Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
15 minut temu, Solo napisał:

Cóż, z reguły doświadczenie ma tu wiele do rzeczy,

Najprawdziwsza prawda. Gdybyś robił więcej modeli , a mniej czasu spędzał w internetach byłoby to z korzyścią dla obydwu stron. wink3

• Haha 1
Napisano
6 minut temu, Matys napisał:

Myślę, że po prostu mamy różny próg, przy którym dla nas produkt przestaje być akceptowalny i zaczyna być badziewny.

O tak.

2 minuty temu, _OldMan_ napisał:

Najprawdziwsza prawda. Gdybyś robił więcej modeli , a mniej czasu spędzał w internetach byłoby to z korzyścią dla obydwu stron. wink3

A skąd wiesz ile robię modeli?
Myślę że ja wiem lepiej co byłoby korzystne dla mnie, więc będę wdzięczny jeśli powstrzymasz się od personalnych przytyków, ok?

Napisano
6 godzin temu, Matys napisał:

Kalki PrintScale faktycznie są dość delikatne i trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić bo lubią się zwijać i drzeć, ale nic z czym by sobie normalny, ogarnięty modelarz nie poradził. Sam stosowałem wiele razy i tylko raz miałem faktycznie problemy.

można to uznać za coś w rodzaju recenzji/opinii...

Pisanie ograniczone do stwierdzenia że to szajs - nie bardzo...

Napisano
1 minutę temu, myszaty napisał:

można to uznać za coś w rodzaju recenzji/opinii...

Pisanie ograniczone do stwierdzenia że to szajs - nie bardzo...

Bo też i recenzji nie pisałem.

Napisano

no i znów na tym forum jakaś gównoburza.

ostatnio szukałem. może źle szukalem ale nie znalazłem żadnego warsztatu bryzy z aeroplastu w 1/72 zdjęć zresztą tez. tak tak na marginesie 

wolałbym czytać coś fachowego, opinie porady itp. a nie ze jednemu się z wija a innemu się nie zwija, jednemu bardziej świeci innemu bardziej matowieje :)

• Like 1
Napisano
19 minut temu, bart207skw napisał:

a nie ze jednemu się z wija a innemu się nie zwija, jednemu bardziej świeci innemu bardziej matowieje

Przynajmniej wiadomo co może się stać z tymi kalkami...jakaś wiedza przekazana...

18 minut temu, bart207skw napisał:

jestem jeszcze na etapie czytania :)

wejdź na wyższy level: czytanie ze zrozumieniem i wyciąganie wniosków:mrgreen:

Pisanie : ,,to szajs"  bez podania przyczyn takiej opinii jest li tylko nabijaniem postów i poniekąd trolowaniem....

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, bart207skw napisał:

no i znów na tym forum jakaś gównoburza.

ostatnio szukałem. może źle szukalem ale nie znalazłem żadnego warsztatu bryzy z aeroplastu w 1/72 zdjęć zresztą tez. tak tak na marginesie 

wolałbym czytać coś fachowego, opinie porady itp. a nie ze jednemu się z wija a innemu się nie zwija, jednemu bardziej świeci innemu bardziej matowieje :)

gównoburze się dobrze sprzedają, więc jest na to branie, każdy może uczestniczyć w gównoburzy, na każdy się na niej zna.

a już Panie ten tego, napisać coś fachowego, opinie, porady to już trzeba się wysilić, już mózg trochę inaczej pracuje,

i uwaga- właśnie ta gównoburza zaczęła się od "opinii":)

• Like 1
Napisano (edytowane)
58 minut temu, myszaty napisał:

Pisanie : ,,to szajs"  bez podania przyczyn takiej opinii jest li tylko nabijaniem postów i poniekąd trolowaniem....

w któryms warsztacie Solo tego używał i klął na nie bo mu sie rozleciały. Tyle w temacie.

Pomijając ich delikatnośc sa bardzo cieńkie i wszystko co ma jasne kolory trzeba kłaśc na biały podkład bo inaczej wygląda to beznadziejnie. Napisane w oparciu o doświadczenie niezbyt miłe z kalkami do F9F-2 w 48. Jakość druku drobnych detali w godle eskadry słaba, dość mocno pozalewane. Niestety w wielu tematach sa jednymi a Cartograf toto nie jest. Na plus, że niezbyt drogie ale jak dla mnie to desperacja a nie dobry wybór.

Edytowane przez Qz9
Napisano
13 minut temu, Qz9 napisał:

w któryms warsztacie Solo tego używał i klął na nie bo mu sie rozleciały. Tyle w temacie.

To były Authentic Decals.

Napisano
W dniu 20.08.2020 o 11:06, Psar77 napisał:

Weź nie strasz ! Wyglądają ok na papierze ?

To sprawdź, czy wymiarowo są ok, bo oni lubią się walnąć w tym zakresie. O merytoryce nawet nie wspominam - w przypadku współcześniaków nie czuję się na siłach, natomiast gros tego, co robią dla drugowojennych maszyn, jest dość żenujące.

• Like 1
Napisano
Napisano
2 godziny temu, caughtinthemiddle napisał:

To sprawdź, czy wymiarowo są ok, bo oni lubią się walnąć w tym zakresie. O merytoryce nawet nie wspominam - w przypadku współcześniaków nie czuję się na siłach, natomiast gros tego, co robią dla drugowojennych maszyn, jest dość żenujące.

Ja wymiarowych problemów z nimi nie miałem, ale to jakie kolory często proponują w instrukcjach to faktycznie często jest żenujące. Generalnie ich kalki są moim zdaniem jak najbardziej do użycia, ale warto zweryfikować wszystko ze źrodłami.

• Like 1
Napisano

@Psar77 Takie zapytanko:

Z jakiego sklepu kupiłeś tego F-14? Czy Amazon, ebay albo jakieś inne źródła ?? 
Zastanawiałem się skąd Kupujecie te wszystkie modele np. od GWH lub te nowe, niedostępne. I jak to wygląda.

Napisano
5 minut temu, Nikolasyev napisał:

Z jakiego sklepu kupiłeś tego F-14? Czy Amazon, ebay albo jakieś inne źródła ?

Nie trzeba szukać tak daleko.

5 minut temu, Nikolasyev napisał:

Zastanawiałem się skąd Kupujecie te wszystkie modele np. od GWH lub te nowe, niedostępne. I jak to wygląda.

Ja to generalnie w Polsce. Modele GWH są z reguły łatwo dostępne w naszych sklepach modelarskich.

Napisano
1 minutę temu, Nikolasyev napisał:

Kalkomanie również są łatwo dostępne?

Zależy które. W poprzednim poście pytałeś o zestawy, np. GWH, które są bardzo łatwo dostępne u nas, choć drogie.
Kalkomanie, czy jakieś co bardziej egzotyczne dodatki do współczesnych jetów (bo o tym piszę) to zupełnie inna para kaloszy i z reguły sprowadza się toto za dewizy z zagranicy.
Jeśli Cię coś konkretnego interesuje to pytaj, może da się coś doradzić.

Napisano (edytowane)

Akurat ja swojego w Plastmodelu kupiłem. Ale już się skończyły. GWH jeszcze są. Szkoda ,że się wcześniej nie spytałeś bo mieli na GWH promkę 12%.

Edytowane przez Psar77
Napisano
Godzinę temu, Psar77 napisał:

Szkoda ,że się wcześniej nie spytałeś bo mieli na GWH promkę 12%.

Znaczy pytam tak na przyszłość. Wolę wiedzieć o dostępności danych zestawów by za jakiś czas sobie jakiś sprawić.

Godzinę temu, Solo napisał:

Kalkomanie, czy jakieś co bardziej egzotyczne dodatki do współczesnych jetów (bo o tym piszę) to zupełnie inna para kaloszy i z reguły sprowadza się toto za dewizy z zagranicy.

Widziałem, że dużo modelarzy używa kalkomanii spoza zestawu, dokupywanych oddzielnie by móc pomalować dany model według ich uznania. Mam Tamiyowskiego f-16 w 1/72 i będę chciał go kiedyś zrobić w ciekawym kamuflażu.

Dzięki za odpowiedzi.

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Nikolasyev napisał:

Znaczy pytam tak na przyszłość. Wolę wiedzieć o dostępności danych zestawów by za jakiś czas sobie jakiś sprawić.

Widziałem, że dużo modelarzy używa kalkomanii spoza zestawu, dokupywanych oddzielnie by móc pomalować dany model według ich uznania. Mam Tamiyowskiego f-16 w 1/72 i będę chciał go kiedyś zrobić w ciekawym kamuflażu.

Dzięki za odpowiedzi.

Akurat F-16 Tamki w 72 to bardzo specyficzna wersja (Block 50), mało użytkowników poza USAF ich używa. Więc tu raczej kalki trzeba będzie sprowadzać. Można z niego w sumie niby zrobić Block 30 albo 40 udając, że wszystko jest okej ? Wtedy opcji jest trochę więcej, ale raczej też kalki z zagranicy. Polecam zestaw Caracal Models, który ma opcje Bahrajnu czy USAF w malowaniu Have Glass. Albo Two Bobs z którymś z malowań agresorów.

Jak generalnie chcesz w miarę szybko i sprawnie to dobra opcja to sklep hannants - z UK przychodzą dość szybko, a wysyłka kalek czy fototrawionek (bo modele to już inna sprawa) wychodzi raczej tanio, mają też bardzo duży wybór. Ale u nich nie jest najtaniej. Warto też zajrzeć na ebay albo po prostu szukać co cię interesuje po googlach - często najtaniej jest bezpośrednio u producenta, o ile ten prowadzi sklep internetowy.

W Polsce nawiększy wybór kalek jest na Martoli, ale często są też zamawiane u producenta i możesz czekać na nie nawet dwa miesiące.

Edytowane przez Matys
Napisano

Mój zapał w temacie F-5E studzi potencjalna cena w PL. Ostatnie wypusty Dream Model: Chengdu J-20 'Mighty Dragon' in service version i AH-1Z Viper (ten drugi z ceną prawie 200zł)  nie wróżą zbyt optymistycznie w tym aspekcie. Pewnie porównując z F-5E Italeri , Hobby Bossa czy starego Airfixa/Hellera jakościowo to będzie to skok w sumie dość prostego modelu ale cenowo to może być nokaut, a jak patrzę na potencjalne malowania, to chciałbym mieć ich kilka.