Moses Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Przemek jak jesteś na twarzoksiazce, zadaj to pytanie na tej grupie https://www.facebook.com/groups/816059131882668/?ref=share Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 33 minuty temu, przemek261 napisał: Witam, Napotkałem kolejny problem dotyczący uzbrojenia F-4 Phantom. F-4 latał na wojnie wietnamskiej, a więc jest tym samolotem co na maksa mógł być zdarza się być "obwieszony" uzbrojeniem. I tu jest moje pytanie o wewnętrzny węzeł skrzydłowy. Teoretycznie może przenosić bombę lub bomby na wielozamkowej belce oraz AIM-9. Tylko czy w Wietnamie taka konfiguracja występowała? Na zdjęciach w takiej konfiguracji namierzyłem tylko egzemplarz muzealny oraz modele zrobione przez modelarzy (wygląda to efektownie ). Natomiast znalazłem takie linki na dotyczące misji konfiguracji misji F-4 w Wietnamie McDonnell Douglas F-4E Phantom II Loadouts (cybermodeler.com) lub McDonnell Douglas F-4J Phantom II Loadouts (cybermodeler.com). W tych linkach taka konfiguracja nie występuje. Tak więc konfiguracja bomby plus AIM-9 na wewnętrznym węźle to teoria czy praktyka? Dziękuję z góry za jakieś info. Przemek Temat wielokrotnie wałkowany na zachodnich forach, na szybko możesz sobie poczytać np to: http://thecombatworkshop.blogspot.com/2018/01/usaf-f-4s-and-their-perplexing-lack-of.html?m=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Dziękuję, Jeśli dobrze zrozumiałem to F-4 z USAF takiej konfiguracji nie stosowały (ewentualnie przy podwieszeniu bomb wyrzutnie zostawały puste), natomiast była stosowana w USN. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 20 godzin temu, przemek261 napisał: Dziękuję, Jeśli dobrze zrozumiałem to F-4 z USAF takiej konfiguracji nie stosowały (ewentualnie przy podwieszeniu bomb wyrzutnie zostawały puste), natomiast była stosowana w USN. Pozdrawiam Przemek Zasadniczo tak trzeba to rozumieć. USAF jak już brał Sidewindery to w układzie asymetrycznym np. TER + Mk.82 a z drugiej strony LAU-7 + AIM-9. Oczywiście wyjątki dla potwierdzenia reguły pewnie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 W dniu 4.08.2022 o 20:49, Slawek_26869 napisał: cz.1 W najbliższym czasie postaram się "dokopać" do kolejnej części "Archiwum L" W końcu udało się "przekopać" przez pokłady innych czasopism i dokopałem się do dalszych złóż AeroPlanu cz. 2 Archiwum L: 1(34)2002 - Bomba ZAB-500Sz - Robert Gurzęda; 2(35)2002 - Bomba FAB-500 M-62 - jw.; 3(36)2002 - Bomba OFAB-250-270 - jw.; 4(37)2002 - Kasety bombowe RBK-250 - jw.; 1(40)2003 - Zasobnik rurowy ZR-8MB1 - jw.; 2(41)2003 - 30-mm działko lotnicze NR-30 - jw.; 3(42)2003 - Działko lotnicze GSz-23 - jw.; 1(46)2004 - Bomba ćwiczebna P-50 - jw.; 2(47)2004 - Wielozamkowa bela bombowa MBD3-U6-68-1 - jw.; 3(48)2004 - Pocisk rakietowy R-13M - jw. cz.2 Przy okazji, ukazał się również cykl Karola Budniaka "Urządzenia i pojazdy lotniskowe": 2(35)02 - Wyposażenie naziemne statku powietrznego cz.1 - wyposażenie obsługowe; 4(37)02 - Wyposażenie naziemne statku powietrznego cz.2 - urządzenia do holowania; 1(40)03 - Wyposażenie naziemne statku powietrznego cz.3 - urządzenia do kotwiczenia; 3(42)03 - Wyposażenie naziemne statku powietrznego cz.4 - urządzenia przeciwpożarowe; 4(43)03 - Wyposażenie naziemne statku powietrznego cz.5 - zaślepki, pokrywy, pokrowce; 1(46)04 - Urządzenia do obsługiwania - podnośniki; 3(48)04 - Drabinki i trapy. cdn. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 Koledzy, czy z modelu KP 1/72 M-345 https://www.mojehobby.pl/products/Leonardo-M-345.html Będzie można wydłubać naszego Bielika? Nie wiem dlaczego mi umknął ten model.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: Koledzy, czy z modelu KP 1/72 M-345 https://www.mojehobby.pl/products/Leonardo-M-345.html Będzie można wydłubać naszego Bielika? Nie wiem dlaczego mi umknął ten model.... To zupełnie inny samolot. Wersja rozwojowa S.211 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Alenia_Aermacchi_M-345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 Nie, M-345 i M-346 czyli Bielik mają ze sobą tyle wspólnego co Golf i Polo. Podobne ale jednak inne maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 Szkoda - dzięki. Przeglądałem wiki ale nie byłem pewien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 ciąg dalszy następuje cz. 3 Archiwum L: 2(53)05 - kierowany pocisk rakietowy R-3S/R (AA-2, Atoll) - Robert Gurzęda; 1(58)06 - Npr S-13 i wyrzutnia B-13L - jw.; 1(64)07 - Belka szkolna CBLS - Dariusz Sałata, Krzysztof Sałata, Andrzej Wrona; 2(65)07 - Pocisk przeciwradiolokacyjny AGM-88HARM - Marcin Przeworski; 4(67)07 - AGM-65 Maverick - jw.; 1(70)08 - Pocisk rakietowy Hughes AIM-54 Pxoenix - Marcin Witkowski; 4(73)08 - Cele powietrzne CP-100MR i SRCP-WR - Miłosz Bogdański; cz.3 To na razie wszystko, jeśli chodzi o zawartość w tym temacie AeroPlanu do końca rocznika 2009 nr 5/6(80-81)09. Będziemy dalej kopać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Mam pytanie (może banalne) czy w malowaniu USN samolotów pokładowych f-8 Crusader obowiązywała zasada, że obwódki klap podwozia były czerwone? W instrukcji do wersji "J" Academy wydają się być białe. Nie na wszystkich fotografiach czarno-białych widać żeby obwódki kontrastowały z białym kolorem spodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 Pytanie o polskie MiG-21MF - czy zawsze były malowane srebrzanką? Znalazłem zdjęcie, które - mam wrażenie - pokazuje niemalowane a aluminiowe (NMF) MiG-i. Może ma ktoś to, lub podobne zdjęcie w lepszej jakości? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 Proszsz bardzo: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 W dniu 25.09.2022 o 23:20, golf czarny napisał: Mam pytanie (może banalne) czy w malowaniu USN samolotów pokładowych f-8 Crusader obowiązywała zasada, że obwódki klap podwozia były czerwone? W instrukcji do wersji "J" Academy wydają się być białe. Nie na wszystkich fotografiach czarno-białych widać żeby obwódki kontrastowały z białym kolorem spodu . Maluj na czerwono 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 W teorii tak, ale te obwódki się ścierały i trzeba było je odmalowywac, i czasami tego nie robiono. Ale jeżeli nie masz zdjęcia konkretnej maszyny w której jest inaczej, leciałbym zgodnie z zasadą i robił czerwone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 Który model MiGa 31 jest lepszy? Zvezda czy Trumpeter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 14 godzin temu, Xmen napisał: Który model MiGa 31 jest lepszy? Zvezda czy Trumpeter? Trumpeter - Zvezda to model sprzed upgrade'u jakości więc to raczej słabiak. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 10 minut temu, Matys napisał: Trumpeter - Zvezda to model sprzed upgrade'u jakości więc to raczej słabiak. Dzięki.To kupię model Trumpetera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 (edytowane) W dniu 28.09.2022 o 21:13, sebastain napisał: Pytanie o polskie MiG-21MF - czy zawsze były malowane srebrzanką? Znalazłem zdjęcie, które - mam wrażenie - pokazuje niemalowane a aluminiowe (NMF) MiG-i. Może ma ktoś to, lub podobne zdjęcie w lepszej jakości? Sporo MF-ów było malowanych na j szary, polecam Polish Wings nr 32 o MiG-21MF właśnie, b. dużo wiedzy o kolorystyce polskich eMeFów Pozdr ww Edytowane 2 Października 2022 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Kupiłem zestaw Eduard drukowany w 3D. Jakość jest niesamowita, tak samo jako ilość "nóżek" podtrzymujących wydruk. Jakieś rady, jak je skutecznie i bezpiecznie usunąć z elementów? Edytowane 3 Października 2022 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 3 godziny temu, ChuChu napisał: Kupiłem zestaw Eduard drukowany w 3D. Jakość jest niesamowita, tak samo jako ilość "nóżek" podtrzymujących wydruk. Jakieś rady, jak je skutecznie i bezpiecznie usunąć z elementów? Utwardzić lampą UV, jak do paznokci hybrydowych i ostry skalpel... Powinno łatwo póść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 A bez lampy UV? Prawdę mówiąc jestem nieco w szoku i sądziłem że części przyjdą wstępnie obrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 Tradycyjnie słońce jest dobrym źródłem promieniowania UV, ale teraz pogoda nie będzie chciała współpracować przy takim utwardzaniu... Jak kupiłem części 3D od Przemka to odcinałem "podpórki" od nich skalpelem, piłą z bardzo drobnymi ząbkami i ostrymi cążkami, takimi jak do elektroniki. Te podpórki częściowo chronią wydrukowaną część podczas transportu, więc może lepiej, że są, zanim część jest gotowa do zamontowania. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 Pytanko o kocurka z Hasy. Skala 72 nr kat. E 03. Wklęsły czy wypukły? I jak stoi w porównaniu z np. Academy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 Wypukły. Academy jest chyba najrozsądniejsza opcją. Lepsiejsza opcja jest chyba tylko Find Molds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi