Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

Podpisuję się pod tym co pisze Marek. Tylko jedna rzecz. Po myciu w zmywaczy, model warto umyć w wodzie z mydłem. 

Tak; woda z mydłem, płyn do naczyń itp.

Ja płynem do naczyń myłem szkiełko a resztę modelu rozcieńczalnikiem do emalii olejnych, oczywiście modelarskich.Oczyszczało skutecznie.

Trzeba dodać że zmywacz też skutecznie usunie większość szpachli jeżeli jest na modelu. Przy odrobinie uwagi można to ograniczyć.

Hej, nie wiem czy temat odpowiedni ale spróbuje... planuje zrobić szesnastkę w wersji D. Malowanie USAF, przełom lat 80/90. Do wyboru są produkty tamki, italeri i hasegawy. Mister crapa nie chcę. Jak oglądam na necie trzy pierwsze to wszystkie wyglądają tak samo. Jest pomiędzy nimi jakaś różnica w jakości itp? Bo to są chyba przepaki jeśli się nie mylę? Z góry dzięki za wszelkie info. Aha, skala 1/72.

Aha 2, przeczytałem poprzednią stronę i już coś tam wiem 😉 

Edytowane przez jawor84
Szybciej zrobił niż pomyślał 🤣

• 2 weeks later...

Mam pytanie do osób znających się na samolotach SU, konkretnie Su-34. Otóż na jednych zdjęciach na skrzydłach zauważyłem dodatkowe, hmmm... wihajstry, nie bardzo wiem co to jest, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić? 

Screenshot_20211230-203553_Chrome.thumb.jpg.1ed1b9813176407f322fcb317aa0d01e.jpg

Screenshot_20211230-203536_Chrome.thumb.jpg.89572864ffa019b5df47dcd52d8442ba.jpg

Jeszcze jedno, w jaki sposób montowana jest szyba w tych samolotach, bo szukam w necie i nigdzie nie mogę znaleźć.

Czy są jakieś siłowniki? Czy o co chodzi?

"Szyba" to raczej jest "wklejana", lotnicy do kokpitu dostają się od dołu. Nie ma po co jej otwierać. A co do podwieszeń to można tam podpiąć różne różności :

34.2.jpg

34.jpg

34.1.jpg

Edytowane przez kopernik
  • Thanks 1

Modyfikacja odmiany D-3. Kabinki na skrzydłach służyły do transportu dywersantów za linie frontu i mogły być odczepiane i lądować samodzielnie na spadochronach. Kilka egzemplarzy testowano w Stuttgarcie w 1942 r. ale miały problemy ze statecznością i aerodynamiką w tej konfiguracji i nie był stosowany bojowo. Projekt zarzucono.

(za TBiU nr. 148)

• Thanks 1

Panowie czy ktoś jest w stanie podać mi cyferki z Hataki lub Humbrola do kolorów armijnego Antka❓No nie mogę nic sensownie dopasować, w szczególności tego jasno zielonego :hmmm:🙄

POMOŻECIE ⁉️

qsdhc3-an2pozegnanie.jpeg

• 3 weeks later...

lim6.jpg.da1c3495a4b365749e110173e887c6e8.jpg

Znalazłem takiego Lima-6 . Tak jest w podpisie . 

Jaki zestaw pasuje do tego samolotu w skali 1/48 ?

Uprzedzam , że ginę w oznaczeniach Lim , MiG-17 itd. Także proszę o bardzo klarowne informacje .

Pozdrawiam Hello

Ps Tak przy okazji , może dobrym pomysłem jest "przypięcie" tego wątku na pierwszą stronę działu ?

Chyba najtańsza dostępna opcja w 1/48. Da się z tego ulepić tego ze zdjęcia chyba bez większej rzeźby tylko Marsy by trzeba dorobić 🤔  https://www.mojehobby.pl/products/Mig-17-PF-Radar-Fresco.html

To i ja zapytam.

Zapytam speców od lotnictwa morskiego USA.

Chodzi mi o kolor samolotów typu F9f Panther, F6U Pirate itp.

Czy to był ten sam kolor jak w przypadku późnych Wildcatów, Hellcatów i  Corsairów z końcówki II WW?

Dzień dobry 

Szybkie pytanie... czy z tego Hobby Bossa da się zbudować poprawną miniaturę bez większej ingerencji? Dysponuję kokpitem i wnękami podwozia Airesa. 

i2yvgKK.jpeg

Witam

Chciałbym zapytać o dostępność silników Wright R-1820 w skali 1/72. Chodzi mi o całość - gwiazdę i agregaty z tyłu. Co można kupić i co jest najlepsze ?

Putam, bo często w dodatkach nie występuje z nazwy, ale jako np. silnik do latającej fortecy, co nie ułatwia szukania...

Drugie pytanie - poszukuję rysunku lub dobrego zdjęcia co miał FM-2 w przedziale podwozia. Arma ładnie opracowała ten rejon w F4F-4, zaś w FM-2 lekko wieje pustką... 

Edytowane przez martinello

Cytat

Szybkie pytanie... czy z tego Hobby Bossa da się zbudować poprawną miniaturę bez większej ingerencji? Dysponuję kokpitem i wnękami podwozia Airesa

U-4 jakiś chyba  strasznych grzechów nie ma, gorzej z U-5, bo temu skrzydła dali od starszych wersji.

• Thanks 1

57 minut temu, BRAVO112 napisał:

szukam malowania Lublina R VIII z wielorybem

w roznych modelach wieloryb jest bardzo roznie przedstawiany 😞 

Najlepiej wzorować się na oryginale:

Wodnosamolot rozpoznawczo- bombowy Lublin R-VIII ter, zniszczony we wrześniu 1939 r. w rejonie Chałup na półwyspie Helskim. (Źródło: archiwum).

http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/1683/126/Lublin-R-VIII2

• Greif pinned this temat