Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz będzie 20 stron gównoburzy o brak swastyki na ilustracji.

Sprawa jest prosta.

Na arkuszu kalkomanii będzie a na ilustracji nie może być o ile chcą sprzedawać model za granicą.

Wszystko na temat.

• Like 1
  • Thanks 3
Napisano

Proponuję wszystkim oceniającym model od IBG ( nie wiadomo kiedy się ukaże ) zbudować miniaturkę D-9 z tego, co jest dostępne. Wklejcie warsztaty i galerie. Forumowicze zdecydują, kto jest mistrzem, nie w wynajdowaniu prostych czy krzywych linii na nieistniejącym modelu, ale w sklejaniu. Proponuję, aby wszyscy  mieli równe szanse taki oto model:

d.jpg

Napisano
1 godzinę temu, myszaty napisał:

Żyli z zabijania??? Może by nie musieli gdyby....

Widzę że bardzo łatwo przychodzi wam stawiać znak równości pomiędzy agresorem a ofiarą, ja taki tolerancyjny nie jestem.

A gdzie jest mowa o robieniu z agresora ofiary czy stawianiu jakichkolwiek znaków? Wojna jako taka średnio nadaje się na zabawki, nieważne jaka historia lub ideologia stoi za tym czy innym czołgiem. Z kolei z perspektywy zainteresowania historią i edukacji jest kompletnie nieistotne, jakiej nacji pojazd i z jakimi symbolami dostanie dzieciak do zabawy - od uśmiechniętego plastikowego Niemca nikt nie wyrośnie na neonazistę. To my, dorośli, dorabiamy ideologię do zabawek.

Jeszcze inna sprawa że tamte "kontrowersyjne" zestawy Cobi były ściśle kolekcjonerskie i ich targetem byli dorośli/nastoletni zbieracze, więc były mniej więcej tak kontrowersyjne jak sklejane na tym forum modele.

• Confused 1
Napisano
11 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Żeby nie było Arma Hobby nie jest dłużna w pokazywaniu nowości. Dowiemy się jutro co to takiego.

P-51 B/C 1:72?

Oby.

Napisano (edytowane)

Nowości Kovozavody Prostejov:

*Kovozavody dało swastykę na pudełkach Tempesta i Blocha 😉

Może być zdjęciem przedstawiającym samolot, na świeżym powietrzu i tekst „KOVOZAVODY PROSTEJOV NOVYCH FOREM NEW TOOL MODEL GNOC GNOA X126 SONSO 2021 Hawker Tempest F.6 1/72 72”Może być zdjęciem przedstawiającym samolotMoże być zdjęciem przedstawiającym samolot i tekst „KOVOZÁVODY PROSTEJOV ZNOVYCH FOREM NEW TOOL MODEL < SLONSO 8O 1 72 "Over Egypt" Hawker Tempest F.6”Może być zdjęciem przedstawiającym samolotMoże być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba, śmigłowiec i tekst „KOVOZAVODY PROSTEJOV A-247 2021 Alouette III Over Europe 1/72 1 72”Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „1 Zbarvení & Označeni Colours Markings 195 Alouette Irské letectvo. Alouette III. ish ir orce. Light Yellow Cervena 2 ARMEE DE L'AIR Alouette I. 67-CJ, Francouské II, 67-CJ, Air letectvo. Tmave livovézelená Cemá Black ARMEE DELAI A-247 Alouette A-247, Holandské voj. letectvo. Alouette II, A-247, Holland Force modrá Blue 4 A-247 SAR EUFOR Alouette I, SAR, Rakouské voj. letectvo. Alouette III, SAR, Austrian Air orce. Tmavễ KOVOZAVODY EUPOR”Może być zdjęciem przedstawiającym samolot, na świeżym powietrzu i tekstMoże być zdjęciem przedstawiającym ‎samolot i ‎tekst „‎Aero MB-200. Československé letectvo, orezen 1939. Aero MB-200, Czechoslovak Force March 1939. Zbarveni Označeni Colours Markings KPM 0280 Aero MB- -200, Slovenské letectvo, 1940. Aero -200, Force, 1940. Grevzersen Dadkeslena a Hnedá Aero B-200, Bulharské letectvo, 1942. MB-200, Air 1942. 1 Yellow 11 Cemá Aluminium SEEO X KOVOZÁVODY ا PROSTEJOV X‎”‎‎Może być zdjęciem przedstawiającym samolot, na świeżym powietrzu i tekst „ZNOVYCH FOREM NEW TOOL MODEL Hawker Tempest F.6 "Silver wings" SIRLOS 2021 KOVOZÁVODY PROSTEJOV 1/72”Może być zdjęciem przedstawiającym samolotMoże być zdjęciem przedstawiającym samolot i tekst „KOVOZAVODY PROSTEJOV NOVYCH FOREM NEW TOOL MODEL 7 OZ 2021 1/72 Hawker Tempest Mk.V "At war"”Może być zdjęciem przedstawiającym samolotMoże być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby, samolot i tekstMoże być zdjęciem przedstawiającym tekst „Zbarveni & Označeni Colours Markings Alouette| 19312, Portugalské voj. letectvo. Alouette II, Portugal Air Force. 19312 Olivová Olive Trislová Tan 2 rey Yellow Zelena Green 113 6 IAR-316,113, Rumunské voj. letectvo. IAR-316,113 113, Romanian Force. White Tmayi zelena Dark Green Sv.zelená Pisková Sand 3 1 SAR 803 ㅇ미 Alouette Ⅲ, 803 01, SAR, Španélské letectvo. Alouette 803 1. SAR, Spanish Air Force. White Yellow zelená 4-H-23 Alouette III, 4-H-23. Argentinské voj. letectvo. Alouette 4-H-23, Argentine Force.ectvo.”Może być zdjęciem przedstawiającym samolot i tekstMoże być zdjęciem przedstawiającym samolot i tekst „1 GIB červenec 1940. PAU, Zbarvení Označeni Colours Markings 5 KPM 0281 6 7 5 T Bloch MB-200, BB-04, Republikánské letectvo, Španélsko 1939. Force, Spain 63 mayézelena DGreen BB-04 Bloch MB-200, První vzorovy letoun, československé letectvo, 1935. First sample plane, Czechoslovak 13 代 S KOVOZÁVODY Bluee Cervena Aluminium Black 12 PROSTEJOV f”Może być zdjęciem przedstawiającym samolot i tekstMoże być zdjęciem przedstawiającym samolot i tekst „Alpha JetA 23132, Královské voj. letectvo, 2016. ThaiAir 2016. Zbarveni& & Označeni Colours & Markings Sedomodrá Blue Grey 3 LightGrey 2 JetA 15229, Portugalské voj. letectvo, Alpha 15229, Air Force, 6 m.šeda Dark Grey zelená Green Alpha Jet E.AT 29, Belgické voj. letectvo, 2017. Alpha AT 29, Belgian A”F, 2017. 10 Trislová TO KOVOZAVODY zelená Dark Green PROSTEJOV Sv.šeda Tm.šedomodrá ey Dark Cerna ಬಿ”Może być zdjęciem przedstawiającym samolot, na świeżym powietrzu i tekst „KOVOZÁVODY PROSTEJOV ZNOVYCH FOREM NEW TOOL MODEL 2021 BLONSO 2021 Alpha Jet A/E "Over Africa" 1 72”Może być zdjęciem przedstawiającym samolot i tekst „Alpha JetA, NAF 478, Nigerijské voj. letectvo, 2016. Alpha JetA, NAF 478, Nigerian Air Force, 2016. Zbarvení& Označeni Colours Markings Sv.modrá .zelená Light Green 2 Alpha Jet 228, Marocké voj. letectvo. Alpha Jet 228, Maroccan Force. 3 2 2 Pisková 8 hnedá Dark 2 8 tE Egyptské voj. letectvo. Alpha et 3501, Egyptian AiForce. Tm. Šedomodrá KOVOZAVODY Black PROSTÊJOV 21”Może być zdjęciem przedstawiającym samolot, na świeżym powietrzu i tekst „KOVOZÁVODY ZÁVODY PROSTEJOV esky vyrobek NOVYCH FOREM NEW TOOL MODEL 1 72 27 CARLOS 2020 Mikojan-Gurjevič Mig-19S Farmer- "W.P."”Może być zdjęciem przedstawiającym samolot

Edytowane przez Kolekcjoner WP
Napisano (edytowane)

Informacje o modelu P-51B/C Mustang™ 1/72

Planujemy premierę zestawu P-51B/C Mustang Expert Set na początku grudnia 2021 roku. Zestaw będzie dostępny w przedsprzedaży w ciągu tygodnia, kiedy będą dostępne poprawne wtryski.

Zestaw zawiera wszystkie części potrzebne do zbudowania wczesnych i późnych wersji P-51B/C i F-6C Mustang. Arkusz kalkomanii oferuje sześć opcji oznaczeń. Akcesoria zawarte w zestawie to elementy fototrawione i wstępnie wycięte maski.

https://www.armahobby.pl/70038-p-51-b-c-mustang-expert-set.html

Będzie nawet japońskie zdobyczne malowanie!

I oczywiście polskie również WC-F z 309 Dywizjonu Ziemi Czerwieńskiej.

FB_IMG_1637059918283.jpg

Edytowane przez Kolekcjoner WP
  • Like 2
  • Thanks 1
Napisano
Godzinę temu, myszaty napisał:

MiG 19 z Kp...nowe formy,  a dalej tłuką tylko wersję  ,,S".

Nadal P i PM tylko stary Bilek...😕

Trza będzie rzezać...

A gdyby tak przeszczepy z Bilka do KP?

Ma to sens?

Pozdrawiam, Przemek 

Napisano

Cieszy mnie szczególnie reinkarnacja MB-200. Sklejałem go z pudła starych Kovozavodów 30 lat temu...

• Like 1
Napisano
21 minut temu, PrzemekW napisał:

Ma to sens?

Ktoś pisał że do zwykłej 19 S można zrobić przeszczep przodu z 17.

Ale jeszcze nie zgłębiałem tematu.

Brać kadłub z  Bilka dla przeszczepu dla mnie nie ma sensu, tym bardziej że ostatnio na alle wołali za niego ponad 100.

• Thanks 1
Napisano

Tak, P/PM miały wydłużone przody i patrząc na te 2  samoloty ( 17 i 19)  by się zgadzało. Dlatego też nie wychodzi z ,,S" nasz bo myśmy ich nie mieli.

Wystarczyły by plany w 72 by dokładnie przymierzyć i powinno ruszyć.

Jeszcze kwestia uzbrojenia ale to już powinna być prosta rzecz.

• Like 1
Napisano
25 minut temu, myszaty napisał:

Tak, P/PM miały wydłużone przody i patrząc na te 2  samoloty ( 17 i 19)  by się zgadzało. Dlatego też nie wychodzi z ,,S" nasz bo myśmy ich nie mieli.

Wystarczyły by plany w 72 by dokładnie przymierzyć i powinno ruszyć.

Jeszcze kwestia uzbrojenia ale to już powinna być prosta rzecz.

Dzięki za sposób, bo brakuje mi w kolekcji właśnie polskiego miga-19 i szukałem jego modelu w wersji PM, bo Bilek jest bardzo ciężko dostępny. Czyli zostaje piłowanie i szpachlowanie nosa od Miga-17 :)

Napisano
8 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

brakuje mi w kolekcji właśnie polskiego miga-19

Na Allegro jest wersja P za stówkę...

Ale przeróbka na PM to kwestia usunięcia działek i podwieszenia rakiet 

Napisano
17 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Dzięki za sposób, bo brakuje mi w kolekcji właśnie polskiego miga-19 i szukałem jego modelu w wersji PM, bo Bilek jest bardzo ciężko dostępny. Czyli zostaje piłowanie i szpachlowanie nosa od Miga-17 :)

Na razie sklej sobie coś innego, w 72 wersję PM od jakiegoś czasu zapowiada Trumpeter.

• Like 1
Napisano
3 minuty temu, kopernik napisał:

wersję PM od jakiegoś czasu zapowiada Trumpeter

Obstawiam, że jak co roku pojawi się w zapowiedziach na 2022 :mrgreen:

• Haha 2
Napisano

Ja czekam, może do czasu opróżnienia mojego magazynu, ktoś go zrobi. A jak nie, to całe moje sklejanie nie miało sensu 🤣

Napisano

W sumie też czekam, bo w kolejce 15, 17, jak 23, 21mf ...f13.

Cała górka szmatopłatów, francja od zera...ło jest co rzeźbić.

Ale zabawa z 19 by była przednia, ja lubić dłubać...

Napisano

Po analizie zdjęć Migów-17 i 19 faktycznie wygląda na to, że żeby zrobić Miga-19PM wystarczy wkleić mu przód kadłuba od Miga-17. Tylko trzeba się zastanowić, który otwór wlotowy wkleić na czubek.

45 minut temu, kopernik napisał:

Na razie sklej sobie coś innego, w 72 wersję PM od jakiegoś czasu zapowiada Trumpeter.

W sumie to z polskich odrzutowców mam jeszcze kilka do sklejenia.