zatras Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 2 godziny temu, filipsg napisał: Są i błędy, i uproszczenia https://www.tapatalk.com/groups/72nd_aircraft/fm-2-from-arma-hobby-corrections-alterations-and-u-t11498.html Tak jak napisałem ;temat budowy FM-2 z AH przez Marka i znam też ,,zakulisowo '' cały proces budowy ,opinie i ,,otoczkę '' jaka temu towarzyszyła .Tylko że ja dalej nie widzę jakichś rażących błędów ,a tylko uproszczenia ( nie ważne że można /lub nie się było przyłożyć lepiej) które niezbyt rzutują na bryłę kształt i ogólny wygląd samego modelu. Takie same ,ba -o wiele większe ,,błędy '' mają modele Tamiyii Eduarda ,SH ..... i jakoś jest ,, git''. Nie przesadzajmy więc z tym biadoleniem ,tym bardziej ,że żadnej alternatywy dla FM-2 nie ma (Wujek zaraz by wyskoczył z AZ modelem/Admiralem ,albo innym Swordem) a i F4F-4 też żadnej konkurencji mieć nie będzie ....a zaraz Airfix 2 godziny temu, Grzes napisał: Oj, a czemu tak nerwowo? A bo jakoś tak nudno ,to trzeba rozgrzać atmosferę 2 godziny temu, Grzes napisał: To tylko hobby O którym wypadało by coś wiedzieć i umieć poruszać się w temacie a nie paplać farmazony ;że drogo ,a że jakieś stare szroty lepsze ( bo właśnie takie mam w szufladzie ) i inne dyrdymały Jakoś drażni mnie ktoś, co niewiele wie ,ale w każdym temacie pierwszy wyrywa się przed szereg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 32 minuty temu, zatras napisał: Tak jak napisałem ;temat budowy FM-2 z AH przez Marka i znam też ,,zakulisowo '' cały proces budowy ,opinie i ,,otoczkę '' jaka temu towarzyszyła .Tylko że ja dalej nie widzę jakichś rażących błędów ,a tylko uproszczenia ( nie ważne że można /lub nie się było przyłożyć lepiej) które niezbyt rzutują na bryłę kształt i ogólny wygląd samego modelu. Takie same ,ba -o wiele większe ,,błędy '' mają modele Tamiyii Eduarda ,SH ..... i jakoś jest ,, git''. Brak zawiasów w jednych miejscach i ich obecność w innych to nie uproszczenia, tylko błąd, podobnie jak błędem jest niewystająca klapa na kadłubie i brak "skrzeli" (to nie są rzeczy trudne technicznie ani drobiazgi, litości). Błędem jest także brakująca linia podziału na stateczniku, i to błędem który Arma zdążyła powtórzyć w swoim P.11 w 1/48. Drodzy forumowi patrioci, skończcie już opieranie całej swojej narracji na tym, że "na zagraniczne nie narzekajo" bo w internecie można natrafić na dziesiątki sceptycznych komentarzy na temat wielu modeli i przyjętych w nich rozwiązań zagranicznych producentów (np. cała rodzina starszych Spitfire'ów Tamki jest skopana kształtami i wymiarami i jest to fakt znany od dawna, a już np. w środowisku okrętowców Tamiya krytykowana jest bardzo szeroko i jej produkty na nikim nie robią wrażenia). Często niedostatki merytoryczne nadrabia się jakością części (tu przypomnę armowską "imitację ugięć poszycia") albo idealnym spasowaniem (w przeciwieństwie do silnika w armowskim Wildcacie, nie mieszczącym się w osłonie), a Arma w żadnym z tych aspektów (merytoryka/jakość części/spasowanie) nie zbliżyła się przy Wildcacie do ideału. Nie mówię że to nie jest najlepszy Wildcat na rynku, bo jest, ale mamy to szczęście że żyjemy w kapitalizmie i nie jesteśmy skazani na to, co jest w składnicy harcerskiej, tylko możemy porównywać i komentować. Jestem pewien że kadłub i skrzydła F4F-4 będzie znacznie lepszy niż te same elementy FM-2, i jestem pewien że swój udział w tej poprawie będą mieć też ci straszni "malkontenci" z forów modelarskich. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 9 minut temu, filipsg napisał: Brak zawiasów w jednych miejscach i ich obecność w innych .....niewystająca klapa na kadłubie i brak "skrzeli" ...... brakująca linia podziału na stateczniku...... Ach zaiste ,to poważne błędy merytoryczne ,chyba bardziej niż by ten Wildcat miał za małą rozpiętość /długość ,przekroje kadłuba ,, skopane'' i ogólnie pokraczny kształt. Nie jestem bezkrytycznym miłośnikiem modeli AH i ci ,co mnie znają to potwierdzą ,ale bez przesady ;model FM-2 jest naprawdę dobry i taki pewnie będzie F4f-4 ... tylko ta cena za ten ,,znaczek'' Grummana -fujjj A spieszę donieś że za ,,znaczek'' przy Mustangu też zapłacimy ,tym razem Boeingowi -łeeech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Czyli "rażącym błędem" będą ewentualnie gąsienice zamiast skrzydeł, albo silnik odrzutowy zamiast tłokowego? Bo mam wrażenie, że wszystko inne zbijesz jako niewystarczająco rażące. Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez filipsg 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Zatras, spokojniej, co Ty jesteś w AH na etacie, płacą Ci czy co? FM2 AH ma swoje za uszami, a do tego jest drogi - raczej taniej niż 6 dych go nie kupisz, a Airfixa w granicach 40-45 - spoko. poza tym w bidul version FM2 nie ma blaszki, a na niej jest kilka ważnych części. A żeby była pełna jasność - nie uważam, że jest to zły model, tylko, że stosunek cena/jakość jest mało korzystny. A jeszcze żeby była bardziej jasność, to jeszcze w przedsprzedaży kupiłem 4 - jeden full wypas i 3 overtreesy. A Ty obrońco polskiej manufaktury modelarskiej ile kupiłeś? Tutaj jest link do całego tematu o FM2 z AH Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 9 godzin temu, WujekAlice napisał: A jeszcze żeby była bardziej jasność, to jeszcze w przedsprzedaży kupiłem 4 - jeden full wypas i 3 overtreesy. Szkoda że żadnego nie będzie dane nam obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Obecnie zajmuję się trochę większym modelarstwem... Inna skala - dużo większa i inny asortyment, duzo więcej materiałów naturalnych... I tak jeszcze z rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 15 minut temu, WujekAlice napisał: Obecnie zajmuję się trochę większym modelarstwem... Inna skala - dużo większa i inny asortyment, duzo więcej materiałów naturalnych... I tak jeszcze z rok. Twoja sprawa czy pokażesz modele czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Jedyny wniosek z tej dyskusji mam taki: dobrze, że skleiłem swojego FM-2 wcześniej Sklejając go wiedziałem, że ściana w komorze podwozia jest źle odwzorowana. Jakoś to przeżyłem Ciekawe, że mało komu przeszkadza, że reszta komory praktycznie nie istnieje - to mógłby być problem... gdyby przy normalnym oglądaniu modelu było to widoczne. Ja coś tam podorabiałem, ale żebym z tego powodu miał rwać włosy z głowy... Ech... W wątku zaczyna pachnieć zwykłym pieniactwem... A może ktoś wie o jakichś zapowiedziach śmigłowców w 1/72? Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez Kon_Bar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 13 minut temu, Kon_Bar napisał: Jedyny wniosek 13 minut temu, Kon_Bar napisał: Jedyny wniosek Dobitnie napisane albo też podwójnie podkreślone Ale zgadzam się z kolegą całkowicie - szykuje się kolejny shitstorm. A swoją drogą, zawsze mnie zastanawiało jak to jest, że zwykły modelarz z np. Pcimia dysponuje jedynymi, słusznymi, idealnymi planami modelu a firma modelarska pomimo najszczerszych chęci, już ma tylko do dyspozycji jakieś plany na papierze toaletowym naprędce narysowane w klopie i wali babole Normalnie, wy tym Wilcatem latać będziecie i przez brak zawiasów nie dacie rady apteczki do schowka włożyć przed lotem. Masakra jakaś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 30 minut temu, Kon_Bar napisał: Ech... W wątku zaczyna pachnieć zwykłym pieniactwem... A może ktoś wie o jakichś zapowiedziach śmigłowców w 1/72? dokładnie - a tu maja model i biadolą. nie chcesz nie kupuj tylko po co ta kolejna gównoburza - mało było ich to na forum dotyczących AH? potrzeba kolejnych o jakiś zawias. jesteś dobry przerobisz, a wielu i tak to nie będzie przeszkadzać. jest naprawdę wielu, którym ten model będzie się podobał taki jaki jest. im ktoś więcej i lepiej skleja to więcej wad modelu widzi. proponowałbym malkontentom sklei tak dla kurażu jakiś model mistercrafta lub jakieś vacu... ja już od 2 lat czekam na skończenie projektowania pzl w-3 w 1/72 przez Answer. cieszcie się, ze możecie skleić swoją ulubioną maszynę... ja na swoja nadal czekam (pzl w-3 jest vacu, jest żywica, jest gniot - ale chciałbym skleić tak niedopracowany model śmigłowca w-3 jak ten wildcat z army...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 10 minut temu, abtb napisał: Dobitnie napisane albo też podwójnie podkreślone Ale zgadzam się z kolegą całkowicie - szykuje się kolejny shitstorm. A swoją drogą, zawsze mnie zastanawiało jak to jest, że zwykły modelarz z np. Pcimia dysponuje jedynymi, słusznymi, idealnymi planami modelu a firma modelarska pomimo najszczerszych chęci, już ma tylko do dyspozycji jakieś plany na papierze toaletowym naprędce narysowane w klopie i wali babole Normalnie, wy tym Wilcatem latać będziecie i przez brak zawiasów nie dacie rady apteczki do schowka włożyć przed lotem. Masakra jakaś Bo ta właśnie "najlepsza na świecie firma" primo, potraktowała swego czasu modelarzy jak idiotów, bezczelnie pisząc, że wprawdzie spieprzyli płat, ale "można to potraktować jak imitację spracowanej sklejki"; secundo, "profesjonalnie" umieściła chłodnicę oleju w P.11c w złym miejscu, choć ani za licencję płacić nie musieli, ani mieć tajnych planów, bo oryginał stoi powszechnie dostępny. Więcej - NIGDY nie przedstawili dowodów na to, że zarzuty co do ich produktów są błędem - jeżeli mieli takie cudownie dokładne plany, cóż było prostszego, niż wykazać, że się myliłem? Nie, zamiast tego uaktywniła się cała armia trolli, których jedynym argumentem było "to zabawka" lub "to polski produkt, jak śmiesz krytykować". Swoje uwagi oparłem nie na jakichś planach, a na powszechnie dostępnych, znanych od dziesięcioleci zdjęciach, Już po ich przejrzeniu było widać, że wytwór Army jest dość daleki od szumnie ogłoszonej doskonałości. Znaczy to, że tych "najlepszych chęci", których ta "firma modelarska" (zaraz, skoro produkuje zabawki, jak pisali ichni klakierzy ,to nie jest firmą modelarską) była jakoby pełna, nie statrczyło nawet na przejrzenie tego, co jest dostępne w domenie publicznej, a do znalezienia czego wystarczy kilkadziesiąt sekund. Naprawdę. Jeżeli mam wyłożyć osiemdziesiat kilka złotych za model małego myśliwca na półtorej ramki plastyku, to oczekiwanie, że będzie znacząco lepszy od zestawu za trzydzieści-czterdzieści złotych jest chyba na miejscu, prawda? I jeszcze jedno - nigdy nie krytykowałem samej ceny, a jej stosunek do jakości produktu. Co armowe trolliki uparcie ignorowały, a nawet bezczelnie sugerowały, że było inaczej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Pisząc: 36 minut temu, abtb napisał: A swoją drogą, zawsze mnie zastanawiało jak to jest, że zwykły modelarz z np. Pcimia dysponuje jedynymi, słusznymi, idealnymi planami modelu a firma modelarska pomimo najszczerszych chęci, już ma tylko do dyspozycji jakieś plany na papierze toaletowym naprędce narysowane w klopie i wali babole miałem na myśli całokształt modelarskiego kramu a nie sławnego już na każdym forum armowego Wildcata. Po prostu w KAŻDYM modelu znajdzie się jakaś niedoróbka, uproszczenie czy też inny babol. Doskonale pamiętam wątek na PWMie w którym były porównywane dostępne na rynku modele Wildcatów - rysunki, rzuty skany - istny doktorat . A potem i tak wyszło jak wyszło z tym armowym kotem. Zresztą autor doktoratu był chyba potem autorem armowego Żbika (tego nie jestem pewien, więc jeśli się mylę to przepraszam) Ja zlepiłem swojego z Airfixa ( armowy nie był jeszcze wtedy dostępny) i jest mi z tym dobrze. Dyskusje o sławnym Żbiku czytałem na obu forach i nie mam zamiaru czytać ich więcej ( a tym bardziej prowadzić czy też uczestniczyć)- temat dla mnie nudny aż do wyrzygania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Znów się robi dyskusja jak w przedszkolu która do niczego nie prowadzi Sprawa jest oczywista -----> kto chce to kupi, kto nie chce nie kupi po co ta cała publiczna zbiorowa "masturbacja online" ?? przypominam : od tego są WĄTKI INBOXOWE KONKRETNYCH MODELI jak kto chętny niech kupi model, założy oddzielny wątek robiąc porządnego inboxa i tam proponuje kontynuować to "bicie piany" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) 11 minut temu, M.A.V. napisał: przypominam : od tego są WĄTKI INBOXOWE KONKRETNYCH MODELI jak kto chętny niech kupi model, założy oddzielny wątek robiąc porządnego inboxa i tam proponuje kontynuować to "bicie piany" Daję taką średnią "drużynę" do wsparcia bo "kompania" to trochę za dużo klikania i by mi zeszło do 15-tej P.s. jakiś mały angażyk w Administracji łapnąłeś Zbychu? Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Tak w temacie - raczej taka starość-nowość, ale pojawiły się w Polsce modele firmy Mach 2 - jadł to ktoś, jakie to jest, bo kilka rzeczy bym "dźwignął". Kuszą mnie francuskie bombowce z II Wojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 7 minut temu, WujekAlice napisał: Mach 2 - jadł to ktoś, Wieść gminna niesie, że mydło najwyższego lotu z najwyższej półki cenowej. Czyli tak bardziej po ludzku - poziom pierwszych Amodeli za wór złota Być może dostanę za to po uszach (lub ) ale proszę: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=878&t=89321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Godzinę temu, WujekAlice napisał: Tak w temacie - raczej taka starość-nowość, ale pojawiły się w Polsce modele firmy Mach 2 - jadł to ktoś, jakie to jest, bo kilka rzeczy bym "dźwignął". Kuszą mnie francuskie bombowce z II Wojny Osobiście nie lepiłem, ale na forach internetowych widziałem że ludzie cieszyli się z rosyjskich/ukraińskich szortranów, "bo do tej pory był tylko Mach2". To chyba wystarczy za komentarz. A jak nie to warsztat z linku @abtb rozwiewa wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, WujekAlice napisał: Tak w temacie - raczej taka starość-nowość, ale pojawiły się w Polsce modele firmy Mach 2 - jadł to ktoś? 52 minuty temu, Fixer napisał: ludzie cieszyli się z rosyjskich/ukraińskich szortranów, "bo do tej pory był tylko Mach2". 1 godzinę temu, abtb napisał: Wieść gminna niesie, że mydło najwyższego lotu z najwyższej półki cenowej. Czyli tak bardziej po ludzku - poziom pierwszych Amodeli za wór złota Nie mogę się odnieść do całokształtu produkcji firmy Mach2 , ale mogę coś napisać pod kątem modelu Dorniera Do-26 miałem kiedyś wyrób firmy Mach2 , a jak wyszedł Amodel to porównywałem oba i konkluzja była oczywista = Amodel bił Macha na głowę nie tylko detalem ale i spasowanie elementów (oraz logiczniejszym dzieleniem elementów ułatwiających montaż, mam tu na myśli głównie kwestie spasowania i mocowania kadłuba z centropłatem) Konkluzja : kto wie jakiej jakości są wypraski Amodelu to wie czego się można spodziewać po Mach2 Choć nie wykluczam że przy innych wyrobach tej firmy może być inaczej - ja miałem doświadczenia tylko z Do-26 EDIT ------------------------- 2 godziny temu, abtb napisał: jakiś mały angażyk w Administracji łapnąłeś Zbychu? oczywiście, płacą 60zł/h to trzeba korzystać a tak na serio..... napisałem co napisałem bo podobna sytuacja zaistniała już co najmniej z 3 razy w ostatnim czasie i już mi oczy krwawią od czytania tego po raz kolejny Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 4 godziny temu, WujekAlice napisał: Tak w temacie - raczej taka starość-nowość, ale pojawiły się w Polsce modele firmy Mach 2 - jadł to ktoś, jakie to jest, bo kilka rzeczy bym "dźwignął". Kuszą mnie francuskie bombowce z II Wojny Jeśli jesteś modelarskim masochistą to tak:) Jeśli do magazynu - to lepiej poczekać te 10 lat może ktoś inny to wyda. Szkoda pieniędzy, a jeszcze bardziej szkoda czasu na to. Jeden model nawet dawno temu rozpocząłem i do dzisiejszego dnia nie skończyłem, moze kiedys, ale teraz szkoda czasu na to: To juz zywice lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 5 godzin temu, WujekAlice napisał: Tak w temacie - raczej taka starość-nowość, ale pojawiły się w Polsce modele firmy Mach 2 - jadł to ktoś, jakie to jest, bo kilka rzeczy bym "dźwignął". Kuszą mnie francuskie bombowce z II Wojny Od lat wielu "produkty"Mach2 są dostępne w ofercie sklepu który ostatnio funkcjonował fizycznie na Świętokrzyskiej, wcześniej na Jagiellońskiej i Zielnej w Wawie. Sam kilka swego czasu kupiłem, choć w tym sklepie gdzie ostatnio się pojawiły są tańsze. Odpowiadając na ewentualne pytania, po oględzinach zostały do lepienia na emeryturze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Oj jakie fajne forum Dziękuję bardzo za wszelkie informacje. Ale tylko oni robią Blocha 131 i Amiota 351/354. A jak nie ma innych modeli tych samolotów... to... no ale chcącemu nie dzieje się krzywda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 12 minut temu, WujekAlice napisał: Ale tylko oni robią (...) jak nie ma innych modeli tych samolotów... to... skądś to znam.... mam od wielu lat takiego pacjenta w magazynie : ale za każdym razem jak otwieram pudełko i biorę do ręki wypraski kadłuba to zaraz odkładam i chowam z powrotem do szafy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Ale jaka satysfakcja, kiedy coś takiego skończysz i postawisz na półce - ja na mojego DI- 6Sz patrzę z czułością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 W dniu 2.08.2021 o 18:24, zatras napisał: Tak jak napisałem ;temat budowy FM-2 z AH przez Marka i znam też ,,zakulisowo '' cały proces budowy ,opinie i ,,otoczkę '' jaka temu towarzyszyła .Tylko że ja dalej nie widzę jakichś rażących błędów ,a tylko uproszczenia ( nie ważne że można /lub nie się było przyłożyć lepiej) które niezbyt rzutują na bryłę kształt i ogólny wygląd samego modelu. No dobra, wywołujesz do tablicy, to niechętnie, ale jestem. A ja nie znam opinii, podziel się. Warto napisać, że nasze zdania różnią się: oceniłem zestaw FM-2 jako kiepski i przeciętny, a rozczarował mnie jeszcze zanim się za niego zabrałem. Cały wątek nie był po to, żeby wytykać błędy, po prostu przy okazji pracy pokazałem chłopakom co mogą poprawić. Tyle, że nie przypuszczałem, że będzie tego tak dużo. Drobne błędy kumulują się i w pewnym momencie są już nieznośne. Na końcu przyznałem że mnie to przytłoczyło. Było tego tyle, że miałem momenty zwątpienia czy wystarczy chęci żeby skończyć ten warsztat. Efekt jest taki że na następne FM-2 długo się nie zdecyduję. Przy czym trzeba też mieć na uwadze, że każdy z modelarzy ma inny stopień wrażliwości na detale, ja poprawiałem tylko to co było - dla mnie - niezbędne, wiele rzeczy zostawiłem jak jest, mimo, że też by wymagało korekty. I tak gdzieś to jest skomentowane - niech sobie każdy sam oceni co mu się podoba a co nie. W ogóle to jestem zaskoczony że ten warsztat zrobił jakiekolwiek wrażenie, na kimkolwiek. W dniu 2.08.2021 o 19:14, filipsg napisał: Brak zawiasów w jednych miejscach i ich obecność w innych to nie uproszczenia, tylko błąd, podobnie jak błędem jest niewystająca klapa na kadłubie i brak "skrzeli" (to nie są rzeczy trudne technicznie ani drobiazgi, litości). Racja, ale to ma trochę głębszy kontekst. Rzecz w tym, że brak zawiasów jest najmniejszym, wręcz pomijalnym problemem, chociaż fanboje oczywiście chętnie jakiekolwiek krytyki do tego sprowadzają. Najłatwiej jest zbagatelizować - ot, phi, maleńkiego zawiasika brakło i się dowalił. No bardzo nie. Złe linie podziału, czy kształt końcówek skrzydeł, byki w okolicach linii łamania skrzydeł, czy kształt osłony silnika to już grubsze historie wymagające piły i tasaka. Okraś to naprawdę głupimi wpadkami jak światła pod kadłubem czy ta nieszczęsna klapa na kadłubie (którą mogli uratować choćby naklejaną blaszką) dały efekt taki a nie inny. I znowu podkreślam, tu wcale nie chodzi o krytykę modelu, ani firmy. Chodzi o obnażenie bezgranicznej miłości fanbojów i ich przybite gwoździami klapki na oczach. Nie chodzi o to, żeby odsądzać od czci i wiary firmę, jakąkolwiek - tylko żeby rzetelnie ocenić co się kupuje. I nie chodzi o cenę zestawu tylko jego faktyczną wartość. Nie jest to ósmy cud świata, tylko normalny, zwykły model. Tylko tyle i aż tyle. W dniu 2.08.2021 o 19:14, filipsg napisał: Jestem pewien że kadłub i skrzydła F4F-4 będzie znacznie lepszy niż te same elementy FM-2 Patrząc na rendery to jestem pełen obaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi