Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 minut temu, giberes napisał:

Nie widzę powodu do bojkotu Zvezdy, dopóki polskie firmy państwowe kupują rosyjską ropę. To by była zwykła hipokryzja. Pytanie do kolegów bojkotujących zabawki ze wschodu: czy zaprzestaliście kupowania paliwa wyprodukowanego z rosyjskiej ropy? 

A jak przestaną kupować ropę, to dalej będziesz kupował rosyjskie modele, bo nie będzie na nie zakazu? Paliwa są towarem strategicznym i jako konsumenci nie mamy wpływu na ich pochodzenie (mam przynajmniej nadzieję że nie robisz biednym pracownikom stacji benzynowych awantur, kiedy nie wiedzą z jakiego kraju akurat pochodzi paliwo w dystrybutorze), tak jak państwowe przedsiębiorstwa nic nie poradzą w ciągu miesiąca na to, że wciąż surowców z Rosji potrzebują. Z kolei na każdą drobną gałąź przemysłu jak modelarstwo też odgórnych sankcji nie będzie, bo to niecelowe - dla rosyjskiej gospodarki upadek Zwiezdy i kilku producentów żywic będzie niezauważalny, a w Polsce opinia publiczna będzie drwić że nakładamy symboliczne sankcje zamiast robić coś sensownego. Drobne branże to przestrzeń dla bojkotów konsumenckich.

• Like 1
Napisano
13 minut temu, giberes napisał:

Nie widzę powodu do bojkotu Zvezdy, dopóki polskie firmy państwowe kupują rosyjską ropę. To by była zwykła hipokryzja. Pytanie do kolegów bojkotujących zabawki ze wschodu: czy zaprzestaliście kupowania paliwa wyprodukowanego z rosyjskiej ropy? 

Jakie paliwo kupujesz nie zależy od Ciebie ( przeważnie nawet nie wiesz kto je dostarczył ). Jaki model wybierasz już TAK !!!

Napisano
6 minut temu, filipsg napisał:

Drobne branże to przestrzeń dla bojkotów konsumenckich.

I właśnie o tym chyba piszemy. Nie kupuj ! 

Napisano
3 minuty temu, filipsg napisał:

mam przynajmniej nadzieję że nie robisz biednym pracownikom stacji benzynowych awantur, kiedy nie wiedzą z jakiego kraju akurat pochodzi paliwo w dystrybutorze

Ja się nie obrażam ani na modele, ani na paliwo, obrażam się na rządową inflację. Za jedno tankowania płacę teraz o 200 zł więcej i jest to zakup regularny. Za Su 25 zaplacilem mniej niż 200 zł i był to zakup jednorazowy. 

Ja kończę offtop, zaraz i tak posprzątają. 

• Like 1
Napisano
37 minut temu, giberes napisał:

Ja się nie obrażam ani na modele, ani na paliwo, obrażam się na rządową inflację. Za jedno tankowania płacę teraz o 200 zł więcej i jest to zakup regularny. Za Su 25 zaplacilem mniej niż 200 zł i był to zakup jednorazowy. 

Ja kończę offtop, zaraz i tak posprzątają. 

Paliwo kupiłeś bo musiałeś ( i nie wiadomo czy ruskie !), model ( nie napisałeś, czy wyprodukowany przez ruskich) już na własne życzenie. 

Napisano

Ech, Koledzy modelarze, zamiast cieszyć się pasją, toczycie te swoje śmieszne potyczki...

Tymczasem handel wielkich ma się naprawdę dobrze i nie zmienią tego żadne Wasze bojkoty.

Różnica jest taka, że przez granicę zamiast tirów rosyjskich i białoruskich jadą kazachskie...

Wracajcie do hobby.

• Like 4
Napisano

Jedna kwestia mi się nasuwa, na którą wielu zwraca uwagę i równie wielu zdaje się nie zwracać na nią uwagi... to, czy kupicie modele rosyjskich producentów dostępne obecnie w polskich sklepach, czy ich nie kupicie, rosyjskim producentom nie robi absolutnie żadnej różnicy, ponieważ za te modele dostali już kasę 🤷‍♂️
Pewnie zaboli ich brak nowych zamówień, a to już większość polskich sklepów zapowiedziało - choć wielkość bólu będzie pewnie adekwatna do wielkości udziału polskiego rynku w ogólnym wolumenie ich eksportu - a jakoś nie chce mi się wierzyć, że byliśmy głównym odbiorcą.

Natomiast te dostawy, które już dotarły i się nie sprzedadzą zabolą wyłącznie polskich sprzedawców, bo będzie zalegać im towar, który opłacili, a nie mogą sprzedać.
Dlatego od strony modelarskiej podszedłem praktycznie - ukazał się na rynku model rosyjskiej maszyny rosyjskiego producenta, na który czekałem, to kupiłem, mając powyższe na względzie, a ponieważ jest tak, a nie inaczej w świecie dookoła, to odłożyłem na półkę i zająłem się innymi projektami - na ten przyjdzie jeszcze czas. 

• Like 8
Napisano (edytowane)

SPAD 510 - na bank zainteresuje zbieraczy miniaturek maszyn na których walczyli lub latali nasi piloci. Za http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/501/126/Bleriot-SPAD-S-510C1 

" W Polsce.

W I połowie 1940 r. na samolotach Blériot SPAD S-510 latali również Polacy, piloci Polskich Sił Powietrznych we Francji. Używane były do lotów szkolnych i bojowych w:
- ośrodku szkoleniowym St. Etienne,
- ośrodku szkoleniowym Lyon Mions,
- ośrodku szkoleniowym Tours,
- Centrum Wyszkolenia Lotnictwa w Lyon-Bron,
- kluczu obrony lotniska Bussac (ok. 50 km na północny wschód od Bordeaux), posiadał na wyposażeniu 4 samoloty Dewoitine D-501 i 4 samoloty Spad-510 (wg [1], natomiast wg [3]- klucz posiadał na wyposażeniu samoloty Dewoitine D-500/D-510).

Piloci z grupy por. Wolańskiego EAA 301 Châteaudun, którzy zajmowali się transportem samolotów na lotniska przyfrontowe, latali również samolotami Blériot SPAD S-510. 17.05.1940 r. cztery samoloty SPAD S-510, pilotowane przez polskich pilotów, zostały rozbite podczas dyslokacji z Romilly do Rennes. Jedną z przyczyn wypadków mogło być zwiększone zużycie paliwa i zbyt mały jego zapas w samolotach. "

Bez nazwy.jpg

Edytowane przez kopernik
  • Like 2
Napisano
11 godzin temu, kopernik napisał:

SPAD 510 - na bank zainteresuje zbieraczy miniaturek maszyn na których walczyli lub latali nasi piloci. Za http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/501/126/Bleriot-SPAD-S-510C1 

" W Polsce.

W I połowie 1940 r. na samolotach Blériot SPAD S-510 latali również Polacy, piloci Polskich Sił Powietrznych we Francji. Używane były do lotów szkolnych i bojowych w:
- ośrodku szkoleniowym St. Etienne,
- ośrodku szkoleniowym Lyon Mions,
- ośrodku szkoleniowym Tours,
- Centrum Wyszkolenia Lotnictwa w Lyon-Bron,
- kluczu obrony lotniska Bussac (ok. 50 km na północny wschód od Bordeaux), posiadał na wyposażeniu 4 samoloty Dewoitine D-501 i 4 samoloty Spad-510 (wg [1], natomiast wg [3]- klucz posiadał na wyposażeniu samoloty Dewoitine D-500/D-510).

Piloci z grupy por. Wolańskiego EAA 301 Châteaudun, którzy zajmowali się transportem samolotów na lotniska przyfrontowe, latali również samolotami Blériot SPAD S-510. 17.05.1940 r. cztery samoloty SPAD S-510, pilotowane przez polskich pilotów, zostały rozbite podczas dyslokacji z Romilly do Rennes. Jedną z przyczyn wypadków mogło być zwiększone zużycie paliwa i zbyt mały jego zapas w samolotach. "

Bez nazwy.jpg

Co więcej na boxarcie jest polska maszyna z CWL. Czesi o nas dbają 👍

• Like 1
Napisano (edytowane)

Kolejny francuski polonik. To mi się podoba :brawo:

Wiadomo już ile będzie kosztować? Na pewno go prędzej czy później kupię i skleję. 

Znalazłem schemat malowania Spada z CWL z tego zestawu:

Screenshot_20220526-083648_Chrome.jpg.96e8e3622513a52bcf45f39bfdca1913.jpg

Edytowane przez Kolekcjoner WP
  • Like 1
Napisano
13 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Kolejny francuski polonik. To mi się podoba :brawo:

Wiadomo już ile będzie kosztować? Na pewno go prędzej czy później kupię i skleję. 

Znalazłem schemat malowania Spada z CWL z tego zestawu:

Screenshot_20220526-083648_Chrome.jpg.96e8e3622513a52bcf45f39bfdca1913.jpg

Wiadomo..w KS 89zł

• Like 1
Napisano (edytowane)

Arma Hobby w swoim newsletteru zapowiada P-51D w skali 1:72 na grudzień 2022/styczeń 2023. :)

Edytowane przez Roland_Sebastian
  • Like 1
Napisano

Pewnie tak, patrząc po tym jakie ostatnio mieli obsuwy. Szczerze, to wolę dłużej poczekać o te 2 miesiące i dostać dobrze zaprojektowany model niż żeby mieli się spieszyć. 

Napisano

Nowe starości dostepne jako sety 😉 Ciekawe jak z jakością kalkomanii 🤔

su-22.jpg.b13d412c3daae5b0c9e679c9a601a222.jpg

su-22u.jpg.d5fbab3571996767c053d4e7680cbe07.jpg

czapla.jpg.4eb496e9a3acd905262ed3c39663918a.jpg

P-7a.jpg.0062f978fd8628d2c4cd0380ff4c5d1a.jpg

P-11.jpg.ee3346414fabac2e1fe2d8b38f88c786.jpg

mi-2.jpg.a04ddf3c8a1df6e5161736b580178409.jpg

Lim-5p.jpg.5fbc3d1e612880a519e01620e8aca474.jpg

mig-15.jpg.3e0592daad29c1efaffeae315b9870e7.jpg

• Like 1
Napisano

Miałem w planach zbudować jeszcze jedną czaplę. Jeżeli okaże się, że w zestawie będą godła dla którejś z eskadr, to kupię i zbuduję (może nawet zrobię warsztat na forum).

Te sety pokrywają się z obecnym portfolio ZTS Plastyk. Czyżby Plastyk odsprzedał formy???

Napisano

Z tym wznawianiem Puławszczaków to chyba przesadzili, ale cała reszta zapowiada się ciekawie :) znając tę firmę, kalki powinny być bardzo mocną stroną zestawów.

Napisano

Trochę schodząc z Poloników - zobaczyłem na sąsiednim forum zajawkę o nowym wypuście Fine Molds: japońskiej przeróbce F-16, oznaczonej jako F-2. Nie znam się specjalnie na współczesnym lotnictwie kraju kwitnącej wiśni, ale szczęka opadła... To jakiś kosmos:

F2-4.thumb.jpg.cccaddad2c5230f3d74569694000ba51.jpg

F2-1.thumb.jpg.d97677900a002520bad2f81634a5315d.jpgF2-3.thumb.jpg.3cba5d12c9f2b3d1912621fd8931604c.jpg

• Thanks 1