność kadłuba powoduje, że zgubienie 1-2 mm nie odbija się niekorzystnie na odbiorze:

0fA41A1l.jpg

PkZtWuSl.jpg

DBoYDVYl.jpg

Przy czym nie szaleję na tym dziobie, w szczególności rezygnuję z sufitu - po wklejeniu góry dzioba ze skorygowanym położeniem otworu wieży widać będzie niewiele, a samego sufitu wcale. Dlatego nie mówcie nikomu, że go nie zrobiłem ?

dOyyOWpl.jpg

• Like 6

12 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Dlatego nie mówcie nikomu, że go nie zrobiłem ?

Dobra, nie powiemy ? .

A swoją drogą, nie myślałeś o tym, żeby w żywicy tego wnętrza nie utrwalić?

Nie znam się Marcin na żywicach, a poza tym pewnie i tak by nie pasowało... ?

No i czas trochę zagospodarować tył kadłuba. Ścianki działowe zostały na początek połączone podłogą:

lXTse9Dl.jpg

Następnie wykonałem skrajne podłużnice górne - tu też nie będę robił sufitu:

TFJS8Jrl.jpg

Widoczny z tyłu rulon to hips 0,25 zrolowany na gorąco. Owijam nim cały tylny pokoik. Mam nadzieję, iż na fotce widać, że ścianki przebijają:

vcYgpR7l.jpg

Dzięki temu spokojnie wycinam potrzebny kształt ścianki i ona mi elegancko przylega:

YmrAQzVl.jpg

7zfDe32l.jpg

Potem ścianki zaopatruję we wręgi i podłużnice - starałem się zachować realia polegające na tym, iż wręgi odstają od poszycia bardziej niż podłużnice:

gqhk4yTl.jpg

SX6yKS2l.jpg

I przymierzone - pasuje na styk:

Gu7wlmhl.jpg

CDN

• Like 2
  • Thanks 2

Mikołaju możesz mi opisać jak rolujesz hips na gorąco. Ja kiedyś robiłem próby ale mi jakoś nie wychodziło.

I jeszcze jedno pytanie. Prostokątne pręty na podłużnice i wręgi to gotowce czy sam je odcinasz z arkusza hipsu.

Edytowane przez rymulus

WujkuAlice - tam nie ma noszy, to strefa podwieżyczkowa, ogólnie nie ma szału jeśli chodzi o kwity na to miejsce.

Rymulusie - rulon: 1. cykasz czajnik; 2. bierzesz rurkę np. po papierze faksowym; 3. delikatnie zwijasz hips (0,25 - z grubszymi trza jakoś inaczej), żeby nie było załamań i wsuwasz do rurki; 4. wkładasz do szklaneczki podobnie jak czynili to drzewiej posiadacze szczęk i zalewasz wrzątkiem; 5. po jakimś czasie wyjmujesz i jest trwały walcowaty kształt.

pręty - w tym wypadku cięte samodzielnie, choć nie unikam gotowców jak pasują, tu akurat nie miałem