hamp Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Pamiętam kupowało się je min. w sklepach Pewex. Niedawno przy przeprowadzce odnalazłem swój zbiór kilkudziesięciu historyjek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja pamiętam takie Lazerki jeszcze https://guminserts.wordpress.com/06-lazer/lazer-center/ Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Artek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Ło, a ja takich nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 2 godziny temu, jmx62 napisał: Ło, a ja takich nie pamiętam No i ja nie pamiętam Lazer'ków, widocznie u Nas na "wsi" nie wysępowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Kojarzycie gumy do żucia z postaciami Dzikiego Zachodu na opakowaniu? Też był to towar handlowy, aczkolwiek nie tak ceniony jak historyjki z Donaldów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Michal_G napisał: Kojarzycie gumy do żucia z postaciami Dzikiego Zachodu na opakowaniu? Też był to towar handlowy, aczkolwiek nie tak ceniony jak historyjki z Donaldów. Wiem, że nie o te chodzi, ale nie mogłem się oprzeć Tym bardziej, że mamy tu pierwszy nasz transportowiec Sęp Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 15 godzin temu, Slawek_26869 napisał: No i ja nie pamiętam Lazer'ków, widocznie u Nas na "wsi" nie wysępowały Co ciekawe w tamtych czasach Lazery trafiłem tylko w dwóch miejscach w Bydgoszczy, a np. w takim Solcu Kujawskim bywały w każdym kiosku i sklepiku. Wtedy był spory szał na zbieranie gum bo był duży wybór. Poza Donaldami były jeszcze wymienione już: Turbo, Lazery, oraz: Drużyna A, żółwie Turtlesy, ALF, Knight Rider z KIT'em, He Man. W kioskach obowiązkową pozycją bywały też takie latawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 A może założycie osobny wątek: Jak hartowała się guma do żucia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 No to wracamy do tematu Produkty z Wrocławia koniec lat 80/ początek 90 , ja je dostałem troszkę później: figurki z białego metalu w 1/48. Jak pamiętam było tego całkiem sporo do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) Zahaczamy trochę o lata dziewięćdziesiąte ale co tam. Warrior prekursor dodatków, modeli żywicznych i ciekawych vacuform. Dodatki i modele zresztą robił jeszcze S Model z Lublina, a z blaszkami chyba jeszcze przed Partem to RPM wystartował. Tutaj zestaw do Mustanga Warriora, miałem jeszcze do Bf109G. Też był tam silnik, kokpit i gondole z działkami pod skrzydła. No i trzeba pamiętać o P-11C i P-24F/G z żywicy w skali 1:48 : No i pierwszy Karaś w skali 1:48. Kalki zawierały też oznaczenia na PZL 42 i jedenastkę: Tutaj vacu oszklenie na Stukasa Airfixa. S Model zrobił też pierwszego Łosia w 1:48, vacu plus żywice. Tutaj jedna z pierwszych blaszek RPMu: Edytowane 11 Maja przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Początki prywatnego przemysłu modelarskiego w Polsce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robmario Napisano 30 Kwietnia 2021 Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Jeszcze wcześniej przed S-Model były vakuformy lubelskiego Modellandu. Na zdjęciu w otoczeniu innych zestawów formowanych próżniowo PZL P.24G i Re.2005 Sagittario. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Kwietnia 2021 Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Wilge mecze juz od kilkunastu miesiecy. Ciekawe, kiedy przyjdzie czas na te na szafie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 30 Kwietnia 2021 Share Napisano 30 Kwietnia 2021 o rany....Toż to same perły. Niektóre w latach szczenięcych mi się po nocach śniły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Kwietnia 2021 Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Tak... Większości z nich nigdy nie miałem, chociaż to takie klasyki - duże Tupolewy, Iliuszyny, Antonowy... Miałem kiedyś do psucia Beriewa, został po nim w mojej pamięci trwały ślad... Psułem też Mi-10, Su-7 w pół godziny odhaczyłem kiedyś w hotelu robotniczym w północnym DDRku. Trident był. Miałem też Tu-2, An-2, Jak-40 - sporo z tych mniejszych. Zawsze w takim przypadku rodzi się pytanie, czy warto było je zostawiać na później - pewnie zrobisz je o wiele lepiej niż kiedyś by to było, ale czy dadzą Ci tyle samo radości? Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2021 W dniu 29.04.2021 o 12:05, Andrzej Ziober napisał: A może założycie osobny wątek: Jak hartowała się guma do żucia? Dzięki gumie nie zgrzytałem zębami i przy sklejaniu można było sobie zagryzać mleczaki, nie łamiąc ich. A wszystko to w związku z kioskowymi modelami Iskry, Karasia, 11, czy Mig 15. Związek gumy do żucia z modelarstwem PRL ścisły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Kwietnia 2021 Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Kopernik, dodaj jeszcze kioskowego Sikorskiego (w czasach PRL-u było coś takiego jak wyrób czekoladopodobny to tego śmiglaka można nazwać wyrobem sikorskopodobnym) no i nieśmiertelną Caravelle 1/144 lub coś koło tego. A gumy to jeszcze były z wyglądu jak toffi, takie kwadratowe, bez historyjek niestety i na wagę, za to niemiłosiernie brudziły wargi jak po całym dniu ganiania we wakacje u babci na wsi obrosło się kurzem to wkoło ust powstawał taki czarny cień, ciężko schodziło to dziadostwo z twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Sikorski jaki był taki był, ale o dziwo, prawie zawsze można go było kupić. Były też rzadkie cuda. Patrz str 7 wątku. Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Szok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Trzeba być zdrowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Model SR-53 znany i już tu opisywany, ale te miniaturki na bokach pudełka to rzadkość, a zapowiadane modele chyba nigdy nie powstały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Maja 2021 Share Napisano 3 Maja 2021 No za Łosia to jeszcze bym zrozumiał (tego Łosia) no bo ten Breguet to raczej nie przypomina ...niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Maja 2021 Share Napisano 3 Maja 2021 Oj tam.Może komuś brakował do kolekcji.Na 1000% nie będzie sklejony tylko zajmie poczesne miejsce w kolekcji. Nie zna cie tego uczucia "Muszę to mieć"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Maja 2021 Share Napisano 6 Maja 2021 (edytowane) Nakładamy kalki, robimy je sami, poznajemy tajniki malowania samolotów USA: Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 gdyby ktos szukal : dwa smoloty zum kaufen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi