meser262 Napisano 20 Maja 2021 Share Napisano 20 Maja 2021 2 godziny temu, Rigiel napisał: PZ III M ... . Czy podzieliłby się ktoś zdjęciem jak powinno wyglądać łączenie i spawy w miejscu, gdzie płyta boczna łączy się z wanną i tyłem, jak na zdjęciu ? Taki jak Twój model - Pz.Kpfw.III ausf.M Popatrz - myślę że zdjęcie zastąpi wiele słów. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 20 Maja 2021 Share Napisano 20 Maja 2021 (edytowane) Dziękuję za pomoc. Udało mi się przywrócić kształt płyt i połączeń z użyciem skalpela i pilników, cieszy mnie to bardzo, ponieważ widzę jak bardzo wzrosły moje umiejętności w budowie Wydaje mi się, że wygląda to znacznie lepiej niż wcześniej. Czeka mnie jeszcze trochę zabawy w łatanie i szlifowanie rury wydechowej z tłumikiem, bo w tym zestawie jest wykonana tragicznie z dwóch połówek. Szkoda, że nie można dostać jakichś zamienników z plastiku/ żywicy albo drukowanych w 3D Edytowane 20 Maja 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Maja 2021 Share Napisano 20 Maja 2021 (edytowane) no i git, tam jeszcze blaszka mała idzie z każdej strony, część tp5, to ten otwór nie będzie widoczny Edytowane 20 Maja 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 21 Maja 2021 Share Napisano 21 Maja 2021 Koledzy z forum Odkrywcy szukają informacji , jaka polska jednostka lub formacja miała oznaczenie na pojazdach "żółty wiatrak" Może ktoś wie coś na ten temat , podobno oznaczenia te były na Starach 660 z zabudową specjalną i na Gazach 69 , widziane były około 20 lat temu w północno-wschodniej Polsce i na poligonie w Toruniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 21 Maja 2021 Share Napisano 21 Maja 2021 1 godzinę temu, Cypis napisał: Koledzy z forum Odkrywcy szukają informacji , jaka polska jednostka lub formacja miała oznaczenie na pojazdach "żółty wiatrak" Może ktoś wie coś na ten temat , podobno oznaczenia te były na Starach 660 z zabudową specjalną i na Gazach 69 , widziane były około 20 lat temu w północno-wschodniej Polsce i na poligonie w Toruniu. To była prawdopodobnie 16 Kaszubska Dywizja Pancerna. Ale ona została rozformowana w 1989r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Maja 2021 Share Napisano 24 Maja 2021 (edytowane) Panowie, mam pytanie o ten produkt: Mr Hobby C181 semi-glos primary for coat. Nie jest to lakier z serii GX więc pytanie jest o to czy nadaje się do położenia na kalki i późniejszą pracę na nim olejami, czy jest to produkt typu połóż i już więcej na modelu nic nie rób? Edytowane 24 Maja 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Szybkie pytanko - chcę spróbować sił z Królewskim Tygrysem - Takom wydaje mi się bardzo fajny, tylko kwestia które wersja z dopiskiem "with new track parts" czy bez? a może lepiej sięgnąć po inną markę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Meng - jeśli nie potrzebujesz wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Usul napisał: Szybkie pytanko - chcę spróbować sił z Królewskim Tygrysem - Takom wydaje mi się bardzo fajny, tylko kwestia które wersja z dopiskiem "with new track parts" czy bez? a może lepiej sięgnąć po inną markę? Wg mojej wiedzy modele grupuję w kolejności: 1. Meng 2..Takom 3. Dragon/Zvezda (wykastrowane bez metalowej lufy i blaszek) 4, Hobbyboss 5. Academy/ICM/Airfix (podobna jakość) 6. Tamiya Edytowane 25 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) @robertmodelarzA jak z Mini Art w tym zestawieniu? Edit: Oni nie mają jeszcze tego tygrysa. Pozdrawiam Edytowane 25 Maja 2021 przez Gregory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 1 minutę temu, Gregory napisał: @robertmodelarzA jak z Mini Art w tym zestawieniu? Miniart nie robi Kingtigera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Ok, dziękuję za podpowiedzi Zamówię tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 (edytowane) Czy, ktoś coś wie na temat naszego Shermana M4A2 (76), który walczył w Berlinie w 1945 roku? Opis zdjęcia z ksiazki: Battleline 2 Comrade emcha Red army shermans of ww2 Claude Gillono with Leife Hulbert Below: M4A2 (76) W. 1st Polish Tank Corps. Berlin, April 1945. Although the Poles made quite a show of rejecting the Sherman in favour of the T-34, the photograph on which our illustration is based proves that at least one was used. Reproduced in a post-war Polish publication the original caption places this tank in Gdansk, however the white aerial recognition band suggests that the photograph was almost certainly taken in Berlin. The unit insignia of one of the tank regiments of 1st Mechanised Corps is somewhat speculative but does resemble the indistinct marking partly visible in our photograph and would have been possible as both units took part in the fighting for the German capital. Above: A top view of the turret of an M4A2 showing the whiteaerial recognition marking which was applied to many Soviet armoured vehicles operating in central Germany shortly before the battle for Berlin began. By this time US ground attack aircraft were ranging deep inside the Reich and the prominent white bands were intended to prevent attacks on friendly forces. Intriguingly, a Luftwaffe intelligence report of April 1945 mentions that Polish tanks could be distinguished by a white bordered, black triangle marking carried on the turret roof. Above and below: M4A2 (76) W. 1st Mechanised Corps, 219th Tank Brigade. Berlin, April 1945. The large numbers displayed on the turrets of these two tanks are probably individual numbers, while the entire brigade used a variation of the hull marking. Edytowane 26 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 Już na którymś forum była dyskuska na ten temat. Najprawdopodobniej wzięło siė to z ówczesnej gazety polskiej propagandy zatytułowane nasi w Berlinie, przedstawiające sowieckiego Shermana z podpisem nasi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Czy, ktoś coś wie na temat naszego Shermana M4A2 (76), który walczył w Berlinie w 1945 roku? Ściema i fotomontaż... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 9 minut temu, martinello napisał: Ściema i fotomontaż... Dziękuję za informację, ale fajnie wygląda, jak ktoś nie ma weny na M4A2(76) to można robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 (edytowane) W dniu 26.05.2021 o 10:35, Usul napisał: Ok, dziękuję za podpowiedzi Zamówię tego: Robiłem go, jest trochę problematyczny, gąsienice są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają nawet przy ostrożnym manipulowaniu. Też w całym modelu sporo nadlewek i dodatkowego czyszczenia, góra kadłuba słabo pasuje do spodu, trzeba się dużo pobawić, żeby uzyskać czyste połączenia. Jeśli chcesz oszczędzić sobie nieco nerwów to polecam metalowe odpowiedniki gąsieniec Edytowane 27 Maja 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 Jeśli chodzi o King Tigera z ICM, to z tego co się orientowałem jest to ten sam zestaw co Revell. Doprecyzowując (bo są dwa King Tigery ICM) chodzi o zestaw bez wnętrza, fototrawionek i ogniwkowych gąsienic - ten ICM to jest to samo co Revell. ICM chodzi po jakieś 130 zł, a z Revellem rozrzut cen jest bardzo duży (100-200 zł albo i więcej). Także lepiej solidnie przeczesać Internet zanim się kupi. Ja mam dwa problemy z tym Revellowskim King Tigerem (dlatego być może nieprędko się z nim zmierzę): 1) Gąsienice gumiaki; 2) Błotniki boczne odlane razem z górą kadłuba. Jeśli robimy czołg z Zimmeritem, to potencjalnie może to być problem. Np. rolką przy samym błotniku Zimmeritu raczej nie dam rady wygnieść. Także moim zdaniem zrobili błąd wykonując górę kadłuba i błotniki jako jeden element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 Czy orientuje się ktoś jak powinna wyglądać część Jagtigera ze zdjęcia ? Widziałem, że u wielu modelarzy zostaje zachowana jakby odrębność tej części z otworami na szekle od reszty wanny kadłuba, ale czy przypadkiem nie powinna ona stanowić jednolitej całości z wanną kadłuba ? Jestem nieco w kropce i nie wiem, co powinienem z tym zrobić, czy zaszpachlować na równo, czy zostawić tak jak jest z wyraźnym ,,rowkiem'' pokazującym odrębność tej części kadłuba I ponownie ta sama część tylko od strony dolnej przedniej płyty kadłuba. Czy powinienem wypełnić tą wolną przestrzeń między fragmentem zwolnicy oraz dolnej płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 Może coś pomogę: co do pierwszego to raczej było w całości to jedna płyta a drugie to tam ma być spaw na dole Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 1 godzinę temu, Rigiel napisał: Czy orientuje się ktoś jak powinna wyglądać część Jagtigera ze zdjęcia ? 1 godzinę temu, Rigiel napisał: I ponownie ta sama część tylko od strony dolnej przedniej płyty kadłuba. Czy powinienem wypełnić tą wolną przestrzeń między fragmentem zwolnicy oraz dolnej płyty ? ad.1 - Zaszpachluj na gładko tę szczelinkę. ad.2 - Musi być tam gruby spaw. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 2 godziny temu, Mr_X napisał: Jeśli chodzi o King Tigera z ICM, to z tego co się orientowałem jest to ten sam zestaw co Revell. Doprecyzowując (bo są dwa King Tigery ICM) chodzi o zestaw bez wnętrza, fototrawionek i ogniwkowych gąsienic - ten ICM to jest to samo co Revell. ICM chodzi po jakieś 130 zł, a z Revellem rozrzut cen jest bardzo duży (100-200 zł albo i więcej). Także lepiej solidnie przeczesać Internet zanim się kupi. Ja mam dwa problemy z tym Revellowskim King Tigerem (dlatego być może nieprędko się z nim zmierzę): 1) Gąsienice gumiaki; 2) Błotniki boczne odlane razem z górą kadłuba. Jeśli robimy czołg z Zimmeritem, to potencjalnie może to być problem. Np. rolką przy samym błotniku Zimmeritu raczej nie dam rady wygnieść. Także moim zdaniem zrobili błąd wykonując górę kadłuba i błotniki jako jeden element. To fakt co piszesz: 1. Gąsienice możesz wymienisz na: Hobby Boss 81002 - King Tiger Late Production Tracks 2. Błotniki boczne możesz dodać fototrawione np. Aber AB35A040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Czy robił już ktoś ten model i byłby w stanie podzielić się wrażeniami co do spasowania oraz ogólnymi odczuciami co do modelu ? Przedewszystkim jak to wygląda z tymi gąskami wieloelementowymi. Zastanawia mnie też dlaczego ten zestaw ma negatywne opinie w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 17 godzin temu, Rigiel napisał: Czy robił już ktoś ten model i byłby w stanie podzielić się wrażeniami co do spasowania oraz ogólnymi odczuciami co do modelu ? Przedewszystkim jak to wygląda z tymi gąskami wieloelementowymi. Zastanawia mnie też dlaczego ten zestaw ma negatywne opinie w sklepach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Kleje sobie na boku takiego potwora i mam zagwozdkę. Opcjonalne jest wyposażenie płyty nadsilnikowej w blaszki i zaczepy(?) i każą usunąć obcinaczki. Czy ta „opcja” zależy od wariantu wozu czy od czego? Również liny holownicze i zapasowe ogniwa są „wyłączone” z modelu. Z czego to wynika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi