em Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Przyjmij UB - 32 i UB-16, S-24 bomby 100 kg. Na zdjęciu AF 612 lampy obrysowe drogi kolowania wyglądają jak na naszym lotnisku. Może to PS. Przypatrz się wiatrochronowi, a konkretnie bocznym szybom. Sa takie same jak na zdjęciu naszego 9483 czyli proste. Ten ,,612,, ma boczne okienka okragłe. Na dostepnych zdjeciach Zambijskich bisów wszystkie samoloty mają proste boczne szyby. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Byłem przekonany, że Zambia ma bisy, ale dzisiaj trochę poszperałem i znalazłem trochę sprzecznych informacji. Jedne mówią, że rzeczywiście mają bisy (na co by wskazywał niszczejący AF930), inne jednak mówią o MF-ach (na co wskazuje zdjęcie AF612), które były potem modernizowane do wersji MiG-21-2000 w Izraelu. Nigdzie nie piszą, że mogliby mieć na stanie obie wersje, a na to wskazują wszystkie dowody. Jako, że kalki mam do AF612 a niestety nie do żadnego innego zambijskiego samolotu to chyba swojego bisa będę musiał zrobić w innym malowaniu. Może Madagaskar, Gwinea, Etiopia albo inna Angola... A MFa z Eduarda, który miał być tanzański, może jednak ostatecznie zrobię po zambijsku bo jest chyba ciekawszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Yefim Gordona w swojej monografii MiGa-21 pisze tylko o zambijskich bisach (tabelka poniżej), z kolei tu stoi, że w latach osiemdziesiątych kupili MFy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 No właśnie kompletne pomieszanie, trudno się dowiedzieć jednoznacznie jaki typ samolotów mieli. Ale chłopaki rozpoznali ze zdjęcia AF612, że to jest jednak MF więc im chyba uwierzę. Bo jak widać źródła nie mogą się zdecydować na nic konkretnego, dobrze, że chociaż tylko dwa typy się przewijają, no i UM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 To zdjęcie, tak jak pisze em, na 99% to photoshop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 7 Maja 2019 Share Napisano 7 Maja 2019 Mam pytanie odnośnie MiG-21PFM nr 6910 (malowanie z szarym statecznikiem pionowym). Kolor wspomnianego wcześniej statecznika to zgodnie z informacjami zawartymi w instrukcji c324, ale powiem wam że nie przekonuje mnie ten odcień. Może ma ktoś jakies sprawdzone info na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Cześć. Trafiłem na śliczne malowania Chorwackie i tutaj pytanie - czy ktoś próbował w modelarstwie z Was odwzorować te malowanie? Cały czas się zastanawiam nad tym kolorem jasnoszarym jaki kolor by pasował. Zdjęcie z google images w celu ukazania o które malowanie mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Może w tym zestawie znajdziesz pomoc: https://www.mojehobby.pl/products/Modernized-Croatian-MiG-21-s-7528944.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 W dniu 10.05.2019 o 23:03, Grzes napisał: Może w tym zestawie znajdziesz pomoc: https://www.mojehobby.pl/products/Modernized-Croatian-MiG-21-s-7528944.html Ale ostrożnie z kolorami. Dopytaj kolegi Giuseppe o szczegóły. Więcej w tym wątku: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Giuseppe ma te farby zwalone. IMHO wyglądają na ten sam zestaw, który jest używany na maszynach NATO. Edytowane 12 Maja 2019 przez mbrnnr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 Ogólnie to widzę, że producent kalek zawalił kolor tej szachownicy i to rodzi cały problem. Napisałem do kolegi Giuseppe pytanie o kolor bazy, a z samą szachownicą będę musiał pomyśleć, czy zostawić te od kalek czy wymalować nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 Ładny ten MiG-acz. W wątku Giuseppe jest fotka modelu Tomislava Haraminčića, poszukałem i oglądam sobie właśnie jego zbiory na Flickr. Niezła dokumentacja do tego malowania... I to w różnych kombinacjach - w tym także dla wersji "pasażerskiej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Jutro o 16:05 na kanale Kino Polska emisja "Na niebie i na ziemi". Ktoś będzie nagrywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Oglądaj już dziś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Film oglądałem już setki razy, ale ta kopia (dostępna w różnych miejscach), została nagrana kilka lat temu i jest kiepskiej jakości (niska rozdzielczość). Może ktoś nagra w HD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Po szybkim przekartkowaniu monografii naszych eRów wydanej w dwóch częściach przez LAF Aeromax farbą bardzo jasną szarą były pomalowane 1071, 1375, 1507, 2051, 2533. Jeśli zaś chodzi o samą publikację to polecam ją każdemu miłośnikowi naszych ołówków :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 O dzięki za info, bo bym przegapił do kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Cześć, mam pytanie odnośnie Miga-21 Bis 8905. Gdzieś w sieci trafiłem informację, ze ten samolot w okolicznościowym malowaniu nie miał w kokpicie fotela. Czy ktoś ma może jakieś zdjęcia, jak to wnętrze wyglądało? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Możliwe, bo gdy 8905 dostał okolicznościowe malowanie był już nielotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 21 godzin temu, kaesz napisał: Po szybkim przekartkowaniu monografii naszych eRów wydanej w dwóch częściach przez LAF Aeromax farbą bardzo jasną szarą były pomalowane 1071, 1375, 1507, 2051, 2533. Jeśli zaś chodzi o samą publikację to polecam ją każdemu miłośnikowi naszych ołówków Dzięki za info. Będzie trzeba nabyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 21 Października 2019 Share Napisano 21 Października 2019 (edytowane) "Na niebie i na ziemi" od teraz dostępny legalnie i za darmo na IPLA Edytowane 21 Października 2019 przez kaesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 Pierwsza część monografii Aeromax o naszych MiG-21MF opisuje 24 maszyny z numerami bocznymi rozpoczynającymi się cyfrą 6. Dla modelarzy temat ciekawy, ponieważ duża część z nich podczas remontów pomalowana została taką szarą farbą jak Ry. Na dodatek wykonywano na nich podmalówki srebrzanką, co dało efekt modelarskiego wash'u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Czy ktoś z Kolegów dysponuje możliwie dokładnym zdjęciem dziewczyny na rakiecie, która była wymalowana pod owiewką Miga 8971, a także (w innych kolorach, ale zapewne z jednego szablonu) na Iskrach 1410 i 1411? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 Ostatnio przeglądałem Internet w poszukiwaniu podziału blach na MiG-ach i trafiłem na taką stronę https://blueprintbox.com/details.php?image_id=26553 Można sobie zmieniać model i wersję MiG-a. Plany na tej stronie są w bardzo dużej rozdzielczości, więc na telefonie ciężko oglądać, ale na kompie jest super. Może się komuś przyda. PZDR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 Czy MiG 21 z numerem taktycznym 6804 w malowaniu szaro-szarym to MF tak jak sugeruje Trumpeter w jednym ze swoich modeli w 1/48? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi