Leszek.Sz. Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 W dniu 20.11.2020 o 16:06, mig napisał: Su-22 - KP to przepak Bilka , też słaby. Słaby, ale doblaszkowany daje radę, zrobiłem kiedyś i jakoś tam wygląda. Jak przechodziłem z kartonu w plastik( dawno temu) to na początek szły modele z Mastercraft, Mig-17,19,21. Kosztowały wtedy ok 15-20zł. Na nich robiłem pierwsze pędzlowanie, pierwsze próby z aerogfrafem, szpachlami itp. Dawno wylądowały w koszu ale były dobrą bazą do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 z migiem -.19 do teraz jest problem...S jest, ale wersje P i PM tylko Bilek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Pomysł na konkurs godny posady szefa marketingu. Właściciel zapewne nie posiada się z radości . Powinniście się jeszcze zwrócić do firmy o zasponsorowanie jakiejś nagrody w postaci modelu. Koszt przesyłki oraz szpachli pokrywa oczywiście nagrodzony Ale z drugiej strony chętnie zobaczyłbym ile da się wyciągnąć z takich zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Zależy co masz na myśli pisząc ,,wyciągnąć"? Bo chyba nie ma ograniczeń ani ew. kwestii dodatków ani wyobraźni??? Bo z pudła to bidnie, w końcu to modele sprzed co najmniej 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 36 minut temu, TAW napisał: Pomysł na konkurs godny posady szefa marketingu. Właściciel zapewne nie posiada się z radości . Powinniście się jeszcze zwrócić do firmy o zasponsorowanie jakiejś nagrody w postaci modelu. Koszt przesyłki oraz szpachli pokrywa oczywiście nagrodzony Ale z drugiej strony chętnie zobaczyłbym ile da się wyciągnąć z takich zestawów. Po chwilowym piku w sprzedaży będzie już tylko spadek, jak nagle całe to niedopasowanie i ilość szpachli będzie ładnie obfotografowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 5 godzin temu, WujekAlice napisał: Wy to chyba strasznie młodzi jesteście. Nie szkoda Wam czasu na buble? No właśnie szkoda, stąd pomysł na "bez szpachli i malowania", aby pokazać pełnię "uroku" Swoją drogą, jak lubię budować modele z zestawów które wymagają czegoś więcej niż tylko kleju i farb, tak ostatnimi CZASy po sklejeniu bardzo przyjemnych modeli z Cyber Hobby i Academy stwierdzam, że już mi szkoda CZASu. W modelarstwie w sumie nawet z "bubla" może powstać coś ładnego, ale czynnik czasu w pewnym momencie staje się istotny. Niemniej jednak Fulmar (tudzież Tempest) z MC za mną chodzi jako maszyna treningowa do malowania kamo z ręki. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) eee, raczej nie, to nadal zostaje w sferze zabawek, i to tanich, w galeri konkursu mc/zts/ aero nie ma ani jednej fotki nawet w open. Więc jak tu zniechęcić??? Academy??? przyjemne...heh, miałem miga-23, no mydło straszne, detal beznadziejny.... Edytowane 21 Listopada 2020 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Pisze o nowych wypustach Academy - EF-18G . Ten model to wg. mnie świetnie stosunek detal/czas. Pasowanie - 99%. Detal - 95% ( 5% obcinam za mocowanie osłon podwozia i kształt wydechów). Szpachla - 2%(a jak ktoś dobrze zaleje klejem to obejdzie się i bez niej) Jak narazie dla mnie (choć głównie sklejam short-runy) jest to ideał w skali 1:72. Pzdr. Jaro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 7 minut temu, pepociufakers napisał: Pisze o nowych wypustach No i tu jest sobaka w mogile... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 2 godziny temu, Leszek.Sz. napisał: Słaby, ale doblaszkowany daje radę, zrobiłem kiedyś i jakoś tam wygląda. Jak przechodziłem z kartonu w plastik( dawno temu) to na początek szły modele z Mastercraft, Mig-17,19,21. Kosztowały wtedy ok 15-20zł. Na nich robiłem pierwsze pędzlowanie, pierwsze próby z aerogfrafem, szpachlami itp. Dawno wylądowały w koszu ale były dobrą bazą do nauki. Su-22 - Mistercraft z blaszkami, żywicznymi kołami i fotelami też daje radę. Żeby zbliżyć się jak najbardziej do oryginału to pasowałoby oba zestawy połączyć w jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Godzinę temu, pepociufakers napisał: Niemniej jednak Fulmar (tudzież Tempest) z MC za mną chodzi jako maszyna treningowa do malowania kamo z ręki. Pzdr. Jaro Fulmar z MC to stara ale jara Vista - AZ Model to pakuje i sprzedaje po prawie 6 dych - dobry model - szkoda go na testy. Lepszy jest tylko SH, ale 3 razy droższy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 11 minut temu, WujekAlice napisał: Lepszy jest tylko SH, ale 3 razy droższy. Ale droższy od MC czy AZ Model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Myślę, że dział ten powinien nie nazywać MC Shrot Challenge a Shrot Challenge bo inni producenci mają w swojej ofercie niezłe babole jak chociażby Academy i jego super gniot F-104G Starfighter, który poziomem może równać się jedynie z Migiem-15 z form Ruchu Kobyłka a dziś Mister Crafta. Myślę, że można zrobić dwie odmiany prosto z pudła i waloryzowane ze wszystkim co leci (scratch building, blachy fotorawione, żywice, nowe kalkomanie i co tam jeszcze sobie dusza zapragnie). Takie modele to wyzwanie i przy okazji niezła zabawa (oczywiście, ze się taką lubi ). W sumie można do takich modeli bardzo kreatywnie podejść i stworzyć z nich modelarskie perełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 6 minut temu, Xmen napisał: Ale droższy od MC czy AZ Model? Od MC. MC to ok. 20-25 zet, AZ dołozyło koła z żywicy, dwie małe blaszki i kliszę, krzyczy za to ok. 55 zet - trochę dużo, szczególnie, ze zestaw SH też w wersji NF z antenami radaru jest tylko dychę droższe od AZ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) 8 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Myślę, że dział ten powinien nie nazywać MC Shrot Challenge a Shrot Challenge A taka nazwa wcale nie przypadkowa;) z polskiego języka "skrobanka":) Lub ewentualnie "dłubanka", żeby za bardzo nie pachniało aktualną sytuacją. Ewentualnie coś co nam w duszy siedzi,czyli dłuższe tłumaczenie słowa Challenge - "Co! Ja nie zrobię!" Pzdr. Jaro Edytowane 21 Listopada 2020 przez pepociufakers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 1 minutę temu, pepociufakers napisał: Ewentualnie coś co nam w duszy siedzi dłuższe tłumaczenie słowa Challenge - "Co! Ja nie zrobię!" "... potrzymaj mi tylko piwo" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Ja powiem tylko tyle że lubię wyszlifować papierkiem modele ale już na działanie dremelem przy niektórych modelach szkoda zachodu Edytowane 21 Listopada 2020 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) 19 minut temu, pepociufakers napisał: A taka nazwa wcale nie przypadkowa;) z polskiego języka "skrobanka":) Lub ewentualnie "dłubanka", żeby za bardzo nie pachniało aktualną sytuacją. Ewentualnie coś co nam w duszy siedzi,czyli dłuższe tłumaczenie słowa Challenge - "Co! Ja nie zrobię!" Pzdr. Jaro Wiem, że ta nazwa jest nieprzypadkowa i wszystko się zgadza ale z racji tego, że inne firmy też mają buble w swoich ofertach i są dostępne do dziś to litery MC odnoszące się do Mister Craft są niepotrzebne bo temat jest szerszy i nie tyczy się tej jedyne firmy jaką jest firma z Wrocławia. Podoba mi się pełna nazwa działu/Projektu grupowego "Shrot Challange - Co?! Ja nie zrobię? !" Edytowane 21 Listopada 2020 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Co? Ja nie zrobę? Schrot challenge! powinno być w 3 kategoriach: vintydż standard - a se z pudeła zleptam personal scratch - troche gupio tak nic...może kabinka albo blaszka parta? max wypasss- co ino da się kupić, nie bieremy jeńców!!! Edytowane 21 Listopada 2020 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Może jak wyjdzie F-35 to wtedy dołączę do Waszej krucjaty Rycerzy którzy mówią MC, ale nie wcześniej. Nie jestem masochistą. A szczerze to mam nadzieję, że Wasza kampania skończy się wcześniej niż ten model wyjdzie...więc...;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 32 minuty temu, myszaty napisał: Co? Ja nie zrobę? Schrot challenge! powinno być w 3 kategoriach: vintydż standard - a se z pudeła zleptam personal scratch - troche gupio tak nic...może kabinka albo blaszka parta? max wypasss- co ino da się kupić, nie bieremy jeńców!!! Proszę mi tu nie mieszać modeli vintage z modelami niskiej szrotówej jakości ! Jest wiele modeli np firmy ESCI należących do kategorii vintage ale one w niczym nie przypominają bubli np Aero Plasta czy Starfifighteta z Academy. Np cała seria wczesnych Harrierów, Phantomów, Starfighterów, Eagle, Fighting Falconów do dziś nie odstaje od zdecydowanie nowszych Trumpeterów czy Hobby Bossów i można z nich wykonać naprawdę piękne miniatury. Takich przykładów można by jeszcze sporo nam ożyć wśród innych producentów jak Hasegawa czy Fujimi . Dlatego też modele vintage pozostawmy w spokoju bo nie każdy vintage to gniot. Raczej skupmy się w tym projekcie grupowym na modelach naprawdę kiepskich, z których coś będziemy próbowali wyciągnąć dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 To startujecie z tym konkursem czy nie? Na razie to zachowujecie się w stylu "chciałbym ale boję się". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 59 minut temu, Xmen napisał: To startujecie z tym konkursem czy nie? Na razie to zachowujecie się w stylu "chciałbym ale boję się". Ja bym raczej tego konkursem nie nazywał i nie traktował jako konkursu ale raczej jako projekt grupowy albo zwyczajnie dział traktujący o kiepskich modelach różnej maści i paści. Dział ten można by nazwać Gnioty o szroty :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Czy starsze A-modele i MACH 2 (chyba wszystkie ) kwalifikują się do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 7 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Ja bym raczej tego konkursem nie nazywał i nie traktował jako konkursu ale raczej jako projekt grupowy albo zwyczajnie dział traktujący o kiepskich modelach różnej maści i paści. Dział ten można by nazwać Gnioty o szroty :). Jak zwał tak zwał.Czekam na rozpoczęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi