Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja patrzyłem na ceny na eBaju, gdzie teraz można kupić ten zestaw, i tam były po ok. 40 dolarów z transportem. Jeśli te ceny się utrzymają, to w Polsce model będzie pewnie po 150-160 zł, albo coś w tym rodzaju. Daleko od 250 zł GWH, ale wciąż dość drogo jak na taki stosunkowo prosty zestaw.

Napisano
28 minut temu, Tap-chan napisał:

image.png.d6fbfb6b430e513cb45206c02bb4405f.png

Względnie tanio w porównaniu do €50 za GWH.

Ciekawa sprawa z tym zestawem. Niby jeszcze go nie ma w oficjalnej sprzedaży, a już Doyusha szykuje się do przepaku: https://www.1999.co.jp/eng/10663644

co zauważa nawet Scalemates: https://www.scalemates.com/kits/doyusha-412657-usn-f-14a-tomcat-vf-143-pukin-dogs--1257752

Osobiście też obstawiam 120-140 PLN.

Napisano
19 godzin temu, Moses napisał:

Dauntless porządny jest, HASE, wznowione teraz przez H2000. 

Ja z nowego  Wildcata jestem zadowolony, w szczególności że będzie nowy F4F-4, bo to co daje airfix jest spaprane, a stara dobra HASE Juz nie dostepna

Dauntless Hasegawy po pierwsze nie jest porządny, bo nie można tak powiedzieć o modelu bez wnętrza i z tak siermiężnymi hamulcami aerodynamicznymi, a po drugie jego chwilowe wznowienie przez H2000 nie zmienia faktu, że generalnie jest niedostępny. Poza tym w H2000 spartaczyli robotę z kalkomaniami, przynajmniej w pudełku z SBD-2/3.

Napisano
27 minut temu, _OldMan_ napisał:

Ciekawa sprawa z tym zestawem. Niby jeszcze go nie ma w oficjalnej sprzedaży, a już Doyusha szykuje się do przepaku: https://www.1999.co.jp/eng/10663644

co zauważa nawet Scalemates: https://www.scalemates.com/kits/doyusha-412657-usn-f-14a-tomcat-vf-143-pukin-dogs--1257752

Osobiście też obstawiam 120-140 PLN.

Byłoby trochę tanio, zwłaszcza że dziś stary zestaw Academy dochodzi do 120 zł w sklepach.

Napisano
7 minut temu, filipsg napisał:

Dauntless Hasegawy po pierwsze nie jest porządny, bo nie można tak powiedzieć o modelu bez wnętrza i z tak siermiężnymi hamulcami aerodynamicznymi, a po drugie jego chwilowe wznowienie przez H2000 nie zmienia faktu, że generalnie jest niedostępny. Poza tym w H2000 spartaczyli robotę z kalkomaniami, przynajmniej w pudełku z SBD-2/3.

Bez wnętrza? no juz proszę kolegi nie przesadzajmy, zreszta jak i do wnętrza tak i do hanmulców są odpowiednie zestawy waloryzujące/korekcyjne. 
Co natomiast jest spartolone w kalkach w SBD-2/3?

Napisano
3 godziny temu, WujekAlice napisał:

A Arma jeśli chce iść za ciosem to powinna się zabrać za Jaka 1 -oba rodzaje oszklenia i Jaka 7 we wszystkich możliwych wersjach. bo na razie Jak 7 to wiekowe i bardzo uproszczone Maquette, a dobry Jak 1 to A-Model z niezbyt czytelną, tyle ze to szort i do tego pewnie out of print

Jest całkiem przyzwoity Jak-1 z Brenguna, Amodel nie ma do niego podjazdu: https://www.kfs-miniatures.com/1-72-yakovlev-yak-1-winter-brengun/
7-ki robi Valom, w pudle wypadają dużo lepiej od Maquette, ale to Valomy, więc nowoczesny, sklejalny model by się faktycznie przydał...

Napisano

Właśnie Valomy - nie miałem jeszcze z nimi przyjemności (?) i nie wiem czym to się je. Kupiłem sobie Briganda ale na razie trafił do Szuflandii. Widzę że to szorty, bo nawet producent o tym pisze na pudełku. Wypraski wyglądają dobrze. Ten Jak Brenguna też wygląda nieźle tyle, że cena dużo gorzej. 

Napisano
53 minuty temu, caughtinthemiddle napisał:

7-ki robi Valom, w pudle wypadają dużo lepiej od Maquette

I tylko tam.Mydło strasznie wredne do złożenia.Nie tak dawno pokazywałem 9 Valom.Gdyby nie to że się zawziąłem żeby ją skończyć to wylądowała by w koszu.Wolę poczekać na nowe modele 7 i 9 niż kupić znowu Valoma.

7 minut temu, WujekAlice napisał:

Wypraski wyglądają dobrze.

I na tym można zakończyć pozytywy tych modeli.

Napisano
1 minutę temu, Xmen napisał:

I na tym można zakończyć pozytywy tych modeli.

Możesz rozwinąć swoją myśl? Pasjami lubię takie życiowe historie ?

Napisano

Kiedyś czytałem relację z budowy Jaka-7W z Valomu, z tego co pamiętam to oparcia foteli są za szerokie i połówki kadłuba nie chciały się zejść. Oczywiście tam jest więcej smaczków. Generalnie opinia jest taka, że: Valom robi modele niesklejalne.

Napisano
W dniu 30.12.2019 o 22:21, WujekAlice napisał:

A kto Ci to kupi? U nas ze 20 osób, a gdzie reszta?

Jeśli nowa Wilga byłaby dostępna za 50 zł to z 5 szt. biorę od ręki, a kilku znajomych razem by wzięło z 15 szt. A-model na kołach jak się pojawi to zaraz znika za 60 zł plus więc popyt jest, a to jest kasztan niestety ? Taki Jak-12M, Gawron albo Zlin 526AFS byłby fajnym uzupełnieniem aeroklubowych kolekcji nie mówiąc o szybowcach. Nowe KP za swoje szybowce liczy 40-50 zł i się kupują mimo że jakość nie idzie na równi z ceną. 

Napisano

Wiesz, można robić shorty (stare SH, RS, Valom...) i shorty (Wingsy Kits, Clear Prop Models, AZ oznaczone HQT jak np. ichnie 109ki, Answer...). 
Poczekajmy na Dromadera z Karayi - jeśli będzie się zaliczał do tej drugiej kategorii, to warto dać Radkowi znać portfelami, że i Wilgę, i inne takietakie może rozważyć...

Napisano
7 godzin temu, Moses napisał:

Bez wnętrza? no juz proszę kolegi nie przesadzajmy, zreszta jak i do wnętrza tak i do hanmulców są odpowiednie zestawy waloryzujące/korekcyjne. 
Co natomiast jest spartolone w kalkach w SBD-2/3?

Podstawowe kształty tam owszem, są - sam mam postanowienie, żeby poza tablicami wnętrze "umeblować" samemu - ale w 2020 roku można chyba oczekiwać czegoś więcej? ? 

Malowanie z Morza Koralowego jest podwójnie spartaczone, bo samolot z emblematem eskadry i oznaczeniami zestrzeleń to egzemplarz propagandowy który nigdy nie widział Lexingtona. Żeby zrobić prawdziwy samolot z lotniskowca, mogłoby wystarczyć usunięcie ozdobników pod kabiną, ale oprócz tego brakuje wielu innych elementów oznakowania, takich jak małe "12" na osłonie silnika i stateczniku, oraz biały pas na stateczniku. Poza tym naprawdę poskąpili napisów eksploatacyjnych.

Napisano
8 minut temu, arhtus napisał:

A ten Dromader to będzie w wersji, z której można zrobić naszego strażaka, czy to jakaś wersja eksportowa?

Mają być 3 wersje - bałkański, strażacki i rolniczy klasyk

Napisano

14 minut temu, filipsg napisał:

Podstawowe kształty tam owszem, są - sam mam postanowienie, żeby poza tablicami wnętrze "umeblować" samemu - ale w 2020 roku można chyba oczekiwać czegoś więcej? ? 

No jasne, ale pisanie ze kokpit jest pusty to nadużycie, mimo wszystko jak na wiek zestawu dalej trzyma dobry poziom. 

Napisano

No ja na Tomka z Akademii to się nie mogę doczekać. Tym bardziej, że najpierw A, a potem pewnie B lub D też pójdzie bo są części, jak już pisaliśmy. 

A tymczasem tak wygląda pudełko wersji A z GWH: 

FB_IMG_1577943024927.jpg

Napisano
W dniu 30.12.2019 o 17:53, Maxy napisał:

Jaki związek z polskim lotnictwem ma Wildcat? Arma Hobby go zapowiedziała na 2020.

Jak przeczytałem ta wiadomość, to przeżyłem spore rozczarowanie. Po cholere kolejny Wildcat...

Napisano
4 minuty temu, spiton napisał:

Jak przeczytałem ta wiadomość, to przeżyłem spore rozczarowanie. Po cholere kolejny Wildcat...

Może dlatego, że projektant Army jest miłośnikiem amerykańskiego lotnictwa pokładowego? Swoją drogą tych Wildcat-ów nie jest tak dużo w 1/72. I przyzwoitego brak.

Ale mnie rówież ten wybór wydaje się nieco dziwny. Wildcat to nie jest jakiś chodliwy temat, więc nie wierzę w dobrą sprzedawalność na świecie. A w Polsce pewnie jeszcze mniejszą. Ale AH chyba jakieś rozeznanie rynku robi, więc to co mi się wydaje nie musi być prawdą.

Napisano
19 minut temu, spiton napisał:

Kolejny? 

Academy - czyli przeryty stary frog z lat 60tych

Hasegawa od dawna nie dostepna

Admirał - shortrun dla odwaznych

Airfix - któremu się na brzuszku spuchlo, i który notabene nie dostepny

Faktycznie, zatrzesienie modeli :)