Sułtan Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Witam. Proszę wybaczyć że w tym dziale, ale zależy mi na dużej odsłonie. Czeka mnie niedługo przeprowadzka do nowego domu i chcialbym się was spytać w jaki sposób przewozicie swoje sklejone modele? Jakie macie patenty ? Moje modele to głównie lotnictwo w 1:72 oraz trochę pancerki 1:35. Na ten moment modele chce przenieść w bezpieczne miejsce na strychu na starej komodzie i odpowiednio zabezpieczyć np arkuszem folii przed kurzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Miałem ten sam problem. Pudła kartonowe. Pancerkę układałem dość ciasno żeby się dotykały brzegami. Tylko jedną warstwę. Wtedy nie latają po pudełku i nic nie urwiesz ale samoloty to ło panie jak najrzadziej żeby się tylko nie dotykały. Zapewne jakieś szkody poczynisz. Musisz być na to przygotowany. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Nie wiem jak daleko będziesz musiał jechać z modelami, ale jak niedaleko i masz możliwość przewieźć je np. na końcu, to wystarczy, że poukładasz je sobie w pudełka i ew. zabezpieczysz po brzegach folią bąbelkową. Ustawisz pudełka pomiędzy siedzeniami lub w bagażniku i tak naprawdę nic nie powinno się stać jeśli nie będziesz jechał wyścigowo lub po jakiś mega wertepach. Jeśli Cię czeka dłuższa droga i wszystko wieziesz na raz, to trzeba je będzie porządnie zabezpieczyć. Tu już wszystko zależy od modelu. Na samoloty możesz zrobić styropianowe stelaże i usztywnić je w ten sposób w pudełkach np. za skrzydła. Nieźle sprawdza się też wata, którą po porostu wystarczy obficie wypełnić pudełko i zasypać nią model i właściwie powinien być bezpieczny - pod warunkiem, że nie będziesz z paczką obchodził się jak kurier/pocztowiec. Prawie to samo z folią bąbelkową - nie żałuj jej i też powinno być dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Ja ostatnio też się przeprowadzałem razem z modelami, ale na szczęście miałem raczej blisko. Samoloty przyklejałem na patafix do dna dużego kartonu, w miarę gęsto żeby się dużo zmieściło. Patafix je dość dobrze trzyma, nawet przy wyraźnym przechyleniu kartonu, ale warto mimo wszystko się z tym w miarę delikatnie obchodzić. Zdarzyły się oczywiście drobne uszkodzenia, ale nic z czym bym sobie potem nie poradził przy pomocy odrobiny CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Lipca 2020 Super Moderator Share Napisano 31 Lipca 2020 Poniżej link do tematu, jak transportować modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Ja pakuję w kartony i do tego wata higieniczna. Ten sposób polecił mi jeden modelarz i sprawdza się także przy wysyłce. Jedyny koszt to wata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Ja zabezpieczałem w czasie przeprowadzki podobnie jak kolega jawkers, wycinając w styropianie otwory lub szczeliny na skrzydła i stateczniki. Ważne, żeby kawałki styropianu były dopasowane do pudełka i nieruchome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Model musi być unieruchomiony i tyle. Z wypełniaczem bym nie ryzykował, zwłaszcza jeśli model ma wystające, delikatne i łamliwe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sułtan Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 2 godziny temu, Solo napisał: Model musi być unieruchomiony i tyle. Z wypełniaczem bym nie ryzykował, zwłaszcza jeśli model ma wystające, delikatne i łamliwe elementy. Właśnie to mnie głownie martwi przy lotnictwie 72. te wszystkie antenki i karabiny. Podoba mi się ten pomysł z przyklejeniem patafixem za podwozie. Dzięki Panowie za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Patafixem za podwozie? No ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sułtan Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 Robię pierwsze przymiarki do tego... Karton z cukierni. Podoba mi się geo wysokosc. Planuje to jeszcze wszystko sensownie zapełnić watą. Jednak myślę też nad tymi paskami styropianu i wycinaniem szczelin na skrzydła. Myślę że w przyszłym tygodniu zrobię do tego podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 coś z własnego doświadczenia : przewoziłem swoje modele podczas przeprowadzki tylko raz ale na długiej trasie : Warszawa-Wrocław. Transport oczywiście autem - kombi. Stosowałem zasadę 1 pudło = 1 model i tylko w bagażniku + przykryte wszystko mocowaną samochodową siatką (na siedzeniach pudła będą "latać"). Pudła zapełniałem folią bąbelkową ale pocięta na pasy i zagłębienie w foli pakowałem model ---> jak pisklaka do gniazda Obyło się bez strat, tylko trzeba pamiętać o delikatnej jeździe i PROGACH ZWALNIAJĄCYCH !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) W zapodanym przez jawkersa linku były, ale się zmyły zdjęcia mojego rozwiązania z podstawkami z gąbki-uszczelki do okien. Więc wrzucam jeszcze raz. Sprawdzone przy przeprowadzce i przejazdach na wystawy. i tak jak pisze M.A.V. dobrze jest unieruchomić pudła i mieć na uwadze, że coś delikatnego się wiezie. A przy okazji: co to za khaki-zielony po lewej masz w pudełku? Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 Dawno się tak nie uśmiałem! Faceci robią modele, a mają kłopot z transportem. .Kiedyś wysyłałem komuś model. Po zapakowaniu walnąlem paczką o ścianę ,i wiecie Co się stało.....nic. Nawet antenka nie odpadła.Jedyny sposób, to myślenie!!!!! ,co się może wydarzyć .No I trochę chęci, A chyba nikt nie chce zmarnować miesięcy pracy w kilka sekund??? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 1 Sierpnia 2020 Share Napisano 1 Sierpnia 2020 no ale masz coś wartościowego do powiedzenia w temacie, czy tylko chciałeś pokazać jaki jesteś fajny? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sułtan Napisano 2 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2020 W dniu 1.08.2020 o 16:42, Crimson King napisał: Dawno się tak nie uśmiałem! Faceci robią modele, a mają kłopot z transportem. .Kiedyś wysyłałem komuś model. Po zapakowaniu walnąlem paczką o ścianę ,i wiecie Co się stało.....nic. Nawet antenka nie odpadła.Jedyny sposób, to myślenie!!!!! ,co się może wydarzyć .No I trochę chęci, A chyba nikt nie chce zmarnować miesięcy pracy w kilka sekund??? Faceci też czasami zmieniają miejsce zamieszkania, a z tym się wiąże temat przewozki modeli. Szczególnie jeśli jest sie na codzien w zupełnie innym miejscu i nie ma czasu uprawiać kombinacji alpejskich będąc w na chwilę w Polsce. Gratuluję wybitnego myślenia. Jeśli chcesz to.mozesz podzielić się z nami, zwykłymi śmiertelnikami swoim tajemniczym sposobem spakowania modelu - oczywiście jeśli uznasz żeśmy tego godni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 A ja stosuję taki sposób na unieruchomienie modeli w pudełku transportowym Wada oczywiście jest taka, że mam na stałe przypisane modele do danego miejsca. Przy kolekcjach tematycznych to nie przeszkadza. Jeździłem już kilka razy na wystawy (samochód, pociąg) i jak dotąd obeszło się bez strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Niedawno dopiero przeczytałem ten wątek i chciałbym podrzucić jeden pomysł. To znaczy dla wielu na pewno rzecz banalna i oczywista ale ja dłuższy czas jakoś nie mogłem tego wymyślić, że z modelami przymocowanymi do podstawki można zrobić coś takiego i do przewiezienia i do przechowywania (jak tak trzymam swoje w domu). Kartonowe pudełko zrobione dokładnie na wymiar, z otwieraną jedną ścianką, tak żeby model wygodnie wsunąć. U góry oklejone taśmą ( karton przy zamykaniu kruszy się więc to zabezpiecza przed sypaniem się okruszków). Przy pojazdach, samolotach i innych nieprzymocowanych można wkleić odpowiednie ograniczniki z kartonu czy polistyrenu. serdeczne pozdrowienia dla wszystkich Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Jeżeli model nie ma anten i łatwo łamliwych części, stosuję folię bąbelkową, przerwę między modelami uzupełniam "flipsami" (wypełniaczem do paczek). Czasem jeszcze dopełniam opakowanie ścinkami papieru z niszczarki. wszystko oczywiście w sztywnym kartonowym pudle. Świetnie sprawdzają się sztywne tekturowe paletki po owocach tropikalnych. Modele oczywiście ułożone w jednej warstwie. W samochodzie tylko i wyłącznie w bagażniku - przypięte gumową linką z haczykami do mocowania bagażu. Strat i uszkodzeń nie zanotowałem. Tak transportuję pancerkę w skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 15 Maja 2023 Share Napisano 15 Maja 2023 Ja używam wiórów z niszczarki do dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 17 Maja 2023 Share Napisano 17 Maja 2023 Kiedyś widziałem, jak ktoś wziął gąbki kuchenne, powycinał w nich szpary na koła samolotów (żeby wchodziły na wcisk, jak najgłębiej), a same gąbki przyklejał do kartonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi