Solo Napisano 1 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2020 Ja patrzyłem na ceny na eBaju, gdzie teraz można kupić ten zestaw, i tam były po ok. 40 dolarów z transportem. Jeśli te ceny się utrzymają, to w Polsce model będzie pewnie po 150-160 zł, albo coś w tym rodzaju. Daleko od 250 zł GWH, ale wciąż dość drogo jak na taki stosunkowo prosty zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Osobiście obstawiam 130-140 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 28 minut temu, Tap-chan napisał: Względnie tanio w porównaniu do €50 za GWH. Ciekawa sprawa z tym zestawem. Niby jeszcze go nie ma w oficjalnej sprzedaży, a już Doyusha szykuje się do przepaku: https://www.1999.co.jp/eng/10663644 co zauważa nawet Scalemates: https://www.scalemates.com/kits/doyusha-412657-usn-f-14a-tomcat-vf-143-pukin-dogs--1257752 Osobiście też obstawiam 120-140 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 19 godzin temu, Moses napisał: Dauntless porządny jest, HASE, wznowione teraz przez H2000. Ja z nowego Wildcata jestem zadowolony, w szczególności że będzie nowy F4F-4, bo to co daje airfix jest spaprane, a stara dobra HASE Juz nie dostepna Dauntless Hasegawy po pierwsze nie jest porządny, bo nie można tak powiedzieć o modelu bez wnętrza i z tak siermiężnymi hamulcami aerodynamicznymi, a po drugie jego chwilowe wznowienie przez H2000 nie zmienia faktu, że generalnie jest niedostępny. Poza tym w H2000 spartaczyli robotę z kalkomaniami, przynajmniej w pudełku z SBD-2/3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2020 27 minut temu, _OldMan_ napisał: Ciekawa sprawa z tym zestawem. Niby jeszcze go nie ma w oficjalnej sprzedaży, a już Doyusha szykuje się do przepaku: https://www.1999.co.jp/eng/10663644 co zauważa nawet Scalemates: https://www.scalemates.com/kits/doyusha-412657-usn-f-14a-tomcat-vf-143-pukin-dogs--1257752 Osobiście też obstawiam 120-140 PLN. Byłoby trochę tanio, zwłaszcza że dziś stary zestaw Academy dochodzi do 120 zł w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 7 minut temu, filipsg napisał: Dauntless Hasegawy po pierwsze nie jest porządny, bo nie można tak powiedzieć o modelu bez wnętrza i z tak siermiężnymi hamulcami aerodynamicznymi, a po drugie jego chwilowe wznowienie przez H2000 nie zmienia faktu, że generalnie jest niedostępny. Poza tym w H2000 spartaczyli robotę z kalkomaniami, przynajmniej w pudełku z SBD-2/3. Bez wnętrza? no juz proszę kolegi nie przesadzajmy, zreszta jak i do wnętrza tak i do hanmulców są odpowiednie zestawy waloryzujące/korekcyjne. Co natomiast jest spartolone w kalkach w SBD-2/3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 3 godziny temu, WujekAlice napisał: A Arma jeśli chce iść za ciosem to powinna się zabrać za Jaka 1 -oba rodzaje oszklenia i Jaka 7 we wszystkich możliwych wersjach. bo na razie Jak 7 to wiekowe i bardzo uproszczone Maquette, a dobry Jak 1 to A-Model z niezbyt czytelną, tyle ze to szort i do tego pewnie out of print Jest całkiem przyzwoity Jak-1 z Brenguna, Amodel nie ma do niego podjazdu: https://www.kfs-miniatures.com/1-72-yakovlev-yak-1-winter-brengun/ 7-ki robi Valom, w pudle wypadają dużo lepiej od Maquette, ale to Valomy, więc nowoczesny, sklejalny model by się faktycznie przydał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Właśnie Valomy - nie miałem jeszcze z nimi przyjemności (?) i nie wiem czym to się je. Kupiłem sobie Briganda ale na razie trafił do Szuflandii. Widzę że to szorty, bo nawet producent o tym pisze na pudełku. Wypraski wyglądają dobrze. Ten Jak Brenguna też wygląda nieźle tyle, że cena dużo gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 53 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: 7-ki robi Valom, w pudle wypadają dużo lepiej od Maquette I tylko tam.Mydło strasznie wredne do złożenia.Nie tak dawno pokazywałem 9 Valom.Gdyby nie to że się zawziąłem żeby ją skończyć to wylądowała by w koszu.Wolę poczekać na nowe modele 7 i 9 niż kupić znowu Valoma. 7 minut temu, WujekAlice napisał: Wypraski wyglądają dobrze. I na tym można zakończyć pozytywy tych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 1 minutę temu, Xmen napisał: I na tym można zakończyć pozytywy tych modeli. Możesz rozwinąć swoją myśl? Pasjami lubię takie życiowe historie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Kiedyś czytałem relację z budowy Jaka-7W z Valomu, z tego co pamiętam to oparcia foteli są za szerokie i połówki kadłuba nie chciały się zejść. Oczywiście tam jest więcej smaczków. Generalnie opinia jest taka, że: Valom robi modele niesklejalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 W dniu 30.12.2019 o 22:21, WujekAlice napisał: A kto Ci to kupi? U nas ze 20 osób, a gdzie reszta? Jeśli nowa Wilga byłaby dostępna za 50 zł to z 5 szt. biorę od ręki, a kilku znajomych razem by wzięło z 15 szt. A-model na kołach jak się pojawi to zaraz znika za 60 zł plus więc popyt jest, a to jest kasztan niestety Taki Jak-12M, Gawron albo Zlin 526AFS byłby fajnym uzupełnieniem aeroklubowych kolekcji nie mówiąc o szybowcach. Nowe KP za swoje szybowce liczy 40-50 zł i się kupują mimo że jakość nie idzie na równi z ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Ale to dalej nie jest to odpowiednio duża klientela na trwałe formy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Wiesz, można robić shorty (stare SH, RS, Valom...) i shorty (Wingsy Kits, Clear Prop Models, AZ oznaczone HQT jak np. ichnie 109ki, Answer...). Poczekajmy na Dromadera z Karayi - jeśli będzie się zaliczał do tej drugiej kategorii, to warto dać Radkowi znać portfelami, że i Wilgę, i inne takietakie może rozważyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 A ten Dromader to będzie w wersji, z której można zrobić naszego strażaka, czy to jakaś wersja eksportowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 7 godzin temu, Moses napisał: Bez wnętrza? no juz proszę kolegi nie przesadzajmy, zreszta jak i do wnętrza tak i do hanmulców są odpowiednie zestawy waloryzujące/korekcyjne. Co natomiast jest spartolone w kalkach w SBD-2/3? Podstawowe kształty tam owszem, są - sam mam postanowienie, żeby poza tablicami wnętrze "umeblować" samemu - ale w 2020 roku można chyba oczekiwać czegoś więcej? Malowanie z Morza Koralowego jest podwójnie spartaczone, bo samolot z emblematem eskadry i oznaczeniami zestrzeleń to egzemplarz propagandowy który nigdy nie widział Lexingtona. Żeby zrobić prawdziwy samolot z lotniskowca, mogłoby wystarczyć usunięcie ozdobników pod kabiną, ale oprócz tego brakuje wielu innych elementów oznakowania, takich jak małe "12" na osłonie silnika i stateczniku, oraz biały pas na stateczniku. Poza tym naprawdę poskąpili napisów eksploatacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 8 minut temu, arhtus napisał: A ten Dromader to będzie w wersji, z której można zrobić naszego strażaka, czy to jakaś wersja eksportowa? Mają być 3 wersje - bałkański, strażacki i rolniczy klasyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 14 minut temu, filipsg napisał: Podstawowe kształty tam owszem, są - sam mam postanowienie, żeby poza tablicami wnętrze "umeblować" samemu - ale w 2020 roku można chyba oczekiwać czegoś więcej? No jasne, ale pisanie ze kokpit jest pusty to nadużycie, mimo wszystko jak na wiek zestawu dalej trzyma dobry poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10221929860179627&id=1353069606&set=a.1812492916091&source=48&refid=8&ref=opera_speed_dial&_ft_=qid.6777213143995606162%3Amf_story_key.3012332270098005176%3Agroup_id.230736313769483%3Atop_level_post_id.1438288346347601%3Acontent_owner_id_new.100002559085548%3Aoriginal_content_id.10221929861099650%3Aoriginal_content_owner_id.1353069606%3Asrc.22%3Aphoto_id.10221929860179627%3Astory_location.5%3Aattached_story_attachment_style.photo%3Aview_time.1577942898%3Afilter.h_nor&__tn__=EHH-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 No ja na Tomka z Akademii to się nie mogę doczekać. Tym bardziej, że najpierw A, a potem pewnie B lub D też pójdzie bo są części, jak już pisaliśmy. A tymczasem tak wygląda pudełko wersji A z GWH: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 W dniu 30.12.2019 o 17:53, Maxy napisał: Jaki związek z polskim lotnictwem ma Wildcat? Arma Hobby go zapowiedziała na 2020. Jak przeczytałem ta wiadomość, to przeżyłem spore rozczarowanie. Po cholere kolejny Wildcat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 4 minuty temu, spiton napisał: Jak przeczytałem ta wiadomość, to przeżyłem spore rozczarowanie. Po cholere kolejny Wildcat... Może dlatego, że projektant Army jest miłośnikiem amerykańskiego lotnictwa pokładowego? Swoją drogą tych Wildcat-ów nie jest tak dużo w 1/72. I przyzwoitego brak. Ale mnie rówież ten wybór wydaje się nieco dziwny. Wildcat to nie jest jakiś chodliwy temat, więc nie wierzę w dobrą sprzedawalność na świecie. A w Polsce pewnie jeszcze mniejszą. Ale AH chyba jakieś rozeznanie rynku robi, więc to co mi się wydaje nie musi być prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 19 minut temu, spiton napisał: Jak przeczytałem ta wiadomość, to przeżyłem spore rozczarowanie. Po cholere kolejny Wildcat... Kolejny? Academy - czyli przeryty stary frog z lat 60tych Hasegawa od dawna nie dostepna Admirał - shortrun dla odwaznych Airfix - któremu się na brzuszku spuchlo, i który notabene nie dostepny Faktycznie, zatrzesienie modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Akurat Airfixa na allegro daje się trafić. Tak czy tak - na Armę poczekam z ciekawością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi