Mikolaj75 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Zasadniczo nie miałem specjalnie eFa w planach, ale niekiedy decyduje impuls. Na zeszłorocznym Paprykarzu przeglądałem sobie kalki ModelMakera i zauroczyło mnie połączenie jednego z fajniejszych kamo jakim jest Aegean Ghost z okolicznościowym czerwono-czarnym ogonem. Kalki kupiłem, potem zostało nabyć zestaw i wsparcie. Baza to Tamiya. Koopernaci: ModelMaker - kalkomanie; Big Sin od Eduarda - różne dodatki typu hamulce, dysza, fotel, blaszki; Master - Pitot, AOA i odgromniki; Rob Taurus - osłona kabiny (ale to z uwagi na wypadek w postaci szkaradnego pęknięcia w osłonie zestawowej); ja sam - korekta nasady statecznika do wersji greckiej, pakunek spadochronu, drabinka, światła i parę innych drobiazgów. Malowany głównie Gunze H. Eksploatacja - wielorakie techniki i środki. Starłem się zwrócić pilną uwagę na logiczne i zgodne z oryginałem zastosowanie technik malarskich i brudzących w odniesieniu do fotek tegoż samolotu (076), do których udało mi się dotrzeć. Jak wyszło - poniżej: Model jest na stałe zamocowany na podstawce o takiej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Piękny model, świetnie pomalowany i subtelnie, nienachalnie pobrudzony. Cukiereczek. Dodam też że swoje robi greckie kamo, jedno z najładniejszych jakie noszą F-16. Szkoda tyko że nie robiłeś warsztatu tego modelu, sporo można by się pewnie nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 W 100% zgadzam się z Solo. Chciałbym tak umieć wykonać samolot. Szczególnie podoba mi się brudzenie, bo to naprawdę sztuka tak je wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Woooooo panie co za model!! Napatrzeć się nie mogę. Piękna subtelna robota. Uwielbiam takie modele. Tak jak Solo wspomniał, szkoda tylko że bez warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Model bardzo bardzo. I to cieniowanie i zabrudzenia, nono, na granicy zdrowego rozsądku i rzeczywistości - podoba mi się... bardzo. Nie czuć skali 1:72, z początku myślałem że to 1:48, to też bardzo na plus. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Świetny eF. Jak zwykle po mistrzowsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Jeszcze raz gratuluję Ci świetnie wykonanego modelu. Na zdjęciach jak i na żywo prezentuje się znakomicie. Wyróżnienie na konkursie w Łasku jak najbardziej zasłużone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Tylko wyróżnienie!? To co Oni tam oceniają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Wyśmienity model Zdrowo zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Trudno nie zauważyć i trudno nie pochwalić. Prezentuje się świetnie. BRAWO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Przy tej skali ,mistrzowskie wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Bardzo mi się podoba. Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Jest moc. Podoba się bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Obczaiłem na żywo i zwróciła moja uwagę na stole w Łasku kilka razy do niej podchodziłem zastanawiałem się kto zrobił tak piękna F-16 dopiero przy wręczaniu wyróżnień się dowiedziałem ;) Masz dwie moje foty z konkursu jeszcze raz gratuluje wyróżnienia i miło było Cie poznać na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 To jak już warsztatu nie było to przynajmniej napisz jak zrobiłeś te czadowe ciemne brudzenie wokół tych paneli na górze i lini podziału za kabiną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 A ja od siebie dodam inne pytanie: czy są do kupienia jakieś inne kalkomanie do greckich F-16, zarówno w 72 jak i 48? No od kilku dni szukam i praktycznie niczego nie znalazłem, poza tym ModelMakerem. A te które autor użył w tym modelu są, delikatnie mówiąc, niezbyt ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Dzięki za przychylne oceny Odpowiedzi na poruszone zagadnienia: - eF w Łasku otrzymał nagrodę Koszalińskiego Plutonu Modelarskiego "Pod But" oraz nagrodę Dowódcy 32 BLT, za które jeszcze raz dziękuję; - Solo - nie szukałem innych kalkomanii, bo te mi odpowiadały. Wyjaśnij o co chodzi z ich nieciekawością..? Aha - wszystko wskazuje na to, że ModelMaker w niedalekiej przyszłości powinien wydać kalki do Zeusa - także może to?; -bazylms - to w sumie efekt kilku zabiegów. Już na etapie kładzenia kolorów kamo model miał przygotowany preshading, tak aby podkreślić zidentyfikowane brudne miejsca na samolocie. Później część z paneli podlegała punktowemu rozjaśnianiu. Do tego cały kamuflaż poddałem temu co zwie się biedronką, ale tylko z białej farby. Konkretne plamy powstały tak: albo mocno rozcieńczony bezbarwny olej z kroplą szarości nakładany pędzlem (tam gdzie chciałem ostrych granic), albo tapowany patyczkiem do uszu gotowiec (Starship Straking lub Engine Grime), albo pigmenty, albo wreszcie kombinacja tych technik. Chociaż cała procedura w ogóle była bardziej rozbudowana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 To malowanie które zrobiłeś ma dość tandetnie pomalowane stateczniki - jakośtak mi nie pasują, szczególnie do Twojego pięknego malowania. O tych kalkomaniach do Zeusa to wiem, nawet chyba można je już kupić, bo gdzieś je chyba widziałem, ale to jest jeszcze gorsze, bo model trzeba tym okleić, zamiast malować i wygląda tandetnie (ja w ogóle nie bardzo lubię tzw. okazjonalne malowania). Szukam najchętniej prostych kalkomanii do operacyjnych F-16C, coś w tym rodzaju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 A ok, Solo, rozumiem. No to już jest kwestia gustu. Ja przyznaję, że pewnie bym w ogóle 16-tki nie rozważał, gdybym się nie natknął na te kalki. Też nie leżą mi malowania okolicznościowe, ale akurat w tym wypadku uznałem to połączenie za idealne i co więcej - porównując do wielu "okolicznościowców" - wydał mi się ten ogon bardzo wysmakowany. Nie zmienia to innej sprawy - 076 z tym ogonem należy do relatywnie czystych "greków". Entuzjaści brudzeń winni szukać innych greckich eFów - pole do szaleństw malarskich bez wymyślania i ściemniania jest tam bardzo duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Problem w tym że nie ma żadnych kalkomanii do takich Greków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Nie ma śmigła, ale robi duże wrażenie, brawo mistrzu Mikołaju Gratki za okładkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 Skala 1/72 to nie mój rejon. F-16 to nie mój gust. Ale ten model zasługuje na pozytywny komentarz. Nie do końca podobają mi się okolicznościowce, głównie ze względu na częsty brak uzbrojenia, tutaj uzbrojenie jest, a malowanie nie jest nachalne. Warsztatowo - nie pogadam, za mało się znam. Powiem tylko, że galerię miło się ogląda, za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Ponownie dziękuję za opinie Problem w tym że nie ma żadnych kalkomanii do takich Greków. Solo - "ajabym" tu specjalnie problemu nie widział. Jak się zaopatrzysz w kalki MM to co Ci zostaje? Prostokąt na ogonie do wymalowania. Szare cyfry numeru spokojnie do znalezienia w zapasach. Reszta jest. Tym bardziej że da się znaleźć foty "brudasów" bez godeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 W sumie racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi