DamianosPL Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) 30 minut temu, Cypis napisał: to jest 200 z 505 sAbt. Ja z 507sAbt znalazłem taką 2xx To jest prawdopodobnie Numer 2. Zobacz na numer 3 poniżej w tym samym miejscu co numer 2. Znalezione na japońskiej stronie. Knocked out Tiger I "3"from s.Pz.Abt. 507,on Eastern front,in 1944. Edytowane 6 Lutego 2022 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Znaleziona jedynie 201. Tigers of the schwere Panzer Abteilung 507 in an assembly area preparing for an attack to relieve German troops trapped in Tarnopol. in the relief of Tarnopol in April of 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 DamianosPL raczej się mylisz , ten numer to na pewno 2xx . Trzecia cyfra jest zaokrąglona na górze i dla mnie wygląda na 0 )ale może też być 6, 8 lub 9) , druga cyfra też jest zaokrąglona , ale jej prawie nie widać (jest zasłonięta przez właz), więc może to być 2, 3 , 8, 9 lub 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 @Cypis O to zdjęcie mi chodziło, ktoś, kiedyś że to właśnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Pytanie do znawców tematu, jak mógł być pomalowany pojazd ze zdjęcia, chyba nie był w żadnym kamuflażu, raczej jednobarwne malowanie? A może jednak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 18 godzin temu, KrzychuP napisał: O to zdjęcie mi chodziło, ktoś, kiedyś że to właśnie to. Pytałeś o No.200 z 507 BCC. To nie jest ten pojazd. Żaden argument - "ktoś, kiedyś że to właśnie to". Tak budowana jest FIKCJA. , ale tak właśnie wkrada się nieprawda do i tak szczupłych zasobów wiedzy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Ja na to zdjęcie trafiłem w książce Thomasa Andersona, niestety w opisie nie ma informacji gdzie zostało zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Witam, Panowie mieliście do czynienia z tym modelem: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.E-Vorpanzer.html Jakieś opinie? Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 6 godzin temu, Gregory napisał: Witam, Panowie mieliście do czynienia z tym modelem: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.E-Vorpanzer.html Jakieś opinie? Pozdrawiam Grzesiek Klasyka dragona. Klasa modelu dobrze znana i lubiana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Witam mam pytanie. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak zrobić rozjasnienie modelu bo po ostatnim modelu wyszedł zbyt ciemny. Chiałbym uzyskać taki efekt. Powyżej jest malowane Pz Schwarzgrau RAL 7021. Czy jest jakaś gotowa baza by tak pomalować czy bardziej by pasował dać ten schwarzgrau + białą i połączyć ze sobą by był jasniejszy odcień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) 5 minut temu, DamianosPL napisał: Witam mam pytanie. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak zrobić rozjasnienie modelu bo po ostatnim modelu wyszedł zbyt ciemny. Chiałbym uzyskać taki efekt. Powyżej jest malowane Pz Schwarzgrau RAL 7021. Czy jest jakaś gotowa baza by tak pomalować czy bardziej by pasował dać ten schwarzgrau + białą i połączyć ze sobą by był jasniejszy odcień? No odpowiedziałeś już sobie w pytaniu na te pytanie. Edytowane 10 Lutego 2022 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 5 minut temu, DamianosPL napisał: Witam mam pytanie. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak zrobić rozjasnienie modelu bo po ostatnim modelu wyszedł zbyt ciemny. Chiałbym uzyskać taki efekt. Powyżej jest malowane Pz Schwarzgrau RAL 7021. Czy jest jakaś gotowa baza by tak pomalować czy bardziej by pasował dać ten schwarzgrau + białą i połączyć ze sobą by był jasniejszy odcień? Tak na szybko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 10.02.2022 o 16:46, DamianosPL napisał: Witam mam pytanie. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak zrobić rozjasnienie modelu bo po ostatnim modelu wyszedł zbyt ciemny. Chiałbym uzyskać taki efekt. Powyżej jest malowane Pz Schwarzgrau RAL 7021. Czy jest jakaś gotowa baza by tak pomalować czy bardziej by pasował dać ten schwarzgrau + białą i połączyć ze sobą by był jasniejszy odcień? Techniki są dwie: - color modulation - black and white Możesz zagruntować model podkładem, a potem pomalować go na czarno, najłatwiej jest po prostu pokryć go czarnym podkładem. Duże środkowe powierzchnie rozjaśniasz białą farbą - cienkimi warstwami do uzyskania dużego zróżnicowania koloru powierzchni. Powstały kontrast oszukuje trochę oko i powoduję, że model nie jest taki płaski. Następnie bardzo cienkimi warstwami koloru bazowego pokrywasz model, pilnując, żeby transparentne warstwy farby nie przykryły całkowicie wcześniejszych malunków. Muszą pozostać widoczne zacienienia w zagłębieniach i niżej położonych, mniej oświetlonych miejscach pojazdu. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Siemano, są jakieś monografie lub publikacje o Su-122 konkretnie 54? Będę go budował z MiniArtu i chętnie bym poczytał o tej konstrukcji, podglądał fotografie. W internecie za dużo nie znalazłem ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 8 godzin temu, Vieh_san napisał: Siemano, są jakieś monografie lub publikacje o Su-122 konkretnie 54? Będę go budował z MiniArtu i chętnie bym poczytał o tej konstrukcji, podglądał fotografie. W internecie za dużo nie znalazłem ;/ Pewnie, że są: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 W dniu 10.02.2022 o 16:46, DamianosPL napisał: Witam mam pytanie. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak zrobić rozjasnienie modelu bo po ostatnim modelu wyszedł zbyt ciemny. Chiałbym uzyskać taki efekt. Powyżej jest malowane Pz Schwarzgrau RAL 7021. Czy jest jakaś gotowa baza by tak pomalować czy bardziej by pasował dać ten schwarzgrau + białą i połączyć ze sobą by był jasniejszy odcień? Oba modele jak widać są modulowane. Niestety jeśli nie nauczysz się tego robić to nici z takich efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 47 minut temu, bulik58 napisał: Czy ktos wie i moze pomoc w doborze wielkosci diody ktora mogla by uzyta jako tak zwany kogut na dachu lub stojaku w skali 1:35? Pieją kury pieją, nie mają koguta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) 16 godzin temu, patrykd napisał: Oba modele jak widać są modulowane. Niestety jeśli nie nauczysz się tego robić to nici z takich efektów. Czyli bym musiał kupić ten Set? Edytowane 15 Lutego 2022 przez DamianosPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) 17 godzin temu, bulik58 napisał: Czy ktos wie i moze pomoc w doborze wielkosci diody ktora mogla by uzyta jako tak zwany kogut na dachu lub stojaku w skali 1:35? A jaką to ma średnicę w 1:1? Bo z diodami to różnie... Może np. 3mm zalana -zabarwioną żywicą? Edytowane 15 Lutego 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 21 minut temu, DamianosPL napisał: Czyli bym musiał kupić ten Set? Co do zasady tak, choć nie wiem jak się maluje tymi farbami aero. Real colors są super, tych nie próbowałem. Akurat panzer grey dośc łatwo samemu modulować używając jako "przyciemniacza" granatowego i rozjaśniając błękitnym i białym. Przyda się też filtr niebieski do "panzer grey". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 35 minut temu, Klapouch napisał: Co do zasady tak, choć nie wiem jak się maluje tymi farbami aero. Real colors są super, tych nie próbowałem. Akurat panzer grey dośc łatwo samemu modulować używając jako "przyciemniacza" granatowego i rozjaśniając błękitnym i białym. Przyda się też filtr niebieski do "panzer grey". Możesz kupić gotowy set do modulacji panzer Gray z mr hobby. Idealne farby do aerograf ale smierdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 29 minut temu, bulik58 napisał: taka diode zamiast tej namiastki koguta. ta w środku wygląda na standardową o średnicy 5mm, ta z boku z poszerzeniem to chyba 7mm. przeglądnij: dioda 5mm - Szukana fraza | Części elektroniczne. Dystrybutor i sklep online - Transfer Multisort Elektronik | Diody LED | Elementy i podzespoły, części elektroniczne / TME 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Witam, szukam śrub z łbem sześciokątnym o rozmiarze ok. 0,6mm. To, co znalazłem to zazwyczaj śruba z nakrętką. Blaszki Abera są za płaskie, a Mariomodelario nie działa. Polecicie coś? Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Godzinę temu, Gregory napisał: Witam, szukam śrub z łbem sześciokątnym o rozmiarze ok. 0,6mm. To, co znalazłem to zazwyczaj śruba z nakrętką. Blaszki Abera są za płaskie, a Mariomodelario nie działa. Polecicie coś? Pozdrawiam Grzesiek https://www.mojehobby.pl/products/Sruba-0-5-mm-250-szt..html https://www.mojehobby.pl/products/Bolts-and-nuts-0-6-mm.html https://www.mojehobby.pl/products/Nuts-with-bolt.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 2 godziny temu, Gregory napisał: Witam, szukam śrub z łbem sześciokątnym o rozmiarze ok. 0,6mm. To, co znalazłem to zazwyczaj śruba z nakrętką. Blaszki Abera są za płaskie, a Mariomodelario nie działa. Polecicie coś? Pozdrawiam Grzesiek Napisz do Przemek Przybulewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi