rudy0007 Napisano 9 Czerwca 2018 Share Napisano 9 Czerwca 2018 Co tu się w ogóle wyprawia?? Istny hardkor, a robota wyśmienita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Czerwca 2018 Share Napisano 9 Czerwca 2018 Miło, że odżyło. Choć daleko mi do takiego poziomu. Również cieszę się, że wróciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszK. Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Nie mogłem się doczekać wznowienia tego warsztatu! Poziom rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Powrót po nieprzyzwoicie długim urlopie... Czas najwyższy. Aby to więcej się nie powtórzyło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Czerwca 2018 Share Napisano 12 Czerwca 2018 Aż przyjemnie popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 14 Czerwca 2018 Share Napisano 14 Czerwca 2018 Chyba lepszej motywacji niż tu, nie można znaleźć nigdzie. Czysty obłęd!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2018 Dzięki za miłe przyjęcie po powrocie do Suni. Wózek o fachowym oznaczeniu S32M-9965-0 ukończony, pokolorowany. Nawet się zdziwiłem, bo zebrało się - jeśli nie pomyliłem się w liczeniu - 257 części. Można zatem z czystym sumieniem przejść do płatowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 20 Czerwca 2018 Mały offtop ale w skali 1/48 będzie nie co łatwiej z "ekwpiunkiem lotniskowym" http://www.themodellingnews.com/2018/06/kittyhawk-has-cad-details-of-48th-scale.html#more a i zawsze można coś zobaczyć Uczta trwa dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 wózek piękny. wspaniała robota. popatrzyłem i lece lepić jaczka. Sklejam sobie jaka 9b. nie wiem czy słyszeliście o takim jaczku, z komora bombową za kabina. Rurową komora bombową !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Czerwca 2018 Share Napisano 20 Czerwca 2018 Mikołaj, wózek jest rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Czerwca 2018 Share Napisano 21 Czerwca 2018 Wózek bardzo ładny. Sklejam sobie jaka 9b. nie wiem czy słyszeliście o takim jaczku, z komora bombową za kabina. Rurową komora bombową !! Słyszałem o Jaku-9b. Kiedyś Alenger robił coś takiego, ciekawa konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 Fenomenalna praca... Gratuluję! Jako nowicjusz, mam pytanie : niezwykle precyzyjny bieżnik na kołach wózka zrobiłeś z mikro pręcików z tworzywa (evergreen?). Czym, i jak je kleisz? Próbowałem wykonać podobny detal, jednakże po wygięciu cienkiej płytki klej (Mr.Hobby) rozpuścił zbyt dużą część płytki i sama ona, pod wpływem naprężeń, pękła.. Za dużo kleju? Niewłaściwe tworzywo? Będę wdzięczny Kolegom za podpowiedzi. pzdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 22 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2018 Dzięki za przyjęcie wózka Jarku - miło mi czytać Twoją opinię, bo skoro wózek Ci się podoba, a miałeś styczność z podobnymi urządzeniami, to znaczy że chyba rzeczywiście jest dobry Marcin - pręciki powstały z płytek HIPS w tym wypadku jeśli dobrze pamiętam 0,25 ciętych na paski żyletką. Przyklejane były Tamiya ExtraThin-em, ale dosłownie takimi muśnięciami. Jeśli natomiast coś przyklejam na powierzchniach wypukłych/wklęsłych to staram się, aby element przyklejany był już stosownie wygięty przed przyklejeniem, żeby zminimalizować jego pracę i napięcia. I oczywiście jak najmniej kleju - domuskać zawsze możesz, zbieranie kleju z reguły już nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Czerwca 2018 Share Napisano 23 Czerwca 2018 Wózek też cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Wracam do korzeni. Aby sensownie myśleć o zamknięciu kadłuba, należy przygotować sekcję ogonową. W pierwszym etapie uznałem za niezbędne opracowanie wnęk hamulców, jako że będą widoczne z obu stron, zaś wewnątrz wnęki te i wręga na której są oparte będą stanowiły rozsądny punkt odniesienia do dalszego "meblowania" Na początek z kadłuba Modelsvit bez specjalnych ceregieli odciąłem sekcję ogonową: Jest ona około 1mm szersza od kadłuba Pantery, stąd należało użyć ciężkiego sprzętu: Następnie sekcję dopasowałem na sucho do kadłuba i przy pomocy taśmy wyznaczyłem punkty dla wycięcia wnęk: No i poszły główne wycinki. Oprócz wnęk kilka wzierników: Od wewnątrz wykonałem wręgę stanowiącą jednocześnie tylną ściankę wnęk i dokleiłem ścianki boczne - tu uwaga - pilnowałem aby ścianki były wklejone ciut niżej niż krawędź wnęki, z zewnątrz mogły zaś na razie wystawać dowolnie: Ścianka przednia ma z kolei między zawiasami otworki. Zostały wywiercone w płytce: a następnie wycięte z zachowaniem łuków i wklejone: Późnij dokleiłem kliny: Na tym etapie można już było wyklejać same "podłogi" wnęk. W tym celu ukształtowałem termicznie płytkę HIPS i poszczególne sekcje były docinane i szlifowane odrębnie (tu przydało się obniżenie ścianek bocznych, dzięki czemu podłogi są praktycznie zlicowane z wręgą): I wnęki zasadniczo gotowe. Proszę pamiętać, że na tym etapie nie ma jeszcze detali, podłużnic, nitów itp itd. Najważniejsze, że udało się złapać geometrię, zachować rozsądnie jak na skalę proporcje i mam przyczółek do dalszego meblowania: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Heh, Przestałem już liczyć który to raz z kolei ręce mnie opadły... Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Czarów ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Normalnie czad. aż trudno uwierzyć , że to 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Sierpnia 2018 Share Napisano 28 Sierpnia 2018 Niby to tylko wycinanie szlifowanie i wklejanie ale jest MOC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 30 Sierpnia 2018 Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Mikołaj, mówiłem Ci już, że strasznie lubię oglądać twoją pracę ;) ? Znakomicie to wygląda - z pewnością następny szczękoopadacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Września 2018 Autor Share Napisano 1 Września 2018 Dzięki za komentarze. Filip - absolutnie mogę powiedzieć to samo o Twoich warsztatach Postęp niewielki, ale chciałem pokazać rozwiązanie kwestii szczelin między połówkami kadłuba. Dokładna obróbka na tym etapie jest niemożliwa, bo nie da się rozłączyć, aby potem urządzać wnętrze, z kolei po meblowaniu i malowaniu i sklejeniu też słabo.. Przeanalizowałem konstrukcję i okazało się, że na znakomitej większości kadłuba są takie elementy konstrukcji, że spróbuję rzecz załatwić poprzez wklejane-wsuwane moduły. Oto ogólna procedura: należy dokładnie dopasować i dociąć ukształtowaną płytkę: sprawdzam czy ściśle pasuje: Następnie poszczególne płytki sobie wypełniam w zależności od potrzeb: I tak to wygląda na sucho: W miarę możliwości postaram się zastosować to rozwiązanie w całej sekcji ogonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Września 2018 Autor Share Napisano 6 Września 2018 Lecim dalej: Korzystam z okazji, że wręgi mają przekrój kołowy i łatwo wycina się je chałupniczo: Na początek zespół wręg 42-43 - kółka sklejone na płytkach w miejscach docelowo niewidocznych, co pozwala zachować idealnie dystans: Następnie wklejone zidentyfikowane w kwitach "rozpórki": Później doklejone osłony oraz wzmocnienia wręg: Po obcięciu i rozcięciu wklejone na swoje miejsce: Następnie wręgi 39-40 o nieco bardziej skomplikowanym kształcie. W tym celu z wyciętego kółka wewnętrznego odciąłem "półksiężyce": Po stosownych korektach wyszły oczekiwane kształty: I powtórzona procedura słonecznych wzmocnień: I tak po kolei wręga za wręgą: Teraz czas na osłony mechanizmów i podłużnice, ale to już po Łasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Czad... i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Dziękuję. W zasadzie struktura części ogonowej jest niemal gotowa - pozostało obmyślić i wykonać blachy w ostatnim segmencie przed wylotem Widok ogólny: Trochę bliżej: I widok na przymiarkę z kadłubem "głównym" (na tym zdjęciu widać dość dobrze wystające poza oś symetrii elementy stanowiące po pierwsze doskonałe pozycjonery dla montażu, a po drugie maskujące linię łączenia połówek): Na razie jestem zadowolony, bo jakoś się wena na Suczkę utrzymuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Pięknie to wygląda. Aż sam nabrałem ochoty żeby zrobić jeszcze jeden Su-20, tym razem w kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi