Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, kopernik napisał:

Broplan, to firma ....

Swoją drogą,  firma wydała masę modeli a w Polsce nikt nie jest godzien ich sprzedawać. Podobno właściciel stawia jakieś niewyobrażalne warunki. 

W dużym skrócie:

Gdy kilka/kilkanaście lat temu spotkałem się parokrotnie z właścicielem Broplanu wyjaśnił mi, że przez jakiś czas sprzedawał na rynku krajowym.

Ceny na kraj były bardziej przystępne. Po innych (wyższych) cenach sprzedawał za granicę. No i znalazło się kilku "cwaniaczków", co wbrew umowom kupowali niby to na kraj po cenach krajowych i wysyłali za granicę, psując eksport właścicielowi Broplanu.

Wobec tego stwierdził, że to mu się po prostu nie opłaca i przyjął na kraj ceny eksportowe. Tyle.

BTW. Bardzo sympatycznie wspominam kontakty z właścicielem Broplanu.

Pozdrawiam, Przemek

Edytowane przez PrzemekW
Napisano

Pierwsze modele Broplanu kupowałem normalnie w sklepie modelarskie w Katowicach. Fakt było to dawno dawno temu. Aktualnie zamawiam bezpośrednio u producenta- zarówno vacu jak i wtrysk-żadnych problemów z kontaktem, szybka realizacja.Ceny- No cóż, to niszowe modele, albo ktoś kupuje albo nie.

Napisano
1 hour ago, PrzemekW said:

W dużym skrócie:

Gdy kilka/kilkanaście lat temu spotkałem się parokrotnie z właścicielem Broplanu wyjaśnił mi, że przez jakiś czas sprzedawał na rynku krajowym.

Ceny na kraj były bardziej przystępne. Po innych (wyższych) cenach sprzedawał za granicę. No i znalazło się kilku "cwaniaczków", co wbrew umowom kupowali niby to na kraj po cenach krajowych i wysyłali za granicę, psując eksport właścicielowi Broplanu.

Wobec tego stwierdził, że to mu się po prostu nie opłaca i przyjął na kraj ceny eksportowe. Tyle.

BTW. Bardzo sympatycznie wspominam kontakty z właścicielem Broplanu.

Pozdrawiam, Przemek

a czy mozna gdzies znalezc ich katalog?

Napisano
6 minut temu, Burall napisał:

napisz e-maila na adres broplan@wp.pl , powinieneś dostać cennik

Napisano
4 minutes ago, Cypis said:

napisz e-maila na adres broplan@wp.pl , powinieneś dostać cennik

Piékne Dzieki

Napisano
31 minut temu, Burall napisał:

Jest masa sklepów internetowych oferujących chyba pełny katalog Broplanu, fragment oferty poniżej.

Bez nazwy.jpg

• Like 1
Napisano
11 godzin temu, PrzemekW napisał:

Bardzo sympatycznie wspominam kontakty z właścicielem Broplanu.

Potwierdzam. Wszystko da się obgadać i załatwić. 

11 godzin temu, qrpas napisał:

Ceny- No cóż, to niszowe modele, albo ktoś kupuje albo nie

Dokładnie jak piszesz. Kto wie co chce - kupuje i nie marudzi.

Napisano

Jak już weszliśmy na produkcje po PRL to chyba najbardziej obiecujący był HIT KIT. W latach 90-tych robił całą masę modeli używanych w naszym przedwojennym lotnictwie. Firma znikła i modele znikły. Dziś osiągają niezłe ceny na aukcjach. Jako ilustracja , chyba ostatni z wypuszczonych modeli. 

Bez nazwy.jpg

560476-27767-71.jpg

560476-27767-37.jpg

560476-27767-23.jpg

560476-27767-94.jpg

Napisano

W pewnym okresie takie nadlewki byly nawet bardzo porzadane, bo stanowily dobry material na ewentualny scratch. Wiadomo bylo, ze na pewno sklei sie to klejem do polistyrenu.

Napisano (edytowane)

Mnie to  nie przeszkadza aż tak bardzo - przynajmniej mam więcej pracy, a że lubię bardziej dłubać niż malować, a nie model jak lego...

Edytowane przez myszaty
  • Like 2
Napisano
2 godziny temu, myszaty napisał:

Mnie to  nie przeszkadza aż tak bardzo - przynajmniej mam więcej pracy, a że lubię bardziej dłubać niż malować, a nie model jak lego...

Witaj w klubie, tez tak mam, ze bardziej jara mnie dlubanie niz malowanie:)

Pzdr.

Jaro

• Like 2
Napisano

A mój ulubiony etap to kalkomanie :D

Napisano

U mnie podobnie. Kupuję model, oglądam, jaram się, z powrotem do pudła.... i do szafy. Na dłuuuuugie lata. Może kiedyś skleję?

Napisano

Czyli ten model Schrecka faktycznie istnieje, a myślałem że to tylko taka miejska legenda :szczerbol:

Dla takiego rarytasu mógłbym polubić nadlewki i szpachlowanie...

Napisano

Nie tylko ten schreck,  zajefane zestawy miał ten Hit Kit, potez, breguet, lvg, spad, ansaldo...praktycznie wszystko  jest tylko osiągalne w żywicy..

Napisano

Ciekawostka z lat 80. Elektrody które posłużyły do produkcji formy Caudrona 714 z Reflex. Kadłub wypalano z dwóch elektrod, pierwsza tzw zgrubna potem druga z detalami. Formy do dzisiaj eksploatowane ( 35 lat). Ciekawe, ile ramek już z nich wyszło.

Bez nazwy.jpg

20200602_165600.jpg

20200602_165628.jpg

20200602_165653.jpg

20200602_165759.jpg

20200602_165918.jpg

• Like 4
Napisano
14 godzin temu, myszaty napisał:

Nie tylko ten schreck,  zajefane zestawy miał ten Hit Kit, potez, breguet, lvg, spad, ansaldo...praktycznie wszystko  jest tylko osiągalne w żywicy..

Nie wszystkie były takie super.

Breguet XIX to była tragedia. Imitacja blachy falistej cała w nadlewkach. Nie do wyprowadzenia.

Natomiast w tej chwili robię SPADa-61 i jest spoko.

• Like 1
Napisano

No, Breguet to coś pośredniego między short-runem i scratchem ?

DSC08207.JPG

DSC08734.JPG

Napisano
4 godziny temu, Tleli napisał:

No, Breguet to coś pośredniego między short-runem i scratchem

Nie rozumiem, to przecież zupełnie ładna vacuforma :D 

Napisano

A do tego modelu w Pelcie kupiłem blaszki ( nie pamiętam producenta) umożliwiające zbudowanie Bregueta z lotu do Tokio. Nigdy go nie zbudowałem, model poszedł na aukcji za niezłą kasę. Zdjęcie z netu. 

19.jpg

Napisano

Zrobiłem ich  Balille ...:D tak jak wygladaja wypraski tak  i  robota szła... ale..się  da

Oefagi ..glutowate LFG miał krosty  wszędzie :) 

Samo opracowanie  modeli  OK ale wykonanie form.....

Napisano
15 godzin temu, kopernik napisał:

A do tego modelu w Pelcie kupiłem blaszki ( nie pamiętam producenta) umożliwiające zbudowanie Bregueta z lotu do Tokio. Nigdy go nie zbudowałem, model poszedł na aukcji za niezłą kasę. Zdjęcie z netu. 

19.jpg

Tu akurat nie są blaszki, tylko takie sobie elementy z papieru i plastikowych pręcików - jeszcze dalsze pójście w stronę scratcha ?

DSC01669.JPG