Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Crusadera III to też mało kto by kupił.

A popularnych tematów bez dobrych modeli w 72 jest cała masa - jest z czego wybierać.

Przykładowo taki F-5E/F, A-10 czy Mirage 2000 (choć tutaj zapowiedziany jest Modelsvit, ale zapewne tańszy model Army też by miał spore wzięcie) to ogromnie popularne maszyny bez dobrego modelu. Że już nie wspomnę o bardziej niszowych, ale też całkiem popularnych tematach jak J-7G czy samoloty treningowe jak na przykład M-346 czy Casa C-101.

Napisano

Crusader jest dostępny w dwóch wydaniach słabej Hasegawa i świetnej Academy, ale Cutlass to by było coś, w szczególności że dostać stare Fuji i nie jest łatwo. 

Intruder wcześniejszy by się też przydał bo nie ma. 

Napisano

Po co daleko szukać - zza wschodniej granicy - SB2, DB3, MiG3. O ile DB3 to co teraz Mastercraft wydaje jest bardzo porządne, to nowa Katiusza by się bardzo przydała. MiG3 wydaje ze 3 albo 4 firmy, tylko żaden w planach nie leży, oprócz naszego RPMu, który też ma swoje za uszami, oprócz tego jest już raczej out of print. O dobrze opracowanego Pociaka też bym się nie obraził - mam dostać na dniach tego ICM, zobaczę jak to wygląda, ale nie wiem, czy to nie jest zubożony przepak Modelista

Napisano
45 minut temu, Solo napisał:

No to najlepiej Tomcata...

Albo Mustanga... A tak poważnie - a może Żubry? Choroszy to klepie w żywicy, ale cena dosyć wymagająca, a i sama obróbka żywicznych części jeszcze bardziej.

Napisano
18 minut temu, Moses napisał:

Crusader jest dostępny w dwóch wydaniach słabej Hasegawa i świetnej Academy, ale Cutlass to by było coś, w szczególności że dostać stare Fuji i nie jest łatwo. 

Intruder wcześniejszy by się też przydał bo nie ma. 

Oni chyba w ogóle nie myślą o jetach, choć chciałbym się mylić.

Napisano
Godzinę temu, WujekAlice napisał:

A kto Ci to kupi? U nas ze 20 osób

Ale to już policzyłeś z moimi trzema sztukami?  :mrgreen:

Wiem wiem, że to temat dla mocnych zapaleńców.
Ale nie takie egzotyki modelarskie na świecie były wydawane.

Napisano
49 minut temu, WujekAlice napisał:

Albo Mustanga... A tak poważnie - a może Żubry? Choroszy to klepie w żywicy, ale cena dosyć wymagająca, a i sama obróbka żywicznych części jeszcze bardziej.

No akurat o Mustangi B/C to zagramaniczni modelarze proszą Armę od dłuższego czasu. I oby się doczekali, bo wszystko, co aktualnie dostępne, się nadaje do tarcia chrzanu.
O Żubrach chyba jednak nie mówisz poważnie. To jest temat na short runa, a nie metalowe formy. W sumie to się dziwię, że nikt w Polsce nie zdecydował się dotychczas założyć swojego RS Models/Special Hobby/Sword/Fly/Valom/AZ/itd., wydawanie shortów to nie są jakieś dramatyczne wielkie koszty (za mastera pod żywicę też trzeba zapłacić twórcy), a jednak trochę swoich konstrukcji mieliśmy, których miniatury w wystarczającej dla amortyzacji projektów ilości powinno dać się sprzedać. Być może teraz Karaya zapełni lukę.

Napisano

A po co gdybać o Żubrach i jetach (skądinąd pożądanych) skoro napisane jest w owym newsletterze, o którym parę osób dyskutuje, a mam wrażenie, że nie czytało: "...Kolejne nasze modele będą wybierane spośród popularnych tematów międzynarodowych, najchętniej, choć nie zawsze w związku z polskim lotnictwem. Chcielibyśmy wyprodukować trzy – cztery nowe projekty modeli w roku, w pierwszej kolejności jednosilnikowych myśliwców z drugiej wojny światowej"

Napisano (edytowane)

Bo możemy?  ?

Edytowane przez Moses
Napisano (edytowane)
Cytat

...Kolejne nasze modele będą wybierane spośród popularnych tematów międzynarodowych, najchętniej, choć nie zawsze w związku z polskim lotnictwem. Chcielibyśmy wyprodukować trzy – cztery nowe projekty modeli w roku, w pierwszej kolejności jednosilnikowych myśliwców z drugiej wojny światowej

Czyżby zapowiadało to pojawienie się wersji Ą, Ę, Ż i Ź  Spitfajerów i Me-109??? :twisted:

Edytowane przez Grzes
Napisano

Na porządną wersję Me 109 B,C,D czy K bym się nie obraził, także na  G12. Żuber w szorcie - why not? Jak mi powiecie gdzie się takie formy załatwia i po ile, to się zastanowię :D

Napisano
12 godzin temu, Moses napisał:

Ale zloty mial na mysli Vought XF8U-3 Crusader III to taki troche Crusader na sterydach - tlucze to Anigrand w żywicy, ale to masakra raczej jest - nie tylko cenowa.

A-5 Vigilante w wersji bombowej to byłoby coś - wsteczna konwersja z RA-5C, któregokolwiek z dostępnych modeli, to gruby temat bo do przerobienia jest praktycznie wszystko łącznie ze skrzydłami.

A może coś mniej bojowego - na przykład taki Lockeed U-2? Model Airfixa/Testors to jakaś cenowa katastrofa - 1:72 kosztuje na rynku wtórnym więcej niż 1:48 (no i pojawia sie proporcjonalnie rzadziej). Tylko ten temat jest chyba bardziej ryzykowny bo Airfix może w każdej chwili wznowic swój wypust.

Ale dość koncertu życzeń - czy ktoś wie czy F-14A GWH: https://www.scalemates.com/pl/kits/great-wall-hobby-l7206-f-14a-tomcat--1249151 jest już gdzieś dostepny w naszym kraju?

Napisano

Axel ma rację , miałem na myśli Crusader III , dodatkowy plus tego samolotu jest w tym że jak się  przyjrzeć , to można dopatrzyć się w nim  polskiego husarza.

Napisano
2 minuty temu, stakor1 napisał:

Co to Tomcat??

Ty tak na poważnie czy taki dżouk na koniec roku?

"Grumman F-14 Tomcat – amerykański naddźwiękowy myśliwiec pokładowy o zmiennej geometrii skrzydeł stworzony przez wytwórnię Grumman. Pierwotnie służył do obrony floty, wywalczania przewagi powietrznej i prowadzenia rozpoznania taktycznego, później – przez dodanie możliwości przenoszenia bomb – przystosowany został do uderzeń na cele naziemne."

Tako rzecze Wiki

Napisano
59 minut temu, Axel napisał:

Ale dość koncertu życzeń - czy ktoś wie czy F-14A GWH: https://www.scalemates.com/pl/kits/great-wall-hobby-l7206-f-14a-tomcat--1249151 jest już gdzieś dostepny w naszym kraju?

Jeszcze nie ma, podobnie jak najnowszego wypustu Akademii - pewnie jeszcze chwile poczekamy. O ile Akademia już na rynku azjatyckim jest od miesiąca chyba, o tyle wersji A z GWH jeszcze żadnego in-boxa nie widziałem ....
Za to Arma rzutem na taśmę wypuściła WIldcata - fajnie :-)

Napisano

Mnie Arma trochę zasmuciła informacją, że w przyszłym roku wypuszczą tylko Wildcaty. Informacja, że będą wybierać popularne tematy międzynarodowe może zwiastować, że niestety doczekamy się kolejnych Bf-109 i Spitfire'ów. A przecież są jeszcze samoloty PWS, RWD, Lubliny. Do tego jest jeszcze TS-8 Bies, Wilga, Iryda.

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, Psar77 napisał:

Jeszcze nie ma, podobnie jak najnowszego wypustu Akademii - pewnie jeszcze chwile poczekamy. O ile Akademia już na rynku azjatyckim jest od miesiąca chyba, o tyle wersji A z GWH jeszcze żadnego in-boxa nie widziałem ....

Ten zestaw nie będzie się dużo różnił od F-14D, siłą rzeczy, więc inbox za bardzo nie jest potrzebny, szczególnie że pięknego inboxa wersji D masz na forum. :)
A same modele można kupić na eBayu, ale niewiele ofert tam jest, więc chyba jeszcze tego na rynku formalnie nie ma.

Co do zestawu Academy, to jest i jest dość drogi niestety na eBayu, blisko 40 dolarów. Za to na zdjęciach ładnie wygląda i ponoć to bardzo udany zestaw, jeśli u nas będzie dobra cena to może być świetna oferta na taniego i dobrego Tomcata w 72.

s-l1600.jpg

s-l1600.jpgs-l1600.jpg

Napisano
2 godziny temu, mig napisał:

Mnie Arma trochę zasmuciła informacją, że w przyszłym roku wypuszczą tylko Wildcaty. Informacja, że będą wybierać popularne tematy międzynarodowe może zwiastować, że niestety doczekamy się kolejnych Bf-109 i Spitfire'ów. A przecież są jeszcze samoloty PWS, RWD, Lubliny. Do tego jest jeszcze TS-8 Bies, Wilga, Iryda.

Lublin R.XIII ma być wydany przez IBG.

Ale tym Wildcatem to mnie Arma bardzo ucieszyła, szkoda że nie pójdą za ciosem i -zgodnie z tym co piszą w oświadczeniu- nie ma co liczyć na nowiutkiego SBD... brak porządnych modeli tych dwóch samolotów to kpina. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Dauntless porządny jest, HASE, wznowione teraz przez H2000. 

Ja z nowego  Wildcata jestem zadowolony, w szczególności że będzie nowy F4F-4, bo to co daje airfix jest spaprane, a stara dobra HASE Juz nie dostepna

Edytowane przez Moses
Napisano

czyli ideału nie ma, trzeba brać co jest, albo czekać na Godota. Chociaż może Arma się postara? A Arma jeśli chce iść za ciosem to powinna się zabrać za Jaka 1 -oba rodzaje oszklenia i Jaka 7 we wszystkich możliwych wersjach. bo na razie Jak 7 to wiekowe i bardzo uproszczone Maquette, a dobry Jak 1 to A-Model z niezbyt czytelną, tyle ze to szort i do tego pewnie out of print

Napisano
23 godziny temu, Solo napisał:

Co do zestawu Academy, to jest i jest dość drogi niestety na eBayu, blisko 40 dolarów. Za to na zdjęciach ładnie wygląda i ponoć to bardzo udany zestaw, jeśli u nas będzie dobra cena to może być świetna oferta na taniego i dobrego Tomcata w 72.

s-l1600.jpg

s-l1600.jpgs-l1600.jpg

image.png.d6fbfb6b430e513cb45206c02bb4405f.png

Względnie tanio w porównaniu do €50 za GWH.