ksc Napisano 25 Września 2019 Share Napisano 25 Września 2019 Szkoda, że nie w wersji Do 24 T-3 - takie właśnie stacjonowały w okolicy mojego miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Września 2019 Autor Share Napisano 28 Września 2019 Dzięki wszystkim. Co do wymiarowania - nie mam tu żadnych super patentów - mierzenie i dopasowywanie szlif za szlifem - akurat w zamierzonym sposobie budowy drobne niedokładności są dopuszczalne. Sam kokpit się buduje. Np szyny, na których były orczyki, drążki i fotele: Później dokładnie przycięte, wklejone i uzupełnione m.in. o rusztowanko: Trochę uzupełnień ścianek bocznych: No i kolejne części jedna po drugiej daje aktualnie taki obraz kokpitu. To co mnie cieszy, to to, że wszystko wchodzi na klik: 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Aż żal malować . Wszystko pasuje na klik . Ale jak już musisz czasem użyć szpachli to jaką polecasz . Mi się akurat Humbrol skończyła i ruszyłem szpachle Tamiyi . I jest taka gumowata jakaś . Nie wiem , może stara . Hello Edytowane 28 Września 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 A ja zapytam jakuego HIPSu uzywasz? Taniego z allegro czy tamiyi na przyklad? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Września 2019 Autor Share Napisano 28 Września 2019 Hello - akurat obecnie mam szpachlę Tamiyi, płynną Gunze, ale ogólnie staram się minimalizować poprzez wypełnianie szczelin plastikiem i CA - o ile warunki pozwalają. Sebastain - zwykły HIPS jaki można zamówić w sklepach - dość dawno temu zamówiłem trochę arkuszy Ardpol i tak je sobie do dziś wykorzystuję. Nie mam pojęcia czy jest różnica między "tanim" a Tamką... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Hips to hips i tutaj nie będzie taryfy lepsze czy gorsze. Pierwszy będzie lepszy bez względu na markę. Najlepiej z firm reklamowych. Reasumując : tani. Świetny, kolejny warsztat! Obserwuję i się uczę. :) Edytowane 28 Września 2019 przez Rektor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 -silniki różniły się osłonami-holenderskie są krótsze i maja inne rury wydechowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 No to tkwimy w kokpicie.. Pedały orczyka: Na początek otworki: Rozcięte i wciąż na płytce doklejam boczki - trzeba jedynie pamiętać o wklejaniu na "prawą" i "lewą" stronę: Wycięte z grubsza: Doklejone do płytki centralnej: I docięte, obrobione i uzupełnione (zdjęcie w dużym powiększeniu, faktycznie każdy pedał to mniej więcej 2 x 3 mm): I fotele niekatapultowe. Zawsze będą prostsze od wyrzucanych, ale dornierowe trochę uwagi wymagają. Najpierw podstawy z wstępnymi detalami: Miski: Tapicerka (guziczki z kulek BGA): Przymierzone: I po dorobieniu kolejnych detalików mamy całe podzespoły gotowe: CDN 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Jesteś niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 A da rade nagrać film jak robisz te detale? Chyba, że to wiedza tajemna, dla mugoli niedostępna...Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 WOW, Ja zamówiłem sobie blaszki do tego modelu z Amis'a, i Edka. Pewnie wspomoge sie żywicznym silnikiem bo przynajmniej jeden bedzie otwarty, ale co Ty to wyczyniasz z tym srodkiem. SZACUN. Good Luck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Gdzie i za ile można kupić Amis'a https://www.scalemates.com/kits/aims-pe72003-dornier-do-24-interior-set--989706 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 47 minut temu, Marek K napisał: Gdzie i za ile można kupić Amis'a https://www.scalemates.com/kits/aims-pe72003-dornier-do-24-interior-set--989706 Tu jest strona http://www.aimsmodels.co.uk/html/prices.html Potem piszesz maila do goscia i płacisz przez peypal i masz w ciagu tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Października 2019 Share Napisano 14 Października 2019 Dwie sprawy: 1) Kiedy ciąg dalszy? bo tutejsze warsztaty zbyt często przypominają amerykańskie seriale - cliffhanger w kulminacyjnym momencie a potem czekaj rok na następny sezon. z tą różnicą, że tutaj to do świętego Dygdy ( co go nie ma nigdy ) 2) Wyciąłeś stanowisko przedniego strzelca - masz tam jakieś inne plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Będziesz w Telford? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Października 2019 Autor Share Napisano 18 Października 2019 43 minuty temu, bazylms napisał: Będziesz w Telford? Hej Krzychu, w tym roku nie. W sumie szkoda, bo miałem zamiar jechać z ekipą, ale nawarstwiły mi się nieprzekładalne terminy w robocie i nie dam rady. Do tego inne podróże napinają budżet.. Ale za rok postaram się być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Oki, to śledzę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Października 2019 Autor Share Napisano 18 Października 2019 Aha - na szybko odpowiedzi na wcześniejsze pytania: sebastain - nie planuję filmowania. Wiedza nie jest tajemna, dlatego w miarę możliwości pokazuję niektóre podzespoły krok po kroku; WujekAlice - tempo warsztatu zależy od wielu czynników, za długo już dłubię modele aby ulegać zewnętrznemu dopingowi. Powolutku, a czasem trochę szybciej w końcu ten Dornierek się zbuduje. Wycięty dziób jest konieczny z uwagi na potrzebę przesunięcia otworu wieży bardziej do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Listopada 2019 Autor Share Napisano 2 Listopada 2019 Robię pokoik na dziobie. Tu będzie on w całości zmontowany jako pełna skorupka. Na początek podłoga i łódkowe boki: Później ścianki z wręgami i podłużnicami, ścianki-półki przy podłodze, wręga z przodu. Montaż przebiegał w ten sposób, że ścianki kleiłem w kilku punktach, zamykałem w kadłubie, pozycjonowałem i po wyschnięciu delikatnie wyjmowałem i dopiero wówczas dodawałem kolejne porcje cienkiego kleju: Wszystko ładnie pasuje, obszerność kadłuba powoduje, że zgubienie 1-2 mm nie odbija się niekorzystnie na odbiorze: Przy czym nie szaleję na tym dziobie, w szczególności rezygnuję z sufitu - po wklejeniu góry dzioba ze skorygowanym położeniem otworu wieży widać będzie niewiele, a samego sufitu wcale. Dlatego nie mówcie nikomu, że go nie zrobiłem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Listopada 2019 Share Napisano 2 Listopada 2019 12 minut temu, Mikolaj75 napisał: Dlatego nie mówcie nikomu, że go nie zrobiłem Dobra, nie powiemy . A swoją drogą, nie myślałeś o tym, żeby w żywicy tego wnętrza nie utrwalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Listopada 2019 Autor Share Napisano 4 Listopada 2019 Nie znam się Marcin na żywicach, a poza tym pewnie i tak by nie pasowało... No i czas trochę zagospodarować tył kadłuba. Ścianki działowe zostały na początek połączone podłogą: Następnie wykonałem skrajne podłużnice górne - tu też nie będę robił sufitu: Widoczny z tyłu rulon to hips 0,25 zrolowany na gorąco. Owijam nim cały tylny pokoik. Mam nadzieję, iż na fotce widać, że ścianki przebijają: Dzięki temu spokojnie wycinam potrzebny kształt ścianki i ona mi elegancko przylega: Potem ścianki zaopatruję we wręgi i podłużnice - starałem się zachować realia polegające na tym, iż wręgi odstają od poszycia bardziej niż podłużnice: I przymierzone - pasuje na styk: CDN 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 4 Listopada 2019 Share Napisano 4 Listopada 2019 I teraz nosze, nosze! tam też były nosze. I klapa w kadłubie - bodajże po lewej stronie! (Chyba że to inna wersja...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Listopada 2019 Share Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Mikołaju możesz mi opisać jak rolujesz hips na gorąco. Ja kiedyś robiłem próby ale mi jakoś nie wychodziło. I jeszcze jedno pytanie. Prostokątne pręty na podłużnice i wręgi to gotowce czy sam je odcinasz z arkusza hipsu. Edytowane 4 Listopada 2019 przez rymulus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Listopada 2019 Autor Share Napisano 4 Listopada 2019 WujkuAlice - tam nie ma noszy, to strefa podwieżyczkowa, ogólnie nie ma szału jeśli chodzi o kwity na to miejsce. Rymulusie - rulon: 1. cykasz czajnik; 2. bierzesz rurkę np. po papierze faksowym; 3. delikatnie zwijasz hips (0,25 - z grubszymi trza jakoś inaczej), żeby nie było załamań i wsuwasz do rurki; 4. wkładasz do szklaneczki podobnie jak czynili to drzewiej posiadacze szczęk i zalewasz wrzątkiem; 5. po jakimś czasie wyjmujesz i jest trwały walcowaty kształt. pręty - w tym wypadku cięte samodzielnie, choć nie unikam gotowców jak pasują, tu akurat nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi